Tyrokafteri – Τυροκαυτερή – je pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií. Nebo paprikou. A jen na vás a vaší chuti záleží, jestli použijete papriku zelenou, nebo červenou. Každá totiž dodá Tyrokafteri specifickou příchuť. Také množství a sílu feferonky ponechám na vašem otrlém jazýčku. Ovšem druh sýra – to je jiná! Klasicky použijeme sýr Feta. Mlsnější z nás s klidem Fetu zamění za podobný, ale jemnější sýr Manuri (Μανούρι).
Doba přípravy
- Grilování kapie – 20 minut
- Mixování přísad a míchání pomazánky – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 25 minut
Ingredience pro 8 porcí Tyrokafteri
- 400 g sýru Manouri (nebo klasicky Feta)
- 2 vrchovaté lžíce jogurtu
- 1 čajovou lžičku bílého vinného octa
- 1 dl kvalitního olivového oleje
- 1 menší stroužek česneku
- oregano
- sůl
- 1 větší červená kapie
- feferonka dle chuti (nebo pálivé bukovo kafteri)
- sladké paprikové vločky bukovo
Grilujeme kapii
Je dobré kapii (papriku) před rozmixováním ugrilovat (upéci…). To proto, aby šla lépe sloupnout kůžička, kterou v pomazánce nechceme! Klasicky grilujeme v troubě, ale nebojte se ugrilovat papriku v mikrovlnce. Trvá to zhruba stejně dlouho – tedy +-20 minut – ale mikrovlnku nemusíte dopředu roztápět. Takže přeci jen nějakou tu energii ušetříte.
Kapii před grilováním pěkně pomažte olivovým olejem a v průběhu grilování párkrát otočte. Jakmile se na kapii začnou tvořit tmavé fleky opálené kůžičky, máme hotovo. Horkou kapii ihned po vytažení z trouby vložte na 5 minut do mikroténového sáčku. Tím se kůžička uvolní od dužiny a jde snadněji sloupnout. Pak už jenom kapii naporcujte na čtvrtky a zbavte jádřince. Semínka v Tyrokafteri také nechceme!
Mixujeme kapii s olejem a feferonkou
Jak známo, v potravinách je tuk nositelem chuti. A proto nalijeme do mixéru olivový olej a přidáme k němu všechny důležité chutě a vůně. Tedy česnek, feferonku, vinný ocet a sloupnutou kapii. Vše důkladně rozmixujeme ve skvělé paprikové pesto pro naše Tyrokafteri.
Ochutnáme a případně dodáme ještě trochu chilli, či přisolíme.
Mícháme pomazánku Tyrokafteri
Sýr Manouri (nebo Fetu) rozdrobíme do přiměřeně hluboké misky a přidáme drcené oregano.
K rozdrobenému sýru přidáme paprikové pesto a jogurt.
Uchopíme vidličku a dáme se chutě do díla – mačkáme a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí v chutné a pikantní Tyrokafteri.
Tyrokafteri můžeme posypat vločkami sladké papriky (Μπούκοβο) a podáváme s opečenými toustíky – nebo k němu prostě ulamujeme čerstvý Domácí chléb.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Tyrokafteri
Tyrokafteri – pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií
Potřebná výbava
- Hlubší miska
Suroviny
400 g sýru Manouri (nebo klasicky Feta)
2 vrchovaté lžíce jogurtu
1 čajovou lžičku bílého vinného octa
1 dl kvalitního olivového oleje
1 větší červená kapie (nebo zelená, žlutá)
feferonka dle chuti (nebo pálivé bukovo kafteri)
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…
[…] Takto brzy dopoledne doporučuji vyzkoušet nějakou tu chuťovku v podobě Tyrokroketes či Tyrokafteri – obojí bylo vynikající a pěkně nás nakoplo k dalšímu pochodu ke Kapli Agios […]