Řecká kuchyně a tradiční řecké recepty

Řecká kuchyně – to jsou především tradiční řecké recepty vycházející z kuchyně Balkánu. Řecko – to je nejen moře, slunce, antické památky… Řecko je pro nás i vůně musaky, linoucí se z taverny, skvělá chuť řeckého salátu choriatiki, podbarvená zlatavou barvou olivového oleje. A kdo jednou ochutnal čerstvě upečený, ještě teplý chléb, je polapen navždy… Pojďte si tedy s námi takový Tradiční domácí řecký chléb upéci. A nejen chléb…
Chcete-li se dozvědět o nejchutnější kuchyni v kasinu, klikni zde.
Naším hlavním cílem je přizpůsobit u nás běžně dostupné ingredience pro tradiční řecké recepty. Budete mile překvapeni, jak snadné to je a jak Vám bude Vaše domácí řecká kuchyně chutnat!
Račte si vybrat, prosím, ponořte se do
Menu taverny Řecko Nás Baví
- Řecké Chuťovky a Předkrmy
- Řecká Hlavní jídla
- Řecké pečivo
- Řecké pity
- Řecké Moučníky a Sladkosti
- Řecké ovoce a zelenina
- Řecké nápoje a likéry
- Řecké Polévky
Dovolíme si pozvat Vás do Řecké kuchyně Vašeho webu Řecko nás baví. Nahlédněte s námi pod pokličku, či do roztopené trouby řecké hospodyňky a připravte si s námi podle vybraných tradičních řeckých receptů Vaše oblíbené řecké pochoutky. A trochu si zaexperimentujte a vyzkoušejte i dobroty, o kterých jste zatím ani neslyšeli. Vyzkoušejte spojení zeleniny a masa s aromatickým kořením, jako je třeba skořice, či hřebíček. Deserty, které přívlastek sladké posouvá do jiné dimenze chutí. Prostě – Řecká kuchyně jak má být!
Noční obloha je plná jasných hvězd, cikády doladily housličky a vyhrávají své oblíbené melodie. Jako magnet vás přitahuje přímo božská vůně linoucí se z kuchyně řecké taverny. Usedáte na proutěné židličky, usměvavá obsluha přináší μενού… Vytvořte si s našimi recepty pravou řeckou atmosféru i ve Vaší kuchyni!
Řecké recepty potřebují kvalitní suroviny. Nakupte je na našem e-shopu:
Chcete-li se dozvědět o nejchutnější kuchyni v kasinu, klikni zde.
Řecké recepty
Řecké Předkrmy – Oρεκτικά

Spanakokeftedes me patates
Spanakokeftedes me patates – Σπανακοκεφτέδες με πατάτες – jsou řecké karbanátky s bramborem. Tedy ne s bramborem jako přílohou, ale přesněji listy čerstvého špenátu v bramborovém těstě. Skvělé zeleninové karbenátky s prvními jarními bylinkami z vaší zahrádky…
OTEVŘÍT RECEPT

Tursi lachano- Λάχανο τουρσί
Tursi lachano- Λάχανο τουρσί – (psáno Toursi), je fermentované (kysané) zelí se strouhaným celerem, mrkví a červenou kapií na řecký způsob. A aby to celé bylo ještě pikantnější a zdravější – přidáme česnek a chilli papričku…
OTEVŘÍT RECEPT

Pitia mátové falafel z ostrova Nisyros
Pitia – Πιτια Νισύρου – mátové falafel z ostrova Nisyros je místní specialitou na variaci klasického falafelu. Pokud máte rádi cizrnu a věřím, že na světě není člověka, který by ji nemiloval, tak Pitia ihned podlehnete…
OTEVŘÍT RECEPT

Tyrokafteri – Τυροκαυτερή
Tyrokafteri – Τυροκαυτερή – je pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií. Nebo paprikou. A jen na vás a vaší chuti záleží, jestli použijete papriku zelenou, nebo červenou. Každá totiž dodá Tyrokafteri specifickou příchuť…
OTEVŘÍT RECEPT

Bekri meze – Μπεκρή μεζέ
Bekri meze – Μπεκρή μεζέ – je vepřové maso dušené na bílém víně, s kapiemi a rajčaty. Konkrétně vepřová krkovička, ta je hotová raz, dva a velmi ochotně přijímá všechny vůně, které jí během dušení dodáme. Hlavní chuť v tomto řeckém gulášku obstarává červená kapie a zelená paprika…
OTEVŘÍT RECEPT

Bujurdi- Μπουγιουρντί
Bujurdi- Μπουγιουρντί – je rychlá řecká chuťovka, ve které hrají prim sýry Feta, Kefalotyri, rajčata a chilli. A samozřejmě by nebylo řecké μεζές kompletní bez olivového oleje a oregana…
OTEVŘÍT RECEPT

Bougatsa me tyri – Sýrová bougatsa
Bougatsa me tyri – Sýrová bougatsa – (Μπουγάτσα με τυρί) pochází z Turecka a do Řecka ji přinesli řečtí uprchlíci po krizi v Malé Ásii. Sýrová bougatsa je výborná jako chuťovka k vínu či pivku!…
OTEVŘÍT RECEPT

Feta saganaki – Φέτα σαγανάκι
Feta saganaki – Φέτα σαγανάκι – smažená v jemném těstíčku je tou nejzákladnější formou řeckého smažáku. K vytvoření jemné a křupavé krusty nám postačí dvě prosté ingredience – ledová voda a hladká mouka…
OTEVŘÍT RECEPT

Kajanas – míchaná vejce s rajčatovou salsou a sýrem Feta
Kajanas – Καγιανάς – jsou v Řecku velmi oblíbená míchaná vejce s rajčatovou salsou, ochucená sýrem Feta. Nejčastěji Kajanas podáváme jako bohatou snídani, či pozdní svačinku. Klasická míchaná vejce jsou tak díky díky rajčatové salse povýšena přímo do rajských výšin…
OTEVŘÍT RECEPT

Tyropitakia – sýrové taštičky z těsta filo, plněné sýrem Feta
Tyropitakia – Τυροπιτάκια – jsou sýrové taštičky z těsta filo, plněné sýrem Feta (Φέτα). Sýrová náplň může být dochucena sýry Kefalotyri (Κεφαλοτύρι) a Parmezánem. Skvostná varianta oblíbené řecké klasiky – Tyropity…
OTEVŘÍT RECEPT

Dakos – suchar Paximadi s rajčaty a Fetou z ostrova Kréta
Dakos – Ντάκος κρητικός – chuťovka z ostrova Kréta, je navlhčený suchar Paximadi, obložený rajčaty a sýrem Feta. Vyšperkovaný pikantními kapari a božskými olivami. V Řecku se s ním můžete ovšem setkat i pod názvem Kουκουβάγια..
OTEVŘÍT RECEPT

Smažené lilky obalované v mouce
Smažené lilky – Μελιτζάνες τηγανητές – je spanilá a rychlá příprava chutného předkrmu (ορεκτικό). Lilek, mouka, sůl, oregano, voda a olej na smažení – nic více, nic méně není zapotřebí k bleskové úpravě baklažánu. Takto upravený baklažán je výborný horký…
OTEVŘÍT RECEPT

Lachanodolmades – zelné závitky plněné masovou směsí s rýží
Zelné závitky – Λαχανοντολμάδες – jsou zelné listy plněné masovou směsí s rýží. Ochucené cibulí, česnekem, mátou a petrželí. A hlavně koprem! Až potud se masové závitky jeví jako klasické kelové rolky… Na Lachanodolmades je povýší až pikantní citrónový bešamel…
OTEVŘÍT RECEPT

Fava – lahůdkové pyré z ostrova Santorini
Fava z ostrova Santorini – Φάβας Σαντορίνης – je oblíbená chuťovka (μεζές) řeckých taveren. Nenechte se zmýlit vzhledem a konzistencí – Fava není hrachovka! Připravuje se z plodů rostliny s latinským názvem Lathyrus clymenum L., čili hrachor popínavý…
OTEVŘÍT RECEPT

Tzatziky
Tzatziki – Τζατζίκι – jsou tradiční předkrm (oρεκτικό) řecké kuchyně z jogurtu a strouhané okurky. A samozřejmě s příchutí česneku a kopru. Tzatziki bez olivového oleje? Kdepak, to by byl jen obyčejný okurkový salát…
OTEVŘÍT RECEPT

Dušená cizrna z ostrova Sifnos
Pomalu dušená cizrna z ostrova Sifnos – Σιφνέικη ρεβιθάδα – je tradiční postní jídlo. Tato úprava cizrny je v Řecku natolik známá a populární, že ve svém názvu na Sifnos přímo odkazuje…
OTEVŘÍT RECEPT

Tomatokeftedes
Tomatokeftedes – Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης – jsou smažené rajčatové karbanátky z ostrova Santorini (Thira). Rajčata pěstovaná na Santorini jsou unikátní odrůda…
OTEVŘÍT RECEPT

Vlito
Usadíte se v řecké taverně, obsluha vám nabídne předkrm – ορεκτικό – a v tu chvíli se prostě zastaví čas… Chuťovek – μεζές – je na výběr spoustu…
OTEVŘÍT RECEPT

Řecká Hlavní jídla

Gemista
Gemista – Γεμιστά – je pečená zelenina plněná dušeným mletým masem s rýží a dužinou vydlabanou z použité zeleniny. Variabilita tohoto řeckého, typicky letního pokrmu je obrovská. Pokud vynecháme mleté maso, dostaneme skvělý vegetariánský pokrm…
OTEVŘÍT RECEPT

Chirino lemonato
Chirino lemonato – Χοιρινό λεμονάτο – je Vepřová kýta dušená na bílém víně s citronovou šťávou a bramborami. Vše pěkně pohromadě v jedné veliké pánvi. Příjemnou chuť tomuto pikantnímu řeckému pokrmu dodá červená kapie, drcená rozmarýna a tymián…
OTEVŘÍT RECEPT

Zapečený lilek s rajčatovou salsou v keramické misce
Lilek zapečený v keramické misce – Μελιτζάνες στο πήλινο – ochucený rajčatovou salsou, můžeme podávat jako chutný předkrm, i jako hlavní chod. První housle v této symfonii středomořských chutí a vůní hraje pochopitelně lilek. Ovšem mohutně podporovaný dobře sladěným triem bylinek – oreganem, tymiánem a bazalkou…
OTEVŘÍT RECEPT

Zapékané fazole Gigantes
Zapékané fazole Gigantes – Γίγαντες στο φούρνο – je tradiční úprava pro řecké obří fazole v období půstu. Nezapomeňme ale, že v období přísného půstu v období Velikonoc nesmíme konzumovat nic živočišného! Proto v tento čas vynecháme jakýkoliv sýr…
OTEVŘÍT RECEPT

Kontosouvli – vepřový gyros na horizontální jehle
Kontosouvli chirino – Κοντοσούβλι χοιρινό – je poctivý vepřový gyros grilovaný na horizontální jehle. Kontosouvli chirino najdete i ve velkých turistických centrech, jen musíte hledat v těch zastrčenějších uličkách…
OTEVŘÍT RECEPT

Pastitsada
Pastitsada – Κερκυραϊκή παστιτσάδα – je hovězí dušené na červeném víně v pikantní rajčatové salse. Jak už originální název Pastitsiada Kerkiraikí napovídá, pochází tato lahůdka z ostrova Korfu…
OTEVŘÍT RECEPT

Recept na Kuřecí Gyros
Kuřecí Gyros – Γύρος κοτόπουλο – vás dostane do kolen svojí jednoduchostí. Prostě si ho snadno připravíme doma v kuchyni. A hned rovnou ze tří kil kuřecích prsíček. Jako spousta dalších řeckých specialit, tak i Gyros vychází z balkánské a středomořské kuchyně…
OTEVŘÍT RECEPT

Paputsakia
Paputsakia – Παπουτσάκια – lilkové botičky plněné masovou směsí s rajčaty. Ochucené jsou skořicí, hřebíčkem, tymiánem, oreganem, rozmarýnou a spoustou petržele a máty…
OTEVŘÍT RECEPT

Spanakoryzo
Spanakoryzo – Σπανακόρυζο λεμονάτο – tradiční řecká lahůdka, je listový špenát s rýží, ochucený citronovou šťávou. Rozhodně nedoporučuji použít na Spanakoryzo takovou tu kostku rozemletého zmrazeného špenátu…
OTEVŘÍT RECEPT

Kuřecí souvlaki
Kuřecí souvlaki – Σουβλάκι Κοτόπουλο – je řecký špíz z kuřecího masa, tentokrát oblečený v jogurtovém župánku. Souvlaki, špíz, ražniči, šašlik… Říkejte si tomu jak chcete – prostě kousky kuřecího masa na špejli, proložené lahodnou zeleninou…
OTEVŘÍT RECEPT

Pastitsio
Pastitsio – Παστίτσιο – je klasický řecký pokrm, božská mana s vůní skořice, muškátového oříšku a sýrů. Prapůvod pastitsia vychází z italské kuchyně…
OTEVŘÍT RECEPT

Kebab na jehle
Kebab na grilu – Κεμπάπ ανατολίτικο – doslova Kebab pocházející z Východu, tedy z Anatolie. Κεμπάπ je ve Středomoří velmi oblíbená pochoutka, a každá gastronomická kultura do něj vkládá vlastního ducha, ochucení i název…
OTEVŘÍT RECEPT

Imám baildi
Imám baildi – Ιμάμ μπαϊλντί – zapékaný lilek s dušenou cibulí, rajčaty a sýrem je vegetariánská pochoutka z Řecka. Imám v mdlobách…
OTEVŘÍT RECEPT

Sutzukakia
Sutzukakia polítika – Σουτζουκάκια Πολίτικα – jsou v Řecku oblíbené masové šišky v rajčatové salse. Sutzukakia se řadí do velké rodiny řeckých keftédes…
OTEVŘÍT RECEPT

Grilovaný pstruh
Grilovaný pstruh – Πέστροφα ψητή – řecká rybí delikatesa ochucená olivovou zálivkou s citrónem a hořčicí. Citrónový dip – Λεμόνι και ελαιόλαδο – udělá z jeho ochutnávky opravdový gurmánský zážitek…
OTEVŘÍT RECEPT

Ryba bianco
Ryba bianco – Ψάρι μπιάνκο – dušená ryba s brambory v olivovém oleji je slavnostní úprava ryby podle receptu z ostrova Kerkyra (Korfu)…
OTEVŘÍT RECEPT

Kuře na citrónu
Kuře na citronu – Κοτόπουλο με λεμόνι – dodá víkendové české klasice, pečenému kuřeti, úplně nový rozměr. Svěží vůně čerstvých bylinek s citronem…
OTEVŘÍT RECEPT

Stifado
Stifado – Στιφάδο – delikatesa pocházející z tradiční řecké kuchyně. Cibule, maso, rajčata, skořice a víno. Tradičně se στιφάδο připravuje s králičím masem…
OTEVŘÍT RECEPT

Králík pečený na rajčatech
Manžel je ochoten pro kus dobré flákoty udělat (téměř) cokoliv. Jako tenkrát na ostrově Kefallonia, když uprosil číšníka, aby mu společně s jeho maminkou řekli rodinný recept na králíka – Kουνέλι…
OTEVŘÍT RECEPT

Musaka
Musaka – Μουσακάς – s lilkem, cuketou a bramborem. Jako spousta jiných středomořských dobrot, tak i recept na musaku vychází z kuchyně Balkánu…
OTEVŘÍT RECEPT

Briam
Recepty na briam – Μπριάμ – se liší, přestože ve všech obměnách se stále jedná o obdobu francouzské dušené zeleniny „ratatouille“. Já jsem ho ochutnala v krétské taverně, s převahou cuket, brambor a sýrem…
OTEVŘÍT RECEPT

Sofríto
Sofríto – Σοφρίτο – je dušené hovězí na petrželi s česnekem. Delikatesa pocházející z ostrova Korfu. Díky použití nebývalého množství petrželové natě…
OTEVŘÍT RECEPT

Řecké pečivo

Paximadi – dvakrát pečené ječné suchary z ostrova Kréta
Paximadi – Κρίθινα παξιμάδια – jsou dvakrát pečené ječné suchary pocházející z ostrova Kréta. Na venkově byly tyto suchary základní potravinou krétských farmářů. Paximadia se pekly ve zbytkovém teple domácích pecí jednou za dva týdny...
OTEVŘÍT RECEPT

Lagána – tradiční postní chléb
Lagána – λαγάνα – chléb pečený v Řecku pouze jeden den v roce na Očistné pondělí (Καθαρή Δευτέρα), v první den Velkého půstu (Μεγάλης Σαρακοστής). Je to velice starodávný recept…
OTEVŘÍT RECEPT

Domácí chléb
Domácí chléb – Αρτος – má v Řecku tisíciletou tradici. Základem domácnosti byla vždy pec na chleba – φούρνος (fúrnos). Každý pekař má svůj osvědčený recept…
OTEVŘÍT RECEPT

Olivový chléb
Olivový chléb – Ελιόψωμο – je klasické řecké pečivo plné chutí fety, oliv, oregana a olivového oleje. Ελιόψωμο může mít různé tvary, od klasického prstence po taštičku…
OTEVŘÍT RECEPT

Pita chléb
Pita chléb – Πίτα ψωμί – známý také jako arabský chléb, je tradiční chlebová placka z kynutého těsta. Základní suroviny na jeho výrobu jsou pšeničná mouka a kvasnice…
OTEVŘÍT RECEPT

Peinirlí – chlebová lodička se sýrem, uzeninou a bylinkami
Peinirlí – Πεϊνιρλί – je tradiční rychlé občerstvení plněné sýrem, uzeninou a dochucené bylinkami. Původem z Turecka, doplulo peinirli do Řecka s vlnou řeckých emigrantů z Pontu…
OTEVŘÍT RECEPT

Řecké Pity

Kimadopita – Κιμαδόπιτα
Kimadopita – Κιμαδόπιτα – je dušené mleté maso ve filu krustas. Nebo také ve filo choriatiko, to už záleží na vás, jakému těstu dáte přednost. Variací na ochucení masové náplně je nepřeberné množství , nemalou roli ovšem hraje směs strouhaných sýrů…
OTEVŘÍT RECEPT

Alevropita – Αλευρόπιτα ζαγορίτικη
Alevropita – Αλευρόπιτα ζαγορίτικη – je tradiční slaný moučník se sýrem Feta. A to přímo Moučník s velkým M – základ názvu vychází z řeckého αλεύρι – čili mouka. Pramatka všech pit obsahuje ty nejzákladnější suroviny, nacházející se v každé domácnosti kraje Zagori. Mouka, sýr Feta, olivový olej a vejce…
OTEVŘÍT RECEPT

Tyropita se sýrem Feta – Τυρόπιτα με φέτα
Tyropita se sýrem Feta – Τυρόπιτα με φέτα – je Sýrový koláč ve Filo krustas. Sýrová pita je báječná svačinka, snídaně i rychlá večeře v řeckém stylu. Nejlepší je právě upečená – to je Filo krustas krásně křehké, voňavé a při skousnutí jemně praská na rtech…
OTEVŘÍT RECEPT

Kotopita – Κοτόπιτα
Kotopita – Κοτόπιτα – je filo pita s kuřecím masem, kapiemi tří barev a žampióny. To vše povýšené do šlechtického stavu řeckým sýrem Kefalotyri. Ten dodá kuřecí náplni nezaměnitelnou chuť a vůni, typickou pro sýr vyrobený z ovčího a kozího mléka…
OTEVŘÍT RECEPT

Cuketopita v domácím lístkovém těstě – Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο
Cuketopita v domácím lístkovém těstě – Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο – je jednou z mnoha řeckých úprav cukety do formy slaného řezu..
OTEVŘÍT RECEPT

Pórková pita – Prasopita
Prasopita – Πρασόπιτα – je řecká pórková pita. Hlavní složky náplně prasopity jsou sýr feta, pórek, cibule, vejce a bylinky dle chuti. My na webu Řecko nás baví pórek prostě milujeme…
OTEVŘÍT RECEPT

Filo I
Těsto filo – Φύλλο – je těstový základ pro většinu řeckých pekařských specialit, jako jsou pity a dezerty. Φύλλο znamená v překladu list. To je přesné označení pro těsto vyválený to téměř průhledné tloušťky…
OTEVŘÍT RECEPT

Filo II – překládané se slunečnicovým olejem
Dnes vám přinášíme další z mnoha způsobů přípravy pravého domácího těsta filo. Tentokrát vytvoříme z jedné hroudy těsta jednoduchou metodou skvělé těsto tvořené 25 vrstvami…
OTEVŘÍT RECEPT

Filo III – filo aeros, vzdušné listové těsto
Proč vzdušné? Zruční pekaři – a to ti ze Soluně bezesporu jsou – vytahují jednotlivé listy těsta do tenké vrstvy jeho motáním nad hlavou a je specifický především pro Bougatsu Thessaloniky me krema…..
OTEVŘÍT RECEPT

Melitzanopita – Μελιτζανόπιτα
Melitzanopita – je lilková pita (čti koláč) plněná rajčaty, cibulí, paprikami a sýrem vás mile překvapí dokonalou harmonií chutí sladěnou do mohutného akordu. To vše vloženo do geniálně jednoduchého olivoolejového fila..
OTEVŘÍT RECEPT

Spanakopita bez fila – Σπανακόπιτα χορίς φύλλο
Spanakopita bez fila s jarní cibulkou v jogurtovém těstě, je výrazně jednodušší a pikantnější varianta špenátové pity. Příprava takovéto špenátové lahůdky je náramně jednoduchá a výsledek vás příjemně překvapí…
OTEVŘÍT RECEPT

Kremidopita – κρεμμυδόπιτα
Kremidopita je tradiční řecký cibulový koláč, který v sobě spojuje snad všechny základní chutě Středomoří. Cibule, aromatické bylinky, rostlinný olej. Kdo jednou ochutná, podlehne..
OTEVŘÍT RECEPT

Rajčatová pita – Tomatopita
Řecká pita s náplní – to je pojem. Nepřeberné množství náplní, které se liší podle krajů, podle sezonní zeleniny. Tradiční slaná pitu Tomatopita – Ντοματοπιτα – je plněná sýrem a čerstvými rajčaty…
OTEVŘÍT RECEPT

Kopřivová pita – Tsouknidopita
Příroda nám pod nos předkládá množství darů agria chorta. Tradiční řecká kuchyně používá kopřivu dvoudomou jako základní surovinu pro přípravu pity Tsouknidopita – Τσουκνιδόπιτα…
OTEVŘÍT RECEPT

Lilkový závin
Lilkový závin – Μελιτζανόπιτα – je vegetariánská pochoutka z lilku, brambor, cibule a pórku. To vše zavinuté do fila a ochucené česnekem, rozmarýnou, oreganem, sýrem a muškátovým oříškem…
OTEVŘÍT RECEPT

Houbová pita – Manitaropita
Manitaropita – Μανιταρόπιτα – to je houbový koláč upečený z českých surovin podle řeckých not. Každý to dobře zná – je po dešti, z lesa se páří – rostou!…
OTEVŘÍT RECEPT

Řecké Moučníky a Sladkosti

Galaktoboureko
Galaktoboureko – Γαλακτομπούρεκο – je mléčný dezert ze semolinové krupice ve filo krustas. Je to stálice řeckých zákusků na lžičku původem z Malé Ásie a můžeme ji najít na jídelníčku po celém Balkáně…
OTEVŘÍT RECEPT

Lemonopita
Citrónový řez – Λεμονόπιτα – je řecký dezert nasáklý citrónovým sirupem. Klasická sladkost na lžičku, podávaná při odpolední siestě ke kávičce. Jemná citrónová chuť tohoto vlhkého pošušňáníčka se báječně snoubí s hořkou kávou. Nebo s Řeckým horským čajem…
OTEVŘÍT RECEPT

Galatopita
Galatopita – Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο – je řecký mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky. Jeho předností je absence jakéhokoli korpusu. U Galatopity si naplno uvědomíte obrovský rozdíl mezi obyčejnou krupičkou a krupičkou ze semoliny…
OTEVŘÍT RECEPT

Galaktoboureko kataifi
Galaktoboureko kataifi – Γαλακτομπούρεκο με Κανταΐφι – je mléčný krém trůnící ve vlasovém filo kantaifi. A mléka obsahuje opravdu docela hodně – více než litr na půl kila fila! Ovšem díky semolinové krupici se všechno mléko přetransformuje do lahodného krému ochuceného vanilkou…
OTEVŘÍT RECEPT

Kataifi
Kataifi – Κανταΐφι – recept na řecký desert z tenkých proužků Filo těsta. Plněný vlašskými ořechy a ochucený skořicí a hřebíčkem udělá radost všem mlsounům…
OTEVŘÍT RECEPT

Kurampiedes
Kurampiedes – Κουραμπιέδες – vánoční máslové cukroví s mandlemi. Na rozdíl od našich Vanilkových rohlíčků se do Kurampiedes přidá i muškátový oříšek a alkohol…
OTEVŘÍT RECEPT

Islí Melomakárona
Isli – Ποντιακά Ισλί – je řecké vánoční cukroví, původem z oblasti Pontos.Je to jedna z variací klasické řecké sladkosti Melomakarona (μελομακάρονα), vánočního pečiva nasáklého medovým sirupem…
OTEVŘÍT RECEPT

Vasilopita
Vasilopita – Βασιλόπιτα – je tradiční moučník, který se v Řecku krájí po půlnoci na Nový rok, na počest svatého Vasila, jemuž patří první ukrojený dílek, druhý pak náleží nejstaršímu muži v rodině…
OTEVŘÍT RECEPT

Milopita trifti
Milopita trifti – Μηλόπιτα τριφτή – je řecký jablečný řez se strouhanými jablky. S jemným aroma skořice. Ohromně sytý a chuťově vynikající moučník z drobenkového těsta…
OTEVŘÍT RECEPT

Bougatsa Thessaloniki s krémem ze semolinové krupice – řecká klasika
Oblíbená řecká pochoutka s příchutí vanilky, sypaná skořicí a cukrem. Najdeme ji v sortimentu řeckých fůrnos nejen v Soluni…
OTEVŘÍT RECEPT

Rizopita
Rizopita – ρυζόπιτα – sladký řecký závin s rýžovou náplní. Ochucený skořicí, rozinkami nebo vlašskými ořechy…
OTEVŘÍT RECEPT

Ravani
Ravani (ραβανί) je tradiční řecký desert na lžičku. V řeckých domácnostech jižní části Řecka jej hospodyně připravují pod názvem revani (ρεβανί)…
OTEVŘÍT RECEPT

Jednoduchá bougatsa s pudingem
Řecký zákusek bývá hlavně hodně sladký a voňavý. Bougatsa – Μπουγάτσα – by se dala jednoduše popsat jako křehký sen ponořený do vanilkové vůně, s prchavou stopou skořicového aroma na patře…
OTEVŘÍT RECEPT

Baklava
Baklava – Μπακλαβάς – je tradiční řecký zákusek z fila, s náplní z vlašských ořechů, skořice a medu. Baklava se peče v různých podobách na celém Balkánu. Kořeny má μπακλαβάς zřejmě v Turecku…
OTEVŘÍT RECEPT

Tsoureki
Díky následujícímu receptu na Tsoureki – Τσουρέκι – si můžete zkusit připravit tradiční řecké velikonoční pečivo, podobné našemu tradičnímu mazanci či vánočce, kterou pleteme u nás doma o Vánocích…
OTEVŘÍT RECEPT

Řecká chalva
Řecká chalva – Χαλβάς Σιμιγδαλένιος – je pochoutka ze semolinové krupice, cukru a ořechů. Na rozdíl od chalvy sezamové se v Řecku připravuje ze semolinové krupice…
OTEVŘÍT RECEPT

Portokalopita
Portokalopita – Πορτοκαλόπιτα – je řecký pomerančový desert nasáklý sladkou zálivkou. Na rozdíl od jiných řeckých pit se rozkrájené filo vmíchává do pomerančového krému…
OTEVŘÍT RECEPT

Řecké ovoce a zelenina

Sladká rajčátka na lžičku
Sladká rajčátka na lžičku – Γλυκό του κουταλιού ντοματάκι – doplněná mandlemi je specialita ostrova Kos a Nisyros. Delikatesa, podávaná nejčastěji s řeckým jogurtem…
OTEVŘÍT ČLÁNEK

Granátové jablko
Granátové jablko – Punica granatum L., nebo taky Marhaník punský – je symbolem hojnosti, plodnosti, štěstí a bohatství. Doprovází lidskou přítomnost na zemi od pravěku..
OTEVŘÍT ČLÁNEK

Sušená rajčata v olivovém oleji
Sušená rajčata v olivovém oleji s česnekem a oreganem je koncentrované sluníčko uchované pro zimní období. Ve Středomoří se rajčátka suší na sluníčku na síťovaných roštech, či zavěšená na šňůrce…
OTEVŘÍT ČLÁNEK

Řecké nápoje a likéry

Řecký horský čaj
Řecký horský čaj – Τσάι του βουνού – je chutný a zároveň i léčivý nápoj. Pro letní i zimní období – v létě dobře vychlazený, třeba s kouskem citrónu…
OTEVŘÍT RECEPT

Freddo Espresso
Freddo espresso – Φρέντο εσπρέσο – je řecká ledová káva. Nejen pro letní dny, milovníci výrazného kávového aroma a chuti tuto řeckou specialitku ocení po celý rok…
OTEVŘÍT RECEPT

Freddo Cappuccino
Freddo Cappuccino – Φρέντο Καπουτσίνο – je řecké ledové kapučíno pro chvíle letní pohody. A nejen letní, milovníci kávy křtěné mlékem si tento nápoj vychutnají po celý rok…
OTEVŘÍT RECEPT

Čaj z olivového listu
Olivový list (φύλλα ελιάς) je spolu s plody olivovníku – olivami – dalším mimořádným darem bohyně Athény lidstvu. Podle mythologie soupeřili Poseidon a Athéna o nadvládu…
OTEVŘÍT RECEPT

Kumquat likér
– tekuté slunce ostrova Korfu – je tradiční digestiv z této Smaragdové perly Jónských ostrovů. Stejně jako Kerkyra, je i tento originální nápoj jedinečný v celém Řecku….
OTEVŘÍT RECEPT

Řecké Polévky

Trachana soupa
Trachana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky. Základ polévky tvoří sušená kyselá Trahanas – Τραχανάς ξινός. Je oblíbená po celém Balkánu, Malé Ásii a v Arménii. Polévka je ochucena olivovým olejem a sýrem Feta…
OTEVŘÍT RECEPT

Fakes soupa
Fakes soupa – Φακές Σούπα – je řecká čočková polévka v rajčatové passatě, ochucená aromatem bobkového listu a oreganem. Chuťově je trochu jinde než naše čočkovka…
OTEVŘÍT RECEPT

Tomatosoupa
Tomatosoupa – Ντοματόσουπα – rajská polévka s těstovinami Kritharaki, zjemněná smetanou. Dnes si ukážeme tu nejzákladnější verzi, ve které budou hrát hlavní roli pouze rajčata…
OTEVŘÍT RECEPT

Polévka Tanéa
Polévka Tanéa – Τανέα σούπα – je jogurtová polévka s rýží a příchutí máty. Je nesmírně jednoduchá, levná, rychlá a je náramně osvěžující….
OTEVŘÍT RECEPT

Kotosoupa avgolemono
Kotosoupa avgolemono – Κοτόσουπα αυγολέμονο – je tradiční řecká kuřecí polévka, zahuštěná citrónovo vaječnou záklechtkou. A s pořádnou dávkou cibule, brambor, mrkve a kulatozrnné rýže…
OTEVŘÍT RECEPT

Fasolada
Tradiční fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a celerovou natí. Dnes vám přinášíme základní recept na fasoladu…
OTEVŘÍT RECEPT

Řecké recepty nás baví!
Řecké recepty potřebují kvalitní suroviny. Nakupte je na našem e-shopu:
