Kebab na grilu – Κεμπάπ ανατολίτικο – doslova Kebab pocházející z Východu, tedy z Anatolie. Tedy i z oblasti Pontus. Κεμπάπ je ve Středomoří velmi oblíbená pochoutka, a každá gastronomická kultura do něj vkládá vlastního ducha, ochucení i název.
A pochopitelně i jeho základní složka – mleté maso – se může zásadně lišit. V muslimských zemích se z náboženských důvodů nepoužívá na kebab maso vepřové, klasicky je nejoblíbenější maso jehněčí, či hovězí. Neobvyklé však není ani použití masa drůbežího, ba i maso rybí. Popřípadě směs různých druhů mas. Dnes je kebab díky Fast foodům rozšířen po celém světě a není divu – díky mletému masu je jeho příprava extrémně snadná co se ochucení týče. Κεμπάπ je také vždy šťavnatý a jemný. Příloh je také nepřeberné množství, Pita chlebem počínaje, bramborovou kaší konče.
Doba přípravy
- Příprava koření, zeleniny a masa – 10 minut
- Namačkání masové směsi na jehly – 10 minut
- Grilování Kebabu – 20 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 40 minut
Ingredience pro 2 porce Kebabu
- 500 g mletého masa (klidně i směs různých druhů)
- 50 g červené kapie
- 2 středně velké cibule
- 1/2 lžičky soli
- Směs koření na mletá masa (obsahuje: černý pepř, kajenský pepř, koriandr, česnek, mletý kmín, petržel, oregano, majoránku). Kdo rád převahu jednoho koření nad druhým, směle ho přidá a dochutí tak kebab dle svého!
Příprava masové směsi na Kebab
50 g červené kapie a obě cibule rozmixujeme (nastrouháme) na jemné kousky. Jednak se plně rozvinou chutě obou těchto božských zelenin, druhak ty barevné kousky v Kebabu lahodí oku. Část kapie rozkrájíme na potřebný počet čtverečků velikosti zhruba 2×2 cm.
Mleté maso vložíme do přiměřeně velké mísy. Přidáme upravenou kapii a cibuli, přiměřeně osolíme a zasypeme směsí bylinek. Kdo preferuje výraznější chuť – například koriandru, nebo oregana – přidá toto koření dle své chuti.
Mleté maso důkladně promícháme se všemi surovinami. A hňácáme a hňácáme, dokud se nám nepodaří vytvořit kompaktní, lepivou masovou hmotu. To je důležité proto, aby nám maso na jehlách drželo a při grilování se nerozpadlo na jednotlivé atomy.
Připravenou masovou směs na Kebab postupně vytvarujeme do válečků na grilovací jehly. Válečky masa by měly mít asi tak 2-3 cm v průměru. Na spodek každého Kebabu napíchneme čtvereček kapie – to proto, aby se o něj mohl Kebab při otáčení kolem své osy pohodlně opřít. Při každé otáčce grilu kolem středové osy se totiž každá jehla ještě otočí o 1/5 kolem své vlastní osy. Takže se Kebab griluje pěkně rovnoměrně ze všech stran.
Grilujeme Kebab na jehlách
Jehly s Kebabem zavěsíme do horního držáku a přepneme gril na plný výkon. Na časovači nastavíme 20 minut a tím gril spustíme.
Během grilování opouští Kebab přebytečný tuk a přirozeně tak válečky masa na povrchu promazává.
Kebab v grilu nenechávejte zbytečně dlouho, chceme přeci mít masíčko pěkně šťavnaté! Po 20., maximálně po 25. minutách (podle druhu zvoleného masa) máme hotovo!
Κεμπάπ si nejlépe vychutnáme na pikniku s přáteli či rodinou, je to báječný startér před hlavním chodem. Můžeme jej ale směle podávat i jako hlavní chod se skvělým domácím Pita chlebem! A díky vertikálnímu grilu i v zimě, pěkně v teploučku domova…
Náš tip na skvělý dip s mátou a koprem
Do jogurtu řeckého typu přidejte nadrobno nasekané snítky kopru a podrcenou sušenou mátu. Podle chuti můžete přidat i půl stroužku rozmačkaného česneku. Důkladně promíchejte a přidejte trochu vinného octa, sůl, čerstvě pomletý pepř – a hlavně kvalitní Panenský olivový olej! Opět důkladně promíchejte tak, aby se olej s jogurtem dokonale spojili.
Mňam…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Kebab na jehle – grilovaná pochoutka z oblasti Pontus
Potřebná výbava
- Vertikální gril
- Mísa na míchání
- Mixér nebo struhadlo
- Prkénko na krájení zeleniny
- Ostrý nůž
Suroviny
- 500 g mletého masa
- 50 g červené kapie
- 2 ks středně velké cibule
- ½ lžičky soli
- Směs koření na mletá masa – přiměřeně
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…