Spanakokeftedes me patates – Σπανακοκεφτέδες με πατάτες – jsou řecké karbanátky s bramborem. Tedy ne s bramborem jako přílohou, ale přesněji listy čerstvého špenátu v bramborovém těstě. Skvělé zeleninové karbenátky s prvními jarními bylinkami z vaší zahrádky!
A nejen křehké lístky špenátu v této variantě Spanakokeftedes dělají tu správnou atmosféru jara! Také svěží jarní cibulka, pórek a druhé housle v koncertě jarních chuťí hrají něžné aroma koprových snítek. Dobrá zpráva pro mlsouny je, že špenát z podzimního výsevu vám udělá stejnou radost v okamžiku, kdy už vaše zahrádka zeje téměř prázdnotou. A na podzim špenát má navíc na záhonku větší šanci postupně dorůstat – nejde již do květu a otravné mšice už dávno někam zalezly…
Doba přípravy
- Vaření brambor ve slupce – 30 minut
- Příprava (porcování) zeleniny – 30 minut (během vaření brambor…)
- Restování zeleniny – 10 minut
- Hňácání všech ingrediencí v kompaktní směs – 5 minut
- Odpočívání a tuhnutí zeleninové směsi v lednici – 30 minut
- Smažení (4x po 5 keftedakies á 6 až7 minut…) – 30 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – něco kolem 2 hodin…
Ingredience pro 5-6 porcí Spanakokeftedes
- 400 g listového špenátu
- 4 větší brambory typu B
- menší pórek
- 3-4 jarní cibulky i s natí
- několik snítek mladého kopru (kdo ujíždí na kopru, ten přidá…)
- 2 středně velké červené cibule
- 250 -300 g sýru Feta (můžeme nahradit Balkánem – ale není to pochopitelně ono)
- 2 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 120 g strouhanky (podle potřeby, přidáváme do těsta na zhutnění)
- hladkou mouku na obalení karbošů
- olivový olej na restování zeleniny
- řepkový (slunečnicový) olej (nebo olivový olej) na smažení Spanakokeftedes
- Jogurtový dip – řecký jogurt, česnek, kopr, sůl, pepř, vinný ocet a olivový olej
Připravujeme zeleninu
Přiměřené množství osolené vody přivedeme k varu. Mezitím kartáčkem pod tekoucí vodou pečlivě očistíme brambory od nečistot. Očištěné brambory vložíme do vroucí vody. Podle zvyku a chuti můžeme k bramborám přidat celý kmín, stroužek česneku, snítku libečku… Vaší fantazii se meze nekladou. A větvička rozmarýny dodá vařeným bramborám přímo zázračnou příchuť středomoří!
Čerstvě utržený špenát opereme a nakrájíme na kousky. Stejně tak jarní cibulku a pórek. Červenou cibuli (klidně i žlutou) podélně nakrájíme na proužky. A teď kopr – někdo jej miluje, další ho až tak nemusí. Takže každý podle svého, rozhodně by měl být alespoň symbolicky ve Spanakokeftedes pro své nezaměnitelné aroma přítomen.
Rozehřejeme na pánvi olivový olej a takto připravenou zeleninu restujeme zhruba 10 minut. Dokud se nevypaří všechna přebytečná tekutina.
Tvarujeme Spanakokeftedes
Uvařené brambory oloupeme a rozšťoucháme. Osolíme, opepříme a znovu šťoucháme.
Přidáme rozdrobenou fetu a dvě rozklepnutá vejce.
Z pánve přesuneme do mísy orestovaný špenát a všechny suroviny důkladně promícháme.
Přidáváme postupně tolik strouhanky, kolik je třeba pro vytvoření kompaktního karbenátkového těsta. Množství strouhanky se odvíjí od toho, jak hutné jsou brambory po rozšťouchání a kolik zbylo vláhy v orestované zelenině. Jakmile lze z těsta tvořit Spanakokeftedes, máme vyhráno.
Hotové špenátovo-bramborové těsto dáme odpočinout do lednice na 1/2 hodiny. Připravíme si talíř s hladkou moukou a do hlubší pánve nalijeme větší vrstvu slunečnicového oleje.
Olej v pánvi rozehřejeme na teplotu potřebnou ke smažení. Odpočaté těsto postupně vytvarujeme do placiček, nebo třeba i do kuliček. Každý karbenátek poté obalíme v hladké mouce. Ta nám při smažení vytvoří krásnou krustičku!
Jakmile máme 4-5 Spanakokeftedes připravených, začneme smažit a během smažení zpracujeme všechno těsto.
Spanakokeftedes smažíme pozvolna z obou stran. Každou stranu asi tak 4-5 minut do zlatova. Po usmažení odložíme Spanakokeftedes na ubrousek. To aby jsme se zbavili přebytečného tuku.
Bramborové Spanakokeftedes mají tu výhodu, že přílohu si nesou přímo v sobě! Nejlépe chutnají se zdravým Jogurtovým dipem. Ten si můžeme připravit na několik způsobů, ke Spanakokeftedes se nejlépe hodí varianta s česnekem a koprem.
Jogurtový dip s česnekem a koprem
V 200 g řeckého jogurtu rozmícháme stroužek podrceného česneku, špetku na jemno posekaného kopru a čajovou lžičku bílého vinného octa. Osolíme, opepříme a dokonale rozmícháme s polévkovou lžící kvalitního olivového leje.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Spanakokeftedes
Spanakokeftedes me patates – řecké špenátové karbanátky s bramborem
Potřebná výbava
- Pánev na restování zeleniny
- Kastról na vaření brambor
- Mísa na smíchání surovin
- Pánev na smažení Spanakokeftedes
Suroviny
400 g listového špenátu
4 větší brambory typu B
menší pórek
3-4 jarní cibulky i s natí
několik snítek mladého kopru (kdo ujíždí na kopru, ten přidá…)
2 středně velké červené cibule
250 -300 g sýru Feta (můžeme nahradit Balkánem – ale není to pochopitelně ono)
2 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
120 g strouhanky (podle potřeby, přidáváme do těsta na zhutnění)
hladkou mouku na obalení karbošů
olivový olej na restování zeleniny
řepkový (slunečnicový) olej na smažení Spanakokeftedes
Jogurtový dip – řecký jogurt, česnek, kopr, sůl, pepř, vinný ocet a olivový olej
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…