Fava z ostrova Santorini – Φάβας Σαντορίνης – je oblíbená chuťovka (μεζές) řeckých taveren. Nenechte se zmýlit vzhledem a konzistencí – Fava není hrachovka! Připravuje se z plodů rostliny s latinským názvem Lathyrus clymenum L., čili hrachor popínavý. Svou jemnou a příjemně nasládlou chutí si okamžitě získá vaše mlsné srdce.
Fava se na ostrově Théra (Θήρα) a přilehlých ostrovech pěstuje již více než 3500 let. Jedinečné podmínky ostrova Santorini – plný sluneční svit, vzdušná vlhkost z moře a sopečné podloží – dodávají bobům Fava jejich vyjímečnou chuť. Favu můžeme podávat samotnou, dochucenou pouze syrovou cibulí a panenským olivovým olejem. Nebo popusťte uzdu fantazii a kulinářskou vlaječku na vrcholu Favy vyšperkujte svým umem k dokonalosti. Chuťovou bombou pak může být Fava jako příloha k chobotnici dušené na červeném víně…
My si dnes připravíme jiné luxusní meníčko – Φάβα παντρεμένη – Fava snoubená (vdaná) s karamelizovanou cibulkou.
Doba přípravy
- Namočení a bobtnání bobů fava – 30 minut
- Restování základu Favy (cibule a mrkev) – 5 minut
- Vaření bobů do zhoustnutí – 50 minut
- Rozmixování uvařených bobů – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 90 minut
Ingredience pro 8 porcí pyré Fava
- 500 g bobů Fava
- 1,5 l vřelé vody na vaření bobů
- extra panenský olivový olej na restování zeleniny
- 2 větší cibule
- 1 mrkev
- sůl
- pepř
- 1,5 dl extra panenského olivového oleje na zjemnění pyré
- šťáva z 1/2 citrónu
Na karamelizovanou cibulku pro Φάβα παντρεμένη budeme potřebovat:
- 3 větší červené cibule
- špetka tymiánu
- extra panenský olivový olej na restování
- čajová lžička cukru
- sůl
- pepř
- 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
- 2 polévkové lžíce malých kapar
- sušená rajčátka nakládaná v oleji na dozdobení každé porce
Připravujeme boby Fava
Boby Fava propláchneme studenou a poté teplou vodou. Přesypeme je do přiměřeně velké mísy a zalijeme horkou (ne vřelou!) vodou tak, aby hladina byla na dva prsty nad boby. Necháme namočené 30 minut.
Lehce nabobtnané boby slijeme a necháme okapat. Mezitím v dostatečně velkém hrnci orestujeme na hrubo nakrájenou cibuli a na kolečka naporcovanou mrkev. Přidáme okapané boby a ještě společně pár minut restujeme. K orestované zelenině a bobům nalijeme 1 a 1/2 litru vřelé vody. Osolíme, opepříme a pomalu vaříme 50 minut v otevřeném hrnci.
Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku…
Příprava karamelizované cibulky
Cibuli nakrájíme podélně tak, aby vznikly cibulové proužky. Vhodíme ji na rozehřátý olivový olej, přidáme špetku tymiánu a vrchovatou čajovou lžičku cukru. Cibulku osolíme, opepříme a pomalu restujeme. Jakmile zesklovatí, podlijeme ji červeným vinným octíkem. Poté restujeme tak dlouho, až se cibulka za vařečkou po pánvi táhne. Prostě až lehce zkaramelizuje a octový odér trochu vyvane.
Přidáme kapary, které v hotové cibulce lehce prohřejeme a delikatesu odstavíme z ohně. Cibulka je připravena na vdavky s Favou.
Mixujeme pyré Fava
Může se vám stát, že boby po uvedení do varu silně zpění. Tuto pěnu je nutno odebrat, jinak se vytvoří nevábné tmavé žmolky.
Boby během varu občas zamícháme. Zhruba po 40. minutách vaření absorbuje Fava téměř všechnu vodu a boby se pomalu začínají rozpadat. A tím pádem se stává konzistence stále kašovitější a hutnější, takže je potřeba boby míchat stále častěji. Jakmile začne mít Fava podobu lávy pufající z puchýřů obláčky páry, odstavíme hrnec z ohně. A to je ta pravá chvíle pro váš tyčový mixér – přeci jen je v této fázi vaše Fava stále ještě plná polorozpadlých bobů a do pyré má daleko. I těm kouskům mrkve a cibule bude přeci jen lépe, když splynou s boby v jedno tělo…
Rozmixujeme tedy boby s mrkví a cibulí do trochu hrubší kaše a během mixování přidáváme olivový olej. Právě ten vyhladí naši Favu do jemňounkého a nadýchaného pyré! A na závěr mixování postupně vmícháme čerstvou citrónovou šťávu. A nemusí být nutně z celé půlky citrónu – prostě po chvilkách ochutnávejte, dokud vaše chuťové pohárky nezavelí Dost!
Pyré Φάβα παντρεμένη by samozřejmě nebylo úplné bez karamelizované cibulky s kapary. Hmmmm… A jako třešinku na dortíku doporučujeme dochutit každou porci Favy sušenými rajčátky v oleji.
Náš tip
A protože je pyré Fava strava velmi sytá a bohatá na hodnotné složky důležité pro váš organizmus, je možné ji podávat i jako přílohu k hlavnímu chodu. A třeba právě k poctivému kusu kvalitně vyuzeného masíčka. Bude vám s ním chutnat jako ta nejjemnější bramborová kaše.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Fava – lahůdkové pyré z ostrova Santorini
Potřebná výbava
- Mísa na na namočení bobů
- Hrnec na vaření
- Cedník
- Pánev na smažení
- Tyčový mixér
Suroviny
- NA PYRÉ BUDEME POTŘEBOVAT:
500 g bobů Fava
1,5 l vřelé vody na vaření bobůolivový olej na restování zeleniny
2 větší cibule
1 mrkev
sůl
1,5 dl panenského olivového oleje na zjemnění pyré
šťáva z 1/2 citrónu
- Na karamelizovanou cibulku budeme potřebovat:
3 větší červené cibule
špetka tymiánu
panenský olivový olej na restování
čajová lžička cukru
sůl
2 polévkové lžíce červeného vinného octa
2 polévkové lžíce malých kapar
sušená rajčátka nakládaná v panenském olivovém oleji na dozdobení každé porce
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…
[…] fava: kaše ze žlutého hrachu, tady s marinovanými ančovičkami a zelenou cibulkou […]
[…] fava: kaše ze žlutého hrachu […]
Výborný recept kamaráde! Zkusil jsem o víkendu a je to opravdu delikatesa. Jen toho olivového oleje jsem při mixování spotřeboval víc, ale zase to aspoň dobře klouzalo do žaludku :))) Díky!
Ještě fotečka mojí favy :)