Mandarinková marmeláda – Μαρμελάδα μανταρίνι – aromatické potěšení z doma vypěstovaných mandarinek. Vynikající jako snídaně s pečivem, do jogurtu či k přípravě dezertů. Recept řeckých hospodyněk, které mandarinky pěstují na svých zahradách, či v citrusových sadech.
Pokud se vám poštěstí a na mandarince, kterou si hýčkáte léta ve skleníku či v květináči na dvorku, se urodí slušná úroda plodů, je hřích tato bez postřiku vypěstovaná oranžová sluníčka jen tak slupnout. Uchovejte si aromatické léto ve sklenicích na zimní období.
Doba přípravy Mandarinkové marmelády
- loupání a čištění mandarinek – 15 minut
- louhování slupek ve vodě s jedlou sodou – 30 minut
- dvojnásobné vaření slupek ve vodě – 20 minut
- odpočívání mandarinek s cukrem – 20 minut
- vaření mandarinek s cukrem – 25 minut
- mixování uvařených mandarinek – 5 minut
- vaření rozmixovaných mandarinek do zhoustnutí – 30 minut
- plnění mandarinkové marmelády do sklenic – 10 minut
- sterilování na 85°C – 25 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 3 hod 15 min
Ingredience
- 1 kg mandarinek doma vypěstovaných
- vodu
- lžička jedlé sody
- 800 g cukru
- šťáva z jednoho citrónu
Příprava mandarinek na marmeládu
Mandarinky pečlivě oloupeme. Slupky vložíme do kastrolu, mandarinkovou dužinu do misky. Ze slupek při loupání odstraníme středové bubáky a případná bílá vlákna.
Mandarinkovou dužinu rozebereme na jednotlivé měsíčky. Odstraníme při tom přebytečná vlákna, bílé středy a případná jadérka!
Slupky zalijeme vodou tak, aby byly zcela ponořeny a přidáme čajovou lžičku jedlé sody. Soda ze slupek vytáhne hořkost. Důkladně zamícháme a necháme mandarinkové slupky v sodové vodě louhovat 30 minut. Občas zamícháme.
Vaříme mandarinkové slupky
Po půl hodině louhování mandarinkové slupky scedíme a důkladně je propláchneme pod tekoucí vodou, to abychom se zbavili nežádoucích složek a sody.
A jdeme vařit Mandarinkovou marmeládu!
Celý proces zahájíme tím, že očištěné a vylouhované slupky zalijeme studenou vodou aby byly zcela ponořené a zakryjeme poklicí. Přivedeme vodu k varu a na mírném ohni slupky vaříme 5 minut.
Po pěti minutách mírného varu vodu slijeme.
Celý proces znovu zopakujeme, jen podruhé zalijeme horké slupky vřelou vodou – druhý proces tak urychlíme. Opět slupky vaříme 5 minut a poté slijeme.
Vaříme mandarinkovou marmeládu
Horké slupky nasypeme zpět do hrnce, nasypeme na ně polovinu cukru a protřepeme. Na cukr přendáme mandarinkové měsíčky a ty zasypeme druhou polovinou dávky cukru. Přikryjeme poklicí a necháme teplo od slupek na dužinu s cukrem 20 minut působit.
Po dvaceti minutách kandování přidáme k mandarinkám 1/2 sklenice pody a vymačkanou šťávu z jednoho citrónu. Pokud bude citrón extrémě velký, bude stačit šťáva z jedné poloviny. Přivedeme mandarinky se slupkami k varu a vaříme odkryté 25 minut. Občas budoucí Mandarinkovou marmeládu zamícháme.
Jakmile máme mandarinky uvařeny, odstavíme hrnec z plotny a pomocí tyčového mixéru tu voňavou nádheru důkladně rozmixujte do konzistence mandarinkového pyré.
Znovu postavte hrnec na plotnu, Mandarinkové pyré přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí – tedy minimálně 30 minut. Jakmile začnou bubliny ode dna „pufat“, je Mandarinková marmeláda hotová.
Během finálního vaření Mandarinkové marmelády sterilujeme čisté zavařovací sklenice a víčka – nejlépe 10 minut v troubě na 100°C. Hotovou Mandarinkovou marmeládou naplníme horké zavařovačky, zavíčkujeme je a sterilujeme v páře 25 minut na 85°C. Po vytažení přikryjeme sklenice s marmeládou utěrkou a necháme do druhého dne vychládnout.
Marmeládu uchovávejte v temnu a po otevření v lednici. Ona vám ta vaše luxusní domácí Mandarinková marmeláda v lednici stejně dlouho nevydrží – věřte, že ji spotřebujete hodně rychle!.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Mandarinkovou marmeládu
Mandarinková marmeláda – aromatické potěšení
Equipment
- Hrnec na vaření
- mixér
- Zavařovací hrnec
Ingredients
1 kg mandarinek doma vypěstovaných
voda
lžička jedlé sody
800 g cukru
šťáva z jednoho citrónu
Notes
Mandarinkovou dužinu rozebereme na jednotlivé měsíčky. Odstraníme při tom přebytečná vlákna, bílé středy a případná jadérka! Dále pokračujeme dle receptu uvedeném výše…
Nutrition
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…