Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky. Základ polévky tvoří sušená kyselá Trahanas – Τραχανάς ξινός. Je oblíbená po celém Balkánu, Malé Ásii a v Arménii. Polévka je ochucena olivovým olejem a sýrem Feta. Můžeme ji dochutit mletým černým pepřem, tymiánem a oreganem.
Fermentace jogurtu s pšeničnou moukou a následné pomalé sušení Trahany na slunci je tradiční zpracování přebytků mléka v období letní hojnosti. Díky fermentaci tak vydrží jogurt s moukou do zimního období a je vítaným zdrojem vitamínů a minerálů. Trahana (také Tarhana) je prostě zdravá instantní polévka bez chemických přísad v balkánském duchu! Tudíž je její příprava velice jednoduchá, rychlá a hlavně levná.
Doba přípravy polévky Trahana
Příprava surovin – 5 minut
Vaření polévky Trahana – 15 minut
CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 20 minut
Ingredience pro 4 porce
- 1 hrnek sušené Trahana xinó
- 4 hrnky vody
- kvalitní panenský olivový olej
- 150 g sýru Feta
- krutonky osmaženého pečiva
- oregano
- tymián
- mletý černý pepř
Příprava surovin
Fetu nakrájíme (nebo podrtíme) na malé kousky.
Pečivo – podle vaší chuti buď rohlík, nebo chléb – nakrájíme na kostky a připravíme si pánev s olivovým olejem na osmahnutí krutonků.
Vaříme polévku Trahana
Sušená Trachana má podobu malých granulek velikosti do 5 mm a jemně nakysle voní. Tyto granulky nasypeme do vroucí vody a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Přidáme přiměřeně olivového oleje (2-3 polévkové lžíce) a přisypeme sýr feta.
Hustota výsledné polévky Trahana závisí od délky jejího vaření. Pokud chcete polévku hustou, vaříte 15 minut. Řidší polévku odstavte po deseti minutách.
Nezapomeňte polévku často míchat, jinak se přichytí na dno a to fakt nechcete… Během vaření osmahněte pečivo na zlatavé krutonky.
Správně uvařená polévka Trahana má hutnou konzistenci díky rozvařené pšeničné mouce a plavou v ní ne uplně rozvařené kousky sýru feta.
Hotovou polévku Trahana podáváme horkou, dochucenou bylinkami (nebo pepřem). Její chuť vyšperkujeme několika kapkami olivového oleje a křupavými krutonky.
Kdo ujíždí na mléčných, nebo kyselých polévkách, ten si polévku Trahana zamiluje!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na polévku Trahana
Trahana – řecká polévka z fermentovaného jogurtu a mouky
Potřebná výbava
- Kastról na vaření polévky
- Pánev na smažení krutonků
Postup
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…