fbpx
Recept na Kuřecí Gyros – prostě a snadno doma v kuchyni
Print Friendly, PDF & Email

Recept na Kuřecí Gyros – Γύρος κοτόπουλο – vás dostane do kolen svojí jednoduchostí. Prostě si ho snadno připravíme doma v kuchyni. Na vertikálním grilu Rohnson. A hned rovnou ze tří kil kuřecích prsíček. To už je pořádná dávka porcí pro slušnou rodinnou párty!
První malé obchůdky s Gyrosem byly v Řecku otevřeny v letech 1922-1923 uprchlíky ze Smyrny a Istanbulu. Pomalu se obliba Gyrosu šířila celým Řeckem. Jen skladba koření a druh masa se začaly mírně lišit oblast od oblasti. A můžete si být jisti, že každý recept na tu správnou směs ingrediencí je ten správný a jedinečný. A samozřejmě i způsob servírování – Gyros zamotaný v pitě, na talíři, na prkénku…
Název Gyros se odvozuje od slova γύρα – otáčka (obrátka, rotace…). Takže jít v Řecku na jedno točené vlastně znamená jít na gyros…

A než se pustíme do nakládání prsíček na luxusní Gyros – malá chvilka řecké výslovnosti. Oni už si na našince (potažmo všechny turisty) v Řecku zvykli, že mluvíme tvrďácky, že se s řečtinou jaksi nemazlíme… Ale zkuste si příště místo Gyrosu objednat pěkně stylově Jíro kotópulo. Pokud je v Alfavítě γ (gáma) na začátku slova před υ (ýpsilon), čte se jako j. Takže Gyros (Γύρος) – Jíro (to koncové s taky vypusťte – ale o tom zase příště…). 

Doba přípravy

  • Příprava marinády – 10 minut
  • Porcování a příprava masa na marinování – 30 minut
  • Marinování naloženého masa – 24 hodin
  • Napichování masa na grilovací jehlu – 15 minut
  • Grilování masa do prvního ořezu – 2 hodiny
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – dokud celý gyros postupně neořežeme a nesníme, tedy podstatnou část krásného posezení s přáteli…

Ingredience pro 12 porcí Gyrosu

  • 3 kg kuřecích prsíček (nebo směs vykostěných kuřecích stehen a kuřecích prsíček)
  • 20 dg poctivé slaniny
  • sůl
  • 2 a 1/2 dl panenského olivového oleje
  • polévková lžíce medu
  • 2 zarovnané lžičky drceného kmínu
  • 2 zarovnané lžičky sušeného drceného zázvoru
  • 2 vrchovaté lžičky drceného koriandrového semínka
  • špetka chilli (volitelné pro plechové huby)
  • 1 vrchovatá lžička sušeného tymiánu (pokud máme čerstvý, použijeme čerstvý)
  • 1 vrchovatá lžička sušeného oregana (pokud máme čerstvé, použijeme čerstvé)
  • 4 vrchovaté lžičky kari
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1/2 citrónové šťávy
  • 1 nadrobno nakrájená cibule

Připravujeme maso a marinádu na Gyros

Do přípravy té správné marinády na Gyros musíme vložit celé své srdce a kulinářský um. Co Grill Master, to zaručeně ta nejlepší receptura. Berte tedy náš seznam ingrediencí jako výchozí, do další grilovačky už své chutě patřičně vybrousíte a vyladíte. Základ je jasný – opravdu kvalitní olivový olej. Ten dodá vašemu masíčku tu pravou chuť Řecka a kořením už jen doladíte jemné niance vaší momentální nálady. Hlavně vše důkladně promíchat a nic nepřehánět – dobrého stačí právě tak akorát…
…a na závěr do vychytané marinády vmíchejte na drobno nakrájenou cibuli. Nebo dvě menší…A nezapomeňte na čerstvě prolisovaný česnek!

Každé kuřecí prsíčko naporcujeme tak, že jej napříč napříč přepůlíme a tu tlustější polovinu podélně nakrojíme skoro ke konci – ale nedokrojíme, rozložíme plátek jako dvoustránku . Dostaneme tak z každého prsíčka dva stejně (zhruba) velké plátky masa. Každý plátek z obou stran lehce osolíme a klademe jeden na druhý. Necháme takto masíčko asi 5 minut odpočinout a smířit se s faktem, že se něco začíná dít. No a pak už jen každý plátek masa vymácháme v marinádě a klademe je jeden na druhý tak, aby byly všechny porce obaleny marinádou s kousky cibulky a česneku. Pro dnešek máme hotovo, dáme tedy maso zakryté fólií marinovat nejméně na 24 hodin do lednice.

Napichujeme maso na jehlu

Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme ji zešikma na tenké plátky. Proč zešikma? Kde jsou ty doby, kdy měl na sobě poctivě vykrmený pašík sádla na tři prsty… Špek dodá našemu kuřecímu masíčku onen chybějící tuk. Pravda, není to tak úplně řecké, zato je to lahodné!

Naše příprava Gyrosu jde do finále!
U všech receptů na přípravu Gyrosu se dozvíte, že je nutno maso při napichování dobře stlačovat. No jo – ale pokud budete stlačovat kuřecí prsíčka, uděláte z nich kaši a na jehle toho moc nezůstane… Takže je prostě zvesela napichujte tak, aby se ty neforemné a převislé kousky překrývaly a průběžně je prokládejte plátky slaniny.

Grilujeme Gyros

Maso máme na jehle všechno a máme teď na výběr dva scénáře. Doporučuji ten, ve kterém zabalíme syrový Gyros do alobalu a první hodinu jej grilujeme v utajení. Maso se tak pěkně prohřeje až k jehle a hlavně – zůstane v něm veškerá chuť a šťáva!

Po hodině (+-) alobal odstraníme a domovem se začne okamžitě šířit nádherná vůně Gyrosu. Zatím dušeného – ale to se v tuhle chvíli začne měnit k lepšímu! Pomalu grilujeme Gyros tak dlouho, až začne chytat tu správnou zlatavou barvu. Občas potřeme výpekem, občas připravenou směsí olivového oleje s koriandrem a kari…

Je dobré načasovat první ořez na dobu příchodu hostů + nějakou tu štamprličku na přivítanou… Netřeba šponovat chuťové vjemy přátel do krajnosti…
Ostrý nůž máme nachystaný – takže zakrojíme.
A zakrojíme.
A ořezáváme…

Kuřecí Gyros po každém ořezu poctivě potřeme připravenou nátěrkou, či výpekem a grilujeme do úplného zbaštění. Kuřecí masíčko má tu výhodu, že je k dalšímu ořezu hotové během chvilky, takže budete tak tak stíhat nosit přílohu.

Náš TIP

Ke Gyrosu samozřejmě patří – krom jiného – i Tzatziki. Zkuste i náš skvělý Mátový jogurtový dip!
Do 250 g jogurtu vmíchejte malou lžičku bílého vinného octa, 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje, dvě špetky jemně posekaného kopru a čtyři špetky podrcené sušené máty. Pokud máme mátu čerstvou, použijeme čerstvou! Osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme.

Přílohu ke Kuřecímu Gyrosu necháme na vás – klasicky zeleninu co hrdlo ráčí a samozřejmě i Pita chléb, Lagána, hranolky…

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

kuřecí gyros

Recept na Kuřecí gyros – prostě a snadno doma v kuchyni

Laďa TYDRA
Recept na kuřecí gyros – Γύρος κοτόπουλο – vás dostane do kolen svojí jednoduchostí. Prostě si ho snadno připravíme doma v kuchyni. Na grilu.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 4 hours
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 176 kcal

Suroviny
  

3 kg kuřecích prsíček (nebo směs vykostěných kuřecích stehen a kuřecích prsíček)20 dg poctivé slaniny

sůl

2 a 1/2 dl panenského olivového oleje

polévková lžíce medu

2 zarovnané lžičky drceného kmínu

2 zarovnané lžičky sušeného drceného zázvoru

2 vrchovaté lžičky drceného koriandrového semínka

špetka chilli (volitelné pro plechové huby)

1 vrchovatá lžička sušeného tymiánu (pokud máme čerstvý, použijeme čerstvý)

1 vrchovatá lžička sušeného oregana (pokud máme čerstvé, použijeme čerstvé)

4 vrchovaté lžičky kari

2 stroužky lisovaného česneku

1/2 citrónové šťávy

1 na drobno nakrájená cibule

Nutriční hodnoty

Calories: 176kcal
Klíčová slova Gyros
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x