Fakes soupa – Φακές Σούπα – je řecká čočková polévka v rajčatové passatě, ochucená aromatem bobkového listu a oreganem. Chuťově je trochu jinde než naše čočkovka, ale i v našich zemích najdeme spoustu variant na toto luštěninové téma. Pojďte si tedy s námi pro jednou zpestřit jídelníček trochou chutného středomoří.
Nemálo parády udělá ve Fakes kvalitní olivový olej, na kterém osmahneme cibulku. A použitím oregana na závěr, namísto naší majoránky, vychýlíte jazýček vah chutí trochu jiným směrem…
Doba přípravy
- namáčení čočky před vařením – přes noc
- předvaření namočené čočky – 20 minut
- dušení zeleniny v rajčatové passatě – 15 minut
- dušení čočky v pasatovém základu – 10 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 45 minut
Ingredience pro 10 porcí Fakes soupa
- 500 g čočky
- voda na namočení čočky
- 300 ml rajčatové passaty
- 200 g rajčat
- mrkev
- čajová lžička rajského protlaku
- olivový olej na osmahnutí cibule
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl (přiměřeně)
- čerstvě namletý pepř (přiměřeně)
- 4 bobkové listy
- vřelá voda na doředění Fakes soupa při dušení čočky v passatě
- sušené oregano na dochucení
- panenský olivový olej na zakápnutí polévky na talíři
Příprava čočky na Fakes soupa
Ano – čočku nemusíte nutně před vařením namáčet. Dá se to obejít i tím, že ji prostě proženete tlakovým hrncem a máte vymalováno…
Ale: když čočku před vařením namočíte, nejen že dvojnásobně nabude na objemu, ale i doba vaření se následně zkrátí. Nehledě na to, že namáčené luštěniny po konzumaci tolik nenadýmají.
Ideální je v hlubším hrnci s dostatkem vody namočit čočku přes noc. Ráno čočku zamíchejte a vodu slijte. Důkladně ji propláchněte, vraťte zpět do hrnce a nalijte novou vodu. Před vařením znovu čočku přeceďte, propláchněte a na vaření dejte novou dávku vody. Při předvaření čočku NESOLIT!!! Jinak čočka zůstane tvrdá. Jakmile čočka dojde k varu, vystoupá na hladinu kalný šum a pěna. Tu i s uvolněnými slupkami odstraňte. Jinak vám v čočkovce budou plavat zdrclé glucky.
Čas vaření čočky je odvislý od jejího druhu a velikosti. Klasickou velkou hnědou čočku postačí vařit 20 minut. Nejlépe je po 15. minutách vaření čočku ochutnat na skus. Uvařenou čočku přelijte do cedníku a nechejte bokem okapat.
Příprava zeleniny
Ve stejném hrnci, ve kterém jsme předvařili čočku, orestujte na olivovém oleji na drobno nakrájenou cibuli a kolečka mrkve. Přihoďte lístky vavřínu.
Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte rajský protlak, rajčatovou passatu, nadrobno nakrájená rajčata a plátky česneku.
Důkladně promíchejte a přiveďte vzniklou salsu k varu. Osolte a opepřete. Na pomalém ohni salsu prohřívejte asi 15 minut do změknutí mrkve.
Do nádherně voňavé rajčatové salsy přesypejte z ceďáku předvařenou čočku. Promíchejte a přidejte tolik vřelé vody, aby vám vznikla hustá polévka Fakes soupa. Přiměřeně osolte a salsu s čočkou povařte na mírném ohni dalších 10 minut. Tím se všechny chutě Φακές Σούπα spojí a sůl pronikne do uvařené čočky.
Těsně před odstavením z ohně dochuťte Fakes soupa sušeným oreganem!
Dokonalou chuť Fakes soupa ještě vylepšíte pokapáním polévky panenským olivovým olejem!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu – Fakes soupa
Fakes soupa – Řecká čočková polévka v rajčatové passatě
Potřebná výbava
- Hlubší hrnec
- Cedník
Suroviny
- 500 g hnědá čočka
- 2 l vody na namočení čočky
- 300 ml rajčatové passaty
- 200 g rajčat
- 1 ks mrkve
- 1 lžička rajského protlaku
- olivový olej na osmahnutí cibule
- 2 ks středně velké cibule
- 2 stroužky stroužky česneku
- přiměřeně sůl
- přiměřeně pepř čerstvě namletý
- 4 bobkové listy
- vřelá voda na doředění Fakes soupa při dušení čočky v passatě
- špetka sušeného oregana na dochucení Fakes soupa
- panenský olivový olej na zakápnutí polévky na talíři
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…