fbpx
Bujurdi – řecká chuťovka se sýry Feta, Kefalotyri, rajčaty a chilli
Print Friendly, PDF & Email

Bujurdi- Μπουγιουρντί – je rychlá řecká chuťovka, ve které hrají prim sýry Feta, Kefalotyri, rajčata a chilli. A samozřejmě by nebylo řecké μεζές kompletní bez olivového oleje a oregana!

Nic nenavodí tu správnou atmošku při čekání na hlavní chod jako správně zvolené meze – řecká chuťovka. Kontosouvli se motá nad rozžhavenými uhlíky, brutálně voní a vy nesete na stůl báječně vypadající řeckou lahůdku – Bujurdi (Bougiourdi otrockým překladem z alfavíty do latinky). Keramické misky přímo nabušené vůněmi a chutí Řecka. Čerstvě upečený Domácí chléb pak utvrdí Vaše přátele o Vašich kuchařských schopnostech…

Kdo ujíždí na poctivých řeckých sýrech od řeckých oveček a kozenek – ten si Μπουγιουρντί zamiluje na první sousto… A příteli – pár doušků Retsiny Malamatina po této přímo nebeské maně Tě odešle přímo na vrchol Olympu mezi Božské gurmány!

Doba přípravy

  • příprava surovin- 10 minut
  • zapékání Bujurdi – 30 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 40 minut

Ingredience pro 2 porce

Připravujeme ingredience pro Bougiourdi

Není snad rychleji připravená řecká chuťovka než Bougiourdi!
Polovinu rajčat nařežeme na malé kousky, stejně tak i papriku. Chilli nakrájíme na kolečka. Sýr Kefalotyri nastrouháme na hrubém struhadle. Zbylá rajčata nakrájíme na kolečka. To vše je otázka několika málo minut – mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C.

Bujurdi – pestrá skládačka barev, chutí a vůní

Dno zapékací keramické misky pro jednoho pokryjeme na drobno nakrájenými rajčaty.

Na rajčátka položíme plátek Fety, zbylý prázdný prostor vyplníme Fetou nalámanou na kousky. Přeci se nebudeme šidit vzduchem! Fetu dle chuti lehce opepříme čerstvě namletým pepřem.

Fetu pokryjeme nakrájenou žlutou (červenou, zelenou) paprikou. Když už jsme u těch barevných odstínů papriky – každá fáze, či druh papriky má svoji specifickou chuť. Takže se nenechejte omezovat nějakým zažitým klišé a popusťte uzdu svému oři chutí a směle do častého experimentování!

Další patro Bujurdi vyplníme kolečky rajčátek. Rozvernější kuchtík může rajčátka lehce poprášit oreganem…

Kolečka rajčat HOJNĚ zasněžíme polovinou nastrouhaného sýra Kefalotyri, nejlépe tak, aby sýr vyplnil celou plochu Bujurdi.

Chilli tvrdí muziku

Chilli. Někdo nemusí, jiný si bez něj nedokáže pravé Bujurdi představit. Každopádně vám pár koleček čerstvých žiletek vyloudí úsměv na tváři. Protože hlavně tady platí ono okřídlené – večer chutná, ráno pomáhá… No a pokud nám na záhrádce roste oregano, neboli dobromysl – máme vyhráno. Pokud ne, použijeme oregano sušené. Pochopitelně oregano řecké!

Nejhezčím kolečkem rajčátka barevně i chuťově doladíme poslední výškový tábor našeho dnešního výstupu na vrchol chutí – Bougiourdi

Správný vrchol musí být řádně zasněžen! Zbylou polovinou sýra Kefalotyri tedy vyšperkujeme rajčátkem a celý náš výtvor lehce posypeme vločkami sladkého Bukova (nahrubo namletá sušená sladká paprika). Na závěr prolijeme všechny vrstvy kvalitním olivovým olejem!
Bujurdi je na světě.

Pokud máme na keramickou misku poklop, máme vyhráno. Pokud ne – vypomůžeme si jednoduše alobalem. Bujurdi zapékáme v troubě vyhřáté na 200 °C prvních 15 minut pod alobalem, na zbylých 10-15 minut alobal odstraníme. Chuťovka je hotová, když Kefalotyri začne velmi lehce zlátnout.

Doporučuji horké Bujurdi před vychutnáváním pěkně promíchat – to aby se všechny chutě Středomoří pěkně propojily! Podáváme (nejlépe) s čerstvě upečeným Domácím chlebem.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Bujurdi

Bujurdi

Bujurdi – řecká chuťovka se sýry Feta, Kefalotyri, rajčaty a chilli

Laďa TYDRA
Bujurdi- Μπουγιουρντί – je rychlá řecká chuťovka, ve které hrají prim sýry Feta, Kefalotyri, rajčata a chilli. A samozřejmě by nebylo řecké μεζές kompletní bez olivového oleje a oregana!
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 2
Energie 95 kcal

Potřebná výbava

  • Zapékací miska

Suroviny
  

180 g sýru Feta

90 g sýra Kefalotyri

6 rajčat

1 žlutá (zelená, červená…) sladká paprika

1 chilli

oregano

čerstvě namletý pepř

bukovo glikó (paprikové vločky)

panenský olivový olej

    Notes

    Není snad rychleji připravená řecká chuťovka než Bougiourdi!
    Polovinu rajčat nařežeme na malé kousky, stejně tak i papriku. Chilli nakrájíme na kolečka. Sýr Kefalotyri nastrouháme na hrubém struhadle. Zbylá rajčata nakrájíme na kolečka. To vše je otázka několika málo minut – mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C.
    Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 95kcal
    Klíčová slova Bujurdi
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 1 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    1 Komentář
    Nejnovější
    Nejstarší Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Roman Hrdina
    Roman Hrdina
    2 měsíců před

    Nesolíme?

    1
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x