Freddo espresso – Φρέντο εσπρέσο – je řecká ledová káva. Nejen pro letní dny, milovníci výrazného kávového aroma a chuti tuto řeckou specialitku ocení po celý rok.
K dovolené v Řecku neodmyslitelně patří hodit se do pohody a posedět ráno či večer nad dobrou kávou. Stejně tak si téměř každý našinec spojuje Řecko s osvěžujícím, ledovým frappé, pocucávaným brčkem. Posezení s Pavlou Smetanovou v centru Agory v Kerkyře nám ale přineslo kromě duševního zážitku i jedno novum – Freddo Espresso. Tuto aromatickou lahůdku nám doporučila Pavla s tím, že kafemilní Řekové holdují spíše Freddu, než frappé. Rozdíl mezi nimi je podstatný: základem frappé je káva instantní, čili taková fofrkáva. Kdežto Freddo Espresso se vyšlehá z kvalitní zrnkové kávy. Mohu potvrdit, že chuťově je ledové Freddo o pěkných pár levelů výše a pochutná si na něm hlavně ten, kdo nemůže instantní kafe ani cítit.
Doba přípravy
- Několik minutek naplněných intenzivním aromatem čerstvě pomleté zrnkové kávy…
Ingredience pro 1 Freddo Espresso
- 10 g čerstvě namleté kávy (třeba Espresso Roast…)
- 60 ml vody
- 4 kostky (srdíčka, kolečka…) ledu do Mixéru, cca 40 g
- 4 kostky (srdíčka, kolečka…) ledu do hrníčku (sklenky, poháru…), cca 40 g
- cukříku co hrdlo ráčí (volitelné…)
Připravujeme kávu na Freddo Espresso
…hrknout do hrnku vyčichlé, před týdnem zakoupené pomleté kafe Standardní kvality, přelít vřelou vodou a zamíchat.
Tak takhle, přátelé, určitě ne!!!
Příprava Freddo Espressa je obřad. Již jen pátrání po té pravé kávě je dobrodružství. Přiznám se, že mě trvalo nesčetně pokusů trefit tu pravou značku. Jeden preferuje aroma a chuť jemnou, mirně podtrženou oříškem… Druhý zase nedá dopustit na pořádného drsoně, pramáti všech káv. Dnes mám ale vyzkoušeno, že bohatou pěnu s intenzivním aroma vytvořím díky Espressu Roast. Konkrétní značku už nechám na vás…
Není nad vlastnoručně pomletou kávu chvíli před procesem. Už jen pro ten pocit, že si svůj šálek poctivého Freddo kafe aspoň trochu zasloužíte vlastní pílí. A hlavně pro to úžasné aroma, které se line z jemně vrnícího kafemlejnku… Namelte a upěchujte plnou odměrku vašeho kafevároše (18g) a vykouzlete 60 ml silného Espressa
Zatímco se dva pramínky úžasně aromatického Espressa pomalu řinou do připraveného pohárku, připravíme si – a to je, prosím VELICE důležité – do poháru k našlehání Freddo kafe ledové kostky (srdíčka, kolečka…). MINIMÁLNĚ čtyři, raději 5 kousků. U Freddo Espresso totiž platí – čím víc ledu, tím víc napěněného pošušňáníčka. Už podle zvuku Mixéru po asi dvaceti vteřinách poznáte, že se Espresso začíná transformovat ve Freddo.
Mezitím co se káva mixuje s ledem, vložíme do předem nachystaného poháru další 4-5 kostek (srdíček, koleček…) ledu.
…a v bohatou pěnu přeměněné Espresso pomalu nalijeme na led…
Freddo Espresso vás zve ve svou aromatickou náruč.
Takže – nohy na stůl a vychutnejte si své první Freddo Espresso…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Freddo Espresso – řecká ledová káva nejen pro letní dny
Potřebná výbava
- Espresso kávovar
- Mixér na frappé
Suroviny
10 g čerstvě namleté kávy (třeba Espresso Roast…)60 ml vody
4 kostky (srdíčka, kolečka…) ledu do Mixéru, cca 40 g
4 kostky (srdíčka, kolečka…) ledu do hrníčku (sklenky, poháru…), cca 40 g
cukříku co hrdlo ráčí (volitelné…)
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…