fbpx
Kataifi – recept na řecký desert z tenkých proužků filo těsta
Print Friendly, PDF & Email

Kataifi – Κανταΐφι – recept na řecký desert z tenkých proužků Filo těsta. Plněný vlašskými ořechy a ochucený skořicí a hřebíčkem udělá radost všem mlsounům! Nemalou roli přitom v této klasické sladkosti na lžičku hraje i spousta másla. A také silně koncentrovaný sirup ochucený citrónem. Kdo jednou tento desert v Řecku ochutnal, navždy podlehl.

Kataifi jako i další podobné sladkosti pochází z osmanské kuchyně. Řadíme je společně z Baklavou do rozlehlé rodiny ořechy plněného fila. Tedy nejen vlašáky, fajnovější jazýčky si pochutnají na náplni třeba z pistácií. Ba i mandličky můžeme vyzkoušet!
Příprava této pro nás exotické lahůdky je nadmíru jednoduchá a rychlá. Grif ve vytváření nudlových závitků získáte rychle a svými prvními pokusy pobavíte hlavně děti!

Koutek řecké výslovnosti:
Κανταΐφι čteme správně Kadaífi – s tím, že to d je spíše nosové… jako když máme trochen rýmu…

Doba přípravy

  • Příprava ořechové náplně – 10 minut
  • Příprava proužků fila Kataifi – 5 minut
  • Vytváření zámotků – 15 minut
  • Pečení – 1 a 1/4 hodiny
  • Polévání sirupem – 5 minut
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 2 hodiny

Ingredience

NA VLASOVÉ ZÁMOTKY

NA SIRUP

  • 700 ml vody
  • 750 g cukru
  • tyčinka skořicové kůry
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 5 hoblinek citronové kůry

Příprava fila a náplně pro Kataifi

S největší pravděpodobností budeme pracovat se zmraženým Filo Kataifi, je proto důležité zavčasu nudličky vyladit na pokojovou teplotu. Tedy minimálně 4 hodiny předem filo z mrazáku vytáhneme a ponecháme je v původním obalu. Rozhodně se nesnažíme urychlit rozmrazení pomocí mikrovlnky!

Chvíli před samotným aktem vytváření Kataifi rozpustíme zvolna máslo. Po dokonalém rozpuštění sebereme a vyhodíme z másla tu nehezkou pěnu z vysrážených bílkovin.
Nožem nasekáme vlašské ořechy na drobné kousky. V mixéru by to, pravda, bylo rychlejší, ale taky bychom mohli mít místo ořechových kousků částečně jemný ořechový prach. Ovšem záleží jen na trpělivosti vaší, či ochotě vaší drahé polovičky či dětí!
Nasekané ořechy smícháme s mletou skořicí a hřebíčkem podrceným na jemný prášek. Mletý hřebíček nejlépe z celého hřebíčku vytěžíme poctivou dřinou v hmoždíři. Výslednou drť pak proženeme jemným sítem.

Rozmrazené vlasové filo vyjmeme z obalu. Celý zámotek uchopíme za oba konce a do protisměru je o 90° zakroutíme – jako když chceme vykroutit mokrý ručník. Stejně tak opačnými směry. Několikrát zopakujeme, až cítíme, že se jednotlivé nudličky navzájem uvolnily. Poté filo rozložíme a rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu fila Kataifi strčíme zpět do obalu (nebo přikryjeme navlhčenou utěrkou) aby nudličky neoschly.
Druhou polovinu nudliček roztahujeme, protřepáváme a uvolňujeme tak dlouho, až se nám podaří vytvořit 8 pásů nudliček. Pokud jich vytvoříme méně, budou výsledná Kataifi větší, pokud více, budou zámotky menší – ale budou se hůře plnit sypkými ořechy.

Modelujeme zámotky z fila Kataifi

Vhodný pekáč či keramiku vymažeme poctivou vrstvou másla a vytvoříme tak pro Kataifi voňavé a mastné lože.

Způsobů plnění nudliček Kataifi je několik, mě se osvědčilo vytváření zámotků v dlani. Pás nudlí si vložíme koncem do dlaně a trochu jej rozprostřeme. Tak, abychom na nudličky v dlani mohli nasypat poctivou lžíci ochucené ořechové směsi.
Nebo můžeme pás nudliček přeložit v polovině a do dlaně vložíme přeložený střed tak, aby od nás směřovaly volné prameny nudliček.

Vlasové zámotky začneme tvořit tak, že protáčíme nudličky s náplní v dlani. Snažíme se přitom, aby moc ořechů nepropadalo mezi nudlemi a ani aby se nesypaly z obou konců.

Chce to trochu synchronizovat všechny prsty, oči i mozek, ale věřte, že to opravdu není takový problém a za chvíli vám tvoření Kataifi půjde samo!

Naše první (nebo druhé, či třetí…) pokusné Kataifi je na světě! Několikrát jej ještě protočíme v dlani aby jsme Kataifi pěkně učesali a vložíme jej do vymazaného pekáče.

Jakmile spotřebujeme připravenou první polovinu nudliček, vytáhneme z obalu druhou část fila Kataifi. Tu opět roztřepeme a rozdělíme na 8 dílů a pokračujeme ve vytváření zámotků Kataifi.
Rošt v troubě umístíme do spodní části a troubu roztopíme na 150°C.

Přichází důležitá fáze přípravy Kataifi – řádně všechny zámotky napustit rozpuštěným máslíčkem! Začneme tím, že peroutkou poctivě natlačíme máslo do všech mezírek mezi zámotky. Tím pěkně vyhladíme každému zámotku fasádu. Zbytkem másla pak každé jedno Kataifi přelijeme. Zámotky pijí jak moravská půda v srpnu a lehce absorbují všechno máslo, jen to zasyčí…

Takto připravené Kataifi pečeme 1 a 1/4 hodiny na 150°C. Hlídáme barvu a pokud se nám zdají Kataifi bledé, pečeme o chvíli déle.

Příprava sirupu

Kataifi se vyhřívá v troubě a nabírá tu správnou zlatavou barvu, volný čas tedy využijeme pro přípravu hustého sirupu! Pokud se vám množství ingrediencí zdá zbytečně veliké, pak tedy budete mírně překvapeni, kolik se toho do žíznivých Kataifi vpije..
Za pomalého zahřívání rozpustíme všechen cukr ve vodě. Přidáme tyčinku skořicové kůry a 5-6 hoblinek citrónové kůry. Jakmile se v sirupu při zahřívání začnou tvořit bublinky, odstavíme hotový sirup z plotýnky. Přidáme čerstvou šťávu z poloviny citrónu. Pochopitelně bez jadérek.

Jakmile je Kataifi upečené správně do zlatova a zámotky vypadají jako spokojená chundelatá morčátka, přelijeme je ihned po vytažení z trouby horkým sirupem. Pomalu, pěkně jedno po druhém tak, aby co nejvíce sirupu proteklo zlatavými nudličkami. Samozřejmě se sirup hromadí i mezi Kataifi! To je dobře – spotřebujeme zhruba polovinu sirupu a dáme Kataifi dostatek času k tomu, aby přebytečný sirup pěkně vyzunkly. Alespoň 20 minut.

Po 20. minutách přelijeme Kataifi zbytkem sirupu a opět jim dáme dostatek času na vstřebání. Tak zhruba po hodině již je Kataifi připraveno pro své antré!
Nejlépe je ale ponechat Kataifi pěkně uležet i se sirupem v chladu do druhého dne. To už zámotky vstřebají veškerou vláhu a Kataifi se stanou plně kompaktními, takže z nich při servírování neukápne ani slzička přebytečného sirupu.

Kataifi si nejlépe vychutnáte s přáteli společně s kvalitním Freddo Espresso. Třeba právě jako sladkou tečku za skvělou grilovačkou jedinečného Kontosouvli!

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu Kataifi

Kataifi

Kataifi – recept na řecký desert z tenkých proužků filo těsta

Laďa TYDRA
Kataifi – Κανταΐφι – recept na řecký desert z tenkých proužků Filo těsta. Plněný vlašskými ořechy a ochucený skořicí a hřebíčkem udělá radost všem mlsounům! Nemalou roli přitom v této klasické sladkosti na lžičku hraje i spousta másla. A také silně koncentrovaný sirup ochucený citrónem.
5 z 2 hodnocení
Doba přípravy 35 minutes
Doba vaření 1 hour 15 minutes
Celkový čas 1 hour 50 minutes
Druh jídla Dessert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 16
Energie 350 kcal

Potřebná výbava

  • Miska na ořechovou náplň
  • Nádoba na pečení Kataifi
  • kastrolek na uvaření sirupu
  • Vál na vytváření zámotků

Suroviny
  

  • NA VLASOVÉ ZÁMOTKY
  • 1 balení fila Kataifi (500 g)
  • 250 g vlašských ořechů
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • ¾ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 300 g rozpuštěného másla
  • NA SIRUP
  • 700 ml vody
  • 750 g cukru
  • tyčinka skořicové kůry
  • šťáva z ½ citrónu
  • 5 ks hoblinek citronové kůry

Postup
 

  • 1. Nasekat na hrubé kousky vlašské ořechy
  • 2. Smíchat ořechy se skořiví a hřebíčkem
  • 3. Vytvořit zámotky z fila Kataifi
  • 4. Uvařit sirup
  • 5. Polít upečené Kataifi sirupem

Notes

S největší pravděpodobností budeme pracovat se zmraženým Filo Kataifi, je proto důležité zavčasu nudličky vyladit na pokojovou teplotu. Tedy minimálně 4 hodiny předem filo z mrazáku vytáhneme a ponecháme je v původním obalu. Rozhodně se nesnažíme urychlit rozmrazení pomocí mikrovlnky!
Dále postupujeme podle postupu uvedeného výše…

Nutriční hodnoty

Calories: 350kcal
Klíčová slova Kataifi
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
4.5 2 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x