Smažené lilky – Μελιτζάνες τηγανητές – je spanilá a rychlá příprava chutného předkrmu (ορεκτικό). Lilek, mouka, sůl, oregano, voda a olej na smažení – nic víc, nic mín není zapotřebí k bleskové úpravě baklažánu. Takto upravený baklažán je výborný horký, podávaný s česnekovým dipem. A skvělý je také vychlazený, chuť smaženého lilku se do druhého dne zvýrazní.
Smažené lilky v naší kuchyni
Lilek si konečně i v naší středoevropské kuchyni začíná upevňovat svou pozici. Jednou z možných úprav je i Smažený lilek na řecký způsob. Tedy ne v trojobalu jak jsme zvyklí, ale pouze v hladké mouce. To kvůli jemné a křupavé krustičce.
Smažené lilky obalované v mouce
Potřebná výbava
- Mísa na prosolení nakrájených lilků
- Pánev na smažení
- Talíř na hladkou mouku k obalování lilků
- Misku na ledovou vodu
Suroviny
- 2 středně velké lilky
- hladká mouka na obalení lilků
- sůl
- ledová voda na namočení obalených lilků
- olej na smažení
- sušené oregano na ochucení Smažených lilků
Postup
- SMAŽENÉ LILKY KROK ZA KROKEM1. rozkrojit a nasolit lilek2. opláchnout plátky lilků3. obalit opakovaně plátky lilku v hladké mouce a ledové vodě4. ihned smažit obalený lilek v rozpáleném tuku5. osmažený lilek vložit na savý ubrousek, který vypije přebytečný tuk
Notes
Příprava lilku na smažení
Z lilku odkrojíme konec s okvětními lístky a podélně jej nakrájíme na plátky 1 cm silné. Tyto plátky posolíme z obou stran a vložíme do hlubší misky z vlažnou vodou. Lilek by měl být celý potopený, takže plátky zatížíme větším hrnkem. Jinak nám lilek vyplave. Necháme baklažán namočený 10 minut, vyplaví se z něj díky soli případná hořkost. Po deseti minutách lilek scedíme a osušíme.Smažení lilků
V hlubší pánvi rozehřejeme rostlinný olej. Lilek by měl při smažení plavat, takže olejem nešetříme.Každý plátek lilku celý balíme v hladké mouce. Pomoučený plátek ponoříme do studené vody, okamžitě jej z ní vytáhneme a znovu z obou stran obalíme v mouce. Tento dvojnásobný moučný obal podpořený studenou vodní koupelí vám zaručí jemně křupavou krustičku.
Hned poté plátek lilku vložíme do rozpáleného oleje. Lilky smažíme tak dlouho, až zezlátnou. Poté je otočíme, trochu osolíme a jemně ozdobíme sušeným oreganem. Druhou stranu smažíme jen krátce. Osmahnuté plátky vytáhneme z pánve a zbavíme přebytečného oleje na papírovém ubrousku. Celý postup obalování a smažení opakujeme i u dalších porcí lilku. Plátky neobalujeme v mouce dopředu, jinak nám mouka zvlhne. Mouku použijeme těsně před vložením lilku do pánve s olejem. Jen tak bude krusta pěkně křupavá a jemná. Další možností pro Smažené lilky je jejich bezlepková varianta. Prostě vynecháme mouku a lilkové plátky po vytažení ze slané koupele pouze osušíme, mírně osolíme a osmahneme z obou stran dozlatova.
Nutriční hodnoty
Smažený lilek podáváme s jogurtovým dipem ochuceným česnekem.
Nebo prostě jen tak, s pohárem bílého, nebo růžového vína…
Přejeme Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Zahrádkářský koutek
Lilek si můžeme bez problémů vypěstovat i na naší zahrádce! A pokud máte to štěstí, že žijete na Jižní Moravě a přeje vám počasí, sklízíte lilek z jednoho keříčku ve dvou vlnách. Jen je nutné začít s předpěstováním lilkových sazeniček poměrně brzy.
Na našem trhu se dá sehnat poměrně široká škála odrůd baklažánů – od buclatých, temně fialových (odrůda Český raný) až po nádherně fialově žíhanou odrůdu Tsakoniky. Již v první polovině února zasejeme semínka do vhodného substrátu. A potom celou dobu až do polovina května věnujeme malým sazeničkám lilku maximální péči a lásku. Mě osobně se vyplatilo během růstu sazeniček přidat pár granulí koňského hnoje. Lilek totiž vyžaduje ke zdárnému vývinu spoustu energie a vláhy. Ale pozor – nepřemokřovat!
Lilek patří k teplomilným rostlinám (podobně jako rajče či paprika). Vysazujeme jej tedy až v druhé polovině května. A stále platí i to, že baklažán vyžaduje spoustu vláhy a živin během celé vegetace! Také je potřeba vzrostlé keříky pořádně vyvázat ke kolíku – ponese pěknou váhu vzrostlých plodů. A možná vás nepříjemně překvapí, že dokáže být lilek pichlavý jako růže – sklízíme tedy plody pro jistotu v rukavicích.
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…