fbpx
Tyrokafteri – pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií
Print Friendly, PDF & Email

Tyrokafteri – Τυροκαυτερή – je pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií. Nebo paprikou. A jen na vás a vaší chuti záleží, jestli použijete papriku zelenou, nebo červenou. Každá totiž dodá Tyrokafteri specifickou příchuť. Také množství a sílu feferonky ponechám na vašem otrlém jazýčku. Ovšem druh sýra – to je jiná! Klasicky použijeme sýr Feta. Mlsnější z nás s klidem Fetu zamění za podobný, ale jemnější sýr Manuri (Μανούρι).

Doba přípravy

  • Grilování kapie – 20 minut
  • Mixování přísad a míchání pomazánky – 5 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 25 minut

Ingredience pro 8 porcí Tyrokafteri

Grilujeme kapii

Je dobré kapii (papriku) před rozmixováním ugrilovat (upéci…). To proto, aby šla lépe sloupnout kůžička, kterou v pomazánce nechceme! Klasicky grilujeme v troubě, ale nebojte se ugrilovat papriku v mikrovlnce. Trvá to zhruba stejně dlouho – tedy +-20 minut – ale mikrovlnku nemusíte dopředu roztápět. Takže přeci jen nějakou tu energii ušetříte.

Kapii před grilováním pěkně pomažte olivovým olejem a v průběhu grilování párkrát otočte. Jakmile se na kapii začnou tvořit tmavé fleky opálené kůžičky, máme hotovo. Horkou kapii ihned po vytažení z trouby vložte na 5 minut do mikroténového sáčku. Tím se kůžička uvolní od dužiny a jde snadněji sloupnout. Pak už jenom kapii naporcujte na čtvrtky a zbavte jádřince. Semínka v Tyrokafteri také nechceme!

Mixujeme kapii s olejem a feferonkou

Jak známo, v potravinách je tuk nositelem chuti. A proto nalijeme do mixéru olivový olej a přidáme k němu všechny důležité chutě a vůně. Tedy česnek, feferonku, vinný ocet a sloupnutou kapii. Vše důkladně rozmixujeme ve skvělé paprikové pesto pro naše Tyrokafteri.

Ochutnáme a případně dodáme ještě trochu chilli, či přisolíme.

Mícháme pomazánku Tyrokafteri

Sýr Manouri (nebo Fetu) rozdrobíme do přiměřeně hluboké misky a přidáme drcené oregano.

K rozdrobenému sýru přidáme paprikové pesto a jogurt.

Uchopíme vidličku a dáme se chutě do díla – mačkáme a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí v chutné a pikantní Tyrokafteri.

Tyrokafteri můžeme posypat vločkami sladké papriky (Μπούκοβο) a podáváme s opečenými toustíky – nebo k němu prostě ulamujeme čerstvý Domácí chléb.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Tyrokafteri

Tyrokafteri

Tyrokafteri – pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií

Laďa TYDRA
Tyrokafteri – Τυροκαυτερή – je pikantní řecká sýrová pomazánka s feferonkou a kapií. Nebo paprikou. A jen na vás a vaší chuti záleží, jestli použijete papriku zelenou, nebo červenou. Každá totiž dodá Tyrokafteri specifickou příchuť. Také množství a sílu feferonky ponechám na vašem otrlém jazýčku. Klasicky používáme sýr Feta. Mlsnější z nás s klidem Fetu zamění za podobný, ale jemnější sýr Manuri (Μανούρι).
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 25 minutes
Celkový čas 25 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 375 kcal

Potřebná výbava

  • Hlubší miska

Suroviny
  

400 g sýru Manouri (nebo klasicky Feta)

2 vrchovaté lžíce jogurtu

1 čajovou lžičku bílého vinného octa

1 dl kvalitního olivového oleje

1 menší stroužek česneku

oregano

sůl

1 větší červená kapie (nebo zelená, žlutá)

feferonka dle chuti (nebo pálivé bukovo kafteri)

sladké paprikové vločky bukovo

Notes

Je dobré kapii (papriku) před rozmixováním ugrilovat (upéci…). To proto, aby šla lépe sloupnout kůžička, kterou v pomazánce nechceme! Klasicky grilujeme v troubě, ale nebojte se ugrilovat papriku v mikrovlnce. Trvá to zhruba stejně dlouho – tedy +-20 minut – ale mikrovlnku nemusíte dopředu roztápět.
Dále postupujte dle receptu výše uvedenému…

Nutriční hodnoty

Calories: 375kcal
Klíčová slova Tyrokafteri
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x