fbpx
Spanakoryzo – listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou
Print Friendly, PDF & Email

Spanakoryzo – Σπανακόρυζο λεμονάτο – tradiční řecká lahůdka, je listový špenát s rýží, ochucený citronovou šťávou. Tento způsob úpravy špenátu je jedinečná příležitost nacpat do našich dětí a partnerů výborně ochucenou směs vitamínů a minerálů. A ještě si výjimečně pochutnat na čistě vegetariánské dobrotě.

Rozhodně nedoporučuji použít na Spanakorizo takovou tu kostku rozemletého zmrazeného špenátu. Asi by to ve finále vypadalo, jako když měla kráva předevčírem k obědu rýži… Listový špenát ve spojení s pórkem a jarní cibulkou vytvoří vitální směs vitamínů a chutí vaší jarní zahrádky. A snítka křehkého kopru? Hmmmm…. mňam. Netradiční dochucení citronovou šťávou pak posune špenát směrem ke Středomořské kuchyni.

Doba přípravy

  • příprava zeleniny – 20 minut
  • dušení zeleniny s rýží – 25 minut
  • „dojetí“ Spanakoryza pod utěrkou – 10 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 1 hodina

Ingredience pro 6 porcí

  • 1 kg čerstvého listového špenátu
  • 1,5 dl panenského olivového oleje
  • 2 červené cibule
  • 6 mladých jarních cibulek i s natí
  • 1 středně velký pórek
  • 20 deka rýže Karolina
  • hrnek vřelé vody
  • několik snítek mladého kopru
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1/2 citronu na rozkrájení a dochucení Spanakoryza na talíři
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Připravujeme zeleninku pro Spanakoryzo

Čerstvý listový špenát řádně propláchneme (mezi listy rádi bydlí malí hmyzáci, potvůrky…) a halabala nakrájíme na kousky.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka i s křehkou zelenou natí – ta je přímo nabušená vitamíny! Stejně tak nakrájíme pórek.
Červenou cibuli nakrájíme podélně na tenké pásky.
Rýži Karolina propláchneme střídavě 3x pod tekoucí studenou vodou a 3x ji prolijeme vodou vřelou. Rýže Karolina je v Řecku velmi oblíbená právě pro svoji jedinečnou vlastnost vyniknout velkými zrny, které se neslepí, ani nerozvaří. Pokud nemáme řeckou rýži Karolina, použijeme kulatozrnnou rýži.

Dusíme Spanakoryzo – řeckou Špenátovou rýži

V přiměřeně velkém hrnci (kilo listového špenátu – to už je nějaký objem lístků!) rozehřejeme polovinu olivového oleje. Jakmile získá patřičnou teplotu, vsypeme naň nakrájenou červenou cibuli. Tu lehce orestujeme a přisypeme nakrájenou jarní cibulku. Zamícháme.

Jakmile se i jarní cibulka obalí olivovým olejem, přidáme nakrájený pórek. Tuto pikantní voňavou směs lehce osolime (lépe tak cibuloviny pustí vodu) a restujeme do zesklovatění – zhruba 4 minuty.

K podušené cibuli s pórkem nasypeme nasekaný listový špenát. Když už to vypadá, že se tam snad ani všechen nevejde, podlijeme špenát vřelou vodou – tak 1/2 hrnku. Tím podpoříme dušení a špenát začne ubývat na objemu. Dosypeme všechny svěže zelené lístky a mícháme a dusíme asi 3 minuty, dokud špenát všechen „nezvadne“. V tu chvíli přiměřeně posolíme a opepříme. Spanakoryzo se nám začíná pěkně formovat do finální podoby

Přisypeme propláchlou rýži Karolina a přilijeme dalšího 1/2 hrnku vřelé vody. Promícháme a pomalu dusíme Spanakoryzo 20 minut na mírném ohni v odkrytém hrnci.

Téměř hotové Spanakoryzo ochutnáme, případně dosolíme a odstavíme z ohně. Jemné a voňavé, křehce zelené snítky kopru, nasekané nadrobno, vmícháme do směsi. A jako Zlatý hřeb dochutíme Spanakoryzo šťávou z poloviny citrónu. Bez peciček, pochopitelně… Přidáme zbylou polovinu olivového oleje a promícháme.
Hrnec přikryjeme utěrkou a Spanakoryzo necháme „dojít“ 10 minut. To proto, aby se přebytečná tekutina vstřebala do zeleniny a rýže.

Porci Spanakoryza podáváme s plátkem citronu na dochucení.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

A takto připravuje Spanakoryzo naše kamarádka Myrtó z Kypru

Karta receptu pro Spanakoryzo

Spanakoryzo - listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou

Spanakoryzo – listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou

Laďa TYDRA
Spanakoryzo – Σπανακόρυζο λεμονάτο – tradiční řecká lahůdka, je listový špenát s rýží, ochucený citronovou šťávou. Tento způsob úpravy špenátu je jedinečná příležitost nacpat do našich dětí a partnerů výborně ochucenou směs vitamínů a minerálů. A ještě si vyjímečně pochutnat na čistě vegetariánské dobrotě.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 55 minutes
Druh jídla Hlavní chod
Kuchyně Řecká
Počet porcí 6
Energie 52 kcal

Potřebná výbava

  • Kastról na dušení
  • Prkénko na krájení zeleniny
  • Ceďák na propláchnutí rýže
  • Otrý nůž na krájení zeleniny

Suroviny
  

  • 1 kg čerstvého listového špenátu
  • 1,5 dl panenského olivového oleje
  • 2 ks červené cibule
  • 6 mladých jarních cibulek i s natí
  • 1 středně velký pórek
  • 20 deka rýže Karolina
  • hrnek vřelé vody
  • několik snítek mladého kopru
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1/2 citronu na rozkrájení a dochucení Spanakoryza na talíři
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup
 

  • Čerstvý listový špenát řádně propláchneme (mezi listy rádi bydlí malí hmyzáci, potvůrky…) a halabala nakrájíme na kousky.Jarní cibulku nakrájíme na kolečka i s křehkou zelenou natí….
    Dále postupujeme dle pokynů uvedených v receptu…

Notes

Spanakoryzo - listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou
Spanakoryzo – listový špenát s rýží ochucený citronovou šťávou

Nutriční hodnoty

Calories: 52kcal
Klíčová slova Spanakoryzo
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 3 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x