Melitzanosalata – Μελιτζανοσαλάτα – lilková pomazánka s grilovanou červenou kapií je vynikající pikantní chuťovka. Tato stálice řecké kuchyně nesmí chybět v žádné řecké taverně. Velmi často vám Melitzanosalata přinesou v mističce společně s ošatkou ψωμί aby jste zaměstnali chuťové buňky při čekání na hlavní chod.
Základem Melitzanosalata jsou tři ingredience: Lilek, česnek a olivový olej. Všechny ostatní přísady jsou pak variací na dané téma a každá řecká hospodyňka, každý MasterChef vyhlášeného podniku má ten Svůj recept vychytaný!
My si dnes připravíme jeho barevnější formu – s grilovanou, nádherně vyzrálou červenou kapií. Garantuji vám, že se budete olizovat až za ušima…
Doba přípravy Melitzanosalata
- Grilování lilku a kapie na ohni- 15 až 20 minut
- Pečení lilku a kapie – 35 minut
- Odkapávání upečeného lilku – 10 minut
- Mixování, míchání a dochucování všech surovin – 10 minut
- CELKOVÝ ČAS PŘÍPRAVY – 1 hod a 15 minut
Ingredience
- jeden větší, nebo dva středně velké lilky, celkem asi 3/4 kila
- jedna červená kapie
- 1-2 stroužky česneku podle jejich velikosti a také podle vaší chuti
- extra panenský olivový olej
- petrželová nať
- bazalka
- 2 čajové lžičky balzamikového octa (nebo čerstvě vymačkaná šťáva z citrónu)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Příprava lilku a kapie
Lilek i kapii je žádoucí před pečením v troubě postrašit plamenem. A to tak žhavě, až se jim na povrchu začnou tvořit puchýře a je intenzivně cítit spálenina! Ideální je otevřený oheň, málokdo ovšem vlastní pec na pečení chleba nebo pizzy. Dá se to vyřešit tak, že zeleninu opálíte nad plynovým sporákem (s hasícím přístrojem po ruce a naštvanou manželkou za zády). Já, nemaje ani pec, ani plynový sporák, jsem využil horkovzdušnou pistoli silné kadence!
Možností se nabízí více – grilovat v mikrovlnce, přímo v troubě pod horní spirálou… Důležité je, aby byl lilek i kapie po operaci žehem cíti peklem…
Ožehnutou zeleninu poté vstrčíme ve vhodné nádobě do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 35 minut. Pokud je lilek buclatý, podélně jej rozřízneme a pečeme řezem nahoru.
Mixujeme a mícháme Melitzanosalata
Upečený lilek musí být měkký a musí z něj po naříznutí vytékat šťáva. Lilek podélně rozřízneme, otevřeme a dužinu vydlabeme do cedníku, aby z něj vykapala hořká šťáva. Pokud se nám nelíbí jeho semínka, tak je odstraníme. Jde to dobře, ony drží pohromadě v takových chuchvalcích jako jikry..
Z upečené kapie sloupneme svrchní spálenou blanku a odstraníme jádřinec i se semínky. 3/4 kapie nakrájíme na větší kousky – ty pak rozmixujeme společne s lilkem. 1/4 kapie nakrájíme na malé kousky a odložíme bokem.
Část petrželové natě a bazalky natrháme na větší kousky, ty použijeme na rozmixování. Množství záleží na objemu lilkové dužiny – prostě přiměřeně, nechceme mít Melitzanosalata zelené jako špenát!
Česnek oloupeme a připravíme si k ruce lis na česnek.
Do připraveného mixéru poté na několikrát vrstvíme odkapaný lilek, kapii, prolisovaný česnek, petrželovou nať s bazalkou. Každou vrstvu přiměřeně prosolíme a nameleme pepře, ať se Melitzanosalata vzepře! Nezapomeneme na balzamikový ocet a hlavně – na závěr přiměřeně přilijeme kvalitní, extra panenský olej z Řecka! Ne žádné levné vylisované pokrutiny, brrrr… Nesnažte se nahradit oliváč nějakým slunečnicovým, nebo řepkovým olejem, jenom by jste si pokazili výslednou chuť Melitazanosalata!
No a roztočíme kola mixéru – bzum, bzum, jenom lehce, nechceme mít Melitzanosalata jako říční bláto, drobné kousky jsou žádoucí.
Na závěr vmícháme do Melitzanosalata kousky odložené kapie a přikrájíme na drobno posekanou petrželku i bazalku. Ty barevné kousky oku i jazýčku lahodí…
Hotovou lilkovou pomazánku odložíme alespoň na dvě hodiny do chladničky, aby se všechny chutě jaksepatří propojily! Nejlepší je druhý den, hmmmm…..
Melitzanosalata podáváme s čerstvým pečivem, toustíky opečenými na sucho… Při degustaci můžeme blaženě přivírat oči…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Melitzanosalata
Melitzanosalata – lilková pomazánka s grilovanou červenou kapií
Potřebná výbava
- plamen na ožehnutí lilku a kapie
- pekáč na upečení lilku a kapie
- mixér
Suroviny
jeden větší, nebo dva středně velké lilky, celkem asi 3/4 kila
jedna červená kapie
1-2 stroužky česneku podle jejich velikosti a také podle vaší chuti
bazalka
2 čajové lžičky balzamikového octa (nebo čerstvě vymačkaná šťáva z citrónu)
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…