Gemista – Γεμιστά – je pečená zelenina plněná dušeným mletým masem s rýží a dužinou vydlabanou z použité zeleniny. Variabilita tohoto řeckého, typicky letního pokrmu je obrovská. Pokud vynecháme mleté maso, dostaneme skvělý vegetariánský pokrm. Použijeme-li místo mletého masa mořské plody (chobotnici, mušle…), posuneme tento pokrm do jiné úrovně gurmánského zážitku.
Plnit můžeme prakticky jakoukoliv zeleninu kterou lze vydlabat a ta si i poté zachová svůj tvar. Rajčata, cukety, kapie všech barev, velké cibule, lilek. Nádivka je samozřejmě ochucena čerstvou petrželovou natí, bazalkou a nesmí chybět tymián ani oregano! Každá zelenina přitom dodá Gemista (čti Jemistá) charekteristickou chuť. Takže když budete zeleninu navzájem různě kombinovat, bude tato letní lahůdka chutnat pokaždé jinak. Pokud si dokážete všechnu zeleninu vypěstovat sami, pořídíte parádní oběd doslova za hubičku!
Doba přípravy
- Příprava zeleniny – 20 minut
- Restování masa a zeleniny – 15 minut
- Dušení masové směsi s rýží – 20 minut
- Plnění zeleniny náplní – 5 minut
- Zapékání Gemista – 60 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 hodiny
Ingredience
- 1 kg mletého masa (hovězí, nebo směs vepřového a hovězího)
- 3 velká pevná rajčata (například odrůda Marmande)
- 2 středně velké lilky
- 2 cukety
- 2-3 cibule
- 6-8 brambor podle velikosti
- vodu na podlití
- 20 deka rýže Karolína (nebo jinou kulatozrnou rýži)
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 hrsti nasekané petrželové natě
- hrst bazalky (nebo máty)
- tymián
- oregano
- směs bylinek na brambory
Příprava zeleniny na Gemista
Volba druhu a množství zeleniny pro dnešní Gemista záleží na nabídce vaší zahrádky či trhu. A také na velikosti pekáče, do kterého budete zeleninový tetris skládat! Doporučuji si zeleninku na pekáč naskládat tréninkově celou a počítat také s tím, že ji chceme obsypat bramborami!
Z každé zeleniny odřízneme „pokličku“ (tu odložíme bokem) a opatrně ji vydlabeme tak, aby zbyla dostatečně silná skořápka. Tedy 5-10 mm silná stěna. Rajčata jdou snadno, u lilků a cuket si pomůžeme tím, že dužinu nařežeme nožem s kulatou špičkou na mřížku. Tu pak vydlabeme lžící. Jen prosím opatrně, aby jste neprořízli skořápku zeleniny, ani svoji dlaň!
Větší vydlabané kousky nařežeme na menší a vše společně odkládáme do vhodné mísy. Lilková dužina má tendenci oxidací hnědnout, to ale není na závadu Tuto zeleninovou směs prosolíme, opepříme, promícháme a odložíme stranou.
Vydlabané zeleninové koráby na Jemistá naskládáme do vhodného pekáče, vnitřky posolíme a lehce pokapeme olivovým olejem.
Dušení masové směsi s rýží
V hlubší pánvi typu Wok rozehřejeme olivový olej a orestujeme na jemno nakrájenou cibulku do sklovata. Přidáme mleté maso a zprudka je osmahneme. Přitom do mletého masa neustále strkáme a hňácáme, aby se rozpadlo na drobné kousky. V průběhu restování masa na Gemista přidáme tymián, sůl a mletý pepř.
Jakmile mleté maso zbledne, pustí šťávu a vyvane z něj odér syrového masa, přidáme k němu odložené nakrájené dužiny a dvě hrsti nasekané petrželové natě. Pokud je směs příliš „suchá“, podlejeme ji trochou vřelé vody aby se dusila, ne smažila.
Kolik vody? To vždy záleží na použité zelenině, výsledný zoftík by měl mezi kousky masa a zeleniny probublávat. Nezapomeňme, že budeme přidávat rýži a ta se také musí podusit. Rýže přebytečnou vláhu spolehlivě vypije.
Promícháme a dusíme na malém plameni celou směs na Gemista 10 minut pod poklicí.
Po deseti minutách nasypeme do masovo zeleninové směsi rýži, promícháme a dusíme společně dalších 20 minut.
Zatímco se náplň do Jemistá dusí, nakrájíme brambory na měsíčky a poctivě jimi vyplníme každou skulinu mezi zeleninovými koráby. Brambory lehce osolíme a posypeme vynikající řeckou směsí bylinek na brambory. Kdo nemá, použije směs tymiánu, oregana a mletého koriandrového semínka.
Po dvaceti minutách Masovou směs ochutnáme, případně dosolíme a vmícháme do ní hrst čerstvé bazalky (můžete nahradit čerstvou mátou) a přiměřeně oregana. Nádivku máme připravenou!
Plníme Gemista
Rozehřejeme troubu na 180 °C.
Každý zeleninový koráb lžící poctivě naplníme masovou nádivkou až po okraj…
… a každý kousek zeleniny přiklopíme jeho vlastní pokličkou.
Podlijeme Jemistá trochou teplé vody, vše pokropíme olivovým olejem a odkrytý pekáč strčíme do vyhřáté trouby.
Pečeme jednu hodinu na 180 °C
Náš tip
Stoprocentně vám nějaká nádivka zbude, díky přidanému mletému masu a rýži je její objem větší než dutiny po vydlabání dužin. Doporučuji tedy zbylou nádivku dát do zapékací misky, pokropit olivovým olejem a posypat strouhaným pikantním sýrem typu Kefalotyri nebo Graviéra. Takto vyšperkované masovo-zeleninové rizoto dejte do trouby společně s Gemistá a zapékejte, dokud se sýr neroztaví a chytne zlatavou barvičku! Mňam!
Gemistá můžete vyladit strouhaným sýrem Graviéra nebo kousky Fety.
Mě osobně nejvíce chutná Jemistá v rajčeti, takto je echt svěží a pikantní. Přeji hodně úspěchů při kombinování vaší oblíbené zeleniny!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Gemista
Gemista – pečená zelenina plněná dušeným mletým masem s rýží
Potřebná výbava
- Pánev na dušení masa a zeleniny
- Pekáč na zapékání Gemista
Suroviny
1 kg mletého masa (hovězí, nebo směs vepřového a hovězího)
3 velká pevná rajčata (například odrůda Marmande)
2 středně velké lilky
2 cukety
2-3 cibule
6-8 brambor podle velikosti
20 deka rýže Karolína (nebo jinou kulatozrnou rýži)
voda na podlití
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
2 hrsti nasekané petrželové natě
hrst bazalky (nebo máty)
tymián
oregano
směs bylinek na brambory
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…