Okurková polévka – Σουπα με αγγούρι – v Řecku oblíbené chladivé osvěžení s vůní máty a kopru. Ledová polévka obzvlášť vhodná pro horké letní dny.
Základ Okurkové polévky tvoří jogurt a její příprava je extrémě jednoduchá a rychlá. Polévku připravte s dostatečným časovým předstihem, aby se před servírováním stačila v lednici pořádně vychladit!
Doba přípravy
- Příprava okurky a bylinek – 5 minut
- Rozmixování jogurtu se surovinami – 2 minuty
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY– 7 minut
Ingredience pro 2 porce Okurkové polévky
- 1 okurka hadovka (nebo 2 přerostlé nakladačky z vaší zahrádky)
- 400 g řeckého jogurtu
- 1 polévková lžíce čerstvé máty
- 1/2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru
- 1/2 stroužku česneku (volitelné – pouze pokud milujete česnek)
- sůl
- mletý pepř
- olivový olej na zjemnění polévky při servírování
- Cherry rajčátka při servírování
Připravujeme Okurkovou polévku
Okurky rozkrojíme podélně na čtvrtiny a lžičkou vyškrabeme jadérka. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky a polovinu vhodíme do mixéru.
Přidáme jogurt, zbytek okurky, mátu, kopr, osolíme a nameleme černý pepř. Pokud chceme Okurkovou polévku echt pikantní, přidáme půl stroužku česneku. Chuťově nám pak ale bude polévka trochu připomínat Tzatziky!
Vše důkladně rozmixujeme.
Hotovou polévku ochutnáme, doladíme a dáme do lednice, aby se před servírováním řádně nachladila!
Polévku při podávání ozdobíme jemně nasekaným koprem a pokapeme trochou panenského olivového oleje. Přidáme na poloviny nakrájená Cherry rajčátka – ty dodají polévce sladkost a barvu. Můžeme podávat i s krutonky z bílého pečiva osmahnutého na olivovém oleji!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Okurkovou polévku
Okurková polévka – chladivé osvěžení s vůní máty a kopru
Potřebná výbava
- mixér
Suroviny
1 okurka hadovka (nebo 2 přerostlé nakladačky z vaší zahrádky)
400 g řeckého jogurtu
1 polévková lžíce čerstvé máty
1/2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru
1/2 stroužku česneku (volitelné – pouze pokud milujete česnek)
sůl
mletý pepř
olivový olej na zjemnění polévky při servírování
Cherry rajčátka při servírování
Notes
– Přidáme jogurt, zbytek okurky, mátu, kopr, osolíme a nameleme černý pepř. Pokud chceme Okurkovou polévku echt pikantní, přidáme půl stroužku česneku. Chuťově nám pak ale bude polévka trochu připomínat Tzatziky!
– Vše důkladně rozmixujeme.
– Hotovou polévku ochutnáme, doladíme a dáme do lednice, aby se před servírováním řádně nachladila!
– Okurkovou polévku při podávání ozdobíme jemně nasekaným koprem a pokapeme trochou panenského olivového oleje. Přidáme na poloviny nakrájená Cherry rajčátka – ty dodají polévce sladkost a barvu. Můžeme podávat i s krutonky z bílého pečiva osmahnutého na olivovém oleji!
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…