Tomatopita – rajčatová pita se sýrem Feta s vůní oregana – to je pojem. Nesmí během sezony rajčat chybět v žádné řecké domácnosti. Nejčasteji se jako korpus používá domácí těsto filo, klidně ale můžeme využít i Filo krustas či klasické lístkové těsto. Ντοματοπιτα (Ntomatopita) je velice snadná na přípravu a pochutná si na ní celá rodina.
Ingredience
- Jedno balení lístkového těsta nebo filo těsta
- 125 g balení řecké fety nebo balkánského sýra
- 60 g Modrého sýra (Niva)
- 2 větší rajčata
- trocha olivového oleje
- hrst čerstvého Oregana (nebo pár špetek sušeného)
Doba přípravy tomatopity
- cca 15 minut na rozválení těsta, strouhání, krájení a kladení ingrediencí na těsto. Mezitím se vám rozehřeje trouba
Doba pečení tomatopity
- 30-40 minut na 180 stupňů podle toho, kdy tomatopita zezlátne
Recept je velice jednoduchý a také docela levný. Místo základního těsta fillo je možné zvolit klasické lístkové těsto. Plátek těsta vyválejte do tenka tak, aby pokryl celou pečící nádobu (ta moje má 25 cm v průměru). Misku vymažte olivovým olejem a vysypte polohrubou moukou. Je dobré těsto trochu propíchat. Těsto pak opět potřete trochou olivového oleje (pochopitelně používám extra panenský řecký olej).
Invalid Displayed Gallery
Nastavte troubu na 180 stupňů aby se rozehřála a nachystejte si suroviny na náplň do tomatopity: Do pravé řecké pity patří sýr Feta, ale náš Balkánský ho v nouzi může nahradit. Na tenko nakrájejte dvě větší rajčata.
Nedílnou součástí tomatopity je oregano, nejlépe čerstvě utržené ze ze zahrádky. Kdo nemá, použije oregano sušené.
Plnění ntomatopity
Na těsto nasypte půlku nastrouhaného sýra, poklaďte polovinou rajčat a prosypte bylinkami.
Navrstvěte na těsto postupně vrstvy sýra, rajčat, znova sýra a rajčat a každou vrstvu pokapejte olivovým olejem. Solit netřeba, sýr je dost slaný. A nešetřete oreganem! Kdo má rád pikantnější, může směs doplnit na jemno nasekanou cibulovou natí. Ba můžete přidat i něco ostřejšího pro plechvé huby! Fantazii se meze nekladou.
A jako třešinku na dort nastrouhejte na směs náplně Nivu nebo jiný Modrý sýr.
Na výsledný produkt vaší snahy položte druhý plátek lístkového těsta opět vyválený do tenoučka. Přesahující okraje spodní i vrchní vrstvy spojte dohromady a s smotejte podél okraje misky. Těsto zvrchu jemně nařízněte na porce (lépe se vám pak bude křehká pita krájet). Znovu potřete olivovým oleje a šup s tím do trouby.
Pečení ntomatopity
Po zhruba 30-40 minutách ντοματοπιτα zezlátne a to je ta pravá chvíle vaši pitu z trouby vytáhnout. Tomatopitu necháme pod utěrkou vychládnout. Kdo nevydrží, může ochutnat teplou, lepší je ale rajčatová pita studená, lépe také drží pohromadě.
Kdo chce trochu experimentovat, může místo horní vrstvy těsta Tomatopitu zalít bešamelem ze smetany, vejce a strouhaného sýra.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Tomaopitu
Tomatopita – rajčatová pita se sýrem feta s vůní oregana
Potřebná výbava
- Vhodný pekáč na pečení
- Vál na válení těsta
- Váleček na válení těsta
Suroviny
Jedno balení lístkového těsta nebo filo těsta
125 g balení řecké fety nebo balkánského sýra
60 g Modrého sýra (Niva)
2 větší rajčata
trocha olivového oleje
hrst čerstvého Oregana (nebo pár špetek sušeného)
Notes
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…
takové recepty mám ráda – jednoduché, vyrobené z běžně dostupných ingrediencí a určitě je to i dobré. Já bych tam třeba přihodila i listový špenát :-)
Díky Laďo
Nazdar Hani
přidáním špenátu by jsi ovšem z Ntomatopity šmahem Spanakopitu – recepty s pitou jsou právě báječné tím, že změnou náplně vykouzlíš i název. Letos jsem poprvé ochutnal salamipitu – ve skutečnosti to byl párek v rohlíku…teda v pitě…
no vidíš jak jsem neznalá :-) Spanakopitu jsem letos kupovala v pekárně na snídani – byla úžasná – mňam.