Spanakoryzo – Σπανακόρυζο λεμονάτο – tradiční řecká lahůdka, je listový špenát s rýží, ochucený citronovou šťávou. Tento způsob úpravy špenátu je jedinečná příležitost nacpat do našich dětí a partnerů výborně ochucenou směs vitamínů a minerálů. A ještě si výjimečně pochutnat na čistě vegetariánské dobrotě.
Rozhodně nedoporučuji použít na Spanakorizo takovou tu kostku rozemletého zmrazeného špenátu. Asi by to ve finále vypadalo, jako když měla kráva předevčírem k obědu rýži… Listový špenát ve spojení s pórkem a jarní cibulkou vytvoří vitální směs vitamínů a chutí vaší jarní zahrádky. A snítka křehkého kopru? Hmmmm…. mňam. Netradiční dochucení citronovou šťávou pak posune špenát směrem ke Středomořské kuchyni.
Doba přípravy
- příprava zeleniny – 20 minut
- dušení zeleniny s rýží – 25 minut
- „dojetí“ Spanakoryza pod utěrkou – 10 minut
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 hodina
Ingredience pro 6 porcí
- 1 kg čerstvého listového špenátu
- 1,5 dl panenského olivového oleje
- 2 červené cibule
- 6 mladých jarních cibulek i s natí
- 1 středně velký pórek
- 20 deka rýže Karolina
- hrnek vřelé vody
- několik snítek mladého kopru
- šťáva z poloviny citronu
- 1/2 citronu na rozkrájení a dochucení Spanakoryza na talíři
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Připravujeme zeleninku pro Spanakoryzo
Čerstvý listový špenát řádně propláchneme (mezi listy rádi bydlí malí hmyzáci, potvůrky…) a halabala nakrájíme na kousky.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka i s křehkou zelenou natí – ta je přímo nabušená vitamíny! Stejně tak nakrájíme pórek.
Červenou cibuli nakrájíme podélně na tenké pásky.
Rýži Karolina propláchneme střídavě 3x pod tekoucí studenou vodou a 3x ji prolijeme vodou vřelou. Rýže Karolina je v Řecku velmi oblíbená právě pro svoji jedinečnou vlastnost vyniknout velkými zrny, které se neslepí, ani nerozvaří. Pokud nemáme řeckou rýži Karolina, použijeme kulatozrnnou rýži.
Dusíme Spanakoryzo – řeckou Špenátovou rýži
V přiměřeně velkém hrnci (kilo listového špenátu – to už je nějaký objem lístků!) rozehřejeme polovinu olivového oleje. Jakmile získá patřičnou teplotu, vsypeme naň nakrájenou červenou cibuli. Tu lehce orestujeme a přisypeme nakrájenou jarní cibulku. Zamícháme.
Jakmile se i jarní cibulka obalí olivovým olejem, přidáme nakrájený pórek. Tuto pikantní voňavou směs lehce osolime (lépe tak cibuloviny pustí vodu) a restujeme do zesklovatění – zhruba 4 minuty.
K podušené cibuli s pórkem nasypeme nasekaný listový špenát. Když už to vypadá, že se tam snad ani všechen nevejde, podlijeme špenát vřelou vodou – tak 1/2 hrnku. Tím podpoříme dušení a špenát začne ubývat na objemu. Dosypeme všechny svěže zelené lístky a mícháme a dusíme asi 3 minuty, dokud špenát všechen „nezvadne“. V tu chvíli přiměřeně posolíme a opepříme. Spanakoryzo se nám začíná pěkně formovat do finální podoby
Přisypeme propláchlou rýži Karolina a přilijeme dalšího 1/2 hrnku vřelé vody. Promícháme a pomalu dusíme Spanakoryzo 20 minut na mírném ohni v odkrytém hrnci.
Téměř hotové Spanakoryzo ochutnáme, případně dosolíme a odstavíme z ohně. Jemné a voňavé, křehce zelené snítky kopru, nasekané nadrobno, vmícháme do směsi. A jako Zlatý hřeb dochutíme Spanakoryzo šťávou z poloviny citrónu. Bez peciček, pochopitelně… Přidáme zbylou polovinu olivového oleje a promícháme.
Hrnec přikryjeme utěrkou a Spanakoryzo necháme „dojít“ 10 minut. To proto, aby se přebytečná tekutina vstřebala do zeleniny a rýže.
Porci Spanakoryza podáváme s plátkem citronu na dochucení.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
A takto připravuje Spanakoryzo naše kamarádka Myrtó z Kypru
Karta receptu pro Spanakoryzo
Spanakoryzo – listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou
Potřebná výbava
- Kastról na dušení
- Prkénko na krájení zeleniny
- Ceďák na propláchnutí rýže
- Otrý nůž na krájení zeleniny
Suroviny
- 1 kg čerstvého listového špenátu
- 1,5 dl panenského olivového oleje
- 2 ks červené cibule
- 6 mladých jarních cibulek i s natí
- 1 středně velký pórek
- 20 deka rýže Karolina
- hrnek vřelé vody
- několik snítek mladého kopru
- šťáva z poloviny citronu
- 1/2 citronu na rozkrájení a dochucení Spanakoryza na talíři
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Čerstvý listový špenát řádně propláchneme (mezi listy rádi bydlí malí hmyzáci, potvůrky…) a halabala nakrájíme na kousky.Jarní cibulku nakrájíme na kolečka i s křehkou zelenou natí….Dále postupujeme dle pokynů uvedených v receptu…
Notes
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…