fbpx
Okurková polévka – chladivé osvěžení s vůní máty a kopru
Print Friendly, PDF & Email

Okurková polévka – Σουπα με αγγούρι – v Řecku oblíbené chladivé osvěžení s vůní máty a kopru. Ledová polévka obzvlášť vhodná pro horké letní dny.

Základ Okurkové polévky tvoří jogurt a její příprava je extrémě jednoduchá a rychlá. Polévku připravte s dostatečným časovým předstihem, aby se před servírováním stačila v lednici pořádně vychladit!

Doba přípravy

  • Příprava okurky a bylinek – 5 minut
  • Rozmixování jogurtu se surovinami – 2 minuty
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY– 7 minut

Ingredience pro 2 porce Okurkové polévky

  • 1 okurka hadovka (nebo 2 přerostlé nakladačky z vaší zahrádky)
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 1 polévková lžíce čerstvé máty
  • 1/2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru
  • 1/2 stroužku česneku (volitelné – pouze pokud milujete česnek)
  • sůl
  • mletý pepř
  • olivový olej na zjemnění polévky při servírování
  • Cherry rajčátka při servírování

Připravujeme Okurkovou polévku

Okurky rozkrojíme podélně na čtvrtiny a lžičkou vyškrabeme jadérka. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky a polovinu vhodíme do mixéru.

Přidáme jogurt, zbytek okurky, mátu, kopr, osolíme a nameleme černý pepř. Pokud chceme Okurkovou polévku echt pikantní, přidáme půl stroužku česneku. Chuťově nám pak ale bude polévka trochu připomínat Tzatziky!

Vše důkladně rozmixujeme.

Hotovou polévku ochutnáme, doladíme a dáme do lednice, aby se před servírováním řádně nachladila!

Polévku při podávání ozdobíme jemně nasekaným koprem a pokapeme trochou panenského olivového oleje. Přidáme na poloviny nakrájená Cherry rajčátka – ty dodají polévce sladkost a barvu. Můžeme podávat i s krutonky z bílého pečiva osmahnutého na olivovém oleji!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu na Okurkovou polévku

Okurková polévka – chladivé osvěžení s vůní máty a kopru

Laďa TYDRA
Okurková polévka – Σουπα με αγγούρι – v Řecku oblíbené chladivé osvěžení s vůní máty a kopru. Ledová polévka obzvlášť vhodná pro horké letní dny.
Zatím žádné hodnocení
Doba vaření 7 minutes
Celkový čas 7 minutes
Druh jídla Polévka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 2
Energie 62 kcal

Potřebná výbava

  • mixér

Suroviny
  

1 okurka hadovka (nebo 2 přerostlé nakladačky z vaší zahrádky)

400 g řeckého jogurtu

1 polévková lžíce čerstvé máty

1/2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru

1/2 stroužku česneku (volitelné – pouze pokud milujete česnek)

sůl

mletý pepř

olivový olej na zjemnění polévky při servírování

Cherry rajčátka při servírování

Notes

– Okurky rozkrojíme podélně na čtvrtiny a lžičkou vyškrabeme jadérka. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky a polovinu vhodíme do mixéru.
– Přidáme jogurt, zbytek okurky, mátu, kopr, osolíme a nameleme černý pepř. Pokud chceme Okurkovou polévku echt pikantní, přidáme půl stroužku česneku. Chuťově nám pak ale bude polévka trochu připomínat Tzatziky!
– Vše důkladně rozmixujeme.
– Hotovou polévku ochutnáme, doladíme a dáme do lednice, aby se před servírováním řádně nachladila!
– Okurkovou polévku při podávání ozdobíme jemně nasekaným koprem a pokapeme trochou panenského olivového oleje. Přidáme na poloviny nakrájená Cherry rajčátka – ty dodají polévce sladkost a barvu. Můžeme podávat i s krutonky z bílého pečiva osmahnutého na olivovém oleji!

Nutriční hodnoty

Calories: 62kcal
Klíčová slova Okurková polévka
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x