fbpx
Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky

Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky. Základ polévky tvoří sušená kyselá Trahanas – Τραχανάς ξινός. Je oblíbená po celém Balkánu, Malé Ásii a v Arménii. Polévka je ochucena olivovým olejem a sýrem Feta. Můžeme ji dochutit mletým černým pepřem, tymiánem a oreganem.

Fermentace jogurtu s pšeničnou moukou a následné pomalé sušení Trahany na slunci je tradiční zpracování přebytků mléka v období letní hojnosti. Díky fermentaci tak vydrží jogurt s moukou do zimního období a je vítaným zdrojem vitamínů a minerálů. Trahana (také Tarhana) je prostě zdravá instantní polévka bez chemických přísad v balkánském duchu! Tudíž je její příprava velice jednoduchá, rychlá a hlavně levná.

Doba přípravy polévky Trahana

Příprava surovin – 5 minut
Vaření polévky Trahana – 15 minut
CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 20 minut

Ingredience pro 4 porce

Příprava surovin

Fetu nakrájíme (nebo podrtíme) na malé kousky.

Pečivo – podle vaší chuti buď rohlík, nebo chléb – nakrájíme na kostky a připravíme si pánev s olivovým olejem na osmahnutí krutonků.

Vaříme polévku Trahana

Sušená Trachana má podobu malých granulek velikosti do 5 mm a jemně nakysle voní. Tyto granulky nasypeme do vroucí vody a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Přidáme přiměřeně olivového oleje (2-3 polévkové lžíce) a přisypeme sýr feta.
Hustota výsledné polévky Trahana závisí od délky jejího vaření. Pokud chcete polévku hustou, vaříte 15 minut. Řidší polévku odstavte po deseti minutách.
Nezapomeňte polévku často míchat, jinak se přichytí na dno a to fakt nechcete… Během vaření osmahněte pečivo na zlatavé krutonky.

Správně uvařená polévka Trahana má hutnou konzistenci díky rozvařené pšeničné mouce a plavou v ní ne uplně rozvařené kousky sýru feta.

Hotovou polévku Trahana podáváme horkou, dochucenou bylinkami (nebo pepřem). Její chuť vyšperkujeme několika kapkami olivového oleje a křupavými krutonky.
Kdo ujíždí na mléčných, nebo kyselých polévkách, ten si polévku Trahana zamiluje!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu na polévku Trahana

Trahana

Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky

Laďa TYDRA
Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky. Základ polévky tvoří sušená kyselá Trachana – Τραχανάς ξινός. Je oblíbená po celém Balkánu, Malé Ásii a v Arménii. Polévka je ochucena olivovým olejem a sýrem Feta. Můžeme ji dochutit mletým černým pepřem, tymiánem a oreganem.
Zatím žádné hodnocení
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes
Druh jídla Polévka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 4
Energie 80 kcal

Potřebná výbava

  • Kastról na vaření polévky
  • Pánev na smažení krutonků

Postup
 

1 hrnek sušené Trahana xinó

4 hrnky vody

kvalitní panenský olivový olej

150 g sýru Feta

krutonky osmaženého pečiva

oregano

tymián

mletý černý pepř

    Notes

    Sušená Trachana má podobu malých granulek velikosti do 5 mm a jemně nakysle voní. Tyto granulky nasypeme do vroucí vody a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Přidáme přiměřeně olivového oleje (2-3 polévkové lžíce) a přisypeme sýr feta.
    Dále postupujeme dle receptu výše uvedenému…

    Nutriční hodnoty

    Calories: 80kcal
    Klíčová slova Trahana
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 2 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejnovější
    Nejstarší Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x