Dakos – Ντάκος κρητικός – chuťovka z ostrova Kréta, je navlhčený suchar Paximadi, obložený rajčaty a sýrem Feta. Vyšperkovaný pikantními kapari a božskými olivami. V Řecku se s ním můžete ovšem setkat i pod názvem Kουκουβάγια (čti kukuváia), neboli sova.
Základní složkou chuťovky Dakos je suchar Paximadi (παξιμάδι). Je k mání v sámoškách po celém Řecku a kraj od kraje se může jeho složení – a tím pádem i chuť – mírně lišit. Paximadia se peče z celozrnné, nejčastěji ječné, mouky. Nejsou ovšem vyjímkou směsi pšeničné a žitné mouky, ba i cizrnu řečtí pekaři rádi používají. Na ostrově Kythira jsme si pochutnávali na παξιμάδια s příměsí karobu, či s pomerančovou příchutí.
Na ostrově Kréta ovšem povýšili tento suchar na lahůdku přímo nebeské chuti – Dakos. Může to být jak lehký předkrm, tak i vydatná večeře.
Doba přípravy
- Příprava ingrediencí – 5 minut
- Navršení ingrediencí na Paximadi – 2 minuty
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 7 minut
Ingredience pro 2 porce Dakosu
- 2 suchary Paximadi (pokud jsou malé, tak raději 4…)
- vodu na zvlhčení Paximadi
- 4 polévkové lžíce (minimálně) extra panenského olivového oleje
- 2 rajčata na nastrouhání
- 2 rajčata na nakrájení
- 50 g sýru Feta – nebo Mizithra
- špetku oregana (možno zaměnit za čerstvou bazalku – klidně obojí))
- sůl (podle potřeby)
- mletý pepř (podle chuti)
- špetička bukovo kafteró (Pikantní chilli vločky) – podle chuti paní domu
- nakládané kapari (přiměřeně)
- olivy Kalamata (nešetřit)
Připravujeme ingredience pro Dakos
Ze dvou rajčat si připravte pyré. Rajčata napříč rozkrojíte a každou půlku přiložíte na struhadlo dužinou a strouháte. Tak dlouho, až vám zůstane v dlani pouze tenká slupka. Dvě rajčata na oblohu nazkrájejte na malinkaté kousky.
Sýr Feta (φέτα) rozdrobte na halabala kousky. Kréťané na svém Dakosu ovšem milují i sýr Xinomyzithra (ξινομυζήθρα), což je kyselejší varianta sýru μυζήθρα a je vyrobena z ovčího a (nebo) kozího mléka. Tato varianta Myzithry je typická právě pro Krétu.
Stejně tak typická je další (u nás téměř neznámá) přísada na ochucení Dakosu – κρίταμο (krítamo), neboli Motar přímořský. Prostě další přídavek soli, tentokrát v podobě podivné trávy v láku.
Pokud milujete bazalku, můžete si Dakos dochutit několika kousky bazalky.
Připravujeme Dakos – chuťovku z Kréty
Suchary Paximady pro Dakos je potřeba zvlhčit vodou tak, aby trochu změkly. Jednoduše je namočíte do misky s vodou z jedné i z druhé strany. Žádné dlouhé máchání – šup sem šup tam, nebo se vám Paximady rozpadne na atomy. Nebo je jenom prostě chvíli podržte pod tekoucí vodou… Trochu je otřepejte a odložte.
Navlhčené Paximadi hojně prolijte kvalitním panenským olejem. Nešetřete – použitím olivového oleje ve studené kuchyni uděláte maximum pro svoji pošramocenou imunitu a ještě si náramně pochutnáte!
Následuje vrstva rajčatového pyré. Tu můžete lehce ochutit mořskou solí – ale velmi skromně, hlavní dávku soli dodáte Dakosu ve Fetě. Každopádně rajčatové pyré vylepšete čerstvě namletým pepřem a kdo rád echt pálivé, přidá dle chuti bukovo kafteró (vločky pálivé papriky)
Dakos bez Fety by byl jako léto bez sluníčka – pěkně tedy sýr rovnoměrně rozprostřeme na rajčatové pyré.
Nyní přijdou ke slovu rajčátka nakrájená na malé kousky.
A když už to vypadá, že se na Dakos nic dalšího nevejde, vytvoříme poslední vrstvu pomocí dalších kousků Fety. Ve výsledku jsou vrstvy rajčat a sýra mohutnější, než samotné Paximadi.
Ozdobíme a ochutíme oreganem – další vyjímečnou bylinkou. Vyjímečnou svými účinky na podporu naší imunity
Dakos máme téměř hotov – podle chuti přidáme nakládané kapari a samozřejmě olivy Kalamata. A našemu oku i mlsnému jazýčku udělá náramně dobře pár lístečků bazalky.
A jako Zlatý hřeb prolijeme Dakos hojně olivovým olejem!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Dakos – Suchar Paximadi s rajčaty a fetou z ostrova Kréta
Potřebná výbava
- Nůž na krájení rajčat
- Struhadlo na nastrouhání rajčatového pyré
Suroviny
- 2 ks sucharů Paximadi (pokud jsou malé, tak raději 4 …)
- voda na zvlhčení sucharů Paximadi
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje (minimálně)
- 2 ks rajčat na nastrouhání
- 2 ks rajčat na nakrájení
- 50 g sýru Feta
- špetka oregana (možno zaměnit za čerstvou bazalku – klidně obojí)
- sůl dle potřeby
- mletý pepř podle chuti
- špetička bukovo kafteró (Pikantní chilli vločky) podle chuti paní domu
- kapary přiměřeně
- černé olivy Kalamata nešetřit
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…