fbpx
Citrónový řez – dezert z oplatkového těsta nasáklý citrónovým sirupem
Print Friendly, PDF & Email

Citrónový řez – Λεμονόπιτα – je řecký dezert nasáklý citrónovým sirupem. Klasická sladkost na lžičku, podávaná při odpolední siestě ke kávičce. Jemná citrónová chuť tohoto vlhkého pošušňáníčka se báječně snoubí s hořkou kávou. Nebo s řeckým horským čajem.

Doba přípravy

  • Příprava těsta – 15 minut
  • pečení řezu – 40 minut
  • polití řezu sirupem – 5 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 60 minut

Ingredience pro těsto na citronový řez, 12 porcí

  • 350 g dortových oplatků (nebo podrcené kukuřičné lupínky)
  • 4 vejce
  • 230 ml slunečnicového oleje
  • 200 g cukru krystalu
  • jemně nastrouhaná kůra ze dvou citrónů
  • 2 kávové lžičky vanilkové esence
  • 200 g řeckého jogurtu (nebo aspoň řeckého typu)
  • jeden prdopeč

Ingredience pro sirup na citronový řez

  • 300 ml vody
  • 300 g cukru krystal
  • 1 celá skořice
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
  • citrónová šťáva ze dvou citrónů
  • polévková lžíce medu

Příprava těsta na citronový řez

V našem receptu na citrónový řez použijeme jako základ do korpusu rozdrobené dortové oplatky. Řecké hospodyňky používají filové těsto nakrájené na kousky, nebo usušené a rozdrobené. S lépe dostupnými dortovými oplatky se tak vyhneme pracnému shánění originálního fila a výsledek máme zaručen!

Oplatky rozdrobíme na drobno a nijak se při tom netrápíme, že jsou některé kousky větší a něco je na prach. Ono se to v korpusu při pečení všechno pěkně spojí.
Troubu rozehřejeme na 170°C.

Do přiměřeně hluboké misky rozklepneme 4 vejce, nalijeme všechen slunečnicový olej a přisypeme cukr krystal.

Přidáme na jemno nastrouhanou kůru ze dvou dobře očištěných citrónů a vanilkovou esenci. Dále do směsi pro citrónový řez přidáme hustý řecký jogurt (nebo řeckého typu).

Všechny ingredience promícháme metlou, nebo šlehačem a vyšleháme do jednolitého vaječného základu pro citrónový řez.

Do podrcených oplatek vmícháme prdopeč. Takto připravené oplatky postupně vmícháme do vaječného základu. Vyměníme metlu za vhodnější nástroj a vše důkladně promícháme a spojíme v kompaktní hmotu.
Těsto pro citrónový řez máme nachystáno.

Formu na pečení (velikost asi tak 25×35) vymažeme máslem. Vymažeme i boky. Moučit netřeba. Všechno těsto přeneseme do formy a rovnoměrně rozprostřeme.

Nepoužívejte rozdělávací dortovou formu, sirup by by během vsakování do upečeného korpusu vytékal netěsnící spárou!

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170°C. 30 -40 minut.

Příprava sirupu na citrónový řez

Zatímco se nám korpus peče, připravíme si citrónový sirup na zálivku.

Do vhodné nádoby vlijeme vodu a začneme ji zahřívat. Postupně přisypeme všechen cukr (část cukru můžeme nahradit vanilkovým cukrem). Přidáme celou skořici, jemně nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a med. Jakmile se cukr a med zahříváním rozpustí, přidáme čistou citrónovou šťávu ze dvou citrónu. Sirup přivedeme téměř k varu (ode dna začnou stoupat malé bublinky). Citrónový sirup odstavíme z plotny a dáme vychladit.

Citronový řez z oplatkového těsta

Během pečení korpus sledujeme a pokud začne tmavnout příliš brzo, přikryjeme jej svrchu kusem alobalu. Po 40. minutách upečený korpus z trouby vytáhneme a ihned jej polijeme vychlazeným citrónovým sirupem.

Sirup se do korpusu vsakuje poměrně pomalu, ale během hodiny máme Citrónový řez nádherně prosáklý. A během odhánění nedočkavých mlsounů nám také vychladne na provozní teplotu.

Domovem se line nádherná vůně citrónů a tak nám už zbývá poslední krok – Citrónový řez naporcovat a pozvat rodinu, či přátele, k posezení u čerstvě uvařené kávy…

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu – Citrónový řez

Lemonopita

Citrónový řez

Laďa TYDRA
Citrónový řez – Λεμονόπιτα – je řecký dezert nasáklý citrónovým sirupem. Klasická sladkost na lžičku, podávaná při odpolední siestě ke kávičce.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 40 minutes
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 12

Potřebná výbava

  • Mísa na míchání
  • Keramická zapékací miska 20×25 cm (nebo odpovídající jiná)

Suroviny
  

  • Ingredience pro těsto
  • 350 g dortových oplatků (nebo podrcené kukuřičné lupínky)
  • 4 ks vejce
  • 230 ml slunečnicového oleje
  • 200 g cukru krystalu
  • jemně nastrouhaná kůra ze dvou citrónů
  • 2 kávové lžičky vanilkové esence
  • 200 g řeckého jogurtu (nebo aspoň řeckého typu)
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Ingredience pro sirup
  • 300 ml vody
  • 300 g cukru krystal
  • 1 ks skořicové kůry
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
  • citrónová šťáva ze dvou citrónů
  • polévková lžíce medu
Klíčová slova Citrónový řez, Dezert, Lemonopita, Řecký dezert
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
4.2 5 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x