Citrónový řez – Λεμονόπιτα – je řecký dezert nasáklý citrónovým sirupem. Klasická sladkost na lžičku, podávaná při odpolední siestě ke kávičce. Jemná citrónová chuť tohoto vlhkého pošušňáníčka se báječně snoubí s hořkou kávou. Nebo s řeckým horským čajem.
Doba přípravy
- Příprava těsta – 15 minut
- pečení řezu – 40 minut
- polití řezu sirupem – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 60 minut
Ingredience pro těsto na citronový řez, 12 porcí
- 350 g dortových oplatků (nebo podrcené kukuřičné lupínky)
- 4 vejce
- 230 ml slunečnicového oleje
- 200 g cukru krystalu
- jemně nastrouhaná kůra ze dvou citrónů
- 2 kávové lžičky vanilkové esence
- 200 g řeckého jogurtu (nebo aspoň řeckého typu)
- jeden prdopeč
Ingredience pro sirup na citronový řez
- 300 ml vody
- 300 g cukru krystal
- 1 celá skořice
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
- citrónová šťáva ze dvou citrónů
- polévková lžíce medu
Příprava těsta na citronový řez
V našem receptu na citrónový řez použijeme jako základ do korpusu rozdrobené dortové oplatky. Řecké hospodyňky používají filové těsto nakrájené na kousky, nebo usušené a rozdrobené. S lépe dostupnými dortovými oplatky se tak vyhneme pracnému shánění originálního fila a výsledek máme zaručen!
Oplatky rozdrobíme na drobno a nijak se při tom netrápíme, že jsou některé kousky větší a něco je na prach. Ono se to v korpusu při pečení všechno pěkně spojí.
Troubu rozehřejeme na 170°C.
Do přiměřeně hluboké misky rozklepneme 4 vejce, nalijeme všechen slunečnicový olej a přisypeme cukr krystal.
Přidáme na jemno nastrouhanou kůru ze dvou dobře očištěných citrónů a vanilkovou esenci. Dále do směsi pro citrónový řez přidáme hustý řecký jogurt (nebo řeckého typu).
Všechny ingredience promícháme metlou, nebo šlehačem a vyšleháme do jednolitého vaječného základu pro citrónový řez.
Do podrcených oplatek vmícháme prdopeč. Takto připravené oplatky postupně vmícháme do vaječného základu. Vyměníme metlu za vhodnější nástroj a vše důkladně promícháme a spojíme v kompaktní hmotu.
Těsto pro citrónový řez máme nachystáno.
Formu na pečení (velikost asi tak 25×35) vymažeme máslem. Vymažeme i boky. Moučit netřeba. Všechno těsto přeneseme do formy a rovnoměrně rozprostřeme.
Nepoužívejte rozdělávací dortovou formu, sirup by by během vsakování do upečeného korpusu vytékal netěsnící spárou!
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170°C. 30 -40 minut.
Příprava sirupu na citrónový řez
Zatímco se nám korpus peče, připravíme si citrónový sirup na zálivku.
Do vhodné nádoby vlijeme vodu a začneme ji zahřívat. Postupně přisypeme všechen cukr (část cukru můžeme nahradit vanilkovým cukrem). Přidáme celou skořici, jemně nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a med. Jakmile se cukr a med zahříváním rozpustí, přidáme čistou citrónovou šťávu ze dvou citrónu. Sirup přivedeme téměř k varu (ode dna začnou stoupat malé bublinky). Citrónový sirup odstavíme z plotny a dáme vychladit.
Citronový řez z oplatkového těsta
Během pečení korpus sledujeme a pokud začne tmavnout příliš brzo, přikryjeme jej svrchu kusem alobalu. Po 40. minutách upečený korpus z trouby vytáhneme a ihned jej polijeme vychlazeným citrónovým sirupem.
Sirup se do korpusu vsakuje poměrně pomalu, ale během hodiny máme Citrónový řez nádherně prosáklý. A během odhánění nedočkavých mlsounů nám také vychladne na provozní teplotu.
Domovem se line nádherná vůně citrónů a tak nám už zbývá poslední krok – Citrónový řez naporcovat a pozvat rodinu, či přátele, k posezení u čerstvě uvařené kávy…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu – Citrónový řez
Citrónový řez
Potřebná výbava
- Mísa na míchání
- Keramická zapékací miska 20×25 cm (nebo odpovídající jiná)
Suroviny
- Ingredience pro těsto
- 350 g dortových oplatků (nebo podrcené kukuřičné lupínky)
- 4 ks vejce
- 230 ml slunečnicového oleje
- 200 g cukru krystalu
- jemně nastrouhaná kůra ze dvou citrónů
- 2 kávové lžičky vanilkové esence
- 200 g řeckého jogurtu (nebo aspoň řeckého typu)
- 1 balení prášku do pečiva
- Ingredience pro sirup
- 300 ml vody
- 300 g cukru krystal
- 1 ks skořicové kůry
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
- citrónová šťáva ze dvou citrónů
- polévková lžíce medu
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…