Řecká kuchyně a tradiční řecké recepty
Řecká kuchyně – to jsou tradiční řecké recepty vycházející z kuchyně Balkánu a Středomoří. Vítejte na webu Řecko nás baví na stránce Řecká kuchařka, kterou si můžete otevřít každý den a nalistovat jakýkoli řecký recept podle Vaší aktuální chuti.
Z naší pestré nabídky tradičních řeckých receptů – počínaje předkrmy a konče dezerty – si vybere opravdu každý. Nemusíte mít strach, že řecké delikatesy podle našich receptů nezvládnete, jsou bohatě proloženy fotopostupy a podrobnými návody. Takže jejich přípravu zvládne i naprostý začátečník!
⬇ 106 řeckých receptů ⬇
Řecká kuchyně
Dovolíme si Vás pozvat do Řecké kuchyně webu Řecko nás baví. Nahlédněte s námi pod pokličku, či do roztopené trouby řecké hospodyňky a připravte si s námi podle vybraných tradičních řeckých receptů Vaše oblíbené řecké pochoutky. A trochu si zaexperimentujte a vyzkoušejte i dobroty, o kterých jste zatím ani neslyšeli. Vyzkoušejte spojení zeleniny a masa s aromatickým kořením, jako je třeba skořice, či hřebíček. Deserty, které přívlastek sladké posouvá do jiné dimenze chutí. Prostě – Řecká kuchyně jak má být!
Naším hlavním cílem je přizpůsobit u nás běžně dostupné ingredience pro tradiční řecké recepty. Budete mile překvapeni, jak snadné to je a jak Vám bude Vaše domácí řecká kuchyně chutnat!
Noční obloha je plná jasných hvězd, cikády doladily housličky a vyhrávají své oblíbené melodie. Jako magnet vás přitahuje přímo božská vůně linoucí se z kuchyně řecké taverny. Usedáte na proutěné židličky, usměvavá obsluha přináší μενού… Vytvořte si s našimi recepty pravou řeckou atmosféru i ve Vaší kuchyni!
Řecké chuťovky a předkrmy
Mezi nejznámější předkrmy tradiční řecké kuchyně patří v tavernách jednoznačně: Tzatziki, Melitzanosalata, Tyrokafteri, Fava či Feta Saganaki. Na této stránce můžete předkrmů vyzkoušet o mnoho víc. Stačí si vybrat recept, který se vám zlíbí…
Juvarlakia v rajčatové salse – masové kuličky s rýží
Juvarlakia v rajčatové salse – Γιουβαρλάκια με ντομάτα – jsou masové kuličky s rýží dušené s nastrouhanými rajčaty. Dnes si pochutnáme na masových kuličkách tak,
Melitzanosalata – lilková pomazánka s grilovanou červenou kapií
Melitzanosalata – Μελιτζανοσαλάτα – lilková pomazánka s grilovanou červenou kapií je vynikající pikantní chuťovka. Tato stálice řecké kuchyně nesmí chybět v žádné řecké taverně. Velmi
Tyrokafteri – pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií
Tyrokafteri – Τυροκαυτερή – je pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií. Nebo paprikou. A jen na vás a vaší chuti záleží, jestli použijete
Feta saganaki v jemném těstíčku
Feta saganaki – Φέτα σαγανάκι – smažená v jemném těstíčku je tou nejzákladnější formou řeckého smažáku. K vytvoření jemné a křupavé krusty nám postačí dvě
Tzatziki – tradiční předkrm řecké kuchyně z jogurtu a strouhané okurky
Tzatziki – Τζατζίκι – jsou tradiční předkrm (oρεκτικό) řecké kuchyně z jogurtu a strouhané okurky. A samozřejmě s příchutí česneku a kopru. Tzatziki bez olivového
Cuketové květy plněné rýžovou směsí s vůní kopru
Cuketové květy plněné rýžovou směsí s vůní kopru – Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί – je klasická řecká letní chuťovka letních dnů. Velmi jemnou chuť cuketových květů podtrhává
Řecký salát – tradiční Choriatiki se sýrem Feta
Řecký salát – tradiční Choriatiki (Χωριάτικη σαλάτα) se sýrem Feta můžeme též podávat hostům jako Letní salát (Φερινή σαλάτα). Přestože je jeho složení naprosto minimalistické,
Tsítsiri – sýrová chuťovka s vůní oregana z ostrova Leros
Tsítsiri – Τσίτσιρη – je sýrová chuťovka s vůní oregána z ostrova Leros. Pouze čtyři ingredience – sýry Feta a Myzithra, panenský olivový olej a
Skordalia – bramborový dip s příchutí česneku
Skordalia – Σκορδαλιά – je bramborový dip s výraznou příchutí česneku, olivového oleje a citrónu. Tradičně se podává jako příloha k tresce smažené v pivním
Tyropita Kataifi – vynikající slaný dezert se sýrovou náplní
Tyropita Kataifi – Τυρόπιτα κανταΐφι – je vynikající slaný dezert se sýrovou náplní. Skvělý k vínu i pivku. Křupavé vlasové filo plněné směsí pikantních sýrů,
Pitia – mátové falafel z ostrova Nisyros
Pitia – Πιτια Νισύρου – mátové falafel z ostrova Nisyros je místní specialitou na variaci klasického falafelu. Pokud máte rádi cizrnu a věřím, že na
Spanakokeftedes me patates – řecké špenátové karbanátky s bramborem
Spanakokeftedes me patates – Σπανακοκεφτέδες με πατάτες – jsou řecké karbanátky s bramborem. Tedy ne s bramborem jako přílohou, ale přesněji listy čerstvého špenátu v
Tursi lachano- fermentované zelí s celerem, mrkví a červenou kapií
Tursi lachano- Λάχανο τουρσί – (psáno Toursi), je fermentované (kysané) zelí se strouhaným celerem, mrkví a červenou kapií na řecký způsob. A aby to celé
Bekri meze – vepřové maso dušené na bílém víně s kapiemi
Bekri meze – Μπεκρή μεζέ – je vepřové maso dušené na bílém víně, s kapiemi a rajčaty. Konkrétně vepřová krkovička, ta je hotová raz, dva
Bougatsa me tyri – Sýrová bougatsa
Bougatsa me tyri – Sýrová bougatsa – (Μπουγάτσα με τυρί) pochází z Malé Asie a do Řecka ji přinesli řečtí uprchlíci po krizi v 20.
Bujurdi – řecká chuťovka se sýry Feta, Kefalotyri, rajčaty a chilli
Bujurdi- Μπουγιουρντί – je rychlá řecká chuťovka, ve které hrají prim sýry Feta, Kefalotyri, rajčata a chilli. A samozřejmě by nebylo řecké μεζές kompletní bez
Kajanas – míchaná vejce s rajčatovou salsou a sýrem Feta
Kajanas – Καγιανάς – jsou v Řecku velmi oblíbená míchaná vejce s rajčatovou salsou, ochucená sýrem Feta. Nejčastěji Kajanas podáváme jako bohatou snídani, či pozdní
Tyropitakia – Sýrové taštičky z těsta Filo plněné Fetou
Tyropitakia – Τυροπιτάκια – jsou sýrové taštičky z těsta filo, plněné sýrem Feta (Φέτα). Sýrová náplň může být dochucena sýry Kefalotyri (Κεφαλοτύρι) a Parmezánem. Skvostná
Smažené lilky obalované v mouce
Smažené lilky – Μελιτζάνες τηγανητές – je spanilá a rychlá příprava chutného předkrmu (ορεκτικό). Lilek, mouka, sůl, oregano, voda a olej na smažení – nic
Dakos – suchar Paximadi s rajčaty a fetou z ostrova Kréta
Dakos – Ντάκος κρητικός – chuťovka z ostrova Kréta, je navlhčený suchar Paximadi, obložený rajčaty a sýrem Feta. Vyšperkovaný pikantními kapari a božskými olivami. V
Lachanodolmades – zelné závitky plněné masovou směsí s rýží
Zelné závitky – Λαχανοντολμάδες – jsou zelné listy plněné masovou směsí s rýží. Ochucené cibulí, česnekem, mátou a petrželí. A hlavně koprem! Až potud se
Fava – lahůdkové pyré z ostrova Santorini
Fava z ostrova Santorini – Φάβας Σαντορίνης – je oblíbená chuťovka (μεζές) řeckých taveren. Nenechte se zmýlit vzhledem a konzistencí – Fava není hrachovka! Připravuje
Dušená cizrna podle tradiční úpravy z ostrova Sifnos
Pomalu dušená cizrna z ostrova Sifnos je tradiční postní jídlo. Σιφνέικη ρεβιθάδα – tato úprava cizrny je v Řecku natolik známá a populární, že ve
Tomatokeftedes – rajčatové karbanátky ze Santorini
Tomatokeftedes – Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης – jsou smažené rajčatové karbanátky z ostrova Santorini (Thira). Rajčata pěstovaná na Santorini jsou unikátní odrůda. Tvoří nízký, téměř plazivý keřík,
Vlito – agria chorta pro svěží řecké mezze
Znáte to. Usadíte se v řecké taverně, usměvavá obsluha vám nabídne μεζές (předkrm) – a v tu chvíli se prostě zastaví čas… Mezzes (mezes) dostanete
Řecké polévky
Polévky Řecké kuchyně jsou syté a dokáží plně nahradit i Hlavní jídlo dne. Převážně jsou zeleninové, často s luštěninami. Nechybí ale ani vývary z masa, ovšem zajímavě dochuceny. Jako třeba klasický řecký recept na Kuřecí polévku s citrónovou záklechtkou.
Řecká kuchyně zcela jistě obohatí i vaší volbu polévek!
Okurková polévka – chladivé osvěžení s vůní máty a kopru
Okurková polévka – Σουπα με αγγούρι – v Řecku oblíbené chladivé osvěžení s vůní máty a kopru. Ledová polévka obzvlášť vhodná pro horké letní dny.
Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky
Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky. Základ polévky tvoří sušená kyselá Trahanas – Τραχανάς ξινός. Je oblíbená po celém Balkánu, Malé Ásii
Fakes soupa – řecká čočková polévka v rajčatové passatě
Fakes soupa – Φακές Σούπα – je řecká čočková polévka v rajčatové passatě, ochucená aromatem bobkového listu a oreganem. Chuťově je trochu jinde než naše
Tomatosoupa – rajská polévka s Kritharaki zjemněná smetanou
Tomatosoupa – Ντοματόσουπα – rajská polévka s těstovinami Kritharaki, zjemněná smetanou. Dnes si ukážeme tu nejzákladnější verzi, ve které budou hrát hlavní roli pouze rajčata.
Polévka Tanéa – jogurtová polévka s rýží a příchutí máty z oblasti Pontos
Polévka Tanéa – Τανέα σούπα – je jogurtová polévka s rýží a příchutí máty. Do pevninského Řecka tento recept přinesli po r. 1921 Pontští Řekové,
Fasolada – tradiční fazolová polévka z Řecka
Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a celerovou natí. Použitím těchto – pro naši fazolačku netradičních –
Kotosoupa avgolemono – kuřecí polévka s citrónovo vaječnou záklechtkou
Kotosoupa avgolemono – Κοτόσουπα αυγολέμονο – je tradiční řecká kuřecí polévka, zahuštěná citrónovo vaječnou záklechtkou. A s pořádnou dávkou cibule, brambor, mrkve a kulatozrnné rýže.
Řecká hlavní jídla
Hlavní jídla Řecké kuchyně vychází z kuchyně Středomoří, Balkánu a Malé Asie. Řecká kuchyně ale své tradiční recepty během tisíciletí obohatila o řecký prvek. Vyzkoušejte ve vaší kuchyni vyšperkovat chutě kouskem skořice či špetkou hřebíčku. V Řeckých receptech hrají hlavní roli rajčata, lilek, papriky – prostě zelenina všeho druhu a chuti. Maso je převážně dušené ve spoustě rajčatové salsy ochucené vínem. A nesmíme zapomenout na Zlatý hřeb Řecké kuchyně – sýry!
Vyzkoušejte třeba skvělou Pastitsadu, Gemista, Kuřecí souvlaki či skvělé Giouvetsi!
Spoustu dalších Hlavních jídel naleznete ve dlaždicích níže.
Zapékané fazole Gigantes – řecké luštěniny nejen pro období půstu
Zapékané fazole Gigantes – Γίγαντες στο φούρνο – je tradiční úprava pro řecké obří fazole v období půstu. Nezapomeňme ale, že v období přísného půstu
Kontosouvli – vepřový gyros na horizontální jehle
Kontosouvli chirino – Κοντοσούβλι χοιρινό – je poctivý vepřový gyros grilovaný na horizontální jehle. Také jste se v řeckém vnitrozemí, kde i medvědi dávají dobrou
Kuřecí souvlaki – řecký špíz z kuřecího masa v jogurtovém župánku
Kuřecí souvlaki – Σουβλάκι Κοτόπουλο – je řecký špíz z kuřecího masa, tentokrát oblečený v jogurtovém župánku. Souvlaki, špíz, ražniči, šašlik… Říkejte si tomu jak
Řecká musaka s lilkem a mletým masem
Řecká Musaka s lilkem a mletým masem. A také s cuketou a bramborem, to je tradiční řecký pokrm. Jako spousta jiných středomořských dobrot, tak i
Pastitsio – Lasagne alá Greece
Pastitsio (řecky: παστίτσιο) je klasický řecký pokrm, božská mana s vůní skořice, muškátového oříšku a sýrů. Prapůvod pastitsia vychází z italské kuchyně, kde pasticcio je koláč
Řecké Bifteki z mletého masa na grilu
Řecké Bifteki – Μπιφτέκια – z mletého masa na grilu jsou náramně jednoduchá chuťovka a mohou nám posloužit i jako vydatný hlavní chod. Jak už
Giouvetsi kotopoulo – kuřecí čtvrtky s Kritharaki v rajčatové salse
Giouvetsi kotopoulo – Γιουβέτσι κοτόπουλο – jsou kuřecí čtvrtky s těstovinami Kritharaki dušené v rajčatové salse. Nebo jakýkoliv jiný kousek kuřátka – takto připravené kuřecí
Kleftiko – marinovaná jehněčí kýta pomalu dušená v pečícím papíře
Kleftiko – αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα – je marinovaná jehněčí kýta pomalu dušená v pečícím papíře, neboli v pergamenu. Jehněčí kýtu můžeme připravovat vykostěnou nebo
Moschari Kokkinisto – hovězí dušené na červeném víně a mrkvi
Moschari Kokkinisto – Μοσχάρι κοκκινιστό – hovězí dušené na červeném víně a mrkvi je luxusní variace na téma řecký gulášek. A přestože papriku budete hledat
Bakaliaros skordalia – mořská štika smažená v pivním těstíčku
Bakaliaros skordalia – Μπακαλιάρος σκορδαλιά – je mořská štika (nebo treska) smažená v pivním těstíčku. Chuťově doprovázená přílohou Skordalia, což je v Řecku velmi oblíbený
Vepřová kýta se zelným listem
Vepřová kýta se zelným listem – Χοιρινό με λάχανο – je v řecké domácnosti oblíbená úprava vepřové kýty. Díky dušení v zeleninovém základu je to
Giouvetsi – hovězí maso s Kritharaki zapečené v rajčatové salse
Giouvetsi – Γιουβέτσι με μοσχάρι – hovězí maso s Kritharaki zapečené v rajčatové salse je klasický pokrm řecké kuchyně. Říkáte si: Juvetsi – ten název
Lilkové suflé – lilek zapékaný se sýry a šunkou
Lilkové suflé – Σουφλέ μελιτζάνας – je lilek zapékaný se sýry a šunkou na řecký způsob. Ideální je použít několik druhů sýrů, pokud možno s
Gemista – pečená zelenina plněná dušeným mletým masem s rýží
Gemista – Γεμιστά – je pečená zelenina plněná dušeným mletým masem s rýží a dužinou vydlabanou z použité zeleniny. Variabilita tohoto řeckého, typicky letního pokrmu
Chirino lemonato – Vepřová kýta na víně s citrónovou šťávou
Chirino lemonato – Χοιρινό λεμονάτο – je Vepřová kýta dušená na bílém víně s citronovou šťávou a bramborami. Vše pěkně pohromadě v jedné veliké pánvi.
Zapečený lilek s rajčatovou salsou v keramické misce
Lilek zapečený v keramické misce – Μελιτζάνες στο πήλινο – ochucený rajčatovou salsou, můžeme podávat jako chutný předkrm, i jako hlavní chod. První housle v
Spanakoryzo – listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou
Spanakoryzo – Σπανακόρυζο λεμονάτο – tradiční řecká lahůdka, je listový špenát s rýží, ochucený citronovou šťávou. Tento způsob úpravy špenátu je jedinečná příležitost nacpat do
Recept na Kuřecí Gyros – prostě a snadno doma v kuchyni
Recept na Kuřecí Gyros – Γύρος κοτόπουλο – vás dostane do kolen svojí jednoduchostí. Prostě si ho snadno připravíme doma v kuchyni. Na vertikálním grilu
Kebab na jehle – grilovaná pochoutka z oblasti Pontus
Kebab na grilu – Κεμπάπ ανατολίτικο – doslova Kebab pocházející z Východu, tedy z Anatolie. Tedy i z oblasti Pontus. Κεμπάπ je ve Středomoří velmi
Grilovaný pstruh – delikatesa se zálivkou z olivového oleje a citrónu
Grilovaný pstruh – Πέστροφα ψητή – řecká rybí delikatesa ochucená olivovou zálivkou s citrónem a hořčicí. Sladkovodní pstruh je v Řecku stejně populární jako mořské
Pastitsada – dušené hovězí na červeném víně v pikantní rajčatové salse
Pastitsada – Κερκυραϊκή παστιτσάδα – je hovězí dušené na červeném víně v pikantní rajčatové salse. Jak už originální název Pastitsiada Kerkiraikí napovídá, pochází tato lahůdka
Paputsakia – lilkové botičky plněné masovou směsí
Paputsakia – Παπουτσάκια – lilkové botičky plněné masovou směsí s rajčaty. Ochucené jsou – jak káže dobrý středomořský mrav – skořicí, hřebíčkem, tymiánem, oreganem, rozmarýnou
Sutzukakia – šišky z mletého masa v rajčatové salse
Sutzukakia polítika – Σουτζουκάκια Πολίτικα – jsou v Řecku oblíbené masové šišky v rajčatové salse. Sutzukakia (vyslovuj jemně mazlivě šučukákia), psáno soutzoukakia, se řadí do
Ryba bianco – dušená ryba s brambory v olivovém oleji
Ryba bianco (Ψάρι μπιάνκο) – dušená ryba s brambory v olivovém oleji je slavnostní úprava ryby podle receptu z ostrova Kerkyra (Korfu). Proč slavnostní? Tento
Imám baildi – zapékaný lilek s cibulí, rajčaty a sýrem
Imám baildi – Ιμάμ μπαϊλντί – zapékaný lilek s dušenou cibulí, rajčaty a sýrem je vynikající vegetariánská pochoutka z Řecka. Papoutsakia po vegetariánsku, chcete-li. Imám
Sofrito – dušené hovězí na petrželi
Sofrito (σοφρίτο) je dušené hovězí na petrželi s česnekem. Delikatesa pocházející z ostrova Korfu. Správně tedy z ostrova Kérkyra (Κέρκυρα). I u tohoto tradičního pokrmu
Stifado – Dušené hovězí s cibulkami na víně
Stifado – Στιφάδο – delikatesa pocházející z tradiční řecké kuchyně. Cibule, maso, rajčata, skořice a víno dušené v jednom hrnci.
Kuře na citronu alias Κοτoπουλο με λεμoνι
Kuře na citronu nebo také chcete-li citronové kuře po řecku (Κοτόπουλο με λεμόνι) dodá víkendové české klasice, pečenému kuřeti, úplně nový rozměr. Svěží vůně čerstvých
Králík pečený na rajčatech
Úpravy masa jsou v naší kuchyni doménou mého muže, který je ochoten pro kus dobré flákoty udělat (téměř) cokoliv. Jako tenkrát na ostrově Kefallonia, když uprosil
Briam – řecké ratatouille na krétský způsob
Recepty na briam se liší, přestože ve všech obměnách se stále jedná o obdobu francouzské dušené zeleniny „ratatouille“. Já jsem doma připravila briam tak, jak
Řecké pečivo
Řecká kuchyně je na pečivu postavena. Pečivo je základní pilíř Řecké kuchyně! V každé taverně vám přinesou po objednávce ošatku z chlebem – a vlastní chléb je vizitkou taverny!
Řecká kuchyně nabízí spoustu variací na téma pečivo – plněné, postní, pita chléb…
Paximadi – dvakrát pečené ječné suchary z ostrova Kréta
Paximadi – Κρίθινα παξιμάδια – jsou dvakrát pečené ječné suchary pocházející z ostrova Kréta. Na venkově byly tyto suchary základní potravinou krétských farmářů. Ti je
Lagána – tradiční postní chléb sypaný sezamem
Lagána – λαγάνα – chléb pečený v Řecku pouze jeden den v roce na Očistné pondělí (Καθαρή Δευτέρα), v první den Velkého půstu (Μεγάλης Σαρακοστής).
Pita chléb – tradiční chlebová placka z kynutého těsta
Pita chléb – Πίτα ψωμί – známý také jako arabský chléb, je tradiční chlebová placka z kynutého těsta. Základní suroviny na jeho výrobu jsou pšeničná
Peinirli – lodička se sýrem, uzeninou a bylinkami
Peinirli (Πεϊνιρλί) – nebo také dlouze peinirlí – je tradiční rychlé občerstvení plněné sýrem, uzeninou a dochucené bylinkami. Původem z Malé Asie, doplulo peinirli do
Domácí chléb s vůní Řecka
Domácí chléb má v Řecku tisíciletou tradici. Základem domácnosti byla vždy pec na chleba – φούρνος (fúrnos). Chléb byl odjakživa základní složkou jídelníčku. Dodnes, hlavně
Olivový chléb – klasické řecké pečivo
Olivový chléb, ελιόψωμο, je klasické řecké pečivo plné chutí fety, oliv, oregana a olivového oleje. Olivový chléb najdete v sortimentu snad každé řecké pekárny. Každý
Řecké pity
Řecká kuchyně by nebyla úplná bez široké nabídky fenoménu zvaném PITA. Pita je v Řecké kuchyni synonymum pro vše, co je z těsta a je naplněno skvělou náplní. Zeleninovou, sýrovou, masovou… Vším, na co jen vaše fantazie a chutě mohou pomyslet! Domácí těsta filo, Filo krustas, lístkové těsto, těsto plněné sýrem – to vše a ještě více najdete v naší Řecké kuchyni. Ochutnejte třeba naši Houbovou pitu, Pitu s kuřecím masem, nebo třeba osvěžující Cibulovou pitu.
A nejen tyto pity – stačí se nechat inspirovat naší Řeckou kuchyní!
Řecká Spanakopita – špenátový koláč ochucený fetou a koprem
Řecká Spanakopita – Σπανακοπιτα με φυλλο κρουστας – je tradiční špenátový koláč ochucený fetou a koprem. Hlavní složkou zeleninové nádivky je samozřejmě listový špenát, který
Kimadopita – dušené mleté maso ve filu krustas
Kimadopita – Κιμαδόπιτα – je dušené mleté maso ve filu krustas. Nebo také ve filo choriatiko, to už záleží na vás, jakému těstu dáte přednost.
Tyropita se sýrem Feta – Sýrový koláč ve filo kroustas
Tyropita se sýrem Feta – Τυρόπιτα με φέτα – je Sýrový koláč ve Filo kroustas. Sýrová pita je báječná svačinka, snídaně i rychlá večeře v
Filo listové těsto se slunečnicovým olejem
Filo domácí listové těsto se používá jako základní těsto pro výrobu sladkého i slaného moučníku po celém Řecku. Existuje mnoho variant přípravy fila – s
Tomatopita – rajčatová pita se sýrem feta s vůní oregana
Tomatopita – rajčatová pita se sýrem Feta s vůní oregana – to je pojem. Nesmí během sezony rajčat chybět v žádné řecké domácnosti. Nejčasteji se
Tyropita Skopelitiki – sýrová pita smažená v oleji
Tyropita Skopelitiki – Σκοπελίτικη τυρόπιτα – je sýrová pita smažená v oleji. Na Skopelu a přilehlých ostrovech je tato pita tak oblíbená, že zde pořádají
Patsavouropita glykia – zmuchlané filo s vůní pomeranče
Patsavouropita glykia – πατσαβουρόπιτα γλυκιά – je zmuchlané těsto filo s vůní pomeranče na sladko. Zmuchlané ve smyslu skládané jako akordeon, prolité řeckým jogurtem s
Trachanopita – zeleninová řecká pita bez těsta
Trachanopita – Τραχανόπιτα – je zeleninová řecká pita bez těsta. Korpus pity tvoří trachana (trahana), což je fermentovaná směs pšeničné mouky a mléka (glykós), nebo
Alevropita – slaný moučník se sýrem Feta ze Zagori
Alevropita – Αλευρόπιτα ζαγορίτικη – je tradiční slaný moučník se sýrem Feta. A to přímo Moučník s velkým M – základ názvu vychází z řeckého
Kotopita – filo pita s kuřecím masem, kapiemi a žampióny
Kotopita – Κοτόπιτα – je filo pita s kuřecím masem, kapiemi tří barev a žampióny. To vše povýšené do šlechtického stavu řeckým sýrem Kefalotyri. Ten
Spanakopita s jarní cibulkou v jogurtovém těstě
Spanakopita bez fila – Σπανακόπιτα χορίς φύλλο – s jarní cibulkou v jogurtovém těstě, je výrazně jednodušší a pikantnější varianta špenátové pity. Příprava takovéto špenátové
Cuketopita v domácím lístkovém těstě
Cuketopita v domácím lístkovém těstě – Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο – je jednou z mnoha řeckých úprav cukety do formy slaného řezu. Z několika málo
Melitzanopita – lilková pita s rajčaty, paprikami a sýrem
Melitzanopita – Μελιτζανόπιτα – lilková pita (čti koláč) plněná rajčaty, cibulí, paprikami a sýrem vás mile překvapí dokonalou harmonií chutí sladěnou do mohutného akordu. To
Těsto filo aeros – vzdušné listové těsto
Těsto filo aeros – vzdušné listové těsto – je další z mnoha variant výroby těsta filo. Proč vzdušné? Zruční pekaři – a to ti ze
Kremidopita – tradiční řecký cibulový koláč
Kremidopita – tradiční řecký cibulový koláč v sobě spojuje snad všechny základní chutě Středomoří. Cibule, aromatické bylinky, rostlinný olej. Vždyť cibule – κρεμμύδι – tvoří
Lilkový závin – vegetariánská pochoutka s vůní Řecka
Lilkový závin – μελιτζανόπιτα – je chutná vegetariánská pochoutka z lilku, brambor, cibule a pórku. To vše zavinuté do fila a ochucené česnekem, rozmarýnou, oreganem,
Těsto filo – φύλλο
Těsto filo – φύλλο – je těstový základ pro většinu řeckých pekařských specialit, jako jsou pity a dezerty. Používá se pro slané i sladké dobroty.
Manitaropita (Μανιταρόπιτα) – houbový koláč podle řeckých not
Manitaropita (řecky: Μανιταρόπιτα) – to je houbový koláč upečený z českých surovin podle řeckých not. Každý Moravan, Slezan, ba i Čech to dobře zná – je
Tsouknidopita – klasická řecká kopřivová pita
Jaro… vše zelené raší a je doslova nabito vitamíny, minerály a vlákninou, prostě je ten pravý čas dostat do tělesného oběhu poctivou dávku přirozených živin.
Řecké moučníky a sladkosti
Bez moučníků a sladkostí by nebyla Řecká kuchyně úplná. Ke kafíčku, sladká tečka na závěr skvělého oběda či jako Vánoční cukroví. Třeba takové Kurampiedes si nezadá s našimi vanilkovými rohlíčky a Lemonopita vám dokáže, že citron není pouze k ochucení čaje.
Zkuste zahřešit s naší Řeckou kuchyní a trochu toho sladkého si dopřejte podle receptů uvedených níže.
Galaktoboureko – mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo
Galaktoboureko – Γαλακτομπούρεκο – je mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo krustas. Je to stálice řeckých zákusků na lžičku původem z Malé Ásie a
Galatopita – mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky
Galatopita – Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο – je řecký mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a rychlá. Jeho předností
Milopita trifti – řecký jablečný řez se strouhanými jablky
Milopita trifti – Μηλόπιτα τριφτή – je řecký jablečný řez se strouhanými jablky. S jemným aroma skořice. Ohromně sytý a chuťově vynikající moučník z drobenkového
Bougatsa Thessaloniki s krémem ze semolinové krupice
Bougatsa Thessaloniki s krémem ze semolinové krupice (simigdáli psiló). Oblíbená řecká pochoutka s příchutí vanilky, sypaná skořicí a cukrem. Najdeme ji v sortimentu řeckých fůrnos
Baklava – nejznámější řecký dezert
Baklava – Μπακλαβάς – je nejznámější řecký dezert z fila, s náplní z vlašských ořechů, skořice a medu. Skvělý desert ke kávě a čaji. Baklava
Galaktoboureko kataifi – mléčný krém ve vlasovém filo kataifi
Galaktoboureko kataifi – Γαλακτομπούρεκο με Κανταΐφι – je mléčný krém trůnící ve vlasovém filo kantaifi. A mléka obsahuje opravdu docela hodně – více než litr
Citrónový řez – dezert z oplatkového těsta nasáklý citrónovým sirupem
Citrónový řez – Λεμονόπιτα – je řecký dezert nasáklý citrónovým sirupem. Klasická sladkost na lžičku, podávaná při odpolední siestě ke kávičce. Jemná citrónová chuť tohoto
Tsoureki – řecký velikonoční pletenec
Díky následujícímu receptu na Tsoureki (čti: Tsuréki, řecky: Τσουρέκι) si můžete zkusit připravit tradiční řecké velikonoční pečivo, podobné našemu tradičnímu mazanci či vánočce, kterou pleteme
Kataifi – recept na řecký desert z tenkých proužků filo těsta
Kataifi – Κανταΐφι – recept na řecký desert z tenkých proužků Filo těsta. Plněný vlašskými ořechy a ochucený skořicí a hřebíčkem udělá radost všem mlsounům!
Isli – vánoční medové cukroví z oblasti Pontos
Isli – Ποντιακά Ισλί – je řecké vánoční cukroví, původem z oblasti Pontos. Je to jedna z variací klasické řecké sladkosti Melomakarona (μελομακάρονα), vánočního pečiva
Rizopita – rýžový šnek s ořechy a rozinkami
Rizopita – ρυζόπιτα – sladký řecký závin s rýžovou náplní. Ochucený skořicí, rozinkami nebo vlašskými ořechy. Nabízí se srovnání s naší klasickou rýží na sladko,
Ravani – krupicový desert s vůní mastichy
Ravani (ραβανί) je tradiční řecký desert na lžičku. V řeckých domácnostech jižní části Řecka jej hospodyně připravují pod názvem revani (ρεβανί). Tradiční základ korpusu je
Kourampiedes – vánoční máslové cukroví s mandlemi
Kourampiedes nebo Kourabiedes je vánoční máslové cukroví s mandlemi. Tato tradiční řecká sladkost s příchutí vanilky a muškátového oříšku bývá i na svatebním stole. Do
Portokalopita – řecký pomerančový dezert
Portokalopita (πορτοκαλόπιτα) je řecký pomerančový dezert nasáklý sladkou zálivkou (sirupem). K jeho přípravě se klasicky používají pomeranče a filo. Na rozdíl od jiných řeckých pita
Řecká chalva – Halva ze semolinové krupice
Chalva krupicová – Χαλβάς Σιμιγδαλένιος – je řecká pochoutka z krupice, cukru a ořechů. Ochucená rozinkami, skořicí, vanilkou a kůrou citrusových plodů.
Vasilopita – Řecký novoroční koláč
Vasilopita (řecky: Βασιλόπιτα) je tradiční moučník, který se v Řecku krájí po půlnoci na Nový rok, na počest svatého Vasila, jemuž také v každé řecké rodině patří
Bougatsa – řecká siesta se sladkou tečkou
Bougatsa – řecká siesta se sladkou tečkou vás přímo vybízí dát si nohy na stůl, příjemně strávit chvíli popovídáním s přáteli, dipló elinikó kafé… a
Řecké ovoce a zelenina
Vyzkoušejte podle naší Řecké kuchařky konzervovat zeleninu trochu jinak, než jak jste zvyklí. Budete překvapeni, kam se chuťově posunete!
Granátové jablko RODI – řecký symbol plodnosti, štěstí a bohatství
Granátové jablko – Punica granatum L. nebo taky Marhaník punský je symbolem hojnosti, plodnosti, štěstí a bohatství. Doprovází lidskou přítomnost na zemi od pravěku, jehož
Sladká rajčátka na lžičku – specialita ostrova Kos
Sladká rajčátka na lžičku – Γλυκό του κουταλιού ντοματάκι – doplněná mandlemi je specialita ostrova Kos a Nisyros. Delikatesa, podávaná nejčastěji s řeckým jogurtem. Nebo
Olivovník evropský – olivový sad na Korfu v péči Evy Evoilino
Olivovník evropský – Olea europaea – z čeledi Oleaceae, je dnes nejrozšířenějším druhem olivovníku na světě. Možná vás překvapí, že do stejné čeledi rostlin patří
Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem
Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem je koncentrované sluníčko uchované pro zimní období. Ve Středomoří se rajčátka suší na sluníčku na síťovaných
Řecké nápoje a likéry
Naše Řecká kuchařka vám nabízí kafíčko trochu jinak i vynikající bylinkové čaje plné tolik potřebné imunity.
Freddo Cappuccino – řecké ledové kapučíno pro chvíle pohody
Freddo Cappuccino – Φρέντο Καπουτσίνο – je řecké ledové kapučíno pro chvíle letní pohody. A nejen letní, milovníci kávy křtěné mlékem si tento nápoj vychutnají
Řecký horský čaj – Hojník horský – nápoj chutný i léčivý
Řecký horský čaj – Τσάι του βουνού – nebo také Hojník horský – je chutný a zároveň i léčivý nápoj. Pro letní i zimní období
Freddo Espresso – řecká ledová káva nejen pro letní dny
Freddo espresso – Φρέντο εσπρέσο – je řecká ledová káva. Nejen pro letní dny, milovníci výrazného kávového aroma a chuti tuto řeckou specialitku ocení po
Kumquat likér – tekuté slunce ostrova Korfu
Kumquat likér – tekuté slunce ostrova Korfu, je tradiční digestiv z této Smaragdové perly Jónských ostrovů. Stejně jako Kerkyra, je i tento originální nápoj jedinečný
Olivový list – pramen zdraví ze Středozemí
Olivový list (φύλλα ελιάς) je spolu s plody olivovníku – olivami – dalším mimořádným darem bohyně Athény lidstvu. Podle mythologie soupeřili Poseidon a Athéna o
Řecká vegetariánská kuchařka
Základním kamenem řecké kuchyně byla vždy zelenina, především taková, která se dala vypěstovat za domečkem nebo na malém políčku. A také olivy, dar bohyně Athény. Vegetariánství jako životní styl řecká kuchyně prakticky nezná – Řekové tak prostě odpradávna žili, protože jim nic jiného nezbývalo. V poledne suchý chleba nebo upečenou placku z mouky a vody a k tomu olivy…..a to už nemluvíme o tom, že když náhodou měli ovci, kozu, či slepici, tak po odchování ji vyměnili za důležité produkty jako je mouka, cukr a maso měli jen několikrát v roce. A to zdaleka nemluvíme o vzdálené historii..
Řecká kuchyně nám budiž vzorem pro Vegetariánskou kuchařku i v dnešní době, nabízí nám nekonečně mnoho variací na téma Zdravý životní styl.
Řecká Spanakopita – špenátový koláč ochucený fetou a koprem
Řecká Spanakopita – Σπανακοπιτα με φυλλο κρουστας – je tradiční špenátový koláč ochucený fetou a koprem. Hlavní složkou zeleninové nádivky je samozřejmě listový špenát, který
Spanakoryzo – listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou
Spanakoryzo – Σπανακόρυζο λεμονάτο – tradiční řecká lahůdka, je listový špenát s rýží, ochucený citronovou šťávou. Tento způsob úpravy špenátu je jedinečná příležitost nacpat do
Fava – lahůdkové pyré z ostrova Santorini
Fava z ostrova Santorini – Φάβας Σαντορίνης – je oblíbená chuťovka (μεζές) řeckých taveren. Nenechte se zmýlit vzhledem a konzistencí – Fava není hrachovka! Připravuje
Fasolada – tradiční fazolová polévka z Řecka
Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a celerovou natí. Použitím těchto – pro naši fazolačku netradičních –
Milopita trifti – řecký jablečný řez se strouhanými jablky
Milopita trifti – Μηλόπιτα τριφτή – je řecký jablečný řez se strouhanými jablky. S jemným aroma skořice. Ohromně sytý a chuťově vynikající moučník z drobenkového
Tyropita Skopelitiki – sýrová pita smažená v oleji
Tyropita Skopelitiki – Σκοπελίτικη τυρόπιτα – je sýrová pita smažená v oleji. Na Skopelu a přilehlých ostrovech je tato pita tak oblíbená, že zde pořádají
Okurková polévka – chladivé osvěžení s vůní máty a kopru
Okurková polévka – Σουπα με αγγούρι – v Řecku oblíbené chladivé osvěžení s vůní máty a kopru. Ledová polévka obzvlášť vhodná pro horké letní dny.
Cuketové květy plněné rýžovou směsí s vůní kopru
Cuketové květy plněné rýžovou směsí s vůní kopru – Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί – je klasická řecká letní chuťovka letních dnů. Velmi jemnou chuť cuketových květů podtrhává
Řecký salát – tradiční Choriatiki se sýrem Feta
Řecký salát – tradiční Choriatiki (Χωριάτικη σαλάτα) se sýrem Feta můžeme též podávat hostům jako Letní salát (Φερινή σαλάτα). Přestože je jeho složení naprosto minimalistické,
Tsítsiri – sýrová chuťovka s vůní oregana z ostrova Leros
Tsítsiri – Τσίτσιρη – je sýrová chuťovka s vůní oregána z ostrova Leros. Pouze čtyři ingredience – sýry Feta a Myzithra, panenský olivový olej a
Patsavouropita glykia – zmuchlané filo s vůní pomeranče
Patsavouropita glykia – πατσαβουρόπιτα γλυκιά – je zmuchlané těsto filo s vůní pomeranče na sladko. Zmuchlané ve smyslu skládané jako akordeon, prolité řeckým jogurtem s
Trachanopita – zeleninová řecká pita bez těsta
Trachanopita – Τραχανόπιτα – je zeleninová řecká pita bez těsta. Korpus pity tvoří trachana (trahana), což je fermentovaná směs pšeničné mouky a mléka (glykós), nebo
Melitzanosalata – lilková pomazánka s grilovanou červenou kapií
Melitzanosalata – Μελιτζανοσαλάτα – lilková pomazánka s grilovanou červenou kapií je vynikající pikantní chuťovka. Tato stálice řecké kuchyně nesmí chybět v žádné řecké taverně. Velmi
Sladká rajčátka na lžičku – specialita ostrova Kos
Sladká rajčátka na lžičku – Γλυκό του κουταλιού ντοματάκι – doplněná mandlemi je specialita ostrova Kos a Nisyros. Delikatesa, podávaná nejčastěji s řeckým jogurtem. Nebo
Pitia – mátové falafel z ostrova Nisyros
Pitia – Πιτια Νισύρου – mátové falafel z ostrova Nisyros je místní specialitou na variaci klasického falafelu. Pokud máte rádi cizrnu a věřím, že na
Spanakokeftedes me patates – řecké špenátové karbanátky s bramborem
Spanakokeftedes me patates – Σπανακοκεφτέδες με πατάτες – jsou řecké karbanátky s bramborem. Tedy ne s bramborem jako přílohou, ale přesněji listy čerstvého špenátu v
Galaktoboureko – mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo
Galaktoboureko – Γαλακτομπούρεκο – je mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo krustas. Je to stálice řeckých zákusků na lžičku původem z Malé Ásie a
Alevropita – slaný moučník se sýrem Feta ze Zagori
Alevropita – Αλευρόπιτα ζαγορίτικη – je tradiční slaný moučník se sýrem Feta. A to přímo Moučník s velkým M – základ názvu vychází z řeckého
Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky
Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky. Základ polévky tvoří sušená kyselá Trahanas – Τραχανάς ξινός. Je oblíbená po celém Balkánu, Malé Ásii
Galatopita – mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky
Galatopita – Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο – je řecký mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a rychlá. Jeho předností
Tursi lachano- fermentované zelí s celerem, mrkví a červenou kapií
Tursi lachano- Λάχανο τουρσί – (psáno Toursi), je fermentované (kysané) zelí se strouhaným celerem, mrkví a červenou kapií na řecký způsob. A aby to celé
Bujurdi – řecká chuťovka se sýry Feta, Kefalotyri, rajčaty a chilli
Bujurdi- Μπουγιουρντί – je rychlá řecká chuťovka, ve které hrají prim sýry Feta, Kefalotyri, rajčata a chilli. A samozřejmě by nebylo řecké μεζές kompletní bez
Feta saganaki v jemném těstíčku
Feta saganaki – Φέτα σαγανάκι – smažená v jemném těstíčku je tou nejzákladnější formou řeckého smažáku. K vytvoření jemné a křupavé krusty nám postačí dvě
Spanakopita s jarní cibulkou v jogurtovém těstě
Spanakopita bez fila – Σπανακόπιτα χορίς φύλλο – s jarní cibulkou v jogurtovém těstě, je výrazně jednodušší a pikantnější varianta špenátové pity. Příprava takovéto špenátové
Kajanas – míchaná vejce s rajčatovou salsou a sýrem Feta
Kajanas – Καγιανάς – jsou v Řecku velmi oblíbená míchaná vejce s rajčatovou salsou, ochucená sýrem Feta. Nejčastěji Kajanas podáváme jako bohatou snídani, či pozdní
Citrónový řez – dezert z oplatkového těsta nasáklý citrónovým sirupem
Citrónový řez – Λεμονόπιτα – je řecký dezert nasáklý citrónovým sirupem. Klasická sladkost na lžičku, podávaná při odpolední siestě ke kávičce. Jemná citrónová chuť tohoto
Zapečený lilek s rajčatovou salsou v keramické misce
Lilek zapečený v keramické misce – Μελιτζάνες στο πήλινο – ochucený rajčatovou salsou, můžeme podávat jako chutný předkrm, i jako hlavní chod. První housle v
Cuketopita v domácím lístkovém těstě
Cuketopita v domácím lístkovém těstě – Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο – je jednou z mnoha řeckých úprav cukety do formy slaného řezu. Z několika málo
Fakes soupa – řecká čočková polévka v rajčatové passatě
Fakes soupa – Φακές Σούπα – je řecká čočková polévka v rajčatové passatě, ochucená aromatem bobkového listu a oreganem. Chuťově je trochu jinde než naše
Smažené lilky obalované v mouce
Smažené lilky – Μελιτζάνες τηγανητές – je spanilá a rychlá příprava chutného předkrmu (ορεκτικό). Lilek, mouka, sůl, oregano, voda a olej na smažení – nic
Dakos – suchar Paximadi s rajčaty a fetou z ostrova Kréta
Dakos – Ντάκος κρητικός – chuťovka z ostrova Kréta, je navlhčený suchar Paximadi, obložený rajčaty a sýrem Feta. Vyšperkovaný pikantními kapari a božskými olivami. V
Zapékané fazole Gigantes – řecké luštěniny nejen pro období půstu
Zapékané fazole Gigantes – Γίγαντες στο φούρνο – je tradiční úprava pro řecké obří fazole v období půstu. Nezapomeňme ale, že v období přísného půstu
Tomatosoupa – rajská polévka s Kritharaki zjemněná smetanou
Tomatosoupa – Ντοματόσουπα – rajská polévka s těstovinami Kritharaki, zjemněná smetanou. Dnes si ukážeme tu nejzákladnější verzi, ve které budou hrát hlavní roli pouze rajčata.
Melitzanopita – lilková pita s rajčaty, paprikami a sýrem
Melitzanopita – Μελιτζανόπιτα – lilková pita (čti koláč) plněná rajčaty, cibulí, paprikami a sýrem vás mile překvapí dokonalou harmonií chutí sladěnou do mohutného akordu. To
Polévka Tanéa – jogurtová polévka s rýží a příchutí máty z oblasti Pontos
Polévka Tanéa – Τανέα σούπα – je jogurtová polévka s rýží a příchutí máty. Do pevninského Řecka tento recept přinesli po r. 1921 Pontští Řekové,
Lagána – tradiční postní chléb sypaný sezamem
Lagána – λαγάνα – chléb pečený v Řecku pouze jeden den v roce na Očistné pondělí (Καθαρή Δευτέρα), v první den Velkého půstu (Μεγάλης Σαρακοστής).
Tzatziki – tradiční předkrm řecké kuchyně z jogurtu a strouhané okurky
Tzatziki – Τζατζίκι – jsou tradiční předkrm (oρεκτικό) řecké kuchyně z jogurtu a strouhané okurky. A samozřejmě s příchutí česneku a kopru. Tzatziki bez olivového
Pita chléb – tradiční chlebová placka z kynutého těsta
Pita chléb – Πίτα ψωμί – známý také jako arabský chléb, je tradiční chlebová placka z kynutého těsta. Základní suroviny na jeho výrobu jsou pšeničná
Dušená cizrna podle tradiční úpravy z ostrova Sifnos
Pomalu dušená cizrna z ostrova Sifnos je tradiční postní jídlo. Σιφνέικη ρεβιθάδα – tato úprava cizrny je v Řecku natolik známá a populární, že ve
Rizopita – rýžový šnek s ořechy a rozinkami
Rizopita – ρυζόπιτα – sladký řecký závin s rýžovou náplní. Ochucený skořicí, rozinkami nebo vlašskými ořechy. Nabízí se srovnání s naší klasickou rýží na sladko,
Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem
Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem je koncentrované sluníčko uchované pro zimní období. Ve Středomoří se rajčátka suší na sluníčku na síťovaných
Kremidopita – tradiční řecký cibulový koláč
Kremidopita – tradiční řecký cibulový koláč v sobě spojuje snad všechny základní chutě Středomoří. Cibule, aromatické bylinky, rostlinný olej. Vždyť cibule – κρεμμύδι – tvoří
Filo listové těsto se slunečnicovým olejem
Filo domácí listové těsto se používá jako základní těsto pro výrobu sladkého i slaného moučníku po celém Řecku. Existuje mnoho variant přípravy fila – s
Imám baildi – zapékaný lilek s cibulí, rajčaty a sýrem
Imám baildi – Ιμάμ μπαϊλντί – zapékaný lilek s dušenou cibulí, rajčaty a sýrem je vynikající vegetariánská pochoutka z Řecka. Papoutsakia po vegetariánsku, chcete-li. Imám
Domácí chléb s vůní Řecka
Domácí chléb má v Řecku tisíciletou tradici. Základem domácnosti byla vždy pec na chleba – φούρνος (fúrnos). Chléb byl odjakživa základní složkou jídelníčku. Dodnes, hlavně
Lilkový závin – vegetariánská pochoutka s vůní Řecka
Lilkový závin – μελιτζανόπιτα – je chutná vegetariánská pochoutka z lilku, brambor, cibule a pórku. To vše zavinuté do fila a ochucené česnekem, rozmarýnou, oreganem,
Olivový chléb – klasické řecké pečivo
Olivový chléb, ελιόψωμο, je klasické řecké pečivo plné chutí fety, oliv, oregana a olivového oleje. Olivový chléb najdete v sortimentu snad každé řecké pekárny. Každý
Manitaropita (Μανιταρόπιτα) – houbový koláč podle řeckých not
Manitaropita (řecky: Μανιταρόπιτα) – to je houbový koláč upečený z českých surovin podle řeckých not. Každý Moravan, Slezan, ba i Čech to dobře zná – je
Bougatsa – řecká siesta se sladkou tečkou
Bougatsa – řecká siesta se sladkou tečkou vás přímo vybízí dát si nohy na stůl, příjemně strávit chvíli popovídáním s přáteli, dipló elinikó kafé… a
Tsouknidopita – klasická řecká kopřivová pita
Jaro… vše zelené raší a je doslova nabito vitamíny, minerály a vlákninou, prostě je ten pravý čas dostat do tělesného oběhu poctivou dávku přirozených živin.
Vlito – agria chorta pro svěží řecké mezze
Znáte to. Usadíte se v řecké taverně, usměvavá obsluha vám nabídne μεζές (předkrm) – a v tu chvíli se prostě zastaví čas… Mezzes (mezes) dostanete
Briam – řecké ratatouille na krétský způsob
Recepty na briam se liší, přestože ve všech obměnách se stále jedná o obdobu francouzské dušené zeleniny „ratatouille“. Já jsem doma připravila briam tak, jak
Tomatopita – rajčatová pita se sýrem feta s vůní oregana
Tomatopita – rajčatová pita se sýrem Feta s vůní oregana – to je pojem. Nesmí během sezony rajčat chybět v žádné řecké domácnosti. Nejčasteji se
Bylinky, čaje a přírodní produkty Řecka
Zelený jíl – přírodní zázrak na plážích v Řecku
Zelený jíl můžeme najít na mnoha řeckých plážích na dovolené v Řecku. Taková přírodní lázeň se zeleným jílem – to je paráda. Vyzkoušejte zdravou bahenní
Motar přímořský – řecká bylinka Kritamo, která roste na skalách
Motar Přímořský, řecky Kritamo (lat. Crithmum maritimum) je úžasná bylinka známá už od starověku pro své léčivé vlastnosti. Její dužnaté listy dorůstající do výšky 10 až 50 cm.
Řecký horský čaj – Hojník horský – nápoj chutný i léčivý
Řecký horský čaj – Τσάι του βουνού – nebo také Hojník horský – je chutný a zároveň i léčivý nápoj. Pro letní i zimní období
Drmek obecný – Dar bohyně Héry ženám
Drmek obecný – Vitex agnus – castus L. nebo také mnišský pepř je posvátný keř s klasy fialových kvítků a dlouhými štíhlými listy, který byl
Rozmarýn lékařský – Dar bohyně Afrodity
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) – Dar bohyně Afrodity lidem, byl ve starověku zvláště ceněn pro své léčivé vlastnosti. Byl považován za symbol spravedlnosti, protože se
Šalvěj lékařská – Bylinka nesmrtelnosti
Šalvěj lékařská – Salvia officinalis je bylinka nesmrtelnosti. Roste ve středomořských zemích včetně Řecka a název Salvia pochází z latinského slova Salvare, které znamená zachránit nebo
Měsíček – Zázračná bylinka od boha Slunce
Měsíček – Calendula arvensis je zázračná bylinka od řeckého boha Slunce, která má pozitivní vliv na naši psychiku, odebírá bolesti, dokáže navodit příjemnou náladu, vyživuje
Myrta obecná – symbol mládí, krásy a manželství
Myrta obecná (Myrtus communis L.) je symbolem mládí, krásy a manželství, protože je tato bylina spojena s řeckou bohyní Afroditou, která když se zrodila z
Olivový list – pramen zdraví ze Středozemí
Olivový list (φύλλα ελιάς) je spolu s plody olivovníku – olivami – dalším mimořádným darem bohyně Athény lidstvu. Podle mythologie soupeřili Poseidon a Athéna o