fbpx
Kebab na jehle – grilovaná pochoutka z oblasti Pontus
Print Friendly, PDF & Email

Kebab na grilu – Κεμπάπ ανατολίτικο – doslova Kebab pocházející z Východu, tedy z Anatolie. Tedy i z oblasti Pontus. Κεμπάπ je ve Středomoří velmi oblíbená pochoutka, a každá gastronomická kultura do něj vkládá vlastního ducha, ochucení i název.

A pochopitelně i jeho základní složka – mleté maso – se může zásadně lišit. V muslimských zemích se z náboženských důvodů nepoužívá na kebab maso vepřové, klasicky je nejoblíbenější maso jehněčí, či hovězí. Neobvyklé však není ani použití masa drůbežího, ba i maso rybí. Popřípadě směs různých druhů mas. Dnes je kebab díky Fast foodům rozšířen po celém světě a není divu – díky mletému masu je jeho příprava extrémně snadná co se ochucení týče. Κεμπάπ je také vždy šťavnatý a jemný. Příloh je také nepřeberné množství, Pita chlebem počínaje, bramborovou kaší konče.

Doba přípravy

  • Příprava koření, zeleniny a masa – 10 minut
  • Namačkání masové směsi na jehly – 10 minut
  • Grilování Kebabu – 20 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 40 minut

Ingredience pro 2 porce Kebabu

  • 500 g mletého masa (klidně i směs různých druhů)
  • 50 g červené kapie
  • 2 středně velké cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • Směs koření na mletá masa (obsahuje: černý pepř, kajenský pepř, koriandr, česnek, mletý kmín, petržel, oregano, majoránku). Kdo rád převahu jednoho koření nad druhým, směle ho přidá a dochutí tak kebab dle svého!

Příprava masové směsi na Kebab

50 g červené kapie a obě cibule rozmixujeme (nastrouháme) na jemné kousky. Jednak se plně rozvinou chutě obou těchto božských zelenin, druhak ty barevné kousky v Kebabu lahodí oku. Část kapie rozkrájíme na potřebný počet čtverečků velikosti zhruba 2×2 cm.

Mleté maso vložíme do přiměřeně velké mísy. Přidáme upravenou kapii a cibuli, přiměřeně osolíme a zasypeme směsí bylinek. Kdo preferuje výraznější chuť – například koriandru, nebo oregana – přidá toto koření dle své chuti.
Mleté maso důkladně promícháme se všemi surovinami. A hňácáme a hňácáme, dokud se nám nepodaří vytvořit kompaktní, lepivou masovou hmotu. To je důležité proto, aby nám maso na jehlách drželo a při grilování se nerozpadlo na jednotlivé atomy.

Připravenou masovou směs na Kebab postupně vytvarujeme do válečků na grilovací jehly. Válečky masa by měly mít asi tak 2-3 cm v průměru. Na spodek každého Kebabu napíchneme čtvereček kapie – to proto, aby se o něj mohl Kebab při otáčení kolem své osy pohodlně opřít. Při každé otáčce grilu kolem středové osy se totiž každá jehla ještě otočí o 1/5 kolem své vlastní osy. Takže se Kebab griluje pěkně rovnoměrně ze všech stran.

Grilujeme Kebab na jehlách

Jehly s Kebabem zavěsíme do horního držáku a přepneme gril na plný výkon. Na časovači nastavíme 20 minut a tím gril spustíme.

Během grilování opouští Kebab přebytečný tuk a přirozeně tak válečky masa na povrchu promazává.

Kebab v grilu nenechávejte zbytečně dlouho, chceme přeci mít masíčko pěkně šťavnaté! Po 20., maximálně po 25. minutách (podle druhu zvoleného masa) máme hotovo!

Κεμπάπ si nejlépe vychutnáme na pikniku s přáteli či rodinou, je to báječný startér před hlavním chodem. Můžeme jej ale směle podávat i jako hlavní chod se skvělým domácím Pita chlebem! A díky vertikálnímu grilu i v zimě, pěkně v teploučku domova…

Náš tip na skvělý dip s mátou a koprem

Do jogurtu řeckého typu přidejte nadrobno nasekané snítky kopru a podrcenou sušenou mátu. Podle chuti můžete přidat i půl stroužku rozmačkaného česneku. Důkladně promíchejte a přidejte trochu vinného octa, sůl, čerstvě pomletý pepř – a hlavně kvalitní Panenský olivový olej! Opět důkladně promíchejte tak, aby se olej s jogurtem dokonale spojili.
Mňam…

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

Kebab

Kebab na jehle – grilovaná pochoutka z oblasti Pontus

Laďa TYDRA
Kebab na grilu – Κεμπάπ ανατολίτικο – doslova Kebab pocházející z Východu, tedy z Anatolie.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 20 minutes
Druh jídla Předkrm
Kuchyně Řecká
Počet porcí 2
Energie 158 kcal

Potřebná výbava

  • Vertikální gril
  • Mísa na míchání
  • Mixér nebo struhadlo
  • Prkénko na krájení zeleniny
  • Ostrý nůž

Suroviny
  

Nutriční hodnoty

Calories: 158kcal
Klíčová slova Kebab, Panenský olivový olej, Směs koření na mletá masa
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!

0 0 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x