fbpx
Melitzanopita – lilková pita s rajčaty, paprikami a sýrem
Print Friendly, PDF & Email

Melitzanopita – Μελιτζανόπιτα – lilková pita (čti koláč) plněná rajčaty, cibulí, paprikami a sýrem vás mile překvapí dokonalou harmonií chutí sladěnou do mohutného akordu. To vše vloženo do geniálně jednoduchého olivoolejového fila. Zeleninovou náplň melitzanopity nezdobí žádné kudrlinky aromatických bylin. Pevné pilíře chutí cibule, česneku, rajčat a paprik podpírají pevnou klenbu lilkových nebes jemně ověnčených prchavým aroma božské rozmarýny…
Melitzanopita vás dokonale zasytí na svačinku i jako večeře. Chutná báječně čerstvá a její plná chuť se plně rozvine do druhého dne – vynikající je i za studena, třeba na výletě! A chutná dvojnásob, když do melitzanopity využijete čerstvou zeleninu z vlastní latifundie!

Doba přípravy Melitzanopity

  • Příprava těsta a zeleninové náplně do pity – 50 minut
  • Vychladnutí směsi před plněním – 15 minut
  • Válení těsta a plnění pity do formy – 15 minut
  • Pečení Melitzanopity – 60 minut
  • Celkem cca 140 minut
  • Počet porcí – 8 po dvou řezech

Ingredience na těsto

  • 240 ml vody
  • 180 ml kvalitního olivového oleje (+ hlt oleje na vymazání nádoby na pečení)
  • 550 g hladké mouky (+ něco málo na pomoučení válu při válení těsta)
  • jeden prdopeč
  • špetka soli
  • dle chuti a zvyku nějaká semínka na ozdobu melitzanopity (sezamová, lněná…) – volitelné

Ingredience na zeleninovou náplň

  • 3 – 4 lilky podle velikosti
  • 4 paprikové lusky, nejlépe červené (kvůli barvě i chuti, jejich příjemně nasládlá chuť posune melitzanu o patro výš…)
  • kvalitní olivový olej pod cibuli a pod lilky
  • 2 – 3 cibule
  • větší stroužek česneku (nebo 2 menší)
  • 4 pevná Rajčata (odrůda Roma, San Marzano…, pokud nemáme, spokojíme se s rajčaty jakýmikoli)
  • 2 vejce
  • sůl dle zvyku a zdravotního stavu strávníků v dosahu vaší kuchyně
  • 150 g fety (můžeme s klidem nahradit Balkánským sýrem zhruba odpovídající gramáže…)
  • přiměřeně mletého pepře
  • 150 g nastrouhaného sýra typu Gouda (cokoliv aromatičtějšího a pikantnějšího, než přesolený Eidam)
  • velkou hrst nasekané petrželové natě
  • snítku rozmarýny (pro její nadpozemskou vůni…) – volitelné
  • …kdo má rád v jídle žiletky, poškádlí náplň trochou chilli…

Příprava lilků a paprikových lusků

Troubu rozpálíme na 200 °C. Opláchnuté lilky a papriky vložte do pekáče, podlijeme trochou olivového oleje a dáme péci. Paprikám postačí 20 minut, lilky pečeme do změknutí dužiny – 40 minut.

Dusíme zeleninový základ melitzanopity

Cibuli nakrájíme na pásky a vhodíme do hlubší pánve s rozehřátým olivovým olejem. Přidáme nadrobno nakrájený stroužek česneku. Mírně osolíme a přidáme snítku rozmarýny.

Během restování si připravíme rajčata. Rozkrojíme je napříč a vydolujeme z rajčat přebytečnou šťávu i se semínky tak, aby nám zůstala pouze pevná dužina. Tu nakrájíme na drobné kostky.

Nakrájená rajčátka přidáme k restované cibuli a důkladně promícháme. Na mírném ohni směs pomalu dusíme do odpaření přebytečné tekutiny. Jakmile máme hotovo, necháme směs lehce vychladnout.

V mezičase nastrouháme na jemném struhadle Goudu. Fetu (Balkánský sýr) nakrájíme na drobné kostky. Petrželovou nať (bez stonků) nasekáme na hrubo.

Po dvaceti minutách hromadného saunování lilků a paprik vyskáčou paprikám tmavé puchýře a kuchyní se začne linout jejich božská vůně. Nejvyšší čas vysvobodit je z kuchyňského inferna, sloupnout ožehnutou slupku a nakrájet na kostičky.

Mezitím se lilky dopekly a patřičně změkly. Opatrně (aby jsme si napopálili prstíky) lilky rozkrojíme a změklou dužinu vyprostíme ze zajetí tuhé slupky. Pravda, takto obnažený lilek vypadá tak trochu jako rozpáraný Vetřelec po střetu s Listerovou bazukou… Neváhejte a doražte jej přesně mířenými příčnými řezy a pokuste se vytvořit úhledné lilkové kostičky zdobené miliardou semínek…
Ostatně – melitzanopita bez lilku by byla jen obyčejná lečopita…

Takto připravené lilky lehce osolte, přesuňte do cedníku a nechejte vykapat (pouze za pomocí gravitace, nevymačkávat násilím!). Do misky rozklepněte a rozšlehejte 2 vejce.

Tvoříme náplň pro melitzanopita

Do vychladlého cibulovo rajčatového základu přidáme nakrájenou papriku a rozšlehaná vejce (asi tak desetinu rozšlehaných vajec si odložíme stranou). Pečlivě promícháme.

Přidáme nasekanou petrželku, nastrouhanou Goudu a Fetu (Balkánský sýr).

Dokonale promícháme, dosolíme, opepříme (eventuálně přidáme chilli…) a ochutnáme…
Doladíme salinitu směsi dle našeho mlsného jazýčku…
Opatrně do směsi vmícháme vykapaný naporcovaný lilek…

Přátelé – právě tohle je ten bod zlomu, kdy se ze směsi dušené zeleniny pomalu začíná rodit pravá melitzanopita hodná našeho gurmánského ducha.

Korpus melitzanopity

Hladkou mouku prosejeme do mísy a promícháme s prdopečem. Do robotické mísy nalijeme vlažnou vodu, olivový olej, přidáme špetku soli a přisypeme část mouky s prdopečem. Začneme tvořit těsto – mícháme na nejpomalejší stupeň.

Postupně, za stálého pomalého hnětení těsta, dosypeme zbývající mouku. Těsto hněteme 5-6 minut. Vytvarujeme z těsta kouli, vrátíme do hnětací mísy, přikryjeme utěrkou a dáme odpočinout do lednice. Na 10 minut.

Plech na pečení pomašlujeme slušnou dávkou olivového oleje – i boky. Pomoučit netřeba.
Dostatečně odpočaté těsto vytvarujeme na pomoučeném vále do šišky. Odřízneme zhruba třetinu – tu odložíme zpět do mísy, později ji využijeme na horní plát Melitzanopity.

Větší díl těsta rukama rozplácneme, lehce pomoučíme a začneme válet – vždy od středu ke krajům. Výborně se k tomu hodí klasický řecký váleček πλάστης (plástis). Těsto rozválíme tak, aby po vložení do plechu přesahoval jeho okraje. Mělo by mít v tu chvíli zhruba 3 mm tloušťky.

Pro vložení těsta v plech použijeme vychytávku řeckých kuchařek – plát těsta namotáme na plástis a rozmotáme ho dovnitř plechu na pečení. Těstem opatrně vyplníme prsty všechna zákoutí plechu.

Úspěšné vytvarování základního korpusu melitzanopity dovršíme přesnými zásahy hroty vidličky do těsta.

Plnění a pečení melitzanopity

Oživíme chládnoucí troubu a roztopíme ji na 200 °C.
Zeleninový základ přeneseme na korpus a rovnoměrně jej rozprostřeme.
Rozválíme zbývající třetinu těsta do velikosti půdorysu plechu na pečení. Raději o něco větší kvůli spojení obou plátů. Použijeme stejnou vychytávku jako u korpusu a melitzanopitu tímto plátem uzavřeme.

Své úspěšně připravené dílo završíme spojením obou plátů těsta. Odkrojíme jejich přesahy podél okrajů plechu. Díky tomu nám zůstane na okrajích asi dvoucentimetrový pás dvojtěsta. Ten smotáme dovnitř podél vnitřku plechu – vytvoříme takovou těstovou šroubovici…
K odloženému zbytku našlehaného vejce přidáme trochu vlažné vody, rozmícháme a tímto vaječným roztokem potřeme celý vrchní plát těsta melitzanopity. I tu těstovou šroubovici.
Zbývá poslední krůček – horní plát jemně prořízneme na budoucí porce melitzanopity. Echt gurmáni posypou celý výtvor semínky dle chuti. Ať si i oko pošmákne, no ne?

Hotovson – či έτοιμος , jak říkáme my, roduvěrní moravští následovníci Cyrila a Metoděje. Vložíme tedy melitzanopitu do příjemně vyhřáté trouby a pečeme ji na 200 °C. Celou hodinu. Doporučuji po 45 minutách melitzanopitu kontrolovat – podle použité mouky se totiž může doba pečení posunout +-… Hotovo máme, když je melitzanopita krásně zlatavá.

Přátelé, gurmáni, milovníci dobré řecké mňamky…
Dovoluji si zařadit Melitzanopitu do topky tří nejlepších řeckých pit.
Nejen kvůli její naprosto originální chuti a jednoduchosti přípravy. Vypíchl bych hlavně naprosto skvělé těsto. Nijak si nezadá s filem a jednoduchostí jeho přípravy s ním snadno drží dech…

Při porcování Melitzanopity oceníte předvídavé naznačení řezů v syrovém těstě – to je tak křehké a křupavé, že by se vám jinak roztříštilo jak křišťálová koule. (Chtěl bych být při tom, když angličan nahlas čte tuto větu…).
Barevná mozaika řezu Melitzanopity, i její nadpozemská vůně, přímo láká k vášnivému zakousnutí – udržte svoji nedočkavost pevně na uzdě a dejte čas Melitzanopitě trochen vychládnouti… Vzpomeňte si – báječně chutná i vychlazená!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní RNB!

Karta receptu – Melitzanopita

Melitzanopita – lilková pita s rajčaty, paprikami a sýrem

Laďa TYDRA
Melitzanopita – Μελιτζανόπιτα – lilková pita (čti koláč) plněná rajčaty, cibulí, paprikami a sýrem vás mile překvapí dokonalou harmonií chutí sladěnou do mohutného akordu.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 1 hour 20 minutes
Doba vaření 1 hour
Druh jídla Pita se zeleninovou náplní
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8 á 2 řezy

Potřebná výbava

  • Kuchyňský robot
  • Vál a váleček na válení těsta
  • Hlubší pánev
  • Pekáček na pečení lilků a paprik
  • Cedník
  • Hlubší plech na pečení melitzanopity 30×40 cm

Suroviny
  

  • SUROVINY PRO TĚSTO
  • 180 ml kvalitního olivového oleje (+ hlt oleje na vymazání nádoby na pečení)
  • 240 ml vlažné vody
  • 550 g hladké mouky (+ něco málo na pomoučení válu při válení těsta)
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • dle chuti a zvyku nějaká semínka na ozdobu melitzanopity (sezamová, lněná…) – volitelné
  • SUROVINY PRO NÁPLŇ
  • 3-4 ks lilků podle velikosti
  • 4 ks paprikových lusků, nejlépe červené
  • kvalitní olivový olej pod cibuli a pod lilky
  • 2-3 ks cibule
  • větší stroužek česneku (nebo 2 menší)
  • 4 ks větších pevných rajčat
  • 2 ks vajec
  • sůl
  • 150 g fety (můžeme s klidem nahradit Balkánským sýrem zhruba odpovídající gramáže…)
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře na chuť
  • …kdo má rád v jídle žiletky, poškádlí náplň trochou chilli…
  • 150 g nastrouhaného sýra typu Gouda
  • velkou hrst nasekané petrželové natě
  • snítku rozmarýny (pro její nadpozemskou vůni…) – volitelné

Postup
 

  • Melitzanopita vás dokonale zasytí na svačinku i jako večeře. Chutná báječně čerstvá a její plná chuť se plně rozvine do druhého dne – vynikající je i za studena
Klíčová slova lilek, melitzanopita, olivový olej, Μελιτζανόπιτα
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
0 0 hodnocení
Article Rating
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x