Trachanopita – Τραχανόπιτα – je zeleninová řecká pita bez těsta. Korpus pity tvoří trachana (trahana), což je fermentovaná směs pšeničné mouky a mléka (glykós), nebo jogurtu (xinós) v podobě malých granulek. Základem zeleninové náplně je cibule doplněná o různé druhy zeleniny podle sezony. Nejčastěji to bývají rozličně barevné papriky, rajčata, pórek… To vše v různých vzájemných variantách a poměrech. Nesmíme také zapomenout na kvalitní olivový olej, který dodává této klasické venkovské pitě jemnost.
Dnes si připravíme Trachanopitu s klasickou náplní z rajčat a kapií dvou barev – žlutou a zelenou. Vůni a chuť obstarají oregano, tymián a čerstvá petrželová nať. Na základ použijeme Trachanu glykós (mléčnou).
Příprava Trachanopity je extrémně jednoduchá díky absenci výroby nebo přípravy jakéhokoliv těstového korpusu. Těsto se vyrobí v podstatě samo během pečení díky směsi trachany a mléka.
Doba přípravy
- namáčení trachany v mléce – 1/2 hodiny
- příprava zeleniny – 10 minut
- příprava směsi na trachanopitu – 5 minut
- pečení trachanopity – 50 minut
- CELKOVÁ DOBA – 1 hodina 25 minut
Ingredience
- 500 g trachany glykós
- 1/2 l mléka
- 220 g sýru feta
- 3 vejce
- 2-3 cibule podle velikosti
- 2-3 rajčata podle velikosti
- 1 žlutá kapie
- 1 zelená kapie
- čerstvá petrželová nať
- tymián
- oregano
- 1 dl kvalitního olivového oleje
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Příprava trachany a zeleniny
Trachanu nasypeme do pekáče a zalijeme ji vlažným mlékem. Necháme 1/2 hodiny mléko do trachany vsakovat. Během vsakování směs osolíme a několikrát promícháme.
Pokud se rozhodneme použít kyselou variantu Trachany Xinós (jogurtový základ), bude výsledná Trachanopita pikantnější. Oproti tomu varianta s Trachana Glykós (mléčný základ) je jemnější a naplno tak vynikne chuť zeleniny.
Během bobtnání trachany nakrájíme cibuli na drobné kousky. Rajčata použijeme pokud možno pevná, taková, která budou při krájení držet tvar. Pokud čerstvá nemáme, použijeme rajčata kozervovaná a nakrájíme je na kousky. Kapie nakrájíme na čtverečky a čerstvé bylinky nasekáme na drobno. Tymián a oregano můžeme směle použít sušené.
No a klidně zaexperimentujte a přidejte do směsi třeba snítku libečku, provoňte kuchyni bazalkou nebo se rozveselte špetkou chilli. U trachany se fantazii meze rozhodně nekladou! Co zahrada dá…
Tvoříme Trachanopitu
Roztopíme troubu na 180 °C.
Trachanu nasáklou mlékem opepříme a nasypeme na ni nakrájenou cibuli a rajčata.
Přidáme nakrájené kapie, rozklepneme 3 vejce a posypeme bylinkami.
Zeleninu a vejce důkladně promícháme s Trachanou.
Na závěr přidáme olivový olej a sýr feta. Opět důkladně promícháme tak, aby byla náplň rovnoměrně přítomna v celé vrstvě Trachanopity.
Připravenou Trachanopitu vsuneme do vyhřáté trouby a pečeme 40-50 minut na 180 °C.
Po vytažení z trouby nechejte Trachanopitu 1/4 hodiny odstát – ona si trochu sedne a zhutní, půjde potom lépe krájet na porce.
Hotová Trachanopita je shora i vespod do zlatava upečená a uvnitř vláčná. Různobarevná zelenina tvoří oku lahodnou mozaiku a má příjemné aroma dušené zeleniny.
Trachanopita se hodí jako teplá večeře nebo jako studená svačinka a je to výborná vegetariánská pochoutka.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Trachanopita
Trachanopita – zeleninová řecká pita bez těsta
Potřebná výbava
- Pekáč velikosti 24×32 cm
Suroviny
500 g trachany glykós
1/2 l mléka
220 g sýru feta
3 vejce
2-3 cibule podle velikosti
2-3 rajčata podle velikosti
1 žlutá kapie
1 zelená kapie
čerstvá petrželová nať
tymián
oregano
1 dl kvalitního olivového oleje
sůl
čerstvě namletý pepř
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…