fbpx
Freddo Cappuccino – řecké ledové kapučíno pro chvíle pohody
Print Friendly, PDF & Email

Freddo Cappuccino – Φρέντο Καπουτσίνο – je řecké ledové kapučíno pro chvíle letní pohody. A nejen letní, milovníci kávy křtěné mlékem si tento nápoj vychutnají po celý rok!

Skalním vyznavačům Cappuccina by se mohlo zdát, že ledové kapučíno je znectěním božského nápoje, jakým bezesporu kvalitní káva je. Právě ve výběru kvalitní kávy – a hlavně v přípravě mléka pro ledové Freddo Cappuccino tkví tajemství obliby tohoto nápoje v řeckých domácnostech! Ano, správně – mléka! Ne tedy smetany, či práškové náhražky… Zasvětíme vás do jednoduché a prosté přípravy tohoto božského nápoje, který milují řečtí fajnšmekři.

Doba přípravy

Když moc, tak slabých 6, možná 7 minutek i s mletím kávy…

Ingredience pro 1 Freddo Cappuccino

  • 10 g čerstvě namleté kávy – značku necháme na chuti každého gurmána
  • 60 ml vody
  • 4 kostky ledu do Mixéru, cca 40 g
  • 4 kostky ledu do sklenky či vašeho oblíbeného hrníčku…, cca 40 g
  • 50 ml plnotučného mléka
  • cukříku co hrdlo ráčí (volitelné…)

Příprava mléka

Zapomeňte na všechny smetany a šlehačky! Naučíme vás jednoduchý a přitom navýsost účinný trik pro získání hutné – a přitom tekuté (pomalu) mléčné ingredience pro přípravu ledového Cappuccina té nejvyšší kvality!

Potřebné množství plnotučného mléka odlijte do uzavíratelné nádobky a tu vložte do mrazáku. Minimálně na 30 minut – maximálně na minut 35! Jinak se mléko strhá – těch 30 minut je tak akorát doba vhodná na to, aby se v mléku začaly tvořit malé ledové krystalky… A právě ty nám dopomohou k oné potřebné hutné konzistenci mléka při následném šlehání!

Výběr kávy

Podle největších milovníků řeckého Freddo espressa je nejvhodnější zrnková káva v poměru 70% odrůdy arabica ku 30% odrůdy robusta. No a Freddo Cappuccino je vlastně Fredo espresso křtěné mlékem… Každý ovšem robustu nemusí, použijeme tedy nejlépe zrnkovou kávu echt upraženou, tzv. Drsoně!

Freddo Cappuccino – příprava

Mléko máme 1/2 hodiny v mrazáku a teď provedeme tu nejdůležitější věc při přípravě kvalitního Freddo Cappuccíno – hodíme se do klidu…
Nejchutnější káva je čerstvě vlastnoručně namletá – její jemné aroma tak nemá čas vyšumět časem do ovzduší! Nachystáme si tedy potřebné množství zrnkové kávy a než otočíme klikou kafemlýnku, přetransformujeme obyčejné plnotučné mléko v neobyčejnou ledovou smetanu.

Do nádobky vřetenového šlehače nasypeme cukr v množství odpovídajícím naším chutím a přidáme dostatečně ledové mléko. Vyšleháme do potřebné konzistence – tedy poměrně hutného stavu. To může trvat klidně i minutu, mezitím kávu pohodlně nameleme a přesuneme do pákového zásobníčku našeho kafevároše.

Vyjmeme ze šlehače nádherně napěněné mléko a vložíme jinou nádobku pro našlehání Espressa. Nemusíme se obávat, že během šlehání kávy umixované mléko klesne – díky své nízké teplotě a cukru vydrží dlouho hutné.
Do nádobky vložíme 4 kostky ledu a nalijeme na ně právě uvařené Espresso. Kdo preferuje Espresso sladké, přidá cukříku dle libosti.

Náš tip

Můžete zaexperimentovat a místo plnotučného mléka zkuste zchladit mléko kondenzované. Ve výsledku bude ledový mléčný krém tučnější a také i žlutější!

Do poháru nasypeme 4 kostky ledu a nalijeme na ně napěněné Espresso. Tímto krokem jsme stvořili skvělé Freddo Espresso, které následným krokem povýšíme na Freddo Cappuccino.

Nyní přijde ke slovu předem připravené našlehané ledové mléko. Ledové Espresso vytvoří nad kostkami ledu bohatou pěnu a tím, že hutné, velice chladné mléko pomalu přiléváme po skle na ledové Espresso, stoupá bohatá pěna nad mléko a mléko zůstává ležet na ledové kávě Získáme tak tříbarevnou strukturu ledového Freddo kapučína. Po chvíli se mléko začíná pomalu promíchávat s kávou a vytváří tak jemné, světlé pavučinky v temném Espressu.

Freddo Cappuccino
Freddo Cappuccino

Zbývá už jen poslední krok, aby jsme vytvořili opravdu dokonalé Freddo Cappuccino – pěnu lehce posypeme mletou skořicí! Zvýrazníme tak jeho příjemné aroma.
Zasuneme brčko a můžeme se plně oddávat naší kávové siestě s Freddo Cappuccino.
Miluji, když pomalu nasaji do brčka lehce sladké, ledové mléko a ze spodního patra přidám chutné, silné Espresso…

Dobrou chuť s Řeckou kuchyní!

Karta receptu na Freddo Cappuccino

Freddo Cappuccino

Freddo Cappuccino – řecké ledové kapučíno pro chvíle pohody

Laďa TYDRA
Freddo Cappuccino – Φρέντο Καπουτσίνο – je řecké ledové kapučíno pro chvíle letní pohody. A nejen letní, milovníci kávy křtěné mlékem si tento nápoj vychutnají po celý rok!
5 z 2 hodnocení
Doba přípravy 7 minutes
Celkový čas 7 minutes
Druh jídla Káva
Kuchyně Řecká
Počet porcí 1
Energie 33 kcal

Potřebná výbava

  • Kafemlýnek
  • Kávovar
  • Mixér na Frapé

Suroviny
  

10 g čerstvě namleté kávy – značku necháme na chuti každého gurmána

60 ml vody

4 kostky ledu do Mixéru, cca 40 g

4 kostky ledu do sklenky či vašeho oblíbeného hrníčku…, cca 40 g

50 ml plnotučného mléka

cukříku co hrdlo ráčí (volitelné…)

Notes

Mléko máme 1/2 hodiny v mrazáku a teď provedeme tu nejdůležitější věc při přípravě kvalitního Freddo Cappuccína – hodíme se do klidu…
Nejchutnější káva je čerstvě vlastnoručně namletá – její jemné aroma tak nemá čas vyšumět časem do ovzduší! Nachystáme si tedy potřebné množství zrnkové kávy a než otočíme klikou kafemlýnku, přetransformujeme obyčejné plnotučné mléko v neobyčejnou ledovou smetanu….

Nutriční hodnoty

Calories: 33kcal
Klíčová slova Freddo Cappuccino
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
5 1 hodnocení
Article Rating
5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x