Feta saganaki – Φέτα σαγανάκι – smažená v jemném těstíčku je tou nejzákladnější formou řeckého smažáku. K vytvoření jemné a křupavé krusty nám postačí dvě prosté ingredience – ledová voda a hladká mouka. Samozřejmě je možné takto připravit i další sýry – Kefalotyri, Graviéru, Chalumi a jiné aromatické sýry, typické pro ten který region Řecka. Každý jeden druh tak dodá Τυρί σαγανάκι svoji specifickou chuť!
Feta saganaki je nejen vynikající chuťovka k pivu či Úzu, ale také jako rychlá svačinka a lehká večeře.
A hned pro začátek si ozřejmíme, že ono Saganaki v názvu neznamená smažák, ale pánvičku. Malou pánev se dvěma protilehlými uchy (sagáni – σαγάνι), velikou právě tak na jednu porci. Název pochází z tureckého sahan a původně to byla hliněná či kovová nádoba, ve které se smažilo. Takže volně přeloženo Feta saganaki je feta smažená na pánvi sagáni.
V Řecku se můžete také setkat se sýry smaženými v obalu z vajec namočených v sezamovém semínku a vyjímkou není ani feta zabalená v těstě filo.
Doba přípravy
- Obalení plátku fety a smažení jedné porce – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 10 minut
Ingredience pro 2 porce Feta saganaki
- 2 plátky sýru Feta
- studená voda
- kostky (pecičky) ledu
- 3 lžíce hladké mouky
- olivový olej na smažení
- citrón na dochucení
- med (volitelné)
- sezamové semínko na ozdobu (volitelné)
Příprava surovin na těstíčko
Do jedné misky (velké právě tak, aby se do ní pohodlně vešla Feta) nasypene hladkou mouku. Přiměřeně, ať se Feta neplácá po dně misky jako kapřík na suchu! Do druhé misky si připravíme vodu a aby byla echt studená, přidáme ledové pecičky (kostky). Toť vše!
Do pánvičky nalijeme olivový olej na smažení. Pokud nevlastníme originální pánvičku sagáni – nerezignujme na přípravu Feta saganaki a použijme jinou, vhodnou minipánvičku a budeme se tvářit, že to tak má být! Tak jako já jsem použil malý litinový rendlík. Kouzlo malé pánvičky spočívá v tom, že spotřebujeme minimální množství oleje s maximálním efektem. A proč smažíme právě na olivovém oleji? Přeci kvůli chuti, kterou smažené fetě dodá!
Smažíme Feta saganaki
Abychom dosáhli opravdu křupavé krustičky, tak žádoucí na Feta saganaki, musíme dodržet tento postup:
– Fetu naporcujeme na plátky silné zhruba 1 centimetr. Jelikož je Feta mírně navlhčená díky slanému nálevu, ve kterém doposud spokojeně dřímala, není nutno ji před vložením do mouky máchat ve vodě.
– Plátek Fety obalíme v hladké mouce. A moukou nešetříme! Nahňácáme jí na Fetu, co se na ní udrží.
– Pomoučenou Fetu vložíme rychle do ledové vody – šup tam šup ven! Žádné máchání! Tím se nám vytvoří moučné blatíčko, které na Fetě ulpí.
– Znovu vložíme Fetu do misky z moukou a opět jí na ni naneseme spoustu. Díky moučnému blatíčku s tím nebudete mít problém. Problém budete mít spíše se stejně zabablanými prsty… Ty očistíme do předem připraveného ubrousku. Že jsem se o žádném ubrousku nezmínil? Pardón…
– A znovu s pomoučenou Fetou do ledové vody – šup tam a rychle šup ven do rozpáleného oleje! Žádné zdržování!
Vychytávka s ledovou vodou
Vtip s těstíčkem spočívá právě v tom, že posledním krokem před smažením je ponoření do ledové vody. Díky prudké změně teploty se těstíčko v rozpáleném oleji okamžitě zatáhne a vytvoří tak onu křupavou krustu. Je také žádoucí rozpáleným tukem polévat pomocí lžíce horní stranu Feta saganaki. To aby se zatáhla i ta strana, která není v přímém kontaktu s rozpáleným olejem.
Jakmile Feta saganaki vespod zezlátne, otočíme plátek Fety a osmažíme jej i z druhé strany (vyplatí se Fetu nadzvedávat a načuhovat). To vše trvá pouhých pár provoněných minut.
Osmaženou Fetu zbavíme přebytečného tuku na savém ubrousku a můžeme naše zlatavé potěšení podávat. Třeba jen tak, s pivkem… Nebo Retsinou…
Fetu saganaki si můžeme zpestřit několika kapkami citrónové štávy a neprohřešíte se nijak proti bontónu, zakousnete-li plátek pečiva…
O level výše posunete chuť Feta saganaki trochou medu a pro potěchu oka přihoďte pár semínek sezamu…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Feta saganaki v jemném těstíčku
Potřebná výbava
- Malá pánev
- 2 misky na suroviny k obalování
Postup
2 plátky sýru Feta
kostky (pecičky) ledu
3 lžíce hladké mouky
olivový olej na smažení
citrón na dochucení
med (volitelné)
sezamové semínko na ozdobu (volitelné)
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…