Rizopita – ρυζόπιτα – sladký řecký závin s rýžovou náplní. Ochucený skořicí, rozinkami nebo vlašskými ořechy. Nabízí se srovnání s naší klasickou rýží na sladko, ale společný mají jen základ – rýži. Rizopita nemusí být nutně přeslazená jako většina řeckých sladkých koláčů, není totiž hojně prolita sladkým sirupem.
Dnes si připravíme rizopitu ve tvaru šneka a ochutíme ji i rozinkami, i vlašskými ořechy. Jako těsto použijeme pravé řecké filo. Budete překvapeni, jak příjemně může chutnat sladká rýže.
Doba přípravy
- vaření rýže – 20 min (dle návodu)
- míchání rýžové směsi do rizopity – 5 min
- Válení a porcování těsta – 5 min
- plnění a formování těsta s náplní – 5 min
- pečení rizopity – 1 hod
- Celkový čas – zhruba 1 a 1/2 hodiny i spečením
Těsto na rizopitu
Při přípravě rizopity se vaší fantazii a možnostem meze nekladou. Nejjednodušší je použít koupené hotové filo těsto. Nebo si vyhrnete rukávy a pustíte se do přípravy domácího těsta filo. Je to jednoduché a budete velmi spokojeni s výsledkem!
Ingredience na náplň rizopity
- řecké filo těsto 450g
- 1/2 hrnku rýže Karolína (nebo kulatozrnné rýže)
- 1 a 1/4 hrnku vody na vaření rýže
- špetka soli
- 1 citrón na kůru
- 5 hřebíčků
- 60 g vlašských ořechů
- 30 g rozinek
- 2 vanilkové cukry
- 4 lžíce práškového cukru (podle chuti můžeme použít více, či méně)
- 1 lžíce mleté skořice
- olivový olej
- máslo na potření formy
Výběr rýže do rizopity
Při přípravě rizopity je nejdůležitější správná volba rýže. Tradičně se v Řecku používá rýže ρύζι γλασέ, nebo ještě lépe rýže Karolína – ρύζι Καρολίνα – ta se v Řecku pěstuje. Tyto rýže jsou bohaté na škrob a při vaření absorbují vysoký podíl vody. Takováto rýže se vaří v poměru 1 díl rýže ve 2 a 1/2 dílu vody. Nemusíte se ale nijak plašit a klidně použijte jakoukoliv kulatozrnnou rýži dostupnou na našem trhu.
Příprava náplně
Vhodíme do mírně osolené vody dva plátky citrónové kůry a 5 hřebíčků. Přivedeme k varu a pomalu vsypeme propláchnutou rýži. Během vaření rýže nabude na objemu a aby se neslepila, pravidelně ji promícháme. Když už zbývá minimum vody, rýži odstavíme a necháme ji pár minut dojít. Na skus by měla být pevná, ale uvnitř ne tvrdá. Ale taky ne rozvařená – jinak se rovnoměrně nespojí s ostatními surovinami. Hotovou rýži přendáme do mísy a vydolujeme z ní hřebíčky i citronovou kůru. K horké rýži přidáme postupně rozinky, na větší kousky nasekané vlašské ořechy, vanilkový i práškový cukr.
Přisypeme mletou skořici a přilijeme olivový olej. Oleje přiměřeně, nebo raději trochu víc, jde nám přeci i o zdraví…Důkladně promícháme, dokud je rýže horká. I když je kulatozná rýže po správném uvaření lehce klihovitá, tak i díky oliváči drží směs pěkně pohromadě – ale stále jsou to jednotlivá zrna rýže, ne kompaktní hrouda škrobu (tak jak si pamatujeme rýžový nákyp ze školky. Brrr…).
V této fázi směs ochutnáme a podle chuti dosladíme a možná i trochu přisolíme. Rýže při pečení cukr trochu natáhne, takže i když se nám teď zdá sladká dost, raději trochu přidáme. Pokud máme pocit, že je málo vanilková, přidáme cukr vanilkový. Jak je vašemu mlsnému jazýčku libo. Rizopita je sice pokrm postní, nemusíme se ale při našem půstu šklebit, nebo snad odbývat. No ne? Necháme rýžovou náplň za občasného zamíchání vychladnout, neměli by jsme ji na těsto klást horkou.
Rizopita – plnění těsta
Mezitím co nám rýže chládne, rozehřejeme troubu na 200 °C a připravíme si listové těsto – ať už domácí, nebo kupované. Těsto rozválíme na 3-5 mm a rozřežeme na pásy asi 5 cm široké. Na tyto pásy naneseme na prostřední třetinu vychládlou sladkou rýži. Tak, aby jsme mohli krajní třetiny těsta přehrnout přes rýži. Tím vytvoříme těstový váleček s rýžovou náplní, základní kámen Rizopity
Formu pomažeme máslem a rýžové válečky do něj smotáme do tvaru šneka. Začínáme od středu ke kraji tak, aby na sebe konce válečků navazovaly a boky se navzájem jen mírně dotýkaly. To proto, aby se rizopita propekla do zlatova ze všech stran. Pokud nám nějaký váleček zbude, můžeme vytvořit ve druhé formě tvar třeba ostře kličkujícího hada. Syrového šneka potřeme olejem (slunečnicovým, olivovým… dle chuti) a dáme péci do vyhřáté trouby.
Teplotu a čas pečení upravíme podle druhu zvoleného těsta. U kupovaného listového těsta to bývá 40 minut na 180 °C). Domácí filo pečeme 60 minut na 200 °C.
Čerstvě upečená rizopita nádherně voní skořicí na vanilkovém pozadí. Domácí filo lístečkuje jako nejjemnější hedvábí a příjemně při krájení chroupe.
Každou jednu porci ještě teplé rizopity lehce poprášíme moučkovým cukrem a mletou skořicí, uvaříme kafíčko, zavřeme oči a necháme se na vlnách skořicového vánku přenést do prosluněného Řecka…
Dobrou chuť s recepty Řecko nás baví!
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…