Pantzarosalata – παντζαροσαλάτα – je v Řecku oblíbený salát z červené řepy se zeleným jablkem. Jablíčko nakrájené na kostičky dodá červené řepě pikantní nasládlou kyselost a není tím pádem tak ostrý jako ten u nás tradičně podávaný se syrovou cibulí. Takto jsme ho ochutnali na ostrově Leros.
Další – v Řecku neméně oblíbenou – variací je Pantzarosalata s nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. To je zase úplně jiný level, takto připravený salát z červené řepy je příjemně aromatický a ořechy při degustaci příjemně chroupou.
Salát připravíte během pár minut a zaručeně si na něm pochutná i váš manžel, kterému červenou řepu znechutili ve školní jídelně!
Doba přípravy
- Nakrájení uvařené červené řepy a jablka na kostičky – 15 minut
- Smíchání všech ingrediencí – 5 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 20 minut
Ingredience na Pantzarosalatu pro celou rodinu
- 1 kg červené řepy
- 1 zelené jablko (pokud nemáte na zahradě zelené, holt použijte to krásně do červena vyzrálé)
- 2 stroužky česneku
- 300 g majonézy
- 250 g řeckého jogurtu
- polévková lžíce červeného vinného octa
- 3 polévkové lžíce kvalitního panenského olivového oleje
- sůl
- čerstvě pomletý pepř
Pokud se rozhodnete pro variantu παντζαροσαλάτα με καρύδια (s vlašskými ořechy), přimíchejte do salátu z červené řepy hrst nahrubo posekaných vlašských ořechů
Příprava červené řepy
Červenou řepu je před využitím do salátu nutno doměkka uvařit v osolené vodě. Počítejte s tím, že malé bulvy budete vařit nejméně 30 minut, ty větší i 2 hodiny. Dobře uvařenou řepu snadno propíchnete tenkým ostrým nožem – pokud se nůž zastaví před jejím středem, je nutno vařit dále. Dobu vaření můžete zkrátit na 15 minut tak, že řepu uvaříte v tlakovém hrnci.
Pokud možno, vybírejte řepu stejné velikosti, jinak ji budete uvařenou vytahovat z hrnce postupně a to fakt nechcete…
Někdo přidává k řepě při vaření trochu fenyklu, ten však dokáže ovlivnit výslednou chuť i vůni Pantzarosalata, takže fenykl si schovejte až budete červenou řepu nakládat na zimu do zavařovaček.
Po uvaření řepu vyloupeme ze slupky, rozkrájíme na poloviny a necháme ji vychládnout
Mícháme Pantzarosalata – salát z červené řepy
Vychládlou řepu nakrájíme na kostičky přesně takové velikosti, jaká nám při konzumaci bude vyhovovat. Prostě tak akorát. Asi bych tedy řepu nestrouhal a příliš velké kousky by mohly od degustace odrazovat děti i manžela.
Pokud nechcete mít ruce červené jako indická tanečnice, použijte při krájení rukavice.
K nakrájené červené řepě přidejte olivový olej, vinný ocet a prolisujte dva stroužky česneku. Osolte, opepřete a směs důkladně promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte. Pokud připravujete Pantzarosalata pro partičku drsných chlapíků, klidně přidejte i pálivé bukovo kaftero (nebo chilli).
Jablíčko nakrájejte na kostičky 5x5x5 mm a přimíchejte k marinované červené řepě – nekrájejte je příliš dopředu, nebo vám oxidací zhnědne!
Nyní vstupuje na scénu majonéza. Ta dokáže ovlivnit výslednou chuť Pantzarosalata natolik, že si dobře rozmyslete, kterou do salátu použijete! Na našem trhu najdeme majonézy nasládlé, silně kyselé… Můžete si samozřejmě připravit lahodnou jemnou domácí majolku podle vašeho osvědčeného receptu. Rozhodně bych nedoporučoval použít tatarskou omáčku.
Pokud chcete mít Pantzarosalata zdravější, tak majonézu vynechejte a v tom případě přidejte dvojnásobek jogurtu. A také v tom případě přidejte více vinného octa – postupně, po troškách a ochutnávejte, ať nepřestřelíte!
Červenou řepu s majonézou důkladně promíchejte.
Na závěr přimíchejte do Pantzarosalata jogurt – samozřejmě hutný řecký!
Výsledná chuť Pantzarosalata vás ohromí svojí svěžestí díky sladkokyselému jablíčku. Navíc – pokud si odmyslíme drobný hřích v podobě majonézy – uděláte něco pro své zdraví a imunitu díky červené řepě a olivovému oleji.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Pantzarosalata
Pantzarosalata – salát z červené řepy se zeleným jablkem
Potřebná výbava
- Mísa na smíchání ingrediencí
- Prkénko a nůž na pokrájení řepy a jablka
Suroviny
1 kg červené řepy
1 zelené jablko (pokud nemáte na zahradě zelené, holt použijte to krásně do červena vyzrálé)
2 stroužky česneku
300 g majonézy
250 g řeckého jogurtu
polévková lžíce červeného vinného octa
3 polévkové lžíce kvalitního panenského olivového oleje
sůl
čerstvě pomletý pepř
Notes
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…