fbpx
Bougatsa Thessaloniki s krémem ze semolinové krupice
Print Friendly, PDF & Email

Bougatsa Thessaloniki s krémem ze semolinové krupice (simigdáli psiló). Oblíbená řecká pochoutka s příchutí vanilky, sypaná skořicí a cukrem. Najdeme ji v sortimentu řeckých fůrnos (φούρνος) nejen v Soluni. Krupice simigdáli se vyrábí ze semolinové pšenice a je pro tu správnou chuť Bougatsa me kréma nenahraditelná. Takže námět pro váš příští suvenýr z Řecka!

Semolinová krupice se v řecku nabízí ve dvou variantách: Simigdáli psiló – jemná krupice a simigdáli chondró – hrubá krupice. Na krém do bougatsy se tradičně používá simigdáli psiló.

Doba přípravy bougatsy

  • příprava a vaření krému ze simigdali 15 minut
  • vychladnutí a tuhnutí krému – 60 minut
  • plnění těsta krémem – 15 minut všechny porce
  • pečení bougatsy – 40 až 50 minut
  • Celkem tedy 2 hodiny 30 minut +-

Ingredience na krém do bougatsa me kréma

  • 1 litr mléka
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 60 g originál řecké simigdáli psiló (jemné krupice ze semolinové pšenice)
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička prdopeče
  • vanilková esence
  • 30 g rozpuštěného másla na potření bougatsy
  • práškový cukr v cukřence a mletá skořice na ochucení upečené bougatsy před servírováním

Těsto na Bougatsa Thessaloniki

Pokud chcete vytvořit opravdu originální Bougatsa Thessaloniki me kréma, připravíte si domácí filo aéros podle našeho receptu. Nic ale nepokazíte, když zvolíte kupované čerstvé filo těsto Kroustas.

Příprava krému ze simigdáli psiló

Kastrólek s necelým litrem mléka dáme na plotnu a téměř přivedeme k varu. Jedno deci mléka odložíme stranou. Do přiměřeně hluboké mísy odměříme simigdáli psiló, cukr, kukuřičný škrob a prdopeč. Přidáme vanilkovou esenci a 4 vejce.

Vše důkladně rozmícháme tak, aby se netvořili hrudky krupice. Přidáme ono odložené deci nepovařeného mléka a opět důkladně rozmícháme.

Mléko na plotně přivedeme k úplnému varu. Do rozmíchané směsi přidáme naběračkou trochu horkého mléka (tak 3 naběračky) a důkladně rozmícháme. Takto připravený základ krému nalijeme za stálého míchání do vroucího mléka a na mírném ohni neustále mícháme do zhoustnutí. Tak jak už to u krupicové kaše bývá, chvíli se nic neděje a najednou bác – během pár vteřin máme hustou kaši na světě. A to báječně chutnou a voňavou kaši! Takto připravená dávka krému vystačí na dvě klasické Bougatsa me kréma.
Hotový krém necháme za stálého míchání trochu vychladit, (nejlépe tak, že kastrol, ve kterém jsme krém vařili, dáme i s krémem do studené vody). Po vychlazení přesuneme krém do mísy, tu překryjeme potravinářskou folií a přemístíme na hodinu do lednice. To proto, aby se na krému nevytvořil tuhý škraloup.
Mezi námi kamarády – takto připravená krupicová kaše ze simigdáli psiló se dá zbaštit i jen tak, dětem bude móóóc chutnat… Prostě proto, že báječná!

Plnění Bougatsa me kréma

Mezitím, co krém dozrává v lednici, připravíme filo aéros (nebo Lístkové těsto). Každopádně budeme potřebovat na jednu klasickou bougatsu dvě do tenka vypracovaná těsta.

Na první vrstvu vypracovaného fila navršíme do jeho středu obdélníkovou vrstvu ztuhlého krému. Tak 2 cm tlustou. Tato vrstva krému nám také dá výsledný tvar a velikost Bougatsa me kréma. A postupně překryjeme krém těstem. Nejprve protilehlé konce – tím nám vznikne přeložená šála. Oba zbývající konce pak postupně přehneme přes střed s krémem. Takže nám vznikne obdélník těsta naplněný krémem.

Tuto první krémovou kapsu otočíme vrškem dospod a odložíme bokem. Vypracujeme druhý plát fila a do jeho středu položíme onu krémovou kapsu. A znovu překládáním těsta přes kapsu s krémem vytvoříme výsledný tvar Bougatsa Thessaloniki. Bougatsa je nyní tvořena díky překládáním několika vrstvami řádně promaštěného fila. Máme hotovo, bougatsu opět otočíme tak, aby překládané těsto bylo vespod a položíme na plech vystlaný pečícím papírem. Stejným způsobem vytvoříme i druhou Bougatsa me kréma. Troubu roztopíme na 170°C.

Bougatsové smyčky a šneci

Klasický tvar Bougatsa Thessaloniki není žádné dogma a tak se můžete po celém Řecku setkat s různými tvary bougatsy. Nejjednodušší a efektní je roztažené filo přeložit na třetiny tak, že vznikne třívrstvé filo. Taková těstová šála. Na jeden jeho okraj naneseme pás krému a tuto filovou šálu s krémem svineme do trubičky.

Tuto trubičku stočíme do závitu tak, že každý konec těsta dlaněmi šouláme do protisměru vůči druhé ruce.Takto upravené filo s náplní pak svineme do tvaru šneka. Konec těsta podsuneme pod šneka.

Další oblíbený tvar bougatsy je filová klička.

Všechny tvary bougatsy máme hotovy a vloženy na pečící papír. Hojně je pomažeme zbylým rozpuštěným máslem a šup s bougatsou do trouby. Pečeme na 170°C 40-50 minut.

Po zhruba 45 minutách máme upečeno a domovem se line nádherná vůně vanilky. Pokud jsme na Bougatsa Tessaloniky použili domácí filo aéros, je bougatsa nádherně křupavá a díky promaštění každé vrstvy těsta máslem ukázkově lístečkuje.

A už zbývá jen poslední krůček k plnému uspokojení všech našich smyslů – každou porci Bougatsa Thessaloniki jemně poprášíme práškovým cukrem a mletou skořicí…
Kdo jednou Bougatsa me kréma ochutnal, podlehne jejímu kouzlu navždy. A naprosté harmonie chutí dosáhnete ve spojení s pravou Řeckou kávou.

Dobrou chuť s Řeckou kuchyní na webu Řecko nás baví

Karta receptu Bougatsa Thessaloniki

Bougatsa Thessaloniki s krémem ze semolinové krupice

Laďa TYDRA
Bougatsa Thessaloniki s krémem ze semolinové krupice (simigdáli psiló). Oblíbená řecká pochoutka s příchutí vanilky, sypaná skořicí a cukrem. Najdeme ji v sortimentu řeckých fůrnos (φούρνος) nejen v Soluni. Krupice simigdáli se vyrábí ze semolinové pšenice a je pro tu správnou chuť Bougatsa me kréma nenahraditelná.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 8
Energie 355 kcal

Potřebná výbava

  • Pekáč

Suroviny
  

balení filo Krustas

1 litr mléka

4 vejce

200 g cukru

60 g originál řecké simigdáli psiló (jemné krupice ze semolinové pšenice)

40 g kukuřičného škrobu

1 čajová lžička prdopeče

vanilková esence

30 g rozpuštěného másla na potření bougatsy

práškový cukr v cukřence a mletá skořice na ochucení upečené bougatsy před servírováním

Notes

okud chcete vytvořit opravdu originální Bougatsa Thessaloniki me kréma, připravíte si domácí filo aéros podle našeho receptu. Nic ale nepokazíte, když zvolíte kupované čerstvé filo těsto Kroustas.
Dále pokračujete dle receptu uvedeném výše…

Nutriční hodnoty

Calories: 355kcal
Klíčová slova Bougatsa
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
4.7 3 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x