Vepřová kýta se zelným listem – Χοιρινό με λάχανο – je v řecké domácnosti oblíbená úprava vepřové kýty. Díky dušení v zeleninovém základu je to nejdietnější způsob přípravy tučného vepřového masa. Ideální pro začínající hospodyňky – vše v jenom hrnci (pánvi, kastrólu…)
Zelný list je přitom přílohou k masu, není tedy nutno do sebe cpát navíc knedlík ani brambory. Tento lahodný pokrm (řecky Chirino me lachano) můžeme podávat jako hlavní chod, nebo jako večerní chuťovku (mezes) při rodinném posezení.
Doba přípravy
- Příprava masa a zeleniny – 10 minut
- Restování masa a zeleniny – 15 minut
- Dušení vepřové kýty – 1 a 1/4 hodiny
- Dušení vepřové kýty společně se zelným listem – 25 minut
- Odpočinutí pod poklicí – 10 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 a 1/4 hodiny
Ingredience pro Dušenou vepřovou kýtu
1 kg vepřové kýty
1 kg zelných listů
250 g pasírovaných rajčat (nebo domácí rajský protlak)
2 cibule
celerová nať
lžíce vinného octa
450 ml čeveného vína
olivový olej na orestování masa a cibule
tymián
sůl
mletý pepř
Příprava a dušení masa
Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli a celerovou nať na drobno.
V hlubší a prostornější pánvi (kastrólu) rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran osmahneme. Když masíčko začne chytat tu správnou barvu a pustí šťávu, odsuneme je k okraji pánve. Do uvolněného středu nasypeme cibuli a orestujeme ji do sklovata.
Vepřovou kýtu promícháme s cibulí a zalijeme červeným vínem. Pár minut dusíme maso v červeném víně a přidáme trochu vinného octa. Zamícháme, a když po několika vteřinách vyvane prvotní octový odér, přidáme pasírovaná rajčata (nebo domácí rajský protlak), celerovou nať, osolíme, opepříme a dochutíme tymiánem.
Pokud máme čerstvá rajčata, nahradíme pasírovaná rajčata tím, že 3-4 rajčata (podle velikosti) rozkrojíme a dužinu nastrouháme na hrubém struhadle. Strouháme až nám zůstane v dlani pouze slupka. Tu slupneme a dužinu přidáme k vepřové kýtě!
Vepřovou kýtu promícháme se základem. Maso by mělo ze salsy zvědavě vykukovat, pokud se nám tedy zdá, že je softíku málo, přidáme trochu vřelé vody. Přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme jednu a čvrt hodiny.
Příprava zelného listu
Zelnou hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Z větších listů vyřízneme tuhé středy (větve) a natrháme (nařežeme) je na větší kousky (tak 4 cm…). Jemnější střed také rozeberte a natrhejte. Určitě listy nekrájejte na nudličky! Neděláme segeďák.
Mezitím přiveďte v hrnci k varu osolenou vodu.
Jakmile voda vře, vložte doň kousky zelí. Přiveďte vodu opět k varu a na mírném ohni spařte zelné listy zhruba 2 minuty. Spařené zelí z vody vyjměte a nechejte v cedníku okapat.
Dusíme maso společně se zelným listem
Po hodině a čtvrt Vepřovou kýtu ochutnáme a případně dochutíme, či přidáme trochu vřelé vody. Vložíme k masu spařené zelné listy. Promícháme, přikryjeme poklicí a společně dusíme dalších 25 minut.
Po dvaceti minutách Dušenou vepřovou kýtu odstavíme z ohně a necháme pod poklicí dojít ještě 10 minut.
Podáváme bez jakékoliv přílohy – nebudeme si přeci kazit výraznou chuť masa a zelí!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Vepřovou kýtu se zelným listem
Vepřová kýta se zelným listem
Potřebná výbava
- Hrnec na dušení masa
- Hrnec na spaření zelných listů
Suroviny
1 kg vepřové kýty
1 kg zelných listů
250 g pasírovaných rajčat (nebo domácí rajský protlak)
2 cibule
celerová nať
lžíce vinného octa
450 ml čeveného vína
olivový olej na orestování masa a cibule
mletý pepř
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…