fbpx
Spanakokeftedes me patates – řecké špenátové karbanátky s bramborem
Print Friendly, PDF & Email

Spanakokeftedes me patates – Σπανακοκεφτέδες με πατάτες – jsou řecké karbanátky s bramborem. Tedy ne s bramborem jako přílohou, ale přesněji listy čerstvého špenátu v bramborovém těstě. Skvělé zeleninové karbenátky s prvními jarními bylinkami z vaší zahrádky!

A nejen křehké lístky špenátu v této variantě Spanakokeftedes dělají tu správnou atmosféru jara! Také svěží jarní cibulka, pórek a druhé housle v koncertě jarních chuťí hrají něžné aroma koprových snítek. Dobrá zpráva pro mlsouny je, že špenát z podzimního výsevu vám udělá stejnou radost v okamžiku, kdy už vaše zahrádka zeje téměř prázdnotou. A na podzim špenát má navíc na záhonku větší šanci postupně dorůstat – nejde již do květu a otravné mšice už dávno někam zalezly…

Doba přípravy

  • Vaření brambor ve slupce – 30 minut
  • Příprava (porcování) zeleniny – 30 minut (během vaření brambor…)
  • Restování zeleniny – 10 minut
  • Hňácání všech ingrediencí v kompaktní směs – 5 minut
  • Odpočívání a tuhnutí zeleninové směsi v lednici – 30 minut
  • Smažení (4x po 5 keftedakies á 6 až7 minut…) – 30 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – něco kolem 2 hodin…

Ingredience pro 5-6 porcí Spanakokeftedes

  • 400 g listového špenátu
  • 4 větší brambory typu B
  • menší pórek
  • 3-4 jarní cibulky i s natí
  • několik snítek mladého kopru (kdo ujíždí na kopru, ten přidá…)
  • 2 středně velké červené cibule
  • 250 -300 g sýru Feta (můžeme nahradit Balkánem – ale není to pochopitelně ono)
  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 120 g strouhanky (podle potřeby, přidáváme do těsta na zhutnění)
  • hladkou mouku na obalení karbošů
  • olivový olej na restování zeleniny
  • řepkový (slunečnicový) olej (nebo olivový olej) na smažení Spanakokeftedes
  • Jogurtový dip – řecký jogurt, česnek, kopr, sůl, pepř, vinný ocet a olivový olej

Připravujeme zeleninu

Přiměřené množství osolené vody přivedeme k varu. Mezitím kartáčkem pod tekoucí vodou pečlivě očistíme brambory od nečistot. Očištěné brambory vložíme do vroucí vody. Podle zvyku a chuti můžeme k bramborám přidat celý kmín, stroužek česneku, snítku libečku… Vaší fantazii se meze nekladou. A větvička rozmarýny dodá vařeným bramborám přímo zázračnou příchuť středomoří!

Čerstvě utržený špenát opereme a nakrájíme na kousky. Stejně tak jarní cibulku a pórek. Červenou cibuli (klidně i žlutou) podélně nakrájíme na proužky. A teď kopr – někdo jej miluje, další ho až tak nemusí. Takže každý podle svého, rozhodně by měl být alespoň symbolicky ve Spanakokeftedes pro své nezaměnitelné aroma přítomen.
Rozehřejeme na pánvi olivový olej a takto připravenou zeleninu restujeme zhruba 10 minut. Dokud se nevypaří všechna přebytečná tekutina.

Tvarujeme Spanakokeftedes

Uvařené brambory oloupeme a rozšťoucháme. Osolíme, opepříme a znovu šťoucháme.

Přidáme rozdrobenou fetu a dvě rozklepnutá vejce.

Z pánve přesuneme do mísy orestovaný špenát a všechny suroviny důkladně promícháme.

Přidáváme postupně tolik strouhanky, kolik je třeba pro vytvoření kompaktního karbenátkového těsta. Množství strouhanky se odvíjí od toho, jak hutné jsou brambory po rozšťouchání a kolik zbylo vláhy v orestované zelenině. Jakmile lze z těsta tvořit Spanakokeftedes, máme vyhráno.
Hotové špenátovo-bramborové těsto dáme odpočinout do lednice na 1/2 hodiny. Připravíme si talíř s hladkou moukou a do hlubší pánve nalijeme větší vrstvu slunečnicového oleje.

Olej v pánvi rozehřejeme na teplotu potřebnou ke smažení. Odpočaté těsto postupně vytvarujeme do placiček, nebo třeba i do kuliček. Každý karbenátek poté obalíme v hladké mouce. Ta nám při smažení vytvoří krásnou krustičku!
Jakmile máme 4-5 Spanakokeftedes připravených, začneme smažit a během smažení zpracujeme všechno těsto.

Spanakokeftedes smažíme pozvolna z obou stran. Každou stranu asi tak 4-5 minut do zlatova. Po usmažení odložíme Spanakokeftedes na ubrousek. To aby jsme se zbavili přebytečného tuku.

Bramborové Spanakokeftedes mají tu výhodu, že přílohu si nesou přímo v sobě! Nejlépe chutnají se zdravým Jogurtovým dipem. Ten si můžeme připravit na několik způsobů, ke Spanakokeftedes se nejlépe hodí varianta s česnekem a koprem.

Jogurtový dip s česnekem a koprem

V 200 g řeckého jogurtu rozmícháme stroužek podrceného česneku, špetku na jemno posekaného kopru a čajovou lžičku bílého vinného octa. Osolíme, opepříme a dokonale rozmícháme s polévkovou lžící kvalitního olivového leje.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Spanakokeftedes

Spanakokeftedes

Spanakokeftedes me patates – řecké špenátové karbanátky s bramborem

Laďa TYDRA
Spanakokeftedes me patates – Σπανακοκεφτέδες με πατάτες – jsou řecké karbanátky s bramborem. Tedy ne s bramborem jako přílohou, ale přesněji listy čerstvého špenátu v bramborovém těstě. Skvělé zeleninové karbenátky s prvními jarními bylinkami z vaší zahrádky!
5 z 2 hodnocení
Doba přípravy 1 hour 15 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour 45 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 580 kcal

Potřebná výbava

  • Pánev na restování zeleniny
  • Kastról na vaření brambor
  • Mísa na smíchání surovin
  • Pánev na smažení Spanakokeftedes

Suroviny
  

400 g listového špenátu

4 větší brambory typu B

menší pórek

3-4 jarní cibulky i s natí

několik snítek mladého kopru (kdo ujíždí na kopru, ten přidá…)

2 středně velké červené cibule

250 -300 g sýru Feta (můžeme nahradit Balkánem – ale není to pochopitelně ono)

2 vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

120 g strouhanky (podle potřeby, přidáváme do těsta na zhutnění)

hladkou mouku na obalení karbošů

olivový olej na restování zeleniny

řepkový (slunečnicový) olej na smažení Spanakokeftedes

Jogurtový dip – řecký jogurt, česnek, kopr, sůl, pepř, vinný ocet a olivový olej

    Notes

    Čerstvě utržený špenát opereme a nakrájíme na kousky. Stejně tak jarní cibulku a pórek. Červenou cibuli (klidně i žlutou) podélně nakrájíme na proužky. A teď kopr – někdo jej miluje, další ho až tak nemusí. Takže každý podle svého, rozhodně by měl být alespoň symbolicky ve Spanakokeftedes pro své nezaměnitelné aroma přítomen.
    Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 580kcal
    Klíčová slova Spanakokeftedes
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    4 1 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x