Galaktoboureko kataifi – Γαλακτομπούρεκο με Κανταΐφι – je mléčný krém trůnící ve vlasovém filo kantaifi. A mléka obsahuje opravdu docela hodně – více než litr na půl kila fila! Ovšem díky semolinové krupici se všechno mléko přetransformuje do lahodného krému ochuceného vanilkou. A spoustou cukru.
Cukr tvoří také podstatnou složku citrónového sirupu, kterým Galaktoboureko kataifi přelijeme. Takže klasický vlhký řecký desert na lžičku. Klidně i do ruky – budete potom ale řádně ulepeni. Nemusíte se ale nijak dopředu děsit – ve finále vám tato lahůdka nijak sladká nepřipadne.
Doba přípravy
- Chystání surovin – 10 minut
- Vaření mléčného krému – 20 minut
- Tuhnutí krému – 15 minut
- Plnění krému do fila kataifi – 5 minut
- Pečení Galaktoboureko s kataifi – 1 hodina
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 hodiny
Ingredience pro 16 porcí Galaktoboureko s kataifi
- balení filo kataifi (500g)
- 250 g rozpuštěného másla na pokapání kataifi
NA KRÉM GALAKTOBOUREKO
- 1200 ml mléka
- 300 g cukru krystal
- 120 g jemné semolinové krupice (simigdáli psiló)
- 40 g hrubé semolinové krupice (simigdáli chontró)
- 50 g másla na zjemnění krému
- 1/2 lžičky mletého vanilkového lusku (nebo přiměřeně vanilkové esence)
- 3 vaječné žloutky
NA CITRÓNOVÝ SIRUP
- 600 ml vody
- 700 g cukru krystal
- kůru z poloviny citrónu
- vymačkanou šťávu z poloviny citrónu
- 1 skořicovou kůru
Příprava citrónového sirupu
Citrónový sirup si připravíme jako první v pořadí, aby stačil před aplikací na Galaktoboureko s kataifi důkladně vychladnout.
Do přiměřeně velkého kastrólu odměříme cukr, vodu a začneme zahřívat. Přidáme citrónovou kůru a větší kousek skořicové kůry. Jakmile začne sirup vařit, odstavíme jej z plotýnky a přidáme šťávu vymačkanou z poloviny citrónu. Takto připravený sirup dáme vychladit.
Příprava krému Galaktoboureko
Než začne sirup vřít, nelelkujeme a nepoflakujeme se v kuchyni a připravíme si suroviny na krém Galaktoboureko. Do většího kastrólu odměříme mléko a nasypeme doň potřebnou dávku cukru a mletou vanilku.
Smícháme dohromady obě semolinové krupice. Asi takhle: pokud nemáme semolinovou krupici simigdáli, nahradíme ji hrubou semolinovou moukou, kterou u nás seženete snadněji. Oddělíme 3 žloutky od bílků a na kostky nakrájíme máslo na zjemnění hotového krému.
Mléko s cukrem přivedeme za neustálého míchání pomalu k varu. Jakmile se začnou v mléku tvořit bublinky, přisypeme simigdali. Opět neustále ode dna mícháme, aby se nevytvořily krupicové žmolky. A také aby jsme semolinový krém nepřipálili! Když krém zhoustne, snížíme teplotu plotýnky na minimum a mícháme jen občas.
Takto vaříme Galaktoboureko zhruba 10 minut, dokud nezhoustne do konzistence husté krupičné kaše. Poté krém Galaktoboureko odstavíme z plotýnky a vmícháme 3 vaječné žloutky.
Na závěr rozmícháme v krému 50 gramů másla na zjemnění, povrch uhladíme a uzavřeme potravinářskou fólií. Jinak by se na povrchu vytvořil při tuhnutí škraloup a to opravdu nechceme!
Příprava fila kataifi
Filo kataifi vytáhneme z mrazáku (nebo použijeme chlazené filo) s dostatečnou časovou rezervou – nejlépe hned ráno – aby pěkně povolilo. Rozhodně nerozmrazujeme kataifi v mikrovlnce!
Kataifi (Κανταΐφι – čti kandaifi) rozdělíme na dvě nestejně velké části a tu menší odložíme bokem. Tu větší – asi tak 3/5 z celého balení- roztřepeme na načechraný chomáč těstovinových vlásků. Prostě vlasy krásně provzdušníme, jinak vznikne při pečení nevzhledný slepenec.
Plnění kataifi krémem Galaktoboureko
Načechrané kataifi rozprostřeme na dno pekáče tak, aby se vlasy tlačily podél jeho boků vzhůru – vytvoříme tím úhledné čapí minihnízdo. Budoucí lože pro Galaktoboureko krém. Na takto vytvořený vlasový korpus hojně pocákáme pomocí mašlovačky 1/3 rozpuštěného másla. A začneme nanášet na kataifi krém tak, aby mezi Galaktoboureko a boky pekáče stále zůstávala dostatečná vrstva těstovinových vlasů.
Krém pomocí kuchyňské špachtličky rovnoměrně rozžducháme a nahňácáme ke kataifi na dno i podél boků pekáče. Díky tomu, že krém mezitím pod fólií ztuhl, drží vlasy i na bocích krásně načechranou pozici. Galaktoboureko kataifi se začíná rýsovat! Načechráme tedy druhou část nudlových vlasů a rozprostřeme je na krém.
V tento moment rozehřejeme troubu na 180°C.
Na závěr přípravy Galaktoboureko kataifi pocákáme horní vrstvu vlasů zbylým máslem. Přitom pomocí mašlovačky s hojností másla vtláčíme kataifi podél boků pekáče, čímž dostáváme tuk i na dosud suché nudličky.
Galaktoboureko kataifi máme připraveno, trouba je roztopena na 180°C – šup s pekáčem do teplíčka! Pečeme celou hodinu do zlatova.
Citrónový sirup pro Galaktoboureko kataifi
Jakmile máme upečeno, přichází ke slovu vychlazený citrónový sirup. Je důležité jej nalít na rozžhavené Galktoboureko kataifi ihned po jeho vytažení z trouby. Sirup začneme na zlatavé vlasy nalívat pomocí naběračky, pěkně od středu ke krajům. Při kontaktu s rozpálenými boky pekáče sirup reaguje poměrně bouřlivě, doporučuji tedy raději používat chňapky na ochranu rukou. Děti bych raději z této operace vynechal.
Přestože se nám po chvíli zdá, že je toho sirupu nějak mnoho a Galalaktoboureko kataifi v něm doslova plave, neumdléváme a vypotřebujeme sirup do poslední kapičky. Nebojte, do dvou, do tří hodin se celý, celičký vstřebá do kataifi. Není od věci zpočátku sirup pomocí lžičky z boků přecmrndávat do středu Galaktoboureka.
Jakmile Galaktoboureko kataifi vychladne na okolní teplotu, je krém dostatečně ztuhlý a tudíž vhodný ke krájení. Hned po prvním soustu na ochutnání se vám v ústech rozplyne samo nebe – to vám garantuji!
Galaktoboureko kataifi je přímo božský desertík na lžičku. A s dobrou kávičkou jako přílohou uděláte na své přátele nesmazatelný dojem…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Galaktoboureko kataifi
Galaktoboureko kataifi – mléčný krém ve vlasovém filo kataifi
Potřebná výbava
- hrnec na vaření krému
- hrnec na vaření sirupu
- pečící forma na Galaktoboureko kataifi
Suroviny
balení filo kataifi (500g
)250 g rozpuštěného másla na pokapání kataifi
NA KRÉM GALAKTOBOUREKO
1200 ml mléka
300 g cukru krystal
120 g jemné semolinové krupice (simigdáli psiló)
40 g hrubé semolinové krupice (simigdáli chontró)
50 g másla na zjemnění krému
1/2 lžičky mletého vanilkového lusku (nebo přiměřeně vanilkové esence)
3 vaječné žloutky
NA CITRÓNOVÝ SIRUP
600 ml vody
700 g cukru krystal
kůru z poloviny citrónu
vymačkanou šťávu z poloviny citrónu
1 skořicovou kůru
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…