Piperies gemistes – Πιπεριές γεμιστές με φέτα – papriky plněné sýrem Feta a bylinkami. Konkrétně tymiánem, oreganem, chilli, mátou a především svěží petrželovou natí! Sýrovou směs zvláčníme Řeckým jogurtem a pikantnost jí dodá jemně nastrouhaná Graviéra, česnek a rajčátko. Pochopitelně nesmí chybět panenský olivový olej.
Piperies gemistes (čti piperiés jemistés) je skvělá chuťovka k bílému vínu. Výborná je i za studena – to se všechny chutě do druhého dne znásobí! Kdo ujíždí na chuti a vůni grilované červené papriky, ten bude navýsost spokojen.
Doba přípravy
- příprava sýrové směsi s bylinkami – 15 minut
- vydlabání paprik – 10 minut
- plnění paprik sýrovou směsí – 10 minut
- pečení Piperies gemistes – 45 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY– 80 minut
Ingredience pro 6 porcí Piperies gemistes
- 6 červených paprik (kapie protentokrát raději vynechte)
- 400 g sýra Feta
- 70 g sýra Graviéra
- 200 g řeckého jogurtu
- středně velké pevné rajče
- stroužek česneku
- hrst jemně nasekané petrželové natě
- 1/4 hrstě jemně nasekané máty
- tymián
- oregano
- bukovo kafteró (chilli)
- panenský olivový olej
Příprava paprik a sýrové směsi
Papriku položíme tak, aby neměla tendenci se kutálet a prořízneme ji do T – zvrchu od stopky ke špičce a podél stopky do poloviny. Opatrně – abychom ji neroztrhli – papriku rozevřeme a vydlábneme jádřinec i se semínky.
Fetu podrtíme (nebo nastrouháme na hrubém struhadle), přidáme Graviéru nastrouhanou na jemném struhadle a jogurt.
Přidáme všechny sušené bylinky – tymián, oregano a chilli a 2 lžíce panenského oleje. Opatrně sýrovou směs do Piperies gemistes zamícháme, vznikne nám hutná sýrová pomazánka. Tu ochutnáme abychom zjistili, že solit ji není vůbec potřeba, sýry samotné jsou slané jak Mrtvé moře při odlivu. Maximálně přidáme trochu toho chilli…
Do sýrového základu přidáme rajčata nakrájená na malé kostičky – vhodná jsou rajčátka pevná, která si podrží tvar i po zamíchání. Nádivku dovršíme přidáním nasekané petrželové natě, mátových lístků a lisovaného česneku.
Bylinky a rajčata vmícháme do sýrového základu a jdeme jím plnit paprikové lusky
Plníme Piperies gemistes
Plnění Piperies gemistes sýrovou směsí nám půjde docela svižně – lusky dvěma prsty jedné ruky mírně roztáhneme tak, abychom lusk neroztrhli a druhou rukou do nich pomocí polévkové lžíce naládujeme sýrovou nádivku. Do špiček si můžeme pomocí prstu nebo čajovou lžičkou.
Naplněné papriky vkládáme do vhodného pekáče. Před koncem procesu plnění roztopíme troubu na 200 °C.
Po transformaci všech paprikových lusků na Piperies gemistes je polijeme olivovým olejem a šup s nimi do vyhřáté trouby.
Odkryté a na 45 minut.
Během pečení Piperies gemistes po očku sledujeme a pokud se nám zdají stále nějaké bledé, zapneme v troubě větrák na horkovzduch. Naopak – při příliš rychlém tmavnutí lusků ubereme trochu stupně.
Při servírování Gemistes piperies pokapeme lahodným panenským olivovým olejem a ozdobíme čerstvou petrželovou natí. Vynikající chuťovka, která potěší každého milovníka tepelně upravených sýrů. Můžeme podávat s bílým pečivem i čerstvým chlebem.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Piperies gemistes
Piperies gemistes – papriky plněné sýrem Feta a bylinkami
Potřebná výbava
- Mísa na míchání sýrové směsi
- Pekáč na pečení Piperies gemistes
Postup
6 červených paprik (kapie protentokrát raději vynechte)
400 g sýra Feta
70 g sýra Graviéra
200 g řeckého jogurtu
středně velké pevné rajče
stroužek česneku
hrst jemně nasekané petrželové natě
1/4 hrstě jemně nasekané máty
oregano
bukovo kafteró (chilli)
Notes
Fetu podrtíme (nebo nastrouháme na hrubém struhadle), přidáme Graviéru nastrouhanou na jemném struhadle a jogurt. Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše…
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…