fbpx
Dakos – suchar Paximadi s rajčaty a fetou z ostrova Kréta
Print Friendly, PDF & Email

Dakos – Ντάκος κρητικός – chuťovka z ostrova Kréta, je navlhčený suchar Paximadi, obložený rajčaty a sýrem Feta. Vyšperkovaný pikantními kapari a božskými olivami. V Řecku se s ním můžete ovšem setkat i pod názvem Kουκουβάγια (čti kukuváia), neboli sova.

Základní složkou chuťovky Dakos je suchar Paximadi (παξιμάδι). Je k mání v sámoškách po celém Řecku a kraj od kraje se může jeho složení – a tím pádem i chuť – mírně lišit. Paximadia se peče z celozrnné, nejčastěji ječné, mouky. Nejsou ovšem vyjímkou směsi pšeničné a žitné mouky, ba i cizrnu řečtí pekaři rádi používají. Na ostrově Kythira jsme si pochutnávali na παξιμάδια s příměsí karobu, či s pomerančovou příchutí.
Na ostrově Kréta ovšem povýšili tento suchar na lahůdku přímo nebeské chuti – Dakos. Může to být jak lehký předkrm, tak i vydatná večeře.

Doba přípravy

  • Příprava ingrediencí – 5 minut
  • Navršení ingrediencí na Paximadi – 2 minuty
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 7 minut

Ingredience pro 2 porce Dakosu

  • 2 suchary Paximadi (pokud jsou malé, tak raději 4…)
  • vodu na zvlhčení Paximadi
  • 4 polévkové lžíce (minimálně) extra panenského olivového oleje
  • 2 rajčata na nastrouhání
  • 2 rajčata na nakrájení
  • 50 g sýru Feta – nebo Mizithra
  • špetku oregana (možno zaměnit za čerstvou bazalku – klidně obojí))
  • sůl (podle potřeby)
  • mletý pepř (podle chuti)
  • špetička bukovo kafteró (Pikantní chilli vločky) – podle chuti paní domu
  • nakládané kapari (přiměřeně)
  • olivy Kalamata (nešetřit)

Připravujeme ingredience pro Dakos

Ze dvou rajčat si připravte pyré. Rajčata napříč rozkrojíte a každou půlku přiložíte na struhadlo dužinou a strouháte. Tak dlouho, až vám zůstane v dlani pouze tenká slupka. Dvě rajčata na oblohu nazkrájejte na malinkaté kousky.

Sýr Feta (φέτα) rozdrobte na halabala kousky. Kréťané na svém Dakosu ovšem milují i sýr Xinomyzithra (ξινομυζήθρα), což je kyselejší varianta sýru μυζήθρα a je vyrobena z ovčího a (nebo) kozího mléka. Tato varianta Myzithry je typická právě pro Krétu.

Stejně tak typická je další (u nás téměř neznámá) přísada na ochucení Dakosu – κρίταμο (krítamo), neboli Motar přímořský. Prostě další přídavek soli, tentokrát v podobě podivné trávy v láku.
Pokud milujete bazalku, můžete si Dakos dochutit několika kousky bazalky.

Připravujeme Dakos – chuťovku z Kréty

Suchary Paximady pro Dakos je potřeba zvlhčit vodou tak, aby trochu změkly. Jednoduše je namočíte do misky s vodou z jedné i z druhé strany. Žádné dlouhé máchání – šup sem šup tam, nebo se vám Paximady rozpadne na atomy. Nebo je jenom prostě chvíli podržte pod tekoucí vodou… Trochu je otřepejte a odložte.

Navlhčené Paximadi hojně prolijte kvalitním panenským olejem. Nešetřete – použitím olivového oleje ve studené kuchyni uděláte maximum pro svoji pošramocenou imunitu a ještě si náramně pochutnáte!

Následuje vrstva rajčatového pyré. Tu můžete lehce ochutit mořskou solí – ale velmi skromně, hlavní dávku soli dodáte Dakosu ve Fetě. Každopádně rajčatové pyré vylepšete čerstvě namletým pepřem a kdo rád echt pálivé, přidá dle chuti bukovo kafteró (vločky pálivé papriky)

Dakos bez Fety by byl jako léto bez sluníčka – pěkně tedy sýr rovnoměrně rozprostřeme na rajčatové pyré.

Nyní přijdou ke slovu rajčátka nakrájená na malé kousky.

A když už to vypadá, že se na Dakos nic dalšího nevejde, vytvoříme poslední vrstvu pomocí dalších kousků Fety. Ve výsledku jsou vrstvy rajčat a sýra mohutnější, než samotné Paximadi.
Ozdobíme a ochutíme oreganem – další vyjímečnou bylinkou. Vyjímečnou svými účinky na podporu naší imunity

Dakos máme téměř hotov – podle chuti přidáme nakládané kapari a samozřejmě olivy Kalamata. A našemu oku i mlsnému jazýčku udělá náramně dobře pár lístečků bazalky.
A jako Zlatý hřeb prolijeme Dakos hojně olivovým olejem!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

Dakos

Dakos – Suchar Paximadi s rajčaty a fetou z ostrova Kréta

Laďa TYDRA
Dakos – Ντάκος κρητικός – chuťovka z ostrova Kréta, je navlhčený suchar Paximadi, obložený rajčaty a sýrem Feta. Vyšperkovaný pikantními kapari a božskými olivami. V Řecku se s ním můžete ovšem setkat i pod názvem Kουκουβάγια (čti kukuváia), neboli sova.
5 z 4 hodnocení
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 2 minutes
Celkový čas 7 minutes
Druh jídla Hlavní chod, Pečivo, Předkrm
Kuchyně Greek, Řecká
Počet porcí 2 porce
Energie 202 kcal

Potřebná výbava

  • Nůž na krájení rajčat
  • Struhadlo na nastrouhání rajčatového pyré

Suroviny
  

Nutriční hodnoty

Calories: 202kcal
Klíčová slova Dakos, Paximadi
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!

5 2 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 měsíc před

[…] celozrnnou moukou v tomto případě nemůžete nic pokazit. Naopak – v podobě například Dakosu pošlete do svého střevního systému pořádnou dávku prospěšných látek tolik […]

1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x