fbpx
Kajanas – míchaná vejce s rajčatovou salsou a sýrem Feta
Print Friendly, PDF & Email

Kajanas – Καγιανάς – jsou v Řecku velmi oblíbená míchaná vejce s rajčatovou salsou, ochucená sýrem Feta. Nejčastěji Kajanas podáváme jako bohatou snídani, či pozdní svačinku. Klasická míchaná vejce jsou tak díky díky rajčatové salse povýšena přímo do rajských výšin.

V řecké kuchyni se můžete také setkat s variantou těchto míchaných vajíček známou jako Strapatsada – στραπατσάδα. Ta je oblíbená hlavně na Jónských ostrovech a Krétě.

Doba přípravy

  • Příprava ingrediencí – 5 minut
  • Dušení rajčatové salsy – 10 minut
  • Vmíchání vajec a Fety- 1 minuta
  • CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 15 minut

Ingredience pro 2 porce Kajanas

  • 2-3 (podle velikosti) vyzrálá rajčata
  • 3 vejce
  • 50 g sýru Feta (Balkánského sýra)
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • tymián
  • oregano
  • bazalka
  • větší špetka cukru krystalu
  • sůl
  • kmín (podle zvyku celý, nebo mletý)
  • mletý pepř
  • mletá paprika

Rajčatová salsa pro Kajanas

Jako základ pro rajčatovou salsu potřebujeme pyré z rajčat, které si vyrobíme pomocí jednoduchého triku. Rajčata příčně rozkrojíme a nastrouháme je na hrubém struhadle. Díky tomu nám zůstane v dlani pouze rajčatová slupka a v misce pod struhadlem bohaté rajčatové pyré.

Cibuli nakrájíme na drobno a zlehka začneme restovat na olivovém oleji. Jakmile zesklovatí, přidáme plátky česneku, kmín a čerstvě mletý pepř. Přisypeme větší špetku krystalového cukru a promícháme. Jakmile se cibulka začne díky cukru táhnout po pánvi (zkrystalizuje), přidáme rajčatové pyré. Salsa na Kajanas se nám začíná pěkně formovat.

Přidáme k rajčatům oregano a tymián. Pokud máme bylinky čerstvé, přímo ze zahrádky, bude rajčatová salsa barevnější a živější! Přiměřeně salsu osolíme. Se solí opatrně, Feta sýr je slaný už ze své podstaty dostatečně. Celou rajčatovou směs na Kajanas pomalu prohříváme do úplného zhoustnutí, zhruba 10 minut.

Během dušení rajčatové salsy si připravíme Fetu (nebo Balkánský sýr). Tady necháme prostor vaší fantazii – Fetu můžeme nakrájet na úhledné kostičky, nebo nadrtit na neforemné hrudky. V našem případě jsem fetu nastrouhal. A kdo Fetu či Balkánský sýr nemusí, tak ji do Kajanas prostě nedá…

Vmícháme vejce do račatové salsy

Rajčatová salsa na Kajanas pomalu houstne, takže je nejvyšší čas se posunout o krok dál! Do misky rozklepneme 3 vejce.

Přiměřeně osolíme, přidáme trochu mleté červené papriky. Kdo rád žiletky, přidá i špetku chilli pro zvýraznění. Podle zvyku vejce rozmícháme – kdo rád ve vaječině takové ty bílé kousky, tak se s tím moc nepáře…

V momentě, kdy při míchání salsy začne vařečka na dně pánve vytvářet prázdnou stopu, přidáme rozmíchaná vejce. Pomalounku vejce vmícháváme do božsky vonící salsy ode dna tak, aby stále bylo vidět jejich žlutou strukturu. Jen tak budou Kajanas krásně nadýchaná. Před odstavením pánve z plotny vmícháme nastrouhanou Fetu. Nebo taky ne – to záleží jen na vaší momentální náladě…

Kajanas podáváme s opečeným toustem, na topince, či s krajíčkem čerstvého chleba.

Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!

Karta receptu

Kajanas

Kajanas – míchaná vejce s rajčatovou salsou a sýrem Feta

Laďa TYDRA
Kajanas – Καγιανάς – jsou v Řecku velmi oblíbená míchaná vejce s rajčatovou salsou, ochucená sýrem Feta. Nejčastěji Kajanas podáváme jako bohatou snídani, či pozdní svačinku. Klasická míchaná vejce jsou tak díky díky rajčatové salse povýšena přímo do rajských výšin.
5 z 1 hodnocení
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 15 minutes
Druh jídla Chuťovka
Kuchyně Řecká
Počet porcí 2
Energie 190 kcal

Potřebná výbava

  • Pánev na smažení

Suroviny
  

2-3 (podle velikosti) vyzrálá rajčata

3 vejce

50 g sýru Feta (Balkánského sýra)

1 středně velká cibule

1 stroužek česneku

olivový olej

tymián

oregano

bazalka

větší špetka cukru krystalu

sůl

kmín (podle zvyku celý, nebo mletý)

mletý pepř

mletá paprika

    Notes

    Jako základ pro rajčatovou salsu potřebujeme pyré z rajčat, které si vyrobíme pomocí jednoduchého triku. Rajčata příčně rozkrojíme a nastrouháme je na hrubém struhadle. Díky tomu nám zůstane v dlani pouze rajčatová slupka a v misce pod struhadlem bohaté rajčatové pyré….
    Dále postupujeme dle receptu uvedeném výše.

    Nutriční hodnoty

    Calories: 190kcal
    Klíčová slova Kajanas
    Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
    5 2 hodnocení
    Article Rating
    Upozornit mě
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Máte jinou zkušenost či aktuální info? Napište nám komentář.x