Nohy na stůl, chvilka příjemně strávená popovídáním s přáteli, dipló elinikó kafé… a jak jinak, ke kafíčku něco na zub. Řecký zákusek je obklopený aurou osobnosti, hlavně hodně sladký a voňavý. Musí ve vás zanechat zážitek na celý zbytek dne! Typicky řeckým pochutnáním pro čas siesty je Bougatsa. Μπουγάτσα by se dala jednoduše popsat jako křehký sen ponořený do vanilkové vůně, s prchavou stopou skořicového aroma na patře…
Μπουγάτσα – křehký zákusek s vanilkovou náplní
Bougatsa (Μπουγάτσα)údajně pochází z města Serres ve střední Makedonii (kam doputovala společně s uprchlíky z Konstantinopole, původ názvu pochází y tureckého pogatsa, neboli kvasinky) a v Makedonii je také nejpopulárnějším zákuskem. Můžeme směle říci, že každá oblast Řecka dodává bougatse svého ducha a chuť, různé jsou i způsoby přípravy, obvyklá je i příprava na slano s náplní sýra myzithra (μυζήθρα), či s mletým masem. Jedno však mají všechny bougatsy společné – základ tvoří křehké těsto fillo (φύλλο). My si dnes společně připravíme bougatsu po moravsku a jako základ nám perfektně poslouží lístkové těsto. Stejně jako u všech receptů v Řeckém Gurmánovi.
Ingredience na bougatsu
- 1-2 balíčky lístkového těsta
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr
- 2 celá vejce a jeden žloutek navíc
- 1/2 litru mléka (použil jsem jako náhražku mléko sojové)
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku (kdo chce echt vanilkovou vůni a chuť, přidá pár kapek vanilkové esence, nebo trochu vanilkového lusku…)
- třtinový cukr
Doba přípravy bougatsy
- 10 minut na rozválení těsta na tenké plátky a jeho následné vkládání a tvarování do pečící misky
- 5 minut na přípravu vanilkového krému
- Délka pečení: obě fáze dohromady 45 minut na 180 stupňů
Příprava korpusu bougatsy
Balíček lístkového těsta si rozdělíme na 4 díly a ty tenounce vyválíme. Misku potřeme rozpuštěným máslem a vložíme první lístek těsta. Φύλλο znamená v překladu list, takže naše lístkové těsto není zase od toho řeckého tak daleko. Těsto by mělo přesahovat okraje pečící nádoby (od její velikosti se tak odvíjí celková spotřeba těsta). První vrstvu opět lehce potřeme máslem a vložíme druhý list těsta. Opět potřeme máslem.
Další lístky tence vyváleného těsta nejdříve potřeme máslem. Pak je řasíme do záhybů jako harmoniku. Takto zřasené lístky těsta, jednu harmoniku vedle druhé, naklademe nahusto na základní vrstvy do pečící nádoby. Podle potřeby rozděláme další balíček těsta. Celý výtvor pak silně pokapeme zbytkem rozpuštěného másla. Vložíme do předem vyhřáté trouby a na 180 stupňů pečeme 20-25 minut, dokud těsto nevystoupí a zezlátne.Příprava krému do bougatsy
Než se nám těsto upeče, připravíme si krém. V míse ušleháme dvě vejce a žloutek s krystalovým a vanilkovým cukrem dohladka. Přidáme mléko, vanilkový pudink a vanilkové esence. Vše dobře promícháme. Krupici, která se v některých receptech používá na zahuštění krému, jsem vynechal. Krém totiž vyplní nařasené těsto a bougatsa je takto kompaktní.
Pokud si troufnete na větší pečící nádobu, poměr surovin k těstu samozřejmě přiměřeně znásobte.
DOBROU CHUŤ!