fbpx
Dušená cizrna podle tradiční úpravy z ostrova Sifnos
Print Friendly, PDF & Email

Pomalu dušená cizrna z ostrova Sifnos je tradiční postní jídlo. Σιφνέικη ρεβιθάδα – tato úprava cizrny je v Řecku natolik známá a populární, že ve svém názvu na Sifnos přímo odkazuje. Obvykle se na ostrově cizrna dusí ve velkých hliněných nádobách. Ty se po naplnění surovinami uzavřou a umístí do roztopené klasické pece na pečení chleba. Tímto se maximálně zužitkuje energie po pečení chleba a každá místní taverna má také obohacený jídelníček o proteinovou bombu. Recept na takto dušenou cizrnu je velice jednoduchý a Dušená cizrna alla Sifnos je neskutečně lahodná.

V našich podmínkách ovšem málokdo vlastní vhodnou hliněnou nádobu, nemluvě o klasické peci na pečení chleba. Ovšem nezoufejme – k přípravě Σιφνέικη ρεβιθάδα po našimu nám plně postačí trouba a kvalitní litinový hrnec.

Doba přípravy

  • namočení a nabobtnání cizrny – minimálně 12 hodin (nejlépe přes noc)
  • dušení cizrny – 5 až 6 hodin
  • příprava ingrediencí pro dušenou cizrnu – 1/4 hodiny
  • Celková doba přípravy – 18 hodin

Nenechejte se délkou přípravy nijak odradit – kromě té čtvrthodinky věnované přípravě surovin veškerý zbylý čas prospíte, nebo strávíte činností daleko příjemnější, než čučením na hrnec v troubě… Dušená cizrna je samostatná a vystačí si v kuchyni i bez vaší přítomnosti.

Ingredience pro Cizrnu alla Sifnos

  • 500 g cizrny
  • 2 středně velké cibule
  • 2 bobkové listy
  • snítku rozmarýny – ne celou, rozebereme ji na součástky a použijeme pouze ty úžasně aromatické lístečky
  • panenský řecký olivový olej – 1 deci
  • sůl
  • pepř
  • voda – 3 litry (dva litry na namočení cizrny přes noc a jeden litr na dušení cizrny. Zhruba litr…)

Příprava cizrny pro dušení

Cizrnu jednoduše nasypeme do většího cedníku a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Co se nám nelíbí, odstraníme. Propláchnutou cizrnu nasypeme do přiměřeně velké nádoby a zalijeme vodou tak, aby byla nad cizrnou stejná vrstva vody. To aby cizrna přes noc netrpěla žízní a pěkně nám nabobtnala. Takže raději trochu více, než méně… Hotovo, jdeme se věnovat partnerovi, cizrna bude pracovat celých 12 hodin za nás!

Cizrna během 12. hodin neuvěřitelně nabobtnala a zvětšila svůj objem téměř dvojnásobně. Opět cizrnu nasypeme do cedníku a propláchneme. Přitom odstraníme všechny uvolněné slupky.
Roztopíme troubu na 140°C a jdeme se věnovat kompletaci všech surovin.
Propláchnutou cizrnu přesypeme do litinového hrnce. Oloupanou cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky podélně od špičky ke kořenu. Vzniknou nám tak cibulové pásky. Ty nasypeme na cizrnu. Přidáme bobkový list a lístečky rozmarýny.

Řádně osolíme – máme na paměti, že sůl musí během pomalého dušení proniknout až dovnitř cizrny. Takže přiměřeně… Opepříme čerstvě namletým černým pepřem. A jako zlatý hřeb vše hojně zalijeme kvalitním olejem. Oliváč dodá dušené cizrně společně s rozmarýnou tu pravou chuť středomoří. Na závěr zalijeme cizrnu vodou tak, aby bylo nad cizrnou tak na prst vody. Toť vše – náramně jednoduché a levné!
Hrnec s cizrnou zakryjeme a vložíme do trouby. Dusíme tři hodiny při 140°C.

Po třech hodinách dušení cizrnu z trouby vytáhneme. Dílem aby jsme zkontrolovali, kolik vody je nutno dolít, dílem také proto, aby jsme dušenou cizrnu zamíchali a ochutnali. Podle potřeby dolijeme trochu vřelé vody (vody by nemělo být ale příliš mnoho, nevaříme přeci polévku). Eventuálně přisolíme. A šup s Σιφνέικη ρεβιθάδα znovu na dvě hodinky do trouby.
Po dvou hodinách ochutnáme, jestli je již cizrna patřičně měkká na skus. No a podle potřeby ještě hodinku dodusíme. Stále na 140°C.

Dušená cizrna – podáváme na stůl

Správně hotová Dušená cizrna alla Sifnos je měkká na skus, softíku je tak akorát na dně.
Budete příjemně překvapeni lahodnou chutí takto připravené cizrny. Gurmáni si mohou zážitek vylepšit několika kapkami citronové šťávy. Ba i trochu čerstvého olivového oleje možno přidat. Příloha netřeba, Dušená cizrna je dostatčně sytá i bez pečiva. Podávaná jako hlavní chod zasytí bezpečně celou rodinu.
Dušenou cizrnou podávanou jako předkrm příjemně překvapíte své přátele a s dvojkou kvalitního bílého vína povýšíte tuto chuťovku na manu nebeskou.

Καλή όρεξη s Recepty Řecko nás baví!

5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
06/01/2024 22:10

[…] není člověka, který by ji nemiloval, tak Pitia ihned podlehnete. Cizrnu si můžete připravit dušenou, jako polévku, hummus… Dnes si ji představíme ve formě Pitia karbanátků, přitom echt […]

1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x