Ravani (ραβανί) je tradiční řecký desert na lžičku. V řeckých domácnostech jižní části Řecka jej hospodyně připravují pod názvem revani (ρεβανί). Tradiční základ korpusu je vždy z krupice z tvrdé pšenice – simigdáli (σιμιγδάλι) a jogurtu. A jako spousta dalších balkánských desertů je silně nasáklý sladkým sirupem. Skladba surovin korpusu může být různá. Místo jogurtu můžeme použít rozpuštěné máslo, bezlepkovou mouku… A existuje i spousta variant na téma ochucení sirupu: čistě s příchutí citrónu, sypané strouhaným kokosem, pražené mandle… Řecký gurmán pro vás dnes připravuje ravani s vůní a chutí typicky řeckou – s mastichou.
Masticha je čistě přírodní pryskyřice – produkt keře s krásným českým názvem řečík lentišek. Mastichu lze získat na jedinném místě na světě, na ostrově Chios. A to ještě pouze v jeho jižní části. Charakteristická vůně mastichy tak dodá ravani jedinečnou chuť. K přípravě je možné použít krystaly přírodní mastichy, koncentrovanou mastichovou esenci, nebo třeba i neslazenou mastichovou sodovku.
Doba přípravy ravani
- příprava sirupu – 10 minut
- příprava těsta – 15 minut
- pečení – 30 minut
- polévání ravani sirupem – 2 minuty
- odležení a prosáknutí ravani sirupem – do druhého dne
Ingredience na sirup
- voda – 600 ml
- cukr – 400g
- kůra z jednoho citronu
- skořicová kůra
- lžíce medu
- mastichová esence
Příprava sirupu
V našem receptu použijeme mastichovou esenci. Tudíž bude součástí sirupu, který její chuť a vůni dodá ravani při vsakování do korpusu desertu.
Do kastrolku nalijeme vodu, vsypeme cukr. Přihodíme kůru z jednoho dobře omytého citrónu. A pro vůni a chuť přidáme skořicovou kůru. Přivedeme k varu a 5 minut pomalu vaříme, to aby se všechny základní chutě a vůně přenesly do sirupu. Sirup dáme vychladnout na nějakých 60°C a přidáme lžíci medu a mastichovou esenci. Tu esenci přidávejte raději postupně a ochutnávejte – aby vám neujela ruka… A dále sirup chladíme.
Náš tip
Pokud jste si z dovolené na ostrově Chios jako suvenýr dovezli krystalky mastichové pryskyřice, múžete je právě teď použít do ravani. V tom případě odsypte trochu krystalového cukru do hmoždíře, přidejte 1,5 g mastichy a společně s cukrem mastichu roztlučte na drobný prach. Tuto cukrovo-mastichovou směs pak přidejte do našlehaných vajec společně s cukrem. Chuť mastichy se v ravani rozvine stejně spolehlivě jako když použijete esenci. A budete mít v desertu zaručeně pravou mastichu.
Ingredience na korpus ravani
- vejce – 3 ks
- cukr – 100 g
- jogurt řeckého typu – 280 g
- vanilková esence
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- hladká mouka – 220 g
- semolinová krupice hrubá – 180 g
- prášek do pečiva – 12 g
Příprava korpusu
Pro echt pravou konzistenci a originální chuť ravani jsme tentokrát sáhli po tradiční řecké semolinové krupici. Použijeme χοντρό σιμιγδάλι – krupici hrubou. Jedná se o produkt z tvrdé pšenice. V některých částech Řecka používají do revani krupici jemnou – ψιλό σιμιγδάλι.
Troubu roztopíme na 180°C. Do mísy prosejeme hladkou mouku (pěkně se tak provzdušní). Přidáme semolinu a prdopeč. Důkladně promícháme. Do jiné, přiměřeně hluboké mísy, rozklepneme tři vejce.
Vejce dokonale našleháme – asi jako když připravujeme cvíboch. Během šlehání přidáme do vajec nastrouhanou citronovou kůru. Můžeme přižbrndnout trochu vanilkové esence, ale masticha má sama o sobě natolik výrazné aroma, že to není nutné. Vsypeme cukr a šleháme, dokud se nerozpustí. Po našlehání přidáme jogurt a důkladně ho do vajec zašleháme. Vznikne nám tak sladký vaječný krém. Na závěr nasypeme do krému moučnou směs s prdopečem a pečlivě promícháme.
Pečeme ravani
Pečící formu vymažeme slunečnicovým olejem a pomoučíme, aby se korpus po upečení dobře od formy oddělil. Těsto pomocí stěrky přepravíme do formy a rovnoměrně rozetřeme. Formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 – 35 minut na 180°C. Po upečení má korpus zlatohnědou barvu.
Korpus ravani po vytažení z trouby ihned rozkrájíme na porce a prolijeme vychladlým sirupem. Sirup řezy snadněji pronikne do nitra korpusu a všechny jeho chutě se tak dostanou až do nitra jednotlivých porcí. I tak se ale sirup bude vsakovat hodně pomalu. Nejpozději do hodiny bude ale kompletně vstřebán.
Takto vymazlené ravani necháme vychladnout a dáme do druhého dne do lednice.
Jedinečná a nenahraditelná chuť a aroma mastichy se v ravani do rána spojí se simigdali. Tento řecký desert se báječně hodí k šálku Řeckého horského čaje (τσάι του βουνού – doslova Čaj hory). Skvěle se s ραβανί ovšem snoubí také neslazená Řecká káva (Ελληνικός καφές σκέτος). Sladký, na naše poměry až přeslazený, zákusek se dokonale spojí s hořkostí klasicky připravované Řecké kávy.
Dobrou chuť s mastichou vám přeje Řecko nás baví… καλή όρεξη!
Masticha nejen jako přísada do desertu
Jedinečnost pryskyřice masticha spočívá v jejím všestranném využití. Používá se samozřejmě jako přísada do moučníků, nápojů (například skvělá limonáda Mast), žvýkaček, likéru a dalších. Důležité je i její využití v lékařství, kdy masticha dokáže snižovat krevní tlak a absorvovat cholesterol.
Zvláštní kapitolou jsou pak kosmetické produkty, ve kterých masticha nejen krásně voní, ale zároveň i pomáhá. Je vynikající pro ústní hygienu, přidává se tedy do zubních past a v ústech pak působí antisepticky. A v neposlední řadě se přidává do tělových krémů a mýdel.
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…