fbpx
Galaktoboureko kataifi – mléčný krém ve vlasovém filo kataifi

Galaktoboureko kataifi –  Γαλακτομπούρεκο με Κανταΐφι – je mléčný krém trůnící ve vlasovém filo kantaifi. A mléka obsahuje opravdu docela hodně – více než litr na půl kila fila! Ovšem díky semolinové krupici se všechno mléko přetransformuje do lahodného krému ochuceného vanilkou. A spoustou cukru.

Cukr tvoří také podstatnou složku citrónového sirupu, kterým Galaktoboureko kataifi přelijeme. Takže klasický vlhký řecký desert na lžičku. Klidně i do ruky – budete potom ale řádně ulepeni. Nemusíte se ale nijak dopředu děsit – ve finále vám tato lahůdka nijak sladká nepřipadne.

Doba přípravy

  • Chystání surovin – 10 minut
  • Vaření mléčného krému – 20 minut
  • Tuhnutí krému – 15 minut
  • Plnění krému do fila kataifi – 5 minut
  • Pečení Galaktoboureko s kataifi – 1 hodina
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 hodiny

Ingredience pro 16 porcí Galaktoboureko s kataifi

  • balení filo kataifi (500g)
  • 250 g rozpuštěného másla na pokapání kataifi

NA KRÉM GALAKTOBOUREKO

  • 1200 ml mléka
  • 300 g cukru krystal
  • 120 g jemné semolinové krupice (simigdáli psiló)
  • 40 g hrubé semolinové krupice (simigdáli chontró)
  • 50 g másla na zjemnění krému
  • 1/2 lžičky mletého vanilkového lusku (nebo přiměřeně vanilkové esence)
  • 3 vaječné žloutky

NA CITRÓNOVÝ SIRUP

  • 600 ml vody
  • 700 g cukru krystal
  • kůru z poloviny citrónu
  • vymačkanou šťávu z poloviny citrónu
  • 1 skořicovou kůru

Příprava citrónového sirupu

Citrónový sirup si připravíme jako první v pořadí, aby stačil před aplikací na Galaktoboureko s kataifi důkladně vychladnout.

Do přiměřeně velkého kastrólu odměříme cukr, vodu a začneme zahřívat. Přidáme citrónovou kůru a větší kousek skořicové kůry. Jakmile začne sirup vařit, odstavíme jej z plotýnky a přidáme šťávu vymačkanou z poloviny citrónu. Takto připravený sirup dáme vychladit.

Příprava krému Galaktoboureko

Než začne sirup vřít, nelelkujeme a nepoflakujeme se v kuchyni a připravíme si suroviny na krém Galaktoboureko. Do většího kastrólu odměříme mléko a nasypeme doň potřebnou dávku cukru a mletou vanilku.

Smícháme dohromady obě semolinové krupice. Asi takhle: pokud nemáme semolinovou krupici simigdáli, nahradíme ji hrubou semolinovou moukou, kterou u nás seženete snadněji. Oddělíme 3 žloutky od bílků a na kostky nakrájíme máslo na zjemnění hotového krému.

Mléko s cukrem přivedeme za neustálého míchání pomalu k varu. Jakmile se začnou v mléku tvořit bublinky, přisypeme simigdali. Opět neustále ode dna mícháme, aby se nevytvořily krupicové žmolky. A také aby jsme semolinový krém nepřipálili! Když krém zhoustne, snížíme teplotu plotýnky na minimum a mícháme jen občas.

Takto vaříme Galaktoboureko zhruba 10 minut, dokud nezhoustne do konzistence husté krupičné kaše. Poté krém Galaktoboureko odstavíme z plotýnky a vmícháme 3 vaječné žloutky.

Na závěr rozmícháme v krému 50 gramů másla na zjemnění, povrch uhladíme a uzavřeme potravinářskou fólií. Jinak by se na povrchu vytvořil při tuhnutí škraloup a to opravdu nechceme!

Příprava fila kataifi

Filo kataifi vytáhneme z mrazáku (nebo použijeme chlazené filo) s dostatečnou časovou rezervou – nejlépe hned ráno – aby pěkně povolilo. Rozhodně nerozmrazujeme kataifi v mikrovlnce!

Kataifi (Κανταΐφι – čti kandaifi) rozdělíme na dvě nestejně velké části a tu menší odložíme bokem. Tu větší – asi tak 3/5 z celého balení- roztřepeme na načechraný chomáč těstovinových vlásků. Prostě vlasy krásně provzdušníme, jinak vznikne při pečení nevzhledný slepenec.

Plnění kataifi krémem Galaktoboureko

Načechrané kataifi rozprostřeme na dno pekáče tak, aby se vlasy tlačily podél jeho boků vzhůru – vytvoříme tím úhledné čapí minihnízdo. Budoucí lože pro Galaktoboureko krém. Na takto vytvořený vlasový korpus hojně pocákáme pomocí mašlovačky 1/3 rozpuštěného másla. A začneme nanášet na kataifi krém tak, aby mezi Galaktoboureko a boky pekáče stále zůstávala dostatečná vrstva těstovinových vlasů.

Krém pomocí kuchyňské špachtličky rovnoměrně rozžducháme a nahňácáme ke kataifi na dno i podél boků pekáče. Díky tomu, že krém mezitím pod fólií ztuhl, drží vlasy i na bocích krásně načechranou pozici. Galaktoboureko kataifi se začíná rýsovat! Načechráme tedy druhou část nudlových vlasů a rozprostřeme je na krém.
V tento moment rozehřejeme troubu na 180°C.

Na závěr přípravy Galaktoboureko kataifi pocákáme horní vrstvu vlasů zbylým máslem. Přitom pomocí mašlovačky s hojností másla vtláčíme kataifi podél boků pekáče, čímž dostáváme tuk i na dosud suché nudličky.

Galaktoboureko kataifi máme připraveno, trouba je roztopena na 180°C – šup s pekáčem do teplíčka! Pečeme celou hodinu do zlatova.

Citrónový sirup pro Galaktoboureko kataifi

Jakmile máme upečeno, přichází ke slovu vychlazený citrónový sirup. Je důležité jej nalít na rozžhavené Galktoboureko kataifi ihned po jeho vytažení z trouby. Sirup začneme na zlatavé vlasy nalívat pomocí naběračky, pěkně od středu ke krajům. Při kontaktu s rozpálenými boky pekáče sirup reaguje poměrně bouřlivě, doporučuji tedy raději používat chňapky na ochranu rukou. Děti bych raději z této operace vynechal.

Přestože se nám po chvíli zdá, že je toho sirupu nějak mnoho a Galalaktoboureko kataifi v něm doslova plave, neumdléváme a vypotřebujeme sirup do poslední kapičky. Nebojte, do dvou, do tří hodin se celý, celičký vstřebá do kataifi. Není od věci zpočátku sirup pomocí lžičky z boků přecmrndávat do středu Galaktoboureka.

Jakmile Galaktoboureko kataifi vychladne na okolní teplotu, je krém dostatečně ztuhlý a tudíž vhodný ke krájení. Hned po prvním soustu na ochutnání se vám v ústech rozplyne samo nebe – to vám garantuji!

Galaktoboureko kataifi je přímo božský desertík na lžičku. A s dobrou kávičkou jako přílohou uděláte na své přátele nesmazatelný dojem…

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

 

 

Karta receptu na Galaktoboureko kataifi

Galaktoboureko kataifi

Galaktoboureko kataifi – mléčný krém ve vlasovém filo kataifi

Laďa TYDRA
Galaktoboureko kataifi –  Γαλακτομπούρεκο με Κανταΐφι – je mléčný krém trůnící ve vlasovém filo kantaifi. A mléka obsahuje opravdu docela hodně – více než litr na půl kila fila! Ovšem díky semolinové krupici se všechno mléko přetransformuje do lahodného krému ochuceného vanilkou. A spoustou cukru.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 2 hours
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 16
Energie 358 kcal

Potřebná výbava

  • hrnec na vaření krému
  • hrnec na vaření sirupu
  • pečící forma na Galaktoboureko kataifi

Suroviny
  

balení filo kataifi (500g

)250 g rozpuštěného másla na pokapání kataifi

NA KRÉM GALAKTOBOUREKO

1200 ml mléka

300 g cukru krystal

120 g jemné semolinové krupice (simigdáli psiló)

40 g hrubé semolinové krupice (simigdáli chontró)

50 g másla na zjemnění krému

1/2 lžičky mletého vanilkového lusku (nebo přiměřeně vanilkové esence)

3 vaječné žloutky

NA CITRÓNOVÝ SIRUP

600 ml vody

700 g cukru krystal

kůru z poloviny citrónu

vymačkanou šťávu z poloviny citrónu

1 skořicovou kůru

Notes

Do přiměřeně velkého kastrólu odměříme cukr, vodu a začneme zahřívat. Přidáme citrónovou kůru a větší kousek skořicové kůry. Jakmile začne sirup vařit, odstavíme jej z plotýnky a přidáme šťávu vymačkanou z poloviny citrónu. Takto připravený sirup dáme vychladit.
Dále postupujeme dle receptu uvedeném výše…

Nutriční hodnoty

Calories: 358kcal
Klíčová slova Galaktoboureko kataifi
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x