fbpx
Kotopita – filo pita s kuřecím masem, kapiemi a žampióny
Print Friendly, PDF & Email

Kotopita – Κοτόπιτα – je filo pita s kuřecím masem, kapiemi tří barev a žampióny. To vše povýšené do šlechtického stavu řeckým sýrem Kefalotyri. Ten dodá kuřecí náplni nezaměnitelnou chuť a vůni, typickou pro sýr vyrobený z ovčího a kozího mléka. Stejně tak jako vyvážené vůně oregana, tymiánu, koriandru a muškátového oříšku. Pojďte se společně svézt na vlně chutí Středomoří připravené ve vaší kuchyni…

Doba přípravy

  • Příprava zeleniny a vařeného kuřecího masa – 20 minut
  • Dušení zeleninové směsi s masem – 20 minut
  • Plnění listů fila náplní – 10 minut
  • Pečení Kotopity – 50 minut
  • CELKOVÝ ČAS – necelé 2 hodiny

Ingredience pro 8 porcí Kotopity

  • 1 balení Filo Choriatiko – nebo domácí Překládané Filo
  • 700 g vařeného kuřecího masa (prsíčka)
  • 2 středně velké cibule
  • malou lžičku cukru
  • olivový olej na restování cibule
  • 1 červenou kapii (papriku)
  • 1 žlutou kapii (papriku)
  • 1 zelenou kapii (papriku)
  • 3-4 žampióny
  • 1 dl kuřecího vývaru
  • oregano
  • tymián
  • drcené semínko koriandru
  • mletý muškátový oříšek
  • sladké bukovo (paprikové vločky)
  • pepř
  • sůl
  • větší špetku sekaného libečku
  • hrstečku petrželové natě
  • hrstečku bazalky
  • 2 vejce
  • 1 dl bílého vína
  • 2 dl smetany 35%
  • 220 g sýru Kefalotyri
  • sezamové semínko
  • olivový olej na potírání Fila Choriatiko

Těsto Filo Choriatiko

Těsto Filo musíme vytáhnout z mrazáku minimálně 3 hodiny před zpracováním. Rozhodně nerozmrazujeme Filo v mikrovlnce! Plátky Fila ponecháme v původním obalu až do momentu zpracování – zbytečně vysychalo a praskalo při tvarování pity.
Pokud se rozhodneme vytvořit Kotopitu echt domácí, uděláme si Filo vlastní, domácí.

Příprava náplně z kuřecího masa

Je víceméně jedno, jakou masitou část kuřete na přípravu Kotopity použijeme – klidně i celé kuře. Kotopita pak bude chuťově zajímavější! Je ovšem nutno kuřecí maso dopředu tepelně zpracovat. Můžete jednoduše zabít dvě mouchy jednou ranou a připravit povařením kuřecího masa zároveň silnou kuřecí polévku. Stejně budeme potřebovat trochu kuřecího bujónu na podlití zeleniny a žampiónu při dušení. Takže si nezapomeňte před dokončením polévky odložit bokem deci vývaru.

Vychládlé kuřecí maso naporcujeme na menší kousky, ale nijak to s porcováním nepřeháníme – chceme maso v Kotopitě přiznat! Kůžičku raději do Kotopity nedáváme…

Příprava zeleniny, hub a koření

Cibuli nakrájíme na plátky, kapie (papriky) na kostičky a žampióny na přiměřeně velké kousky.

Bez koření by nebyla Kotopita to pravé ořechové! Ale i zde platí ono okřídlené – všeho s mírou… Špetka mletého muškátového oříšku vytvoří atmosféru exotična, dvě špetky tymiánu vyvolají zdání divočiny a tři špetky oregana vám vyvolají úsměv na tváři! Pro pohodovou atmosféru přidáme pomleté korianderové semínko a paprikové vločky bukovo.
A jako zlatý hřeb k dochucení Kotopity nastrouháme poctivou dávku sýra Kefalotyri. Ochutnávat a uzobávat povoleno…

Náplň do Kotopity

V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a dáme orestovat cibuli. Jakmile zesklovatí, nasypeme na cibuli trochu krystalového cukru, to aby lépe zkaramelizovala.
Cibule se začíná díky cukru táhnout po pánvi, přidáme tedy kostečky kapií. A to je ten pravý okamžik přilít ono deci kuřecího vývaru pro podporu dušení kapií. Pánev nezakrýváme.

Během procesu dušení přidáme nakrájené kuřecí maso a všechny bylinky. Promícháme, osolíme, opepříme, znovu promícháme a přidáme bílé víno aby Kotopita hezky voněla sluníčkem.

Přidáme nakrájené žampióny a celou směs znovu důkladně promícháme. Pánev přikryjeme poklicí a dusíme 10 minut. Poté základ na Kotopitu odkryjeme a necháme za občasného míchání odpařovat přebytečnou vláhu dalších alespoň 5 minut.

Poté základ na Kotopitu odkryjeme. Přidáme plnotučnou smetanu a za občasného míchání dusíme dalších 5 minut. Mezitím smetana v základu zhoustne.
Odstavíme pánev z plotýnky – už nyní vypadá masová směs báječně a božsky voní. Přidáme dvě vejce a směs zelených bylinek – petrželovou nať, trochu sekaných libečkových lístků a čerstvou bazalku. Důkladně promícháme.

Do směsi vmícháme strouhaný sýr Kefalotyri. Tím se všechny ty dobrůtky spojí masovou nádivku do Kotopity máme hotovou.

Plníme filo Kotopitou

Filo Choriatiko rozdělíme na dvě části – polovinu listů použijeme na lože pro Kotopitu. Zapékací kameninovou mísu (nejlépe) o průměru zhruba 30 cm vymažeme olivovým olejem a rozprostřeme na její dno první plát fila tak, aby přesahoval přes okraje. Roztopíme troubu na 180°C.

Filo pokapeme olivovým olejem a křížem na něj položíme další list těsta. Opět pokapeme olejem a položíme další filo. Zapékací mísa se nám v tento moment ztrácí pod převislým filem. Polovina balení Fila Choriatiko tímto tvoří korpus Kotopity. Masovou směs rozprostřeme rovnoměrně na filo v zapékací míse.

Přes náplň položíme plát Fila a opět pokapeme olivovým olejem. A tak dále vršíme křížem krážem jedno filo přes druhé – každou vrstvu pokapeme olejem! Polovinu přesahujících listů Fila přetáhneme přes poslední plát těsta. Zbylé přesahující těsto smotáme podél okraje zapékací mísy jako věneček. Celou Kotopitu potřeme olivovým olejem.

Na závěr přípravy nakrojíme horní vrstvy fila na 8 dílů a posypeme Kotopitu hojně sezamovým semínkem.
Vložíme zapékací mísu do roztopené trouby a pečeme 45-50 minut na 180°C.

Kuřecí koláč s kapiemi a žampióny

Správně upečená Kotopita je nádherně zlatavá a přímo božsky voní. Díky Filu Choriatiko korpus krásně lístečkuje a je úžasně křupavý.

Kuřecí maso uvnitř Kotopity je šťavnaté a celá náplň je chuťově bohatá. I oko mlsouna si přijde na své!

Blahopřejeme – právě jste vykouzlili výborný oběd pro celou rodinu. A pokud Kotopita zbude do druhého dne – nádherně se v ní všechny chutě rozprostřou a zvýrazní. Je totiž skvělá i za studena!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Kotopita

Kotopita

Kotopita – filo pita s kuřecím masem, kapiemi a žampióny

Laďa TYDRA
Kotopita – Κοτόπιτα – je filo pita s kuřecím masem, kapiemi tří barev a žampióny. To vše povýšené do šlechtického stavu řeckým sýrem Kefalotyri. Ten dodá kuřecí náplni nezaměnitelnou chuť a vůni, typickou pro sýr vyrobený z ovčího a kozího mléka. Stejně tak jako vyvážené vůně oregana, tymiánu, koriandru a muškátového oříšku. Pojďte se společně svézt na vlně chutí Středomoří připravené ve vaší kuchyni…
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 50 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 40 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 195 kcal

Suroviny
  

1 balení Filo Choriatiko – nebo domácí Překládané Filo

700 g vařeného kuřecího masa (prsíčka)

2 středně velké cibule

malou lžičku cukru

olivový olej na restování cibule

1 červenou kapii (papriku)

1 žlutou kapii (papriku)

1 zelenou kapii (papriku)

3-4 žampióny

1 dl kuřecího vývaru

oregano

tymián

drcené semínko koriandru

mletý muškátový oříšek

sladké bukovo (paprikové vločky)

pepř

sůl

větší špetku sekaného libečku

hrstečku petrželové natě

hrstečku bazalky

2 vejce

1 dl bílého vína

2 dl smetany 35%

220 g sýru Kefalotyri

sezamové semínko

olivový olej na potírání Fila Choriatiko

    Notes

    Je víceméně jedno, jakou masitou část kuřete na přípravu Kotopity použijeme – klidně i celé kuře. Kotopita pak bude chuťově zajímavější! Je ovšem nutno kuřecí maso dopředu tepelně zpracovat. Můžete jednoduše zabít dvě mouchy jednou ranou a připravit povařením kuřecího masa zároveň silnou kuřecí polévku.
    Dále postupujeme dle receptu uvedenému výše

    Nutriční hodnoty

    Calories: 195kcal
    Klíčová slova Kotopita
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 2 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x