Bougatsa – řecká siesta se sladkou tečkou vás přímo vybízí dát si nohy na stůl, příjemně strávit chvíli popovídáním s přáteli, dipló elinikó kafé… a jak jinak, ke kafíčku něco na zub. Řecký zákusek je obklopený aurou osobnosti, hlavně hodně sladký a voňavý. Musí ve vás zanechat zážitek na celý zbytek dne! Typicky řeckým pochutnáním pro čas siesty je Bougatsa. Μπουγάτσα by se dala jednoduše popsat jako křehký sen ponořený do vanilkové vůně, s prchavou stopou skořicového aroma na patře…
Μπουγάτσα – křehký zákusek s vanilkovou náplní
Bougatsa (Μπουγάτσα)údajně pochází z města Serres ve střední Makedonii (kam doputovala společně s uprchlíky z Konstantinopole, původ názvu pochází y tureckého pogatsa, neboli kvasinky) a v Makedonii je také nejpopulárnějším zákuskem. Můžeme směle říci, že každá oblast Řecka dodává bougatse svého ducha a chuť, různé jsou i způsoby přípravy, obvyklá je i příprava na slano s náplní sýra myzithra (μυζήθρα), či s mletým masem. Jedno však mají všechny bougatsy společné – základ tvoří křehké těsto fillo (φύλλο). My si dnes společně připravíme bougatsu po moravsku a jako základ nám perfektně poslouží lístkové těsto. Ale samozřejmě pro řecký originál použijte čerstvé filo Kroustas.
Ingredience na bougatsu
- 1-2 balíčky lístkového těsta nebo 450g filo Kroustas
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr
- 2 celá vejce a jeden žloutek navíc
- 1/2 litru mléka (použil jsem jako náhražku mléko sojové)
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku (kdo chce echt vanilkovou vůni a chuť, přidá pár kapek vanilkové esence, nebo trochu vanilkového lusku…)
- třtinový cukr
Doba přípravy bougatsy
- 10 minut na rozválení těsta na tenké plátky a jeho následné vkládání a tvarování do pečící misky
- 5 minut na přípravu vanilkového krému
- Délka pečení: obě fáze dohromady 45 minut na 180 stupňů
Příprava korpusu
Balíček lístkového těsta si rozdělíme na 4 díly a ty tenounce vyválíme. Misku potřeme rozpuštěným máslem a vložíme první lístek těsta. Φύλλο znamená v překladu list, takže naše lístkové těsto není zase od toho řeckého fila tak daleko. Těsto by mělo přesahovat okraje pečící nádoby (od její velikosti se tak odvíjí celková spotřeba těsta). První vrstvu opět lehce potřeme máslem a vložíme druhý list těsta. Opět potřeme máslem.
Další lístky tence vyváleného těsta nejdříve potřeme máslem. Pak je řasíme do záhybů jako harmoniku.
Takto zřasené lístky těsta, jednu harmoniku vedle druhé, naklademe nahusto na základní vrstvy do pečící nádoby. Podle potřeby rozděláme další balíček těsta. Celý výtvor pak silně pokapeme zbytkem rozpuštěného másla. Vložíme do předem vyhřáté trouby a na 180 stupňů pečeme 20-25 minut, dokud těsto nevystoupí a bougatsa zezlátne.
Příprava krému
Než se nám těsto na bougatsu upeče, připravíme si krém. V míse ušleháme dvě vejce a žloutek s krystalovým a vanilkovým cukrem dohladka. Přidáme mléko, vanilkový pudink a vanilkové esence. Vše dobře promícháme. Krupici, která se v některých receptech používá na zahuštění krému, jsem vynechal. Krém totiž vyplní nařasené těsto a bougatsa je takto kompaktní.
Pokud si troufnete na větší pečící nádobu, poměr surovin k těstu samozřejmě přiměřeně znásobte.
Po 20 minutách základní propečený korpus bougatsy vytáhneme z trouby. Rychle propícháme nožem. Pomalu vlijeme připravený vanilkový krém tak, aby bylo propečené těsto téměř ponořené. Na závěr bougatsu posypeme třtinovým cukrem – a nešetřete!
Pečící misku se „skoro bougatsou“ rychle vrátíme do vyhřáté trouby. Necháme zapékat dalších asi 20 minut opět na 180 stupňů…
…to už se nám plíživě line domovem přímo andělská vůně vanilky a připadáme si jak v řecké cukrárně v podvečer. Věřte, že si budete muset sedět na rukách, aby jste tu nádheru nevytáhli z trouby předčasně!
A teď už nám nezbývá, než si uvařit tu slíbenou Ελληνικός καφές. Stále trochu teplou bougatsu poprášit cukrem a skořicí, vložit první sousto do úst… Zavřít oči a nechat se unášet na vlnách vzpomínek…
DOBROU CHUŤ!
Karta receptu Bougatsa
Bougatsa – řecká siesta se sladkou tečkou
Potřebná výbava
- Kastrol na uvaření pudingu
- Pečící plech na upečení Bougatsy
Suroviny
1-2 balíčky lístkového těsta nebo 450g filo Kroustas
1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr
2 celá vejce a jeden žloutek navíc
1/2 litru mléka (použil jsem jako náhražku mléko sojové)
1/2 balíčku vanilkového pudinku (kdo chce echt vanilkovou vůni a chuť, přidá pár kapek vanilkové esence, nebo trochu vanilkového lusku…)
třtinový cukr
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…
Musím napsat ještě jeden vzkaz – dnes jsme vyzkoušeli a i když jsem to nakonec zapomněla posypat třtinovým cukrem, bylo to naprosto mňamózní!! díky za tento recept. Už doma děláme Tydrakoláč, takže teď k tomu přibyde i Tydrabuchta. :-)
tedaaaa Ladi, to určitě v nejbližší době vyzkoušíme, vypadá to báječně. Už se vidím u kafíčka. :-)