Řecké Bifteki – Μπιφτέκια – z mletého masa na grilu jsou náramně jednoduchá chuťovka a mohou nám posloužit i jako vydatný hlavní chod. Jak už to v řecké kuchyni často bývá, každá oblast má své variace a také každý kuchař vloží do jejich přípravy svého ducha.
Dnes si představíme Biftekia v jejich základní podobě, pouze místo namočeného plátku chleba (veky) přidáme k mletému masu Trachanu namočenou v červeném víně. Bifteki tak získají na vůni i pikantnosti.
Řecké Bifteki budeme připravovat na kontaktním grilu, který griluje současně z obou stran. Biteki jsou tím pádem souměrně a hlavně rychleji hotové. Nevstřebávají také žádný tuk navíc, jak to bývá v případě smažení na pánvi. Naopak – přebytečný tuk se vysmahne mimo karboše. Pokud máme jen obyčejný jednoplotýnkový gril tak nezoufejme, grilovačka bude pouze trvat o chvíli déle.
Doba přípravy
- příprava masa a zeleniny – 15 minut
- míchání masové směsi na Řecké bifteki – 5 minut
- odležení masové směsi v lednici před tvarováním na biftečky – 1 hodina
- grilování Biftekia – jedna dávka 15 minut (každá strana 6-8 minut). Pokud používáte kontaktní gril, tak pouze 8 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 hodinka
Ingredience pro 4 porce
- 800 g mletého masa (nejlépe směs hovězího s vepřovým)
- 1 velká cibule
- 1 větší rajče
- hrst nasekané petrželové natě
- 30 g trachany (nebo rohlík, větší plátek veky…)
- 1 dl červeného vína
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 vejce
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- sůl
- oregano
- tymián
- čerstvě namletý černý pepř
- pár lžic strouhanky jako pojivo (volitelné, pouze v případě nutnosti)
Příprava přísad do mletého masa
Na samém začátku zalijeme trachanu červeným vínem – trachana potřebuje nějaký čas, aby víno vstřebala.
Pokud nemáme trachanu, namočíme do vína plátek (30-50 g) veky, nebo rohlíku. Řekové namáčejí chléb, ten se ale svojí strukturou blíží spíše našemu bílému pečivu. To ovšem neznamená, že nemůžete zaexperimentovat a použít plátek naší klasické Šumavy!
Zatímco trachana (nebo pečivo) vstřebává vínečko rudé, nakrájíme cibuli nadrobno a osmahneme ji pozvolna na olivovém oleji do sklovata. Po osmahnutí ji odstavíme, přendáme do misky a necháme trochu vychladnout.
Čas potřebný k osmahnutí cibulky využijeme k nastrouhání rajčete – to rozkrojíme příčně na poloviny. Polovinu rajčete vložíme slupkou do dlaně a dužinu nastrouháme na hrubém struhadle tak, aby nám zůstala v dlani pouze slupka. Tu můžeme slupnout – nebudeme se přeci šidit o červené vitamíny!
Hněteme masovou směs na Řecké Bifteki
Mleté maso (řecky ο κιμάς), nejlépe směs vepřového a hovězího, vložíme do vhodně hluboké mísy. Osolíme, opepříme, přidáme osmahnutou cibulku a nasekanou petrželovou nať.
Dále přidáme nastrouhané rajče, trachanu namočenou ve víně (tu nejdříve trochu vidličkou pomačkáme) a rozklepneme jedno vejce.
Na závěr nasypeme tymián, oregano, přicmrndneme červený vinný ocet a olivový olej na zjemnění!
Celou směs na Řecké Bifteki důkladně mícháme a hňácáme, dokud nevznikne kompaktní voňavá směs. Pokud máme pocit, že je směs příliš řídká a lepivá, přidáme trochu strouhanky, která přebytečnou vlhkost vypije. Karboše také budou při grilování lépe držet pohromadě.
Masovou směs uhladíme, přikryjeme mikrotenovou fólií a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Všechny chutě a vůně se tak krásně spojí.
Grilujeme Řecké Bifteki
Po hodině masovou směs vytáhneme z lednice začneme tvořit Řecké Bifteki.
Roztopíme gril na 220 °C.
Namočíme ruky do studené vody, z mísy vydloubneme plnou hrst masové směsi, ušouláme kouli a tu dlaněmi vytvarujeme do placky vysoké asi tak 2 cm +-. Takto zpracujeme všechnu masovou směs, jde to ráz na ráz. Pokud je potřeba, tak v průběhu činnosti občas navlhčíme dlaně vodou, aby se masová směs na ruce nelepila. Fajnovky si vezmou rukavice.
Jakmile máme vytvarované první čtyři karboše (záleží na veliosti vašeho grilu), tak je vložíme na roztopenou plotýnku, přiklopíme horní plotýnkou a grilujeme. Po chvíli stáhneme teplotu na grilu na 190 °C, aby se nám Řecké Bifteki nespálily.
Během grilování první dávky vytvarujeme zbylou masovou směs do placek. Podle velikosti vašich dlaní by jich mohlo být až 12.
Za slabou půlhodinku ugrilujeme na kontaktním grilu všechny Bifteki.
Každý Bifteček je dobré po odebrání z grilu vložit na ubrousek pro odsátí tuku. Stejně tak je dobré pomocí ubrousku odsát z plotýnky vysmahnutý tuk z předešlé dávky – není potřeba jej přepalovat, každý další karboš si nese svou dávku tuku.
Řecké Bifteki podáváme se spoustou sezonní zeleniny a citrónem na pokapání, oblíbeným doplňkem jsou hranolky. Výborným dipem může být pro zpestření i obyčejná hořčice, čí famózní Tzatziky!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Řecké Bifteki
Řecké Bifteki z mletého masa na grilu
Potřebná výbava
- Mísa na míchání masové směsi
- Kontaktní gril
Suroviny
800 g mletého masa (nejlépe směs hovězího s vepřovým)
1 velká cibule
1 větší rajče
hrst nasekané petrželové natě
30 g trachany (nebo rohlík, větší plátek veky…)
1 dl červeného vína
1 lžíce červeného vinného octa
1 vejce
3 lžíce panenského olivového oleje
sůl
oregano
tymián
čerstvě namletý černý pepř
pár lžic strouhanky jako pojivo (volitelné, pouze v případě nutnosti)
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…