fbpx
Pitia – mátové falafel z ostrova Nisyros
Print Friendly, PDF & Email

Pitia – Πιτια Νισύρου – mátové falafel z ostrova Nisyros je místní specialitou na variaci klasického falafelu. Pokud máte rádi cizrnu a věřím, že na světě není člověka, který by ji nemiloval, tak Pitia ihned podlehnete. Cizrnu si můžete připravit dušenou, jako polévku, hummus… Dnes si ji představíme ve formě Pitia karbanátků, přitom echt vegan a vhodné pro celiaky!

Klasické falafel se ochucují především zeleným koriandrem – tedy bylinkou, kterou nepozřu ani pod pohrůžkou hrubého násilí. Pitia na ostrově Nisyros hospodyňky vyšperkovaly mátou místo koriandru a tato křupavá lahůdka mě doslova učarovala.

Doba přípravy Pitia

  • Namáčení cizrny – minimálně 12 hodin, klidně i 20 hodin
  • Mixování cizrny a příprava ostatní zeleniny – 15 minut
  • Míchání cizrnového „těsta“ – 5 minut
  • Odpočívání „těsta“ v lednici – 1 hodinu
  • Tvarování Pitia karbanátků – 5 minut
  • Smažení – 12 minut z obou stran, při třech dávkách z 1/2 kila cizrny tedy 36 minut
  • Ingredience pro PitiaCELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY (bez času namáčení)- 2 hodiny i s odpočíváním v lednici

Ingredience

  • 1/2 kila cizrny (sušené, ne sterilované!)
  • 4 ks cibule na velmi drobno pokrájené
  • 2 stroužky česneku nasekané na malé kousky
  • velkou hrst nasekané čerstvé máty (může být i přiměřeně zredukovaná máta sušená)
  • 6-8 lžic hladké mouky (pro celiatiky nemusí být…) – MŮŽETE PŘI DIETĚ VYNECHAT!
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • tymián
  • rostlinný olej na smažení (klidně i panenský olivový olej, budeme smažit pomalu na mírném plameni, Pitia budou mít lepší chuť…)

Příprava surovin

NIKDY nepoužívejte k přípravě Pitia sterilovanou cizrnu. Nedržela by vám pohromadě a cizrnové těsto by bylo řídké.
Cizrnu namočte na minimálně 12 hodin do odražené vody. Platí pravidlo, kolik cizrny, tolik vody nad ní – cizrna ve vodě svůj oběm zdvojnásobí. Vodu během namáční několikrát vyměňte.

Před zpracováním cizrnu sceďte a nechejte dobře okapat.
CIZRNU V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEVAŘTE!

Ve vhodném mixéru cizrnu rozmixujte na drobné kousky. Ne na kaši, to by se pak řídké těsto špatně tvarovalo. Lépe je zpracovat na několikrát menší množství.

Rozmixovanou cizrnu dávejte do přiměřeně prostorné mísy a po zpracování všech kuliček přidejte k cizrně cibuli, česnek a mátu.

Směs osolte, opepřete a přidejte tymián na vůni! Pokud rádi žiletky, přidejte pro radost trochu chilli. Celou směs důkladně promíchejte.
Když při hňácání cizrnového těsta přidáte hladkou mouku a trošičku vody, bude směs vláčnější a lepivější – lépe se vám budou placičky na Pitia tvarovat.

Pokud máte s hladkou moukou dietní nebo osobní problém, nepřidávejte ji – rozmixovaná cizrna je lepivá sama o sobě. Takto je potom Pitia vhodná i pro bezlepkovou dietu!

Máme těsto na Pitia umícháno, uplácáno, přikrejte je potravinovou fólií a dejte na hodinu do lednice. Těsto bude lepivější a chutě se navzájem propojí.

Smažíme Pitia

Odpočaté cizrnové těsto vytvarujeme do placiček asi 7 cm v průměru a 1 cm vysoké. Z půl kila cizrny se mě povedlo takto vytvořit 22 Pitia! Jak začnete tvořit placičky, rozehřejte v dostatečně velké pánvi olej
a první dávku začněte pomalu smažit. Z každé strany tak 7 minut – do zlatova. Během smažení první dávky přetransformujte zbytek cizrnového těsta v úhledné karbanátky. Cizrnové těsto se tvaruje dobře, lepí tak akorát a na rukou nijak zvlášť neulpívá. Ani na tácku, kam placičky odkládáte.

Osmahnutá Pitia odkládejte na ubrousek aby se doň vpil tuk z jejich povrchu. Pitia tuk přitom nijak nepijí, nejsou tedy nijak přehnaně mastná jako karbanátky masové.
Pokud chcete naprostou dietku, vyzkoušejte je upéci v toubě na pečícím papíře.

Tím, že Pitia před smažením neobalujeme v trojbalu ani v mouce, mají po usmažení povrchovou strukturu jako by byly obaleny v kukuřičných lupínkách, nebo burácích. A taky jsou tak chrumkavé.

Fantastická jsou Pitia s pikantním jogurtovým dipem s příchutí kopru.
Rozmíchejte v řeckém jogurtu sůl, pepř, jemně nasekaný kopr, přidejte dostatečně panenského olivového leje a trošičku vinného octa.
Kam se hrabe nějaká majonéza…

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Pitia

Pitia

Pitia – mátové falafel z ostrova Nisyros

Laďa TYDRA
Pitia – Πιτια Νισύρου – mátové falafel z ostrova Nisyros je místní specialitou na variaci klasického falafelu. Pokud máte rádi cizrnu a věřím, že na světě není člověka, který by ji nemiloval, tak Pitia ihned podlehnete.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 1 hour 25 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 2 hours
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 235 kcal

Potřebná výbava

  • velká pánev na smažení
  • mixer na mixování cizrny
  • mísa na míchání cizrnového těsta

Postup
 

1/2 kila cizrny (sušené, ne sterilované!)

4 ks cibule na velmi drobno pokrájené

2 stroužky česneku nasekané na malé kousky

velkou hrst nasekané čerstvé máty (může být i přiměřeně zredukovaná máta sušená)

6-8 lžic hladké mouky (pro celiatiky nemusí být…) – MŮŽETE PŘI DIETĚ VYNECHAT!

sůl

mletý černý pepř

tymián

rostlinný olej na smažení (klidně i panenský olivový olej, budeme smažit pomalu na mírném plameni, Pitia budou mít lepší chuť…)

    Notes

    NIKDY nepoužívejte k přípravě Pitia sterilovanou cizrnu. Nedržela by vám pohromadě a cizrnové těsto by bylo řídké.
    Cizrnu namočte na minimálně 12 hodin do odražené vody. Platí pravidlo, kolik cizrny, tolik vody nad ní – cizrna ve vodě svůj oběm zdvojnásobí. Vodu během namáční několikrát vyměňte.

    Nutriční hodnoty

    Calories: 235kcal
    Klíčová slova falafel, Pitia
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    0 0 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    1 Komentář
    Nejnovější
    Nejstarší Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x