fbpx
Milopita trifti – řecký jablečný řez se strouhanými jablky
Print Friendly, PDF & Email

Milopita trifti – Μηλόπιτα τριφτή – je řecký jablečný řez se strouhanými jablky. S jemným aroma skořice. Ohromně sytý a chuťově vynikající moučník z drobenkového těsta. Jako snídaně vás postaví do pozoru a díky kaloriím uvězněným v rostlinném oleji a zkaramelizovaném cukru budete fungovat na plný výkon až do svačinky…

Milopita trifti je v Řecku oblíbená fofrbuchta – základní suroviny na drobenkové těsto se měří na hrnky. Příprava milopity je extrémně jednoduchá a zvládne ji i naprostý antipekař. Takže směle do díla a překvapte rodinu jednoduchým a levným moučníkem na úrovni.

Doba přípravy řezu Milopita

  • příprava těsta – 10 minut
  • příprava jablek – 10 minut
  • plnění formy – 5 minut
  • pečení Milopity – 60 minut
  • Celkem – 85 minut

Ingredience

  • 4-5 jablek podle velikosti
  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • jeden prášek do pečiva 
  • hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek slunečnicového oleje (nebo přiměřeně rozpuštěné máslo, margarin…)
  • 1 vejce
  • zarovnaná čajová lžička mleté skořice

Příprava drobenkového těsta

Velikost milopita řezu je dána velikostí vašeho hrnku… Plánujete malou oslavu? Jako odměrku použijete šálek na kafe. Velká párty? Paráda – nachystejte si menší kýbl… Ostatní ingredience přiměřeně přizpůsobíte.
Co je ovšem důležité – každý hrnek mouky poctivě přesejte do přiměřené nádoby. Mouku tím krásně provzdušníte. Stejně tak přesejte i prdopeč. Do takto připraveného základu přisypte hrnek krystalového cukru a zarovnanou lžičku mleté skořice. Tuto suchou (prozatím) směs důkladně promíchejte. Na závěr do směsi rozklepněte vejce a přilijte hrnek tuku. S volbou tuku se fantazii meze nekladou – pokud preferujete máslo – prosím, přidejte rozpuštěné máslíčko. Margarín – jak je ctěná libost! My použijeme slunečnicový olej – pro jednou ty omega-6 mastné kyseliny přehlédneme…

Navlékněte chirurgickou rukavici na preferovanou dlaň a směle do díla! Mačkáním a hnětením mezi prsty formujte výchozí suroviny v kvalitní drobenku. Ve finále musí být drobenkové těsto sypké – v žádném případě jedna hrouda mastné hmoty!

Formujeme milopita řez

Do vybrané formy – v našem případě forma dortová – nasypeme polovinu drobenkového těsta. Formu není potřeba nijak vymazávat tukem, ani moučit. Drobenku prsty namačkáme na boky formy tak, aby tvořila kompaktní vrstvu 2-3 mm silnou. Na dně formy musí drobenka zůstat sypká!

V této fázi nastavíme troubu na 180°C a zahájíme proces vyhřívání.
Oloupeme jablka a nahrubo je nastrouháme. Strouhaná jablka mají přirozenou tendenci na vzduchu okamžitě oxidovat a tím pádem hnědnout. Neděste se – na kvalitu milopity nebude mít tento fakt žádný vliv. Nastrouhaná jablka není nutno nijak vymačkávat – veškerá jablečná dobrota a vlhkost je v milopitě navýsost žádoucí.

Nastrouhaná jablka rovnoměrně rozprostřeme na drobenkové těsto.

Zbývající polovinu drobenky rozsypeme na strouhaná jablka. 

Přesahující drobenku z boků seškrábneme na horní vrstvu a tím vytvoříme kompaktní tvar Μηλόπιτα τριφτή. A opět – drobenku neuplácáváme ke strouhaným jablíčkům. Snažíme se, aby byla horní vrstva drobenky pěkně načechraná. Toť celá příprava – šup s milopitou do trouby vyhřáté na 180°C.

Pečeme milopitu

Teplotu snížíme na 170°C a milopitu po dobu pečení průběžně kontrolujeme. Pokud se nám zdá, že se horní vrstva drobenky peče rychleji než je zdrávo, přikryjeme formu s milopitou přiměřeným kusem alobalu. Tím trochu zredukujeme přímý vliv horního topného tělesa a zabráníme spáleninám. Pečeme hodinu.

Správně upečená Μηλόπιτα τριφτή má zlatavou barvu. Uvnitř je krásně jablečně vláčná a na povrchu jemně křupavá díky zkaramelizovanému cukru. A celým domovem se šíří jemná vůně skořice.

Nechejte milopita řez vychladnout na provozní teplotu, uvařte kafíčko – a zakrojte…

Hmmmm…. Καλή όρεξη!

Příjemné chvilky nad molipitou vám přeje Řecká kuchyně.

Karta receptu na Milopita trifti

Milopita trifti

MILOPITA TRIFTI – ŘECKÝ JABLEČNÝ ŘEZ SE STROUHANÝMI JABLKY

Laďa TYDRA
Milopita trifti – Μηλόπιτα τριφτή – je řecký jablečný řez se strouhanými jablky. S jemným aroma skořice. Ohromně sytý a chuťově vynikající moučník z drobenkového těsta. Jako snídaně vás postaví do pozoru a díky kaloriím uvězněným v rostlinném oleji a zkaramelizovaném cukru budete fungovat na plný výkon až do svačinky.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Druh jídla Dessert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 225 kcal

Potřebná výbava

  • Struhadlo na jablka
  • Mísu na vytvoření drobenkového těsta
  • Pekáč na upečení Milopity

Suroviny
  

  • 5 ks středně velkých jablek
  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 ks vejce
  • zarovnaná čajová lžička mleté skořice

Postup
 

  • 1. Nastrouhejte jablka
  • 2. Vytvořte drobénkové těsto
  • 3. Upečte Milopitu

Notes

Velikost milopita řezu je dána velikostí vašeho hrnku… Plánujete malou oslavu? Jako odměrku použijete šálek na kafe. Velká párty? Paráda – nachystejte si menší kýbl… Ostatní ingredience přiměřeně přizpůsobíte.
Co je ovšem důležité – každý hrnek mouky poctivě přesejte do přiměřené nádoby. Mouku tím krásně provzdušníte. Stejně tak přesejte i prdopeč. Do takto připraveného základu přisypte hrnek krystalového cukru a zarovnanou lžičku mleté skořice. Tuto suchou (prozatím) směs důkladně promíchejte.
Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše…

Nutriční hodnoty

Calories: 225kcal
Klíčová slova Milopita trifti
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
4.7 3 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dana
Dana
14/04/2023 15:18

Brouzdám po receptech a znovu jsem se vrátila k Vašemu skvělému receptu na koláč Milopita. Koukám, komentář žádný. Tedy napíšu. Pekla jsem ho pár měsíců zpátky a mohu potvrdit, že je to jeden z nejúžasnějších jablkový koláčů, jaké jsem kdy pekla. Výborný recept. Moc děkuji také za celou Vaši stránku. Je úžasná, inspirující a recepty skvělé. Ať se Vám moc daří.

1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x