fbpx
Roxakia – řecké kynuté rolky s příchutí citrusů

Roxakia – Ροξάκια – jsou řecké kynuté rolky s příchutí citrusů. Vůni a chuť pomeranče najdete uvnitř těsta, aroma citrónu pak prosákne do Roxakia společně se sirupem, ve kterém upečené kynuté rolky namáčíme. To vše umocněné kakaem, vanilkou a skořicí! Svěží dezert vhodný pro postní období.

Roxakia je klasicky ulepený dezert původem z Makedonie. Oproti ostatním sladkostem, které se hojně máchají v záplavě cukrového sirupu, se liší kynutým těstem ochuceným čerstvou pomerančovou šťávou a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Ta dodá těstu nejen svěží aroma, ale i oranžový odstín.

Doba přípravy Roxakia

  • příprava surovin – 10 minut
  • příprava těsta – 10 minut
  • kynutí těsta před zpracováním – 60 minut
  • vaření citronového sirupu (během kynutí těsta) – 10 minut
  • zpracování těsta na Roxakia – 15 miut
  • pečení rolek Roxakia – 25 až 30 minut (podle výkonu vaší trouby)
  • namáčení rolek v sirupu – 20 až 30 minut (podle toho, jak jste na sladké)
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 hodiny 30 minut

Ingredience

  • 470 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička prdopeče
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku (nebo ekvivalent vanilkové esence)
  • 100 ml vlažné vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 140 ml slunečnicového oleje
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 2 lžičky kakaového prášku

 

NA SIRUP

  • 300 ml vody
  • 350 g cukru
  • kůru z jednoho menšího citrónu
  • šťáva vymačkaná z jednoho citrónu

Mísíme těsto na Roxakia

Těsto na Roxakia můžeme hnětat pěkně klasicky ručně ve vhodné míse, nebo využijeme kuchyňský robot.
Do mísy nalijeme vlažnou vodu a přisypeme sušené droždí.

Jakmile se kvasnice ve vodě rozpustí, přidáme veškeré tekuté ingredience. Čerstvou pomerančovou šťávu vymačkanou z většího pomeranče – šťávu přecedíme, abychom neměli v těstě drobky ani jadérka. Nalijeme slunečnicový olej a přidáme jemně nastrouhanou pomerančovou kůru z onoho vymačkaného pomeranče – logicky pomeranč nejdříve ostrouháme a teprve poté vymačkáme! Vše metličkou pečlivě smícháme. Nezapomeňte před strouháním pomeranč důkladně očistit, nejlépe kartáčkem pod tekoucí vlažnou vodou.

Do vhodné mísy nasypeme přes síto hladkou mouku – ta se takto pěkně provzdušní, dlouhodobým pobytem v pytlíku je nehezky zhutnělá. Do mouky přidáme všechny sypké suroviny – prdopeč, cukr, sůl, mletou skořici a vanilkový prášek. Pokud používáte vanilkovou esenci v tekutém stavu, tak ji přidejte k tekutým složkám! Všechny sypké suroviny na Roxakia smíchejte.

Zapneme hnětač v robotu a postupně do vytuněné vody s droždím přisypáváme mouku vyšperkovanou aromatickými složkami. Těsto na Roxakia hněteme poctivých 7-8 minut, dokud není pěkně vláčné, voňavé a oranžové!
Vymíchané těsto přikryjeme, odložíme na nějaké teplé místo a necháme za nás hodinu pracovat kvasnice.

Citrónový sirup na máčení Roxakia po upečení

Možná jste se podivili – řecký dezert a tak málo cukru? Nebojte, my ho do Roxakia dostaneme pěkně zvenku!
Zatímco těsto kyne, nasypeme do vhodného kastrólku cukr krystal. Přidáme oloupanou kůru z citrónu (citrón také důkladně očistíme), vymačkanou (a přecezenou) šťávu z onoho citrónu a pokud je vám to ještě málo, přidejte i ten vymačkaný citrón. Vytěžíme z něj maximum chutí a vůně.

Přilijte vodu a přiveďte sirup za občasného zamíchání k varu. Pár okamžiků sirup povařte a poté dejte vychladit. Princip výroby pravých, sladce ulepených řeckých zákusků totiž spočívá v tom, že horké, právě z trouby vytažené dezerty poléváme studeným sirupem. Mají to holt řecké hospodyňky za ty generace mlsných jazýčků vychytané!

Tvarujeme rolky z kynutého těsta

I když Roxakia na první pohled vypadají jako naše kynuté koláčky s povidlovým středem, spočívá jejich vzhled v rolování dvoubarevného těsta.

Vykynuté těsto vyloupneme z mísy na vál, trochu prsty zpracujeme a rozdělíme ho na dvě části v poměru 1:2. Menší třetinu vrátíme do mísy, přidáme kakao a důkladně ho rukami do těsta zapracujeme. Výsledek musí být souměrně hnědý, kakaový a voňavý!

Větší, dvoutřetinovou oranžovou hroudu těsta na Roxakia rozválíme do obdélníkového tvaru. Podsypávat těsto moukou netřeba, díky slunečnicovému oleji je nádherně vláčné a nelepí se. Teď si musíte rozmyslet, jak velké Roxakia budete chtít: Pokud menší, rozválíte těsto více do délky a naopak – z menšího, ale silnějšího obdédníku vytvoříte váleček o větším průměru.

Z kakaového menšího testa ušouláme váleček dlouhý právě tak, aby byl přes celou délku vyváleného základního plátu. Tento váleček zarolujeme dovnitř základu a spoj lehce vmačkáme do těsta a otočímeho dospod, aby se váleček na budoucí Roxakia nerozmotal.

Váleček dvojctihodného těsta nakrájíme na kolečka o síle zhruba 2 cm. Pokud nakrájíte kolečka tenší, budete jich mít samozřejmě víc. Mě se jich takto podařilo nakrájet 15.
Každé kolečko se při krájení trochu zdeformuje, takže ho lehce dlaní připlácněte a prsty dotvarujte do kolečka. Troubu rozpálíme na 160°C.

Pečeme a namáčíme Roxakia v sirupu

Kolečka naklademe na vhodně velký plech tak, aby mezi nimi byly dostatečně velké mezery – při pečení Roxakia docela zvětší svůj objem, tak ať se vám neslepí do monolitu!
Těsto samo o sobě obsahuje dost oleje, takže není potřeba plech potírat tukem.
Roxakia vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut na 160°C. Ke konci pečení raději kontrolujeme jejich vzhled a špejlí vyzkoušíme, jestli jsou již dobře upečené.

Po vytažení z trouby ihned vkládáme horké Roxakia do kastrólku s vychlazeným sirupem. Každé kolečko v sirupu několikrát otočíme aby se dostatečně napilo. Roxakia nacucané citrónovým sirupem vracíme zpátky na plech. Když máme vymáchanou celou dávku koleček, polijeme je zbytkem sirupu a necháme je ještě více nasáknout. Za mě bohatě stačí 15 až 20 minut. Pak hrozí, že se těsto rozmočí a to fakt nechceme! Během vsakování Roxakia několikrát otočíme, aby se sirup do koleček vsákl z obou stran.

Roxakia vás překvapí svojí příjemně citrusovou chutí a vůní, lehce podbarvenou vanilkou a skořicí. Vynikající jsou jako odpolední dezert s kafíčkem!
Stoprocentní vegan pochoutka, kterou neurazíte ani zarytého masožravce.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Roxakia

Roxakia – řecké kynuté rolky s příchutí citrusů

Laďa TYDRA
Roxakia – Ροξάκια – jsou řecké kynuté rolky s příchutí citrusů. Vůni a chuť pomeranče najdete uvnitř těsta, aroma citrónu pak prosákne do Roxakia společně se sirupem, ve kterém upečené kynuté rolky namáčíme. To vše umocněné kakaem, vanilkou a skořicí! Svěží dezert vhodný pro postní období.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 1 hour 45 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 2 hours 15 minutes
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8

Potřebná výbava

  • Kuchyňský robot
  • Vál na těsto
  • váleček na těsto
  • Nůž na krájení Roxakia
  • plech na pečení
  • Kastrol na vaření sirupu

Postup
 

  • NA TĚSTO

470 g hladké mouky1 lžička cukru

1 lžička prdopeče

špetka soli

1/2 lžičky mleté skořice

1/2 lžičky vanilkového prášku (nebo ekvivalent vanilkové esence)

100 ml vlažné vody

7 g sušeného droždí

100 ml čerstvé pomerančové šťávy

140 ml slunečnicového oleje

jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče

2 lžičky kakaového prášku

  • NA SIRUP

300 ml vody

350 g cukru

kůru z jednoho menšího citrónu

šťáva vymačkaná z jednoho citrónu

    Klíčová slova Roxakia
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    0 0 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejnovější
    Nejstarší Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x