Bujurdi- Μπουγιουρντί – je rychlá řecká chuťovka, ve které hrají prim sýry Feta, Kefalotyri, rajčata a chilli. A samozřejmě by nebylo řecké μεζές kompletní bez olivového oleje a oregana!
Nic nenavodí tu správnou atmošku při čekání na hlavní chod jako správně zvolené meze – řecká chuťovka. Kontosouvli se motá nad rozžhavenými uhlíky, brutálně voní a vy nesete na stůl báječně vypadající řeckou lahůdku – Bujurdi (Bougiourdi otrockým překladem z alfavíty do latinky). Keramické misky přímo nabušené vůněmi a chutí Řecka. Čerstvě upečený Domácí chléb pak utvrdí Vaše přátele o Vašich kuchařských schopnostech…
Kdo ujíždí na poctivých řeckých sýrech od řeckých oveček a kozenek – ten si Μπουγιουρντί zamiluje na první sousto… A příteli – pár doušků Retsiny Malamatina po této přímo nebeské maně Tě odešle přímo na vrchol Olympu mezi Božské gurmány!
Doba přípravy
- příprava surovin- 10 minut
- zapékání Bujurdi – 30 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 40 minut
Ingredience pro 2 porce
- 180 g sýru Feta
- 90 g sýra Kefalotyri
- 6 rajčat
- 1 žlutá (zelená, červená…) sladká paprika
- 1 chilli
- oregano
- čerstvě namletý pepř
- bukovo glikó (paprikové vločky)
- panenský olivový olej
Připravujeme ingredience pro Bougiourdi
Není snad rychleji připravená řecká chuťovka než Bougiourdi!
Polovinu rajčat nařežeme na malé kousky, stejně tak i papriku. Chilli nakrájíme na kolečka. Sýr Kefalotyri nastrouháme na hrubém struhadle. Zbylá rajčata nakrájíme na kolečka. To vše je otázka několika málo minut – mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C.
Bujurdi – pestrá skládačka barev, chutí a vůní
Dno zapékací keramické misky pro jednoho pokryjeme na drobno nakrájenými rajčaty.
Na rajčátka položíme plátek Fety, zbylý prázdný prostor vyplníme Fetou nalámanou na kousky. Přeci se nebudeme šidit vzduchem! Fetu dle chuti lehce opepříme čerstvě namletým pepřem.
Fetu pokryjeme nakrájenou žlutou (červenou, zelenou) paprikou. Když už jsme u těch barevných odstínů papriky – každá fáze, či druh papriky má svoji specifickou chuť. Takže se nenechejte omezovat nějakým zažitým klišé a popusťte uzdu svému oři chutí a směle do častého experimentování!
Další patro Bujurdi vyplníme kolečky rajčátek. Rozvernější kuchtík může rajčátka lehce poprášit oreganem…
Kolečka rajčat HOJNĚ zasněžíme polovinou nastrouhaného sýra Kefalotyri, nejlépe tak, aby sýr vyplnil celou plochu Bujurdi.
Chilli tvrdí muziku
Chilli. Někdo nemusí, jiný si bez něj nedokáže pravé Bujurdi představit. Každopádně vám pár koleček čerstvých žiletek vyloudí úsměv na tváři. Protože hlavně tady platí ono okřídlené – večer chutná, ráno pomáhá… No a pokud nám na záhrádce roste oregano, neboli dobromysl – máme vyhráno. Pokud ne, použijeme oregano sušené. Pochopitelně oregano řecké!
Nejhezčím kolečkem rajčátka barevně i chuťově doladíme poslední výškový tábor našeho dnešního výstupu na vrchol chutí – Bougiourdi
Správný vrchol musí být řádně zasněžen! Zbylou polovinou sýra Kefalotyri tedy vyšperkujeme rajčátkem a celý náš výtvor lehce posypeme vločkami sladkého Bukova (nahrubo namletá sušená sladká paprika). Na závěr prolijeme všechny vrstvy kvalitním olivovým olejem!
Bujurdi je na světě.
Pokud máme na keramickou misku poklop, máme vyhráno. Pokud ne – vypomůžeme si jednoduše alobalem. Bujurdi zapékáme v troubě vyhřáté na 200 °C prvních 15 minut pod alobalem, na zbylých 10-15 minut alobal odstraníme. Chuťovka je hotová, když Kefalotyri začne velmi lehce zlátnout.
Doporučuji horké Bujurdi před vychutnáváním pěkně promíchat – to aby se všechny chutě Středomoří pěkně propojily! Podáváme (nejlépe) s čerstvě upečeným Domácím chlebem.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Bujurdi
Bujurdi – řecká chuťovka se sýry Feta, Kefalotyri, rajčaty a chilli
Potřebná výbava
- Zapékací miska
Suroviny
180 g sýru Feta
90 g sýra Kefalotyri
1 žlutá (zelená, červená…) sladká paprika
1 chilli
bukovo glikó (paprikové vločky)