fbpx
Fakes soupa – řecká čočková polévka v rajčatové passatě
Print Friendly, PDF & Email

Fakes soupa – Φακές Σούπα – je řecká čočková polévka v rajčatové passatě, ochucená aromatem bobkového listu a oreganem. Chuťově je trochu jinde než naše čočkovka, ale i v našich zemích najdeme spoustu variant na toto luštěninové téma. Pojďte si tedy s námi pro jednou zpestřit jídelníček trochou chutného středomoří.
Nemálo parády udělá ve Fakes kvalitní olivový olej, na kterém osmahneme cibulku. A použitím oregana na závěr, namísto naší majoránky, vychýlíte jazýček vah chutí trochu jiným směrem…

Doba přípravy

  • namáčení čočky před vařením – přes noc
  • předvaření namočené čočky – 20 minut
  • dušení zeleniny v rajčatové passatě – 15 minut
  • dušení čočky v pasatovém základu – 10 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 45 minut

Fakes čočka

Ingredience pro 10 porcí Fakes soupa

  • 500 g čočky
  • voda na namočení čočky
  • 300 ml rajčatové passaty
  • 200 g rajčat
  • mrkev
  • čajová lžička rajského protlaku
  • olivový olej na osmahnutí cibule
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl (přiměřeně)
  • čerstvě namletý pepř (přiměřeně)
  • 4 bobkové listy
  • vřelá voda na doředění Fakes soupa při dušení čočky v passatě
  • sušené oregano na dochucení
  • panenský olivový olej na zakápnutí polévky na talíři

Příprava čočky na Fakes soupa

Ano – čočku nemusíte nutně před vařením namáčet. Dá se to obejít i tím, že ji prostě proženete tlakovým hrncem a máte vymalováno…
Ale: když čočku před vařením namočíte, nejen že dvojnásobně nabude na objemu, ale i doba vaření se následně zkrátí. Nehledě na to, že namáčené luštěniny po konzumaci tolik nenadýmají.

Ideální je v hlubším hrnci s dostatkem vody namočit čočku přes noc. Ráno čočku zamíchejte a vodu slijte. Důkladně ji propláchněte, vraťte zpět do hrnce a nalijte novou vodu. Před vařením znovu čočku přeceďte, propláchněte a na vaření dejte novou dávku vody. Při předvaření čočku NESOLIT!!! Jinak čočka zůstane tvrdá. Jakmile čočka dojde k varu, vystoupá na hladinu kalný šum a pěna. Tu i s uvolněnými slupkami odstraňte. Jinak vám v čočkovce budou plavat zdrclé glucky.

Čas vaření čočky je odvislý od jejího druhu a velikosti. Klasickou velkou hnědou čočku postačí vařit 20 minut. Nejlépe je po 15. minutách vaření čočku ochutnat na skus. Uvařenou čočku přelijte do cedníku a nechejte bokem okapat.

Příprava zeleniny

Ve stejném hrnci, ve kterém jsme předvařili čočku, orestujte na olivovém oleji na drobno nakrájenou cibuli a kolečka mrkve. Přihoďte lístky vavřínu.

Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte rajský protlak, rajčatovou passatu, nadrobno nakrájená rajčata a plátky česneku.

Důkladně promíchejte a přiveďte vzniklou salsu k varu. Osolte a opepřete. Na pomalém ohni salsu prohřívejte asi 15 minut do změknutí mrkve.
Do nádherně voňavé rajčatové salsy přesypejte z ceďáku předvařenou čočku. Promíchejte a přidejte tolik vřelé vody, aby vám vznikla hustá polévka Fakes soupa. Přiměřeně osolte a salsu s čočkou povařte na mírném ohni dalších 10 minut. Tím se všechny chutě Φακές Σούπα spojí a sůl pronikne do uvařené čočky.

Těsně před odstavením z ohně dochuťte Fakes soupa sušeným oreganem!

Dokonalou chuť Fakes soupa ještě vylepšíte pokapáním polévky panenským olivovým olejem!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu – Fakes soupa

fakes soupa

Fakes soupa – Řecká čočková polévka v rajčatové passatě

Laďa TYDRA
Fakes soupa – Φακές Σούπα – je řecká čočková polévka v rajčatové passatě, ochucená aromatem bobkového listu a oreganem.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 12 hours
Doba vaření 45 minutes
Druh jídla Polévka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 10
Energie 31 kcal

Potřebná výbava

  • Hlubší hrnec
  • Cedník

Suroviny
  

  • 500 g hnědá čočka
  • 2 l vody na namočení čočky
  • 300 ml rajčatové passaty
  • 200 g rajčat
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžička rajského protlaku
  • olivový olej na osmahnutí cibule
  • 2 ks středně velké cibule
  • 2 stroužky stroužky česneku
  • přiměřeně sůl
  • přiměřeně pepř čerstvě namletý
  • 4 bobkové listy
  • vřelá voda na doředění Fakes soupa při dušení čočky v passatě
  • špetka sušeného oregana na dochucení Fakes soupa
  • panenský olivový olej na zakápnutí polévky na talíři

Nutriční hodnoty

Calories: 31kcal
Klíčová slova čočka, čočková polévka, Fakes soupa, olivový olej
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 3 hodnocení
Article Rating
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x