Milopita trifti – Μηλόπιτα τριφτή – je řecký jablečný řez se strouhanými jablky. S jemným aroma skořice. Ohromně sytý a chuťově vynikající moučník z drobenkového těsta. Jako snídaně vás postaví do pozoru a díky kaloriím uvězněným v rostlinném oleji a zkaramelizovaném cukru budete fungovat na plný výkon až do svačinky…
Milopita trifti je v Řecku oblíbená fofrbuchta – základní suroviny na drobenkové těsto se měří na hrnky. Příprava milopity je extrémně jednoduchá a zvládne ji i naprostý antipekař. Takže směle do díla a překvapte rodinu jednoduchým a levným moučníkem na úrovni.
Doba přípravy řezu Milopita
- příprava těsta – 10 minut
- příprava jablek – 10 minut
- plnění formy – 5 minut
- pečení Milopity – 60 minut
- Celkem – 85 minut
Ingredience
- 4-5 jablek podle velikosti
- 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
- jeden prášek do pečiva
- hrnek cukru krystal
- 1 hrnek slunečnicového oleje (nebo přiměřeně rozpuštěné máslo, margarin…)
- 1 vejce
- zarovnaná čajová lžička mleté skořice
Příprava drobenkového těsta
Velikost milopita řezu je dána velikostí vašeho hrnku… Plánujete malou oslavu? Jako odměrku použijete šálek na kafe. Velká párty? Paráda – nachystejte si menší kýbl… Ostatní ingredience přiměřeně přizpůsobíte.
Co je ovšem důležité – každý hrnek mouky poctivě přesejte do přiměřené nádoby. Mouku tím krásně provzdušníte. Stejně tak přesejte i prdopeč. Do takto připraveného základu přisypte hrnek krystalového cukru a zarovnanou lžičku mleté skořice. Tuto suchou (prozatím) směs důkladně promíchejte. Na závěr do směsi rozklepněte vejce a přilijte hrnek tuku. S volbou tuku se fantazii meze nekladou – pokud preferujete máslo – prosím, přidejte rozpuštěné máslíčko. Margarín – jak je ctěná libost! My použijeme slunečnicový olej – pro jednou ty omega-6 mastné kyseliny přehlédneme…
Navlékněte chirurgickou rukavici na preferovanou dlaň a směle do díla! Mačkáním a hnětením mezi prsty formujte výchozí suroviny v kvalitní drobenku. Ve finále musí být drobenkové těsto sypké – v žádném případě jedna hrouda mastné hmoty!
Formujeme milopita řez
Do vybrané formy – v našem případě forma dortová – nasypeme polovinu drobenkového těsta. Formu není potřeba nijak vymazávat tukem, ani moučit. Drobenku prsty namačkáme na boky formy tak, aby tvořila kompaktní vrstvu 2-3 mm silnou. Na dně formy musí drobenka zůstat sypká!
V této fázi nastavíme troubu na 180°C a zahájíme proces vyhřívání.
Oloupeme jablka a nahrubo je nastrouháme. Strouhaná jablka mají přirozenou tendenci na vzduchu okamžitě oxidovat a tím pádem hnědnout. Neděste se – na kvalitu milopity nebude mít tento fakt žádný vliv. Nastrouhaná jablka není nutno nijak vymačkávat – veškerá jablečná dobrota a vlhkost je v milopitě navýsost žádoucí.
Nastrouhaná jablka rovnoměrně rozprostřeme na drobenkové těsto.
Zbývající polovinu drobenky rozsypeme na strouhaná jablka.
Přesahující drobenku z boků seškrábneme na horní vrstvu a tím vytvoříme kompaktní tvar Μηλόπιτα τριφτή. A opět – drobenku neuplácáváme ke strouhaným jablíčkům. Snažíme se, aby byla horní vrstva drobenky pěkně načechraná. Toť celá příprava – šup s milopitou do trouby vyhřáté na 180°C.
Pečeme milopitu
Teplotu snížíme na 170°C a milopitu po dobu pečení průběžně kontrolujeme. Pokud se nám zdá, že se horní vrstva drobenky peče rychleji než je zdrávo, přikryjeme formu s milopitou přiměřeným kusem alobalu. Tím trochu zredukujeme přímý vliv horního topného tělesa a zabráníme spáleninám. Pečeme hodinu.
Správně upečená Μηλόπιτα τριφτή má zlatavou barvu. Uvnitř je krásně jablečně vláčná a na povrchu jemně křupavá díky zkaramelizovanému cukru. A celým domovem se šíří jemná vůně skořice.
Nechejte milopita řez vychladnout na provozní teplotu, uvařte kafíčko – a zakrojte…
Hmmmm…. Καλή όρεξη!
Příjemné chvilky nad molipitou vám přeje Řecká kuchyně.
Karta receptu na Milopita trifti
MILOPITA TRIFTI – ŘECKÝ JABLEČNÝ ŘEZ SE STROUHANÝMI JABLKY
Potřebná výbava
- Struhadlo na jablka
- Mísu na vytvoření drobenkového těsta
- Pekáč na upečení Milopity
Suroviny
- 5 ks středně velkých jablek
- 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1 ks vejce
- zarovnaná čajová lžička mleté skořice
Postup
- 1. Nastrouhejte jablka
- 2. Vytvořte drobénkové těsto
- 3. Upečte Milopitu
Notes
Co je ovšem důležité – každý hrnek mouky poctivě přesejte do přiměřené nádoby. Mouku tím krásně provzdušníte. Stejně tak přesejte i prdopeč. Do takto připraveného základu přisypte hrnek krystalového cukru a zarovnanou lžičku mleté skořice. Tuto suchou (prozatím) směs důkladně promíchejte. Dále pokračujte dle receptu uvedeném výše…
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…
Brouzdám po receptech a znovu jsem se vrátila k Vašemu skvělému receptu na koláč Milopita. Koukám, komentář žádný. Tedy napíšu. Pekla jsem ho pár měsíců zpátky a mohu potvrdit, že je to jeden z nejúžasnějších jablkový koláčů, jaké jsem kdy pekla. Výborný recept. Moc děkuji také za celou Vaši stránku. Je úžasná, inspirující a recepty skvělé. Ať se Vám moc daří.