Olivový chléb, ελιόψωμο, je klasické řecké pečivo plné chutí fety, oliv, oregana a olivového oleje. Olivový chléb najdete v sortimentu snad každé řecké pekárny. Každý pekař do něj vkládá jiný poměr surovin. Ελιόψωμο může mít různé tvary, od klasického prstence po taštičku. Olivový chléb je vynikající základ pro občerstvení na celodenním výšlapu do hor. Je velmi sytý a ani v největším vedru neutrpí žádnou újmu. Ελιόψωμο je také skvělé k zakousnutí při posezení nad sklenkou vína s přáteli.
Ingredience pro výrobu olivového chleba
- suché droždí – 8g
- větší špetka cukru
- vlažná voda – 300 ml
- hladká mouka – 500 g
- sušené řecké oregano – polévková lžíce
- sůl – zarovnaná čajová lžička
- feta – 150 g
- vypeckované a nasekané řecké olivy Kalamata – 100 g
- olivový olej
Recept na olivový chléb je velice jednoduchý. Pod dohledem starostlivé matky jej hravě zvládne i řeckomilné dítko školou povinné. Jako vždy se snažíme v našich receptech přizpůsobit suroviny našim středoevropským poměrům. Jenže – olivy Kalamata švestkou nenahradíš a chuť poctivého řeckého oregana z hor je také nezaměnitelná. Takže do moravského ελιόψωμο pouze zaměníme fetu za kvalitní balkánský sýr (samozřejmě není povinné). No a mouku také použijeme naši klasickou dvounulku. A olivový olej? No jistě, jen a pouze poctivý řecký panenský!
Jaký je rozdíl mezi olivovou či sýrovou pitou a olivovým chlebem? Zatím co na pitu se používá filo, tak na olivový chléb vykynuté těsto.
Příprava těsta na olivový chléb
Suché droždí s větší špetkou cukru rozmícháme metlou ve třech deci vlažné vody.
Jakmile je kvásek na ελιόψωμο rozmíchán a rozpuštěn, přidáme všechnu hladkou mouku. A navrch přisypeme sušené oregano. To je dobré promnout v dlaních, hezky se tak uvolní všechny vůně a chutě oregana.
A začneme těsto pro olivový chléb hníst, míchat a to poctivě celých 5 – 6 minut. Na závěr hnětení přidáme sůl. Můžeme použít tu nejmodernější hnětací techniku plnou spirál či háků. Nebo si vyhrnout rukávy a použít k vypracování těsta metodu našich babiček – šikovné ruce a dřevěný vál.
Dobře vypracované těsto je základ olivového chleba. Jakmile máme hotovo, vložíme hrudku těsta do připravené mísy na moučný poprašek. Těsto poprášíme trochou mouky i po vrchu. Těsto na olivový chléb máme připraveno. Teď už jen mísu přikryjeme a necháme vykynout. Podle teploty okolního prostředí budou stačit tak 2 – 3 hodiny. Dobře vykynuté těsto na ελιόψωμο zdvojnásobí objem a bublinkuje.
Plníme a tvarujeme olivový chléb
Nyní vložíme do olivového chleba svou tvůrčí duši milovníka řeckého pečiva. Balkánský sýr rozdrobíme na hrudky podle chuti. Olivy Kalamata vypeckujeme a nasekáme na menší kousky. Připravíme si k ruce olivový olej.
Pomoučíme vál hladkou moukou. Vydolujeme z mísy nakynuté těsto a na válu je rozdělíme na tři díly. Máme tak základ pro tvarování a plnění ελιόψωμο. Každý díl těsta postupně vyválíme na placku tlustou 3 – 5 mm. Těsto se, mrška, neustále natahuje a smršťuje – jako živé! Ale máme dobojováno a začínáme plnit. Poctivě každý plát těsta na olivový chléb pocákáme olivovým olejem – rozhodně nešetříme! Eλιόψωμο je pak vydrží měkký a vláčný i druhý den. Pokud ho tedy nezbaštíte ještě teplý… U nás vydržel asi dvě hodiny…
Ale nerozptylujme se a zpátky k plnění olivového chleba! Všechny pláty rovnoměrně posypeme třetinou balkánského sýra. A třetinou nasekaných oliv. Toť do náplně vše…
Pláty těsta smotáme jako palačinku. Aby se nám při pečení olivový chléb nerozvinul či jinak nerozšklebil, zamotáme každý díl do těstového závitu. Asi jako kdybychom jej chtěli vyždímat. A teď přijde ke slovu vaše tvůrčí chvíle. Můžete vytvořit prstenec tak, že oba konce zámotku spojíte. Nejjednodušší je tvar bagety, to oba konce pouze podsunete dospodu. No a v neposlední řadě je také oblíbený tvar taštičky. To těstovinový zámotek rozplácnete, konce podsunete dospod a vytvarujete obdélníkový tvar. Pokud budete tvary kombinovat, měly by mít každý zhruba stejnou tloušťku. To aby nebyl některý dříve upečený.
Můžete i zaexperimentovat a ušoulat sadu skvělých sýrovo olivových tyčinek. Ty pak můžete třeba i obalit v nějakém semínku. Jen budete muset přiměřeně zkrátit dobu pečení.
Pečeme olivový chléb
Olivový chléb přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem.
Přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout. Mezitím předehřejeme troubu na 170 °C. Po dokynutí pocákáme ελιόψωμο hojně olivovým olejem (ελαιόλαδο) – opět nešetříme! No a šup s olivovým chlebem do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C 40 minut.
Dobře vykynutý a upečený olivový chléb má zlatavou krustu z vrchu i ze spodu. A nádherně voní olivami a olivovým olejem.
Náš tip: místo oliv dejte do chleba nakrájená sušená rajčata. Pravda – už to potom není olivový, ale rajčatový chléb, ale budete překvapeni lahodnou chutí takto oživených rajčat.
Takže – καλή όρεξη!
A nezapomeňte, olivový chléb nejlépe chutná v rodinném kruhu. A s pohárem dobrého vína, při posezení s přáteli…
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…