Pilaf politiko – πολίτικο πιλάφι – je dušená rýže původem z Anatolie. Rýže dušená společně s vlasovými nudlemi a piniovými semínky opraženými na másle je ten nejjednodušší – a velmi chutný – způsob přípravy této tradiční středomořské přílohy.
Pilaf politiko (rozuměj pilaf z Konstantinopole) vychází z původního perského pilafu (polow). Odtud také pochází možné řecké označení adzem pilafi (ατζέμ πιλάφι) – perský pilaf.
Traduje se, že pilaf byl nabídnut Alexandru Velikému na hostině po dobytí Samarkandu. Alexandrovi vojenští kuchaři si recept osvojili a přinesli zpět do Makedonie. Netrvalo dlouho a spanilá jízda pilafu po starověkém Řecku započala…
Doba přípravy
- opražení nudlí a piniových semínek – 5 minut
- dušení rýže – 15 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 20 min
Ingredience na Pilaf politiko
- hrnek rýže Karolina (nebo aromatické Basmati – dle vaší preference)
- 10 g máslo
- hrst vlasových nudlí nalámaných na 2 cm kousky+-
- 20 g piniových semínek
- sůl
- 1 a 3/4 hrnku vlažné vody
Příprava těstovin a piniových semínek
Na pánvi rozpustíme máslo (pokud plánujete Pilaf do vegan kuchyně, použijte olivový olej). Vlasové nudle nabereme do dlaně a stiskem je nad pánví podrtíme na menší kousky, zhruba 1 až 2 cm dlouhé. Pomalu nudličky opražíme do zlatohněda. Ke konci pražení k nim přisypeme piniová semínka a společně je ještě chvíli honíme po pánvi.
Mezitím co nudličky chytají bronz, propláchneme rýži (na střídačku 3x vřelou a 3x studenou vodou) a necháme ji v cedníku vykapat.
Výběr rýže ponechám na vaší chuti, obecně platí, že je lepší rýže dlouhozrná. Pokud použijete rýži basmati, nebo jasmínovou, bude pilaf aromatičtější – potom záleží, k jakému pokrmu ji použijete jako přílohu.
K opraženým těstovinám se semínky naysypeme propláchnutou rýži, přiměřeně osolíme a směs promícháme. Vypneme plotýnku a necháme na roztopené pánvi rýži prohřát a promastit. Pak se vám zaručeně neslepí!
Určitě se neprohřešíte proti etiketě, když do rýže ještě přidáte na pásky nakrájenou cibuli – podle vaší chuti…
Dusíme (vaříme) Pilaf
Pilaf s těstovinami a piniovými semínky poté připravte tak, jak běžně připravujete rýži ve své domácnosti. Pouze vody přidejte o malý díl více, než jste zvyklí – opražené nudle si svůj díl vláhy ze společného také odeberou! Běžně dávám na hrnek rýže hrnek a půl studené vody, takže jsem přidal o 1/4 hrnku více vody.
Tentokrát jsem připravil Pilaf v rýžovaru. Je to rychlé, spolehlivé a nebyl s tím nejmenší problém. Poté, co přístroj přepne z varu na ohřev, nechejte Pilaf v rýžovaru ještě aspoň 5 minut zakrytý „dojít“, než otvorem odfoukne veškerá pára.
Nebo raději těch minut dejte 7…
Pilaf Politiko si zamilujete na první ochutnání. Skvělý jako příloha k jakémukoliv hlavnímu chodu se zoftíkem, ke kuřeti… Klidně i jako samotný, velmi jemný a decentní hlavní chod.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Pilaf politiko – dušená rýže z Anatolie s piniovými semínky
Potřebná výbava
- Pánev na pražení nudlí a semínek
- Rýžovar nebo hrnec na dušení rýže
Suroviny
- 1 hrnek rýže Karolina (nebo aromatické Basmati – dle vaší preference)
- 10 g máslo
- 1 hrst vlasových nudlí nalámaných na 2 cm kousky+-
- 20 g piniových semínek
- sůl
- 1,75 hrnku vlažné vody
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…