Bekri meze – Μπεκρή μεζέ – je vepřové maso dušené na bílém víně, s kapiemi a rajčaty. Konkrétně vepřová krkovička, ta je hotová raz, dva a velmi ochotně přijímá všechny vůně, které jí během dušení dodáme. Hlavní chuť v tomto řeckém gulášku obstarává červená kapie a zelená paprika. Harmonii chutí a vůní doplní oregano a tymián.
Jak už název této delikatesy napovídá, je Bekri meze chuťovka, která se zpravidla podává v období zabíjaček. Nu ano – i řečtí pašíci mají svůj osud vepsán do kulinářského horoskopu. Z vlastní zkušenosti ale potvrdím, že nejen chuťovkami jest gurmán živ a pořádná porce Bekri jako hlavní jídlo vás pořádně zasytí! Třeba s rýží – a klidně bych zhřešil i poctivým houskovým knedlíkem.
Doba přípravy
- Příprava masa a zeleniny – 15 minut
- Dušení Bekri meze – 45 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 hodina
Ingredience pro 8 porcí Bekri meze
- 850 g vepřové krkovičky (klidně i jiný prorostlý kousek pašíka)
- olivový olej na osmahnutí masa
- 2 červené kapie nakrájené na malé proužky
- 1 zelená paprika nakrájená na malé kostky
- 2 najemno nakrájené cibule
- 2 nadrobno nasekané stroužky česneku
- 2 lžičky rajského protlaku
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 250 g rajčat (pokud nemáte čerstvá, použijte nakládaná) pokrájených na malé kousky
- 75 ml bílého vína
- sůl
- mletý pepř
- tymián
- oregano
- celý kmín
Příprava masa a zeleniny na dušení
Vepřovou krkovičku nakrájíme na kousky zhruba 2×3 cm. Cibuli nakrájíme na velice drobné kousky – lépe se takto během chvíle rozvaří a vytvoří tak základ kvalitního softíku. I česnek nasekáme na malé kousky.
Červené kapie nakrájíme na pásky a zelenou papriku (nebo kapii) na kostky. Pokud rádi ostřejší, přikrájíme přiměřeně chilli…
Také rajčátka nakrájíme na malé kostky. Nejlépe se hodí Cherry rajčátka, výborná je také odrůda Roma. Připravíme si oregano, tymián a celý kmín. Nazapomeňte ochutnat a nachystat si bílé víno! No a samozřejmě mějme po ruce rajský protlak a plnotučnou hořčici – ta dodá Bekri meze na pikantnosti.
Dusíme Bekri meze
Příprava Bekri meze je velice jednoduchá a rychlá. V přiměřeně hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme doň kousky krkovičky a osmahneme je ze všech stran – masíčko přitom začne pouštět šťávu. Jakmile je maso osmahnuté a začíná se dusit ve vlastní šťávě, snížíme teplotu pod pánví na polovinu. Přisypeme cibuli, česnek a promícháme s masem.
Přidáme červenou a zelenou kapii. Zeleninu s masem důkladně promícháme
Takto vytvořený základ Bekri meze podlijeme bílým vínem. Lehce zvýšíme pod pánví teplotu a celou směs přivedeme k varu. Poté teplotu opět snížíme.
I kapie pomalu začínají pouštět aroma a šťávu a přispívají k tvorbě zoftíku. Přidáme k Bekri meze rajský protlak a plnotučnou hořčici. S hořčicí opatrně, nejdříve lžičku a pokud se nám zdá málo, ještě trochu přidáme. Opět důkladně vmícháme do jemně bublající směsi.
Ideální čas Bekri meze okořenit tymiánem a oreganem. A také celým kmínem – pokud má partner tendenci z hotového jídla kmín vybírat, zvolíme kmín mletý. Můžete zaexperimentovat a dochutit saturejkou, či mletým koriandrovým semínkem. A samozřejmě přiměřeně směs osolíme a přidáme také čerstvě namletý pepř.
Na závěr přidáme do směsi na Bekri meze rajčátka nakrájená na malé kousky. Kdo si chce dát tu práci, tak rajčátka nejdříve oloupe…
Celou směs důkladně promícháme – v tento okamžik se už maso a zelenina poctivě dusí ve vlastní šťávě. Přiklopíme poklicí, aby se všechno aroma vstřebalo do masa a na mírném ohni pomalu dusíme 20 minut. Během dušení občas směs promícháme.
Dusíme Bekri meze
Po dvaceti minutách sejmeme poklici a dusíme Bekri meze minimálně dalších deset minut již otevřené, to aby zoftík zhoustl. Ochutnáme a případně dosolíme. A teď je pouze na vás, necháte-li tekutinu ze zoftíku úplně odpařit, nebo rádi do chutné šťávičky namáčíte pečivo…
Naším cílem je, aby kapie pustila aroma, lehce změkla a přitom si zachovala tvar, není žádoucí ji rozvařit na kaši. Takže 1/2 hodinky – maximálně 40 minut úplně postačí, aby kousky krkovičky změkly a nadrobno nakrájená cibule s rajčátky vytvořili pěkně hustý zoftík. Mňam…
Bekri meze podáváme jako chuťovku s kouskem pečiva a pivkem, či bílým vínem.
Nijak se ale neprohřešíte proti bontónu, když partnerovi naservírujete Bekri meze jako hlavní chod s nějakou vhodnou přílohou! Garantuji, že sklidíte potlesk na otevřené scéně.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Bekri meze
Bekri meze – vepřové maso dušené na bílém víně s kapiemi
Potřebná výbava
- Hluboká pánev, nebo vhodný kastról
Suroviny
850 g vepřové krkovičky (klidně i jiný prorostlý kousek pašíka)
olivový olej na osmahnutí masa
2 červené kapie nakrájené na malé proužky
1 zelená paprika nakrájená na malé kostky
2 na jemno nakrájené cibule
2 nadrobno nasekané stroužky česneku
2 lžičky rajského protlaku
250 g rajčat (pokud nemáte čerstvá, použijte nakládaná) pokrájených na malé kousky
75 ml bílého vína
sůl
mletý pepř
Notes
Červené kapie nakrájíme na pásky a zelenou papriku (nebo kapii) na kostky. Pokud rádi ostřejší, přikrájíme přiměřeně chilli…
Také rajčátka nakrájíme na malé kostky. Nejlépe se hodí Cherry rajčátka, výborná je také odrůda Roma. Připravíme si oregano, tymián a celý kmín. Nazapomeňte ochutnat a nachystat si bílé víno! No a samozřejmě mějme po ruce rajský protlak a plnotučnou hořčici – ta dodá Bekri meze na pikantnosti. Dále postupujeme dle receptu výše uvedenému…
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…
Naprosto luxusní dobrota, která provoní celou kuchyni a má božskou chuť. Děkuji za parádní recepty, které jsou skvěle zpracované. Brzy si vyzkouším další pochoutku.