Houbové giouvetsi – řecké těstoviny kritharaki s žampióny

Houbové giouvetsi – Γιουβέτσι με μανιτάρια – jsou řecké těstoviny kritharaki s žampióny, skvělá veganská alternativa velmi oblíbené mňamky řeckých gurmánů. Pokud vyměníte část žampiónu za aromatické lišky, posunete tuto dobrůtku ještě o level výš.

Použitím hub místo hovězího na Giouvetsi me moschari, nebo kuřecího na Giouvetsi kotopoulo vykouzlíte velmi chutný a aromatický oběd pro vegetariánský oddíl vaší rodiny. Neurazíte ovšem ani zaryté masožravce!

Doba přípravy Houbového giouvetsi

  • příprava cibule a žampiónů – 15 minut
  • restování cibule a žampiónů na olivovém oleji – 10 minut
  • dušení žampiónů v rajčatové salse – 30 minut
  • společné dušení žampiónů s těstovinami kritharaki – 20 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 hod 15 min

Ingredience pro Houbové giouvetsi

  • 600 g čerstvých žampiónů
  • 4 středně velké cibule
  • olivový olej na restování
  • 1 větší stroužek česneku
  • 500 g rajčatového pyré
  • 1 dl červeného vína
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • tymián
  • oregano
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček Nového koření
  • větší kus skořicové kůry
  • hrst jemně nasekané petrželové natě
  • sůl
  • čerstvě pomletý černý pepř (nebo směs pepřů podle vaší obliby)
  • špetka chilli – nemusí nutně být, záleží na vaší odolnosti
  • 250 g těstovin kritharaki (v italské kuchyni známé jako orzo)

Příprava surovin

Cibuli nakrájíme na hrubší kousky. Žampóny pro Houbové giouvetsi pečlivě očistíme a nakrájíme na čvrtky, ty větší na šestiny. Určitě ne na menší kousky, ať houby mezi kritharaki pěkně vyniknou.

Rajčata nastrouháme na rajčatové pyré – každé rajče rozkrojíme na polovinu a vložíme slupkou do dlaně. Dužinu nastrouháme na hrubém struhadle tak, aby v dlani zbyla poze slupka.

Restujeme cibuli, žampióny a dusíme

Cibuli s česnekem na pánvi pomalu orestujeme na olivovém oleji do sklovata. Protože cibule bude orestována podstatně dříve než žampióny, restujeme houby na jiné, podstatně větší a hlubší pánvi. Nemusíme se tak obávat, že se cibule během restování spálí a zhořkne. Žampióny během restování osolíme a opepříme.

Jakmile máme žampióny do zlatava osmahnuté, přisypeme k nim orestovanou cibuli. Zamícháme a přidáme všechno aromatické koření: Skořicovou kůru, bobkový list, oregano, tymián a kuličky Nového koření. Základ pro Houbové giouvetsi zamícháme a podlejeme červeným vínem.

Po vyvanutí prvotního odéru červeného vína přidáme na drobno nasekanou petrželovou nať. Pokud máme rádi, přisypeme v tento moment špetku chilli, ale s rozumem, ať z toho nemáme indickou kuchyni… Přidáme rajčatové pyré, osolíme, zamícháme a počkáme až se pyré prohřeje. Přidáme horký zeleninový vývar, přikryjeme poklicí a za mírného bublání budoucí Houbové giouvetsi dusíme 30 minut.

Po 1/2 hodině dušení zhodnotíme, jestli je rajčatové salsy dost na to, aby pojala a napojila kritharaki. Pokud je zoftíku málo, přidáme trochu vřelé vody, zamícháme a nasypeme těstoviny kritharaki. Vše důkladně promícháme, aby bylo kritharaki všude kolem žampiónů a necháme Houbové giouvetsi pod poklicí velmi pozvolna dusit

Po desti minutách giouvetsi odkryjeme a ode dna promícháme pomocí stěrky. Přitom opět zhodnotíme, jestli kritharaki všechnu vláhu nevypily. Pokud je potřeba, dolijeme přiměřeně vřelé vody, ale nepřehánět, neděláme houbovou polévku!
Pozvolna dusíme dalších 10 minut, dokud nebudou kritharaki „al dente“. Hotové Houbové giouvetsi promícháme a necháme pod poklicí dalších 5 minut dojít…

Houbové giouvetsi nesmí být vysušené, je právě tak vlhké jak má být a jednotlivá zrna kritkaraki nesmí být slepená. I díky žampiónům je giouvetsi příjemně vláčné.

Při servírování pokapeme Houbové giouvetsi čerstvým panenským olivovým olejem a můžeme ozdobit čerstvě nadrhaným tymiánem nebo petrželovou natí.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu na Houbové giouvetsi

Houbové giouvetsi – řecké těstoviny kritharaki s žampióny

Laďa TYDRA
Houbové giouvetsi – Γιουβέτσι με μανιτάρια – jsou řecké těstoviny kritharaki s žampióny, skvělá veganská alternativa velmi oblíbené mňamky řeckých gurmánů. Pokud vyměníte část žampiónu za aromatické lišky, posunete tuto dobrůtku ještě o level výš.
Použitím hub místo hovězího na Giouvetsi me moschari, nebo kuřecího na Giouvetsi kotopoulo vykouzlíte velmi chutný a aromatický oběd pro vegetariánský oddíl vaší rodiny. Neurazíte ovšem ani zaryté masožravce!
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Course Hlavní chod
Cuisine Řecká
Počet porcí 6

Potřebná výbava

  • 2 pánve jedna na restování cibule a druhá na dušení giouvetsi

Postup
 

600 g čerstvých žampiónů

4 středně velké cibule

olivový olej na restování

1 větší stroužek česneku

500 g rajčatového pyré

1 dl červeného vína

1/2 l zeleninového vývaru

tymián

oregano

2 bobkové listy

6 kuliček Nového koření

větší kus skořicové kůry

hrst jemně nasekané petrželové natě

sůl

čerstvě pomletý černý pepř (nebo směs pepřů podle vaší obliby)

špetka chilli – nemusí nutně být, záleží na vaší odolnosti

250 g těstovin kritharaki (v italské kuchyni známé jako orzo)

    Notes

    Cibuli nakrájíme na hrubší kousky. Žampóny pro Houbové giouvetsi pečlivě očistíme a nakrájíme na čvrtky, ty větší na šestiny. Určitě ne na menší kousky, ať houby mezi kritharaki pěkně vyniknou.
    Rajčata nastrouháme na rajčatové pyré – každé rajče rozkrojíme na polovinu a vložíme slupkou do dlaně. Dužinu nastrouháme na hrubém struhadle tak, aby v dlani zbyla poze slupka.
    Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše…
    Keyword Houbové giouvetsi
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    0 0 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejnovější
    Nejstarší Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x