Galatopita – Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο – je řecký mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a rychlá. Jeho předností je absence jakéhokoli korpusu a s trochou nadsázky se dá říci, že je to ztuhlá krupičná kaše. Ovšem přímo božské chuti a vůně! U Galatopity si naplno uvědomíte obrovský rozdíl mezi obyčejnou krupičkou a krupičkou ze semoliny.
Konzistencí vám možná připomene francouzský Crème Brûlée, my si ho dnes ovšem připravíme za pár kaček množství pro polovinu francouzské Riviéry…
Doba přípravy Galatopity
- Příprava surovin – 10 minut
- Uvaření semolinové kaše – 10 minut
- Příprava Galatopity do pekáče – 5 minut
- Pečení – 50 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 75 minut
Ingredience
- 1250 ml mléka
- 100 g cukru krystal
- 50 g vanilkového cukru
- vanilkový prášek (vanilková esence)
- skořicová kůra
- špetka soli
- jemně nastrouhaná kůra ze 1/4 citrónu
- 50 g simigdali psiló (lze nahradit hrubou semolinovou moukou)
- 50 g hladké mouky
- 10 g kukuřičného škrobu
- 3 vejce do kaše
- máslo na vymazání pečící nádoby
- trochu simigdali psiló na pomoučení pečící nádoby
- 1 vejce na polevu
- 50 g cukru na krustu
- 30 g másla na krustu
- 2 lžíce vody na krustu
- skořicový cukr na krustu
Příprava semolinové kaše
Do vhodného hrnce (klidně použijte osvědčený mlékovar) nalijte 900 ml mléka a započněte je zahřívat. Do mléka přidejte cukr krystal a vanilkový cukr, skořicovou kůru a vanilkový prášek. A sůl! Kdo nemá vanilkový prášek, klidně použije vanilkovou esenci – ovšem všeho s mírou, chutě a vůně musí být vyvážené. Takže ani s citrónovou kůrou to nepřeháníme!
Zatímco se mléko pomalu zahřívá, vymažeme pekáček měkkým máslem a vysypeme semolinovou krupicí.
Ve zbylém mléku rozšleháme (rozmixujeme) 3 vejce. Všechny sypké suroviny do Galatopity – semolinovou krupici, hladkou mouku i kukuřičný škrob – sesypeme dohromady a za stálého míchání je přidáme do vaječného mléka. Do této kašové směsi přilijeme za pomoci naběračky za stálého míchání horké mléko (asi tak 4 naběračky). To proto, aby se teploty horkého a studené mléka trochu vyrovnaly a v kaši nebyly žmolky. A to vážně nechcete!
Tento základ kaše na Galatopitu nalijeme – opět za stálého míchání – do téměř vřelého mléka. A mícháme kaši, aby se nepřipálila. Jakmile začne kaše vařit a houstnout, mícháme jen občas… Do patřičného zhoustnutí, což může trvat asi 5 minut
Tvoříme Galatopitu
Zatímco nám kaše na Galatopitu bublá a houstne, připravíme polevu pro vrchní krustičku. Rozšleháme cukr v jednom vejci a přidáme 2 lžíce chladné vody. A nezapomínáme samozřejmě semolinovou kaši míchat. Troubu si dopředu roztopíme na 180°C.
Jakmile kaše na Galatopitu patřičně zhoustne, nalijeme ji do připraveného pekáče (skořicovou kůru odstraníme, svoji roli již splnila).
Osvědčil se mi kameninový pekáč o průměru 32 cm, pak je galatopita asi 1,5 cm vysoká. Pokud použijete pekáč menší, bude Galatopita vyšší.
Na kaši naklademe kousky (polovinu) másla tak, aby se po rozpuštění rozteklo po celém povrchu. Trochu kousky rozpouštějícího se másla po kaši požduchujeme, pekáčem vrtíme…
Připravené oslazené vejce rovnoměrně nalijeme na omaštěnou kaši. Kýváním pekáče ze strany na stranu pomůžeme dostat se vaječné polevě na celou plochu Galatopity. Na polevu poklademe zbylé plátky másla. Naše dílo dovršíme tím, že polevu na Galatopitě rovnoměrně ozdobíme skořicovým cukrem. To bude krustička, panečku…
Šoupneme Galatopitu do trouby a pečeme na 180° C 50 minut. Po půl hodině na Galatopitu mrkneme a pokud se začnou tvořit na povrchu hodně tmavé puchýře, stáhneme teplotu na 150°C.
Po upečení Galatopity vás čeká nelehký úkol – vyhnat všechny mlsouny z kuchyně, sama se obrnit trpělivostí a nechat tento skvost Řecké kuchyně vychladnout… Nejlépe do druhého dne, to získá Galatopita tu správnou konzistenci a všechny vůně se v ní spojí do mocného akordu vanilkové a skořicové symfonie…
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu pro Galatopita
Galatopita – mléčný řez ze semolinové krupice s příchutí vanilky
Potřebná výbava
- kastrol na vaření semolinové kaše
- pekáč na pečení Galatopity
Postup
1250 ml mléka
100 g cukru krysta
l50 g vanilkového cukru
vanilkový prášek (vanilková esence)
skořicová kůra
špetka soli
jemně nastrouhaná kůra ze 1/4 citrónu
50 g simigdali psiló (lze nahradit hrubou semolinovou moukou)
50 g hladké mouky
10 g kukuřičného škrobu
3 vejce do kaše
máslo na vymazání pečící nádoby
trochu simigdali psiló na pomoučení pečící nádoby
1 vejce na polevu
50 g cukru na krustu
30 g másla na krustu
2 lžíce vody na krustu
skořicový cukr na krustu
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…