fbpx
Isli – vánoční medové cukroví z oblasti Pontos
Print Friendly, PDF & Email

Isli – Ποντιακά Ισλί – je řecké vánoční cukroví, původem z oblasti Pontos. Je to jedna z variací klasické řecké sladkosti Melomakarona (μελομακάρονα), vánočního pečiva nasáklého medovým sirupem. Pontští Řekové ale tuto sladkou dokonalost vyšperkovali lahodnou náplní z nahrubo nasekaných vlašských ořechů. A aby náplň držela pěkně pohromadě, jsou ořechy spojeny medem a to vše ochuceno skořicí a mletým hřebíčkem.

Po genocidě a následném exodu Řeků z Pontosu u Černého moře si pontští Řekové přinesli do své nové domoviny – kromě muziky a zvyků – i spoustu receptů. Ty povětšinou vychází z anatolské kuchyně – stejně tak i Islí. Název tohoto cukroví pochází z tureckého „işçi“, což znamená ručně tvarovaný, zpracovaný. A opravdu, jedině pomalu ručně vypracované máslové těsto dodá Isli tu správnou křehkost a jemnost. Takže protentokrát odložte své kuchyňské roboty a ruční hnětače. Vyhrňte si rukávy a vnímejte prsty tu krásnou vláčnost a jemnost máslového těsta. Ochutnávat jeho kvalitu během zpracovávání povoleno!

Doba přípravy

  • Ruční hnětení těsta – 4 minuty
  • Odpočívání těsta v lednici – 15 minut
  • Plnění ořechovou náplní – 20 minut
  • Zdobení pomocí vidličky – 10 minut
  • Pečení – 25 minut
  • Chládnutí – 15 minut
  • Namáčení cukroví do sirupu – 10 minut

Ingredience

TĚSTO

  • 450 g hladké mouky250 g másla
  • 125 g vlažné vody
  • 30 g cukru krystalu
  • 3/4 (9 g) sáčku prdopeče
  • přiměřenou dávku vanilkové esence

OŘECHOVÁ NÁPLŇ

  • 150 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky na jemno nadrceného hřebíčku
  • 50 g medu

SIRUP

  • 250 ml vody
  • 300 g cukru
  • 3 plátky citrónu
  • 1 celá skořicová kůra
  • 100 g medu

Příprava těsta na Isli

Těsto na Isli je důležité zpracovávat pomalu a ne moc dlouho, jen tak bude krásně nadýchané a křehké. Nejdříve rozpustíme máslo do tekutého stavu. Obal od másla nevyhazujeme – ještě pro něj najdeme využití!
V hlubší míse smícháme všechny sypké ingredience. Uprostřed mouky vytvoříme důlek a nalijeme doň rozpuštěné máslo, vodu a přidáme vanilkovou esenci.

Jemně začneme mouku spojovat s máslem a prsty zpracováváme do vláčného těsta. Doslova se s těstem mazlete, žádné hrubé násilí se při zpracovávání těsta nepřipouští! Jakmile naznáme, že nejsou v těstě žádné hrudky a všechna mouka je s máslem krásně spojena, přestaneme těsto dále masírovat. V tu chvíli se těsto na prsty díky spustě másla nelepí a je příjemně vláčné. Opatrně z těsta vytvoříme bochánek.

Mastným obalem od másla vymažeme pečící plech a na závěr jeho smysluplné existence jím přikryjeme těstový bochánek v míse. Těsto pak necháme odpočinout 1/4 hodiny v lednici.

Ořechová náplň do Melomakarona Isli

Vlašské ořechy nasekáme nožem na hrubé kousky. Nijak se s tím nepáráme, ty větší kousky v puse alespoň pěkně chroupnou a vánoční návštěva tak bude s jistotou vědět, že s Isli je nijak nešidíme! Ořechy nasypeme do přiměřeně velké misky a přidáme cukr, mletou skořici a podrcený hřebíček.

S tím hřebíčkem se to v našich končinách má takto: Sehnat v našich končinách jemně namletý hřebíček se prakticky rovná malému zázraku. Nezbývá tedy než polévkovou lžíci hřebíčku tak dlouho drtit a drtit v hmoždíři, dokud z nej nevytěžíme 1/4 lžičky jemného hřebíčkového prášku. Jde to hodně blbě, ale na závěr drcení přesejeme hřebíčkovou drť přes jemné síto a jsme odměněni vyjímečně jemným, aromatickým hřebíčkovým pudrem.

Tyto sypké voňavé suroviny spojíme dohromady kvalitním medem. Výsledkem je úžasně aromatická hrouda ulepených dobrot k sežrání…

Plníme Isli ořechovou náplní

Z odpočinutého těsta odtrhneme hrudku velikosti většího ořechu. Tu na vhodném podloží (třeba talířku) vytvarujeme na placičku velikosti dlaně. Doprostřed placičky vložíme poctivou čajovou lžičku ořechové náplně. Nijak se nešidíme a klidně i trochu přidáme!

Dva protilehlé okraje těsta přehrneme přes náplň tak, aby nám na základně vznikla špička. Třetí stranu těsta překryjeme přes ořechy k prvním dvěma stranám a vznikne tak trojúhelníkové Isli. Těsto nad ořechy prsty spojíme a spojem Isli otočíme dolů a vložíme na namaštěný pečící plech. Zpracujeme tak veškeré těsto, množství vychází na poctivých 18 kousků Isli. Vlastníci malých dlaní jich pochopitelně vytvoří více!

V tuhle chvíli roztopíme troubu na 170°C
Při zdobení Isli se fantazii meze nekladou! Nechal jsem se inspirovat šikovnými řeckými hospodyňkami a použil jsem k tvarování pankového číra dvou protilehlých vidliček. Vypadá to složitě, ale po prvních pokusech vám to půjde jako na drátkách!

Při vkládání jednotlivých kousků na plech počítejte s tím, že při pečení docela nabudou, takže nechávejte dostatečné mezery! Plech máme zaplněn, troubu příjemně vyhřátou – šup s cukrovím do teplíčka. Pečeme 25 minut na 170°C.

Medový sirup na proslazení

Zatímco se cukroví peče, připravíme si Medový sirup. Vždyť co by byla poctivá Melomakarona bez pořádné nálože medového pošušňáníčka!
Do zahřívané vody přisypeme cukr. Přidáme tři plátky citrónu a pořádný kus skořicové kůry. Jakmile začne voda vařit a cukr se v ní dokonale rozpustí, odstavíme sirup z plotny. Necháme vychladnout na 70°C a teprve poté do sirupu přidáme med. To proto, aby se vřelou vodou nestrhaly všechny dobroty v medu pro nás včelkami nastřádané.

Mezitím se Isli krásně upeklo do zlatavé barvy. Necháme je na plechu vychladnout tak, aby jsme je mohli bez obav vzít do ruky. Vychladlý sirup mírně zahřejeme zpět na 70°C a každý kousek v sirupu namočíme z obou stran. Tak dlouho, dokud cukroví pije, ale ne zase moc dlouho, aby se nerozpadlo na sladké atomy. Namočené cukroví odložíme na tác s pečícím papírem krovkami dolů. Jakmile vidíme, že se všechen sirup vsákl do spodní strany, namočíme opět horní stranu cukroví a pokládáme pečivo na základnu

Namáčení opakujeme tak dlouho, dokud cukroví pije. Takto krásně natáhne medovou chuť. Nemusíte mít strach, Melomakarona rozhodně nebudou přeslazena – budou krásně medové!

Isli podáváme posypané nasekanými vlašskými ořechy – a klidně třeba i pistáciemi! A jejich medová chuť se krásně snoubí s čerstvě uvařených čajem z Olivového listu

Krásné Svátky Vánoční s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

Isli

Isli – vánoční medové cukroví z oblasti Pontos

Laďa TYDRA
Isli je řecké vánoční cukroví Melomakarona. Do Řecka jej přinesli po exodu v dvacátých letech minulého století Řekové z oblasti Pontos (dnešní Turecko)
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 1 hour 15 minutes
Doba vaření 25 minutes
Druh jídla Dezert
Kuchyně Řecká
Počet porcí 18
Energie 394 kcal

Potřebná výbava

  • mísu na hnětení těsta
  • plech na pečení
  • 2 vidličky
  • kastrolek na uvaření sirupu
  • podnos na odkládání Isli se sirupem

Suroviny
  

TĚSTO

450 g hladké mouky

250 g másla

125 g vlažné vody

30 g cukru krystalu

3/4 (9 g) sáčku prdopeče

přiměřenou dávku vanilkové esence

OŘECHOVÁ NÁPLŇ

150 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

1 polévková lžíce cukru

1/2 čajové lžičky mleté skořice

1/4 čajové lžičky najemno nadrceného hřebíčku

50 g medu

SIRUP

250 ml vody

300 g cukru

3 plátky citrónu

1 celá skořicová kůra

100 g medu

    Postup
     

    • uhníst těsto
    • připravit ořechovou nádivku
    • uvařit medový sirup
    • upéci Isli
    • namočit Isli do medového sirupu

    Notes

    Isli - vánoční medové cukroví z oblasti Pontos
    Isli – vánoční medové cukroví z oblasti Pontos

    Nutriční hodnoty

    Calories: 394kcal
    Klíčová slova Isli
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 1 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x