fbpx
Trachanopita – zeleninová řecká pita bez těsta
Print Friendly, PDF & Email

Trachanopita – Τραχανόπιτα – je zeleninová řecká pita bez těsta. Korpus pity tvoří trachana (trahana), což je fermentovaná směs pšeničné mouky a mléka (glykós), nebo jogurtu (xinós) v podobě malých granulek. Základem zeleninové náplně je cibule doplněná o různé druhy zeleniny podle sezony. Nejčastěji to bývají rozličně barevné papriky, rajčata, pórek… To vše v různých vzájemných variantách a poměrech. Nesmíme také zapomenout na kvalitní olivový olej, který dodává této klasické venkovské pitě jemnost.

Dnes si připravíme Trachanopitu s klasickou náplní z rajčat a kapií dvou barev – žlutou a zelenou. Vůni a chuť obstarají oregano, tymián a čerstvá petrželová nať. Na základ použijeme Trachanu glykós (mléčnou).
Příprava Trachanopity je extrémně jednoduchá díky absenci výroby nebo přípravy jakéhokoliv těstového korpusu. Těsto se vyrobí v podstatě samo během pečení díky směsi trachany a mléka.

Doba přípravy

  • namáčení trachany v mléce – 1/2 hodiny
  • příprava zeleniny – 10 minut
  • příprava směsi na trachanopitu – 5 minut
  • pečení trachanopity – 50 minut
  • CELKOVÁ DOBA – 1 hodina 25 minut

Ingredience

Příprava trachany a zeleniny

Trachanu nasypeme do pekáče a zalijeme ji vlažným mlékem. Necháme 1/2 hodiny mléko do trachany vsakovat. Během vsakování směs osolíme a několikrát promícháme.
Pokud se rozhodneme použít kyselou variantu Trachany Xinós (jogurtový základ), bude výsledná Trachanopita pikantnější. Oproti tomu varianta s Trachana Glykós (mléčný základ) je jemnější a naplno tak vynikne chuť zeleniny.

Během bobtnání trachany nakrájíme cibuli na drobné kousky. Rajčata použijeme pokud možno pevná, taková, která budou při krájení držet tvar. Pokud čerstvá nemáme, použijeme rajčata kozervovaná a nakrájíme je na kousky. Kapie nakrájíme na čtverečky a čerstvé bylinky nasekáme na drobno. Tymián a oregano můžeme směle použít sušené.
No a klidně zaexperimentujte a přidejte do směsi třeba snítku libečku, provoňte kuchyni bazalkou nebo se rozveselte špetkou chilli. U trachany se fantazii meze rozhodně nekladou! Co zahrada dá…

Tvoříme Trachanopitu

Roztopíme troubu na 180 °C.
Trachanu nasáklou mlékem opepříme a nasypeme na ni nakrájenou cibuli a rajčata.

Přidáme nakrájené kapie, rozklepneme 3 vejce a posypeme bylinkami.

Zeleninu a vejce důkladně promícháme s Trachanou.

Na závěr přidáme olivový olej a sýr feta. Opět důkladně promícháme tak, aby byla náplň rovnoměrně přítomna v celé vrstvě Trachanopity.

Připravenou Trachanopitu vsuneme do vyhřáté trouby a pečeme 40-50 minut na 180 °C.

Po vytažení z trouby nechejte Trachanopitu 1/4 hodiny odstát – ona si trochu sedne a zhutní, půjde potom lépe krájet na porce.
Hotová Trachanopita je shora i vespod do zlatava upečená a uvnitř vláčná. Různobarevná zelenina tvoří oku lahodnou mozaiku a má příjemné aroma dušené zeleniny.

Trachanopita se hodí jako teplá večeře nebo jako studená svačinka a je to výborná vegetariánská pochoutka.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Trachanopita

Trachanopita

Trachanopita – zeleninová řecká pita bez těsta

Laďa TYDRA
Trachanopita – Τραχανόπιτα – je zeleninová řecká pita bez těsta. Korpus pity tvoří trachana (trahana), což je fermentovaná směs pšeničné mouky a mléka (glykós), nebo jogurtu (xinós) v podobě malých granulek. Základem zeleninové náplně je cibule doplněná o různé druhy zeleniny podle sezony. Nejčastěji to bývají rozličně barevné papriky, rajčata, pórek…
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 35 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 25 minutes
Druh jídla Hlavní chod, Pita se zeleninovou náplní
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12
Energie 225 kcal

Potřebná výbava

  • Pekáč velikosti 24×32 cm

Suroviny
  

500 g trachany glykós

1/2 l mléka

220 g sýru feta

3 vejce

2-3 cibule podle velikosti

2-3 rajčata podle velikosti

1 žlutá kapie

1 zelená kapie

čerstvá petrželová nať

tymián

oregano

1 dl kvalitního olivového oleje

sůl

čerstvě namletý pepř

Notes

Trachanu nasypeme do pekáče a zalijeme ji vlažným mlékem. Necháme 1/2 hodiny mléko do trachany vsakovat. Během vsakování směs osolíme a několikrát promícháme.
Dále postupujeme dle receptu uvedeném výše…

Nutriční hodnoty

Calories: 225kcal
Klíčová slova Trachanopita
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x