Sladká rajčátka na lžičku – Γλυκό του κουταλιού ντοματάκι – doplněná mandlemi je specialita ostrova Kos a Nisyros. Delikatesa, podávaná nejčastěji s řeckým jogurtem. Nebo třeba pro zvýraznění chuti s pikantními řeckými sýry. Nejsou tedy podávány k hlavnímu chodu jako sladký doplněk, ale v malém množství slouží na zvýraznění podávané chuťovky.
Sladké na lžičce není klasický kompot, ve kterém je ovoce zavařeno ve sladkém nálevu. Γλυκό του κουταλιού jsou kousky ovoce ve velmi sladkém hustém sirupu. A nejen ovoce, také zeleniny! Jako třeba malé lilky, kousky mrkve, olivy, růžové okvětní plátky… Famózní jsou na příklad takto připravené plátky kdoule! V našich krajích je možné, byť je to lehce zavádějící, takto připravené kousky ovoce a zeleniny označit jako Kandované kousky v sirupu…
Doba přípravy
- Spaření a loupání rajčátek – 20 minut
- Marinování oloupaných rajčátek ve studené vodě s citronovou šťávou – 2 hodiny
- První vaření rajčátek v cukerném roztoku – 10 minut
- Louhování povařených rajčátek v cukrovém sirupu – 24 hodin
- Druhé vaření rajčátek v sirupu do jeho zhoustnutí – nejméně 1/2 hodiny
- Sterilování Sladkách rajčátek – 25 minut
Ingredience pro Sladká rajčátka na lžičku
- 1 kg malých pevných rajčátek, vhodná je například odrůda Roma
- 1 kg cukru krystal
- 0,3 l vody na marinování rajčátek s citronovou šťávou
- 2 a 1/2 citrónu
- skořicová kůra
- 6 hřebíčků
- 3 dl vody na cukrový nálev
- vanilkový lusk (nebo vanilková esence, mletý vanilkový prášek…)
- 50 g blanšírovaných mandlí
Příprava rajčátek
Důležitý je dobrý výběr té správné odrůdy rajčat. Pokud vám cherry rajčátka praskají už na keříku, nebudou to pravé ořechové pro Sladká rajčátka, ty jsou vhodné možná na džem… Pokud ale máte nadúrodu oválných a hlavně pevných pevných rajčátek – například odrůdu Roma – máte vyhráno.
Dejte vařit dostatek vody v kastrólu. Mezitím každé rajče na špičce lehce nařízněte do kříže. Jakmile voda vaří, nasypte do ní naříznutá rajčátka a přiveďte ji znovu k varu. Rajčátka pouze spařte, nechejte je ve vařící vodě maximálně jednu minutu! Poté je zceďte a nasypejte do předem připravené ledové vody. Pak už jenom každé rajčátko svlékněte z župánku. Díky zářezům to jde snadno.
Zároveň z každého rajčete vymačkejte do připravené misky vnitřní šťávu se semínky. Tak, aby vám zbyla pouze dužina. Šťávu můžete dát vychladit a poté vypít! Sladká rajčátka se nám začínají pěkně rýsovat!
Do připraveného kastrólku nalejte 1/2 litru vody, vymačkejte do ní šťávu ze dvou citrónů a vložte do tohoto kyselého roztoku oloupaná a vymačkaná rajčátka. Nechejte je takto marinovat alespoň 2 hodiny. Díky citrónové šťávě si Sladká rajčátka udrží svoji nádherně červenou barvu a jejich dužina zároveň zpevní!
Louhujeme Sladká rajčátka v cukerném roztoku
Po dvou hodinách marinování rajčátka sceďte a propláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je do vhodného kastrólu a prosypejte je kilem cukru. Přidejte skořicovou kůru, hřebíček a vanilku. S vanilkou si poraďte podle svého zvyku – můžete použít vanilkový lusk, vanilkový prášek, esenci – nebo prostě nahraďte část cukru ochuceným vanilkovým cukrem. Nedělejme z toho vědu, důležité je, aby Sladká rajčátka jemně voněla vanilkou, no ne…?
Přidejte vodu – a teď pozor! Pokud jí dáte moc, budete muset cukrový roztok dlouho vařit, aby se přebytečná voda odpařila. Pokud málo, podaří se vám hned zkraje vytvořit z cukru karamel. Takže ze startu přidejte 3 deci vody. Ono se vám bude zdát, že se všechna voda okamžitě vsákla do cukru a Sladká rajčátka budete vařit nasucho. Nebojte, teplem se začne cukr pomalu rozpouštět a bude to tak akorát. Musíte také počítat s vodou, kterou obsahují samotná rajčátka!
Takže za častého míchání cukru – hlavně ode dna kastrólu – přivedeme vodu s cukrem k varu. Mícháme opatrně, aby jsme Sladká rajčátka nerozbili na atomy. Vařte na malém ohni 10 minut a pokud se začne tvořit na povrchu oranžová pěna, tak ji odstraňujte.
Po deseti minutách předvařená Sladká rajčátka odstavte z ohně a nechejte je v cukerném nálevu louhovat celých 24 hodin. Čas od času Sladká rajčátka promíchejte.
Vaříme cukrový roztok do zhoustnutí
Po celodenním louhování přivedeme Sladká rajčátka pomalu opět k varu. Během ohřívání přidejte k rajčátkům blanšírované mandle a štávu vymačkanou z poloviny citrónu. Přecezenou a bez peciček, prosím. Tentokrát vše v cukrovém roztoku vaříme na středně velkém ohni. Nejméně 1/2 hodiny, aby cukrový roztok zhoustnul. Pokud se vám i poté zdá roztok řídký, vyjměte rajčátka bokem a vařte roztok do zhoustnutí samotný.
Mezitím v troubě předehřejte na 100 °C zavařovací sklenice.
Sladká rajčátka vložíme nazpět do hustého cukerného roztoku, prohřejeme je a naplníme jimi předehřáté zavařovačky. I s mandlemi, hřebíček může do zavařovaček přijít také, skořicovou kůru odstraňte.
Opatrně – všechno je strašně horké! Raději na chvíli vyžeňte děti i mlsného partnera!
Z kila rajčátek jsem naplnil dvě třídecovky a něco málo zbylo na ochutnání a mlsání. Nejspíš vám zbude nějaký cukerný roztok – využijte jej jako osvěžující sirup do ledové vody. Obsahuje samé dobroty a hlavně bez chemie!
Skleničky se Sladkými rajčátky uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C. Vychladnuté je skladujte v temnotě vaší spíže. Po otevření Sladká rajčátka spotřebujte do jednoho měsíce a uchovávejte je v lednici.
Věřte, že Sladká rajčátka na lžičku potěší jazýček každého mlsouna!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Sladká rajčátka
Sladká rajčátka na lžičku – specialita ostrova Kos
Potřebná výbava
- Kastról na vaření rajčátek v cukrovém roztoku
- 2 Zavařovací sklenice
- Zavařovací hrnec
Suroviny
1 kg malých pevných rajčátek, vhodná je například odrůda Roma
1 kg cukru krystal
0,3 l vody na marinování rajčátek s citronovou šťávou
2 a 1/2 citrónu
skořicová kůra
6 hřebíčků
3 dl vody na cukrový nálev
vanilkový lusk (nebo vanilková esence, mletý vanilkový prášek…)
50 g blanšírovaných mandlí
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…