fbpx
Králík pečený na rajčatech
Print Friendly, PDF & Email

Úpravy masa jsou v naší kuchyni doménou mého muže, který je ochoten pro kus dobré flákoty udělat (téměř) cokoliv. Jako tenkrát na ostrově Kefallonia, když uprosil číšníka, aby mu společně s jeho maminkou řekli rodinný recept na králíka, který nám moc chutnal… Přestože od té doby uběhlo více než deset let, toto jídlo míváme na stole docela často a neřekneme mu jinak než kefallonský králík.

  • 1 králík
  • 2 kg větších zralých rajčat (nebo 1 kg dobrých krájených konzervovaných rajčat)
  • 8 stroužků česneku
  • 5 středních bílých cibulí
  • olivový olej, ocet, citrón, sůl, černý pepř celý i mletý, nové koření, bobkový list, hřebíček

Králíka naporcujeme, „našpikujeme“ česnekem a naložíme přes noc do octa naředěného vodou (můžeme použít bílý vinný ocet nebo běžný lihový) – na 1 díl octa přidáme cca 15 dílů vody, a přidáme několik koleček citrónu; v polovině doby naložení porce masa obrátíme.

Druhý den si nejprve připravíme rajčata tak, že je spaříme, sloupneme a pokrájíme na kousky (případně použijeme konzervovaná krájená rajčata), cibule pokrájíme na klínky. Dále porce králíka vyjmeme z nálevu, necháme na sítu okapat, osušíme papírovou utěrkou a jednotlivé kousky osolíme a opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem.

Poté na rozpálené pánvi jednotlivé porce orestujeme na olivovém oleji, do pánve přidáme celý černý pepř, nové koření, bobkový list, celý hřebíček (vypadá to zvláštně, ale právě v tomto druhu koření je kouzlo celého jídla, takže se hřebíčku nebojte – později budeme přidávat ještě hřebíček tlučený či namletý) – koření se v horké pánvi krásně rozvoní.

Do pekáče vyrovnáme orestované porce králíka s kořením (klidně i s hlavou, kterou Řekové běžně servírují – mně se to stalo například v taverně v horách na Lefkadě).

Mezitím si na zbylém výpeku v pánvi prohřejeme rajčata s cibulemi, přidáme ještě mletý nebo v hmoždíři utlučený hřebíček a touto teplou směsí zalijeme maso v pekáči. Celé to pak pečeme v troubě při 180-190 °C po dobu 2,5 – 3 hodin.

Výbornou přílohou je dlouhozrnná rýže namíchaná s divokou rýží, jídlo dobře chutná i s těstovinami. A skvělým doplňkem je bílé či červené víno. Já jsem zvolila, jak jinak, Robolu z Kefallonie. Tato odrůda je výjimečná tím, že její pěstování se daří pouze v tomto místě, v určité poloze a za místních klimatických podmínek.

Tak dobrou chuť! Kαλή όρεξη!

0 0 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hana M.
Hana M.
7 let před

Mňam, králíka mám zrovna na mrazáku, tak se pokusím v nejbližší době udělat ho dle tohoto receptu. díky moc!

1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x