Sofrito (σοφρίτο) je dušené hovězí na petrželi s česnekem. Delikatesa pocházející z ostrova Korfu. Správně tedy z ostrova Kérkyra (Κέρκυρα). Každý kuchař na Kérkyře má ten jediný, zaručený recept, v každé taverně chutná sofrito trošku jinak a všude naprosto skvěle. S trochou nadsázky bychom mohli suše poznamenat, že je to přeci naše hovězí roštěná… Ovšem díky použití nebývalého množství petrželové natě a vinného octa povýšili kuchaři z Kérkyry sofrito na božskou manu.
Doba přípravy sofrita
- příprava masa a bylinek – 10 minut
- restování masa a bylinek – 10 minut
- dušení sofríta – 1 hodina
Ingredience
- 1kg kvalitního hovězího
- hladká mouka na pomoučení masa
- slunečnicový olej
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- snítka rozmarýny (volitelné, bylinka dodá sofritu vůni středomoří)
- větší svazek zelené petrželové natě
- červený vinný ocet – 1/2 polévkové lžíce
- bílý vinný ocet – 1/2 polévkové lžíce
- bílé víno – 1,5 dcl
- sůl
- pepř
- hovězí vývar – 3/4 l
Příprava bylinek na sofríto
Stroužky česneku nakrájíme na hrubší kousky. Petrželovou nať také naporcujeme až po stonky. Zbylé petrželové stonky vložíme na dno hrnce pro dušení sofrita.
Příprava masa na sofrito
Kvalitní hovězí maso, v našem případě kližku, odblaníme. Naporcujeme řezem přes vlákno na plátky silné 2 cm. Tyto plátky masa rozklepeme, posolíme a obalíme v hladké mouce.
Na pánvi rozpálíme slunečnicový olej. Ne ovšem na maximální teplotu kvůli přepalovacímu (kouřovému) bodu, ani olivový se na prudké restování masa nehodí. Pomoučené maso zprudka osmahneme z obou stran do zlatova tak, aby šťáva zůstala uvnitř masa. Takže nepícháme do masa vidličkou, že, ale pěkně ho obracíme bez narušení krusty. Maso vyjmeme z pánve a vložíme do smaltovaného (například) hrnce na petrželové stonky.
Příprava bylinkového základu
Ubereme na plotně teplotu. Na pánev, ve které jsme restovali maso, přilijeme olej, tentokrát olivový. Mírně olej zahřejeme a chvíli restujeme česnek s petrželí. Opravdu jen chvíli, aby česnek pustil vůni a nezhořkl. Poté k bylinkovému základu přilijeme bílé víno a červený a bílý vinný ocet. Přidáme čerstvě namletý pepř. Bylinky v této kyselkavé zálivce podusíme 1 minutu. Voňavý základ pro sofrito máme hotový.
Dušení sofrita
Bylinkový softík přelijeme na maso v hrnci a vše dobře promícháme. To aby se bylinky poctivě dostaly mezi všechny plátky masa. Sofríto na závěr přípravy podlijeme vřelým a silným hovězím vývarem. Přivedeme k varu (vložíme rozmarýnu) a na mírném ohni σοφρίτο dusíme do úplného změknutí masa. Doba dušení závisí na použitém mase, ale do hodiny by mělo být sofrito hotové
Jako přílohu k sofritu můžete použít prakticky cokoliv, bramborem počínaje. Pohárem červeného vína konče. Skvělé je σοφρίτο ovšem i s rýží a pohárem vychlazeného ležáku také nic nepokazíte.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu Sofrito
SOFRITO – DUŠENÉ HOVĚZÍ NA PETRŽELI
Potřebná výbava
- Hrnec na dušení Sofrita
Suroviny
- 1 kg kvalitního hovězího masa
- hladká mouka na pomoučení masa
- slunečnicový olej
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- 2 svazek petrželové natě
- 1 snítka rozmarýny (volitelné, bylinka dodá sofritu vůni středomoří)
- ½ polévkové lžíce červeného vinného octa
- ½ polévkové lžíce bílého vinného octa
- 1 a ½ dl bílého vína
- sůl
- mletý pepř
- ¾ l hovězího vývaru
Dobry den, jak jste prisel na to, ze sofrito pochazi z Korfu?
Dekuji za odpoved,