fbpx
Imám baildi – zapékaný lilek s cibulí, rajčaty a sýrem
Print Friendly, PDF & Email

Imám baildi – Ιμάμ μπαϊλντί – zapékaný lilek s dušenou cibulí, rajčaty a sýrem je vynikající vegetariánská pochoutka z Řecka. Papoutsakia po vegetariánsku, chcete-li. Imám v mdlobách – tak zní volný překlad a jako spousta jiných, tak i tato přímo božská mana má prapůvod v končinách Malé Ásie. Lilek, cibule, rajče – tři základní pilíře, podpírající klenbu vůní a chutí ostatních bylinek a sýra. Rozviňte naplno svoji kreativitu a uveďte i vy do mdlob své partnery touto nevšední lahůdkou.

K poetickému názvu Imám baildi se váže několik romantických výkladů původu. Tradičně se uvádí, že po prvních soustech dosud nepojmenovaného pokrmu upadl Imám do mdlob u vytržení nad jeho lahodnou chutí. Mě osobně více pobavila varianta, že imám upadl do mdlob při zjištění, kolik tehdy vzácného olivového oleje je zapotřebí k přípravě. Lakomec osmánská…
Aby tedy ani váš partner nejančil, připravíme si lilek šetrnějším způsobem – šetrným vzhledem k (ne)přepalování olivového oleje. Příprava Imám baildi je velice jednoduchá a levná.

Doba přípravy

  • příprava lilků pro první pečení- 5 min
  • pečení liků v troubě do změknutí – 50 až 60 min podle velikosti plodů
  • příprava a dušení nápně do lilku – 30 min ((využijeme dobu po kterou se
  • lilek peče v troubě)
  • plnění lilků cibulovou směsí a sýrem – 5 min
  • dušení lilku s náplní – 20 až 30 minut podle velikosti
  • Celkový čas – 1 hod 45 min

Ingredience pro Imám baildi

  • 2 středně velké lilky (baklažány)
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 středně velké červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžíce cukru
  • rajčatový protlak
  • 400 g loupaných nakrájených rajčat (čerstvá, nebo i zavařovaná)
  • 1 větší rajče celé
  • tymián (ideálně čerstvý ze zahrádky. když není, neva, dáme sušený)
  • oregano (taktéž…)
  • svazek petrželové natě
  • římský kmín
  • chili paprička (volitelné podle odolnosti gurmána…)
  • snítka rozmarýny (taktéž volitelné – doporučuji!)
  • 120 g sýra (klasicky Graviéra, nahradíme Fetou, nebo klidně kvalitním Balkánským sýrem…)

Příprava lilku na pečení

Troubu roztopíme na 180 °C. Z lilků odkrojíme přebytečnou zelenou stopku i okvětí. Opatrně podélně nařízneme lilek třemi řezy od konce ke konci. Řez by měl být veden minimálně do poloviny lilku tak, aby jste jej neprořízli skrz. Do vzniklých štěrbin dáme sůl, tymián, oregano a prolijeme olivovým olejem. Stejně tak lilky pokapeme olejem i po vrchu a znovu posolíme. Tentokrát i trochu okořeníme černým, čerstvě namletým pepřem. Takto připravené lilky dáme péct na 180 °C.

Pečeme 60 minut, pokud jsou lilky festovnější v bocích, pečeme déle. Správně upečené lilky musí jít vmáčknout lžící dovnitř. Během pečení lilků si připravíme cibulovou náplň pro Imám baildi.

Příprava náplně pro Imám baildi

Oloupanou cibuli nakrájíme podélně od kořene ke špičce tak, aby vznikly cibulové pásky. Česnek nakrájíme na plátky. Rozehřejeme na pánvi hojnost olivového oleje (oliváč je jedním z nositele chuti!) a cibuli s česnekem restujeme do sklovata

Jakmile cibule zesklovatí tak cibuli osolíme, přiměřeně opepříme a přidáme cukr. To aby nám cibule zkaramelizovala. Restujeme cibuli dalších 10-15 minut, dokud se nezačne tahat po pánvi.

Do cibulového základu přidáme lžičku rajského protlaku (πελτέ ντομάτας)…

…a oloupaná a rozkrájená rajčata. Ochutíme hojně tymiánem, oreganem, římským kmínem a snítkou rozmarýny (nemusí být, ale rozmarýna dodá směsi nádech středomořské atmosféry). Kdo rád ostřejší, přidá přiměřeně chilli papričku, nejlépe řecké μπούκοβο καυτερό – pikantní vločky. Ochutnáme, případně dochutíme a dusíme dalších 5 minut, aby se všechny chutě spojily. Poté odstavíme, vmícháme nasekanou petrželovou nať a dokud se neupečou lilky, necháme směs na Imám baildi vychladnout.

Plnění lilků pro Imám baildi

U dobře propečených lilků promáčkneme zářezy (které se nám poněkud rozšklebily) dovnitř. Tím vznikne lilková bárka plná voňavé hmoty.

Do nákladového prostoru této lilkové lodičky naklademe cibulovo-rajčatovou náplň. Nešidíme se a uděláme na každém lilku pěkný kopeček. Teď je ta pravá chvíle pro sýr. Můžete si trochu zjednodušit život tím, že sýr dopředu vmícháte do vychladlé směsi. Ale sýr na povrchu náplně rozhodně lépe oku lahodí.

Na sýrovou vrstvu naklademe rajčata nakrájená na kolečka silná 3-4 mm. Ty pokapeme olivovým olejem a opět posypeme tymiánem a oreganem. Lilkovou bárku máme naplněnou cibulovým nákladem, troubu roztopenou na 180 °C – tož tedy šup pekáček s Imám baildi do mateřského přístavu. Pečeme dalších 20-30 minut podle velikosti.

Náš tip

Pokud použijete předem připravená loupaná rajčata z konzervy, zbude vám v ní hustý rajčatový nálev. No přeci ho nevylijete! Přidejte k němu lžičku rajského protlaku, dolaďte tymiánem, oreganem a přisolte. Tuto směs pak použijte jako podklad, do kterého položíte lilky. Všechen olej a šťáva z lilků se tak při pečení spojí s tímto softíkem a to je potom, panečku, dobrůtka pro vytírání pekáčku rohlíčkem… mňam!

Podáváme Imám baildi

Všechny chutě a vůně Imám baildi se pečením propojily, sliny se sbíhají i zapřísáhlým masožravcům… Lilek takto připravený má konzistenci lesní houby (mě teda nejvíc připomíná bedlu smaženou na sádle). A zkaramelizovaná cibule ve spojení s olivovým olejem a bylinkami? Prostě mana nebeská…

Nechejte Imám baildi v pekáčku 5 minut vydýchnout (nalijte mezitím červené víno, zapalte svíčky…) a servírujte. Nejlépe s bílým pečivem, nebo domácím řeckým chlebem. Nezapomeňte každou porci trochu pokapat olivovým panenským olejem!

Dobrou chuť s recepty Řecko nás baví
Καλή όρεξη!

0 0 hodnocení
Article Rating
Upozornit mě
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x