Kajanas – Καγιανάς – jsou v Řecku velmi oblíbená míchaná vejce s rajčatovou salsou, ochucená sýrem Feta. Nejčastěji Kajanas podáváme jako bohatou snídani, či pozdní svačinku. Klasická míchaná vejce jsou tak díky díky rajčatové salse povýšena přímo do rajských výšin.
V řecké kuchyni se můžete také setkat s variantou těchto míchaných vajíček známou jako Strapatsada – στραπατσάδα. Ta je oblíbená hlavně na Jónských ostrovech a Krétě.
Doba přípravy
- Příprava ingrediencí – 5 minut
- Dušení rajčatové salsy – 10 minut
- Vmíchání vajec a Fety- 1 minuta
- CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY – 15 minut
Ingredience pro 2 porce Kajanas
- 2-3 (podle velikosti) vyzrálá rajčata
- 3 vejce
- 50 g sýru Feta (Balkánského sýra)
- 1 středně velká cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- tymián
- oregano
- bazalka
- větší špetka cukru krystalu
- sůl
- kmín (podle zvyku celý, nebo mletý)
- mletý pepř
- mletá paprika
Rajčatová salsa pro Kajanas
Jako základ pro rajčatovou salsu potřebujeme pyré z rajčat, které si vyrobíme pomocí jednoduchého triku. Rajčata příčně rozkrojíme a nastrouháme je na hrubém struhadle. Díky tomu nám zůstane v dlani pouze rajčatová slupka a v misce pod struhadlem bohaté rajčatové pyré.
Cibuli nakrájíme na drobno a zlehka začneme restovat na olivovém oleji. Jakmile zesklovatí, přidáme plátky česneku, kmín a čerstvě mletý pepř. Přisypeme větší špetku krystalového cukru a promícháme. Jakmile se cibulka začne díky cukru táhnout po pánvi (zkrystalizuje), přidáme rajčatové pyré. Salsa na Kajanas se nám začíná pěkně formovat.
Přidáme k rajčatům oregano a tymián. Pokud máme bylinky čerstvé, přímo ze zahrádky, bude rajčatová salsa barevnější a živější! Přiměřeně salsu osolíme. Se solí opatrně, Feta sýr je slaný už ze své podstaty dostatečně. Celou rajčatovou směs na Kajanas pomalu prohříváme do úplného zhoustnutí, zhruba 10 minut.
Během dušení rajčatové salsy si připravíme Fetu (nebo Balkánský sýr). Tady necháme prostor vaší fantazii – Fetu můžeme nakrájet na úhledné kostičky, nebo nadrtit na neforemné hrudky. V našem případě jsem fetu nastrouhal. A kdo Fetu či Balkánský sýr nemusí, tak ji do Kajanas prostě nedá…
Vmícháme vejce do račatové salsy
Rajčatová salsa na Kajanas pomalu houstne, takže je nejvyšší čas se posunout o krok dál! Do misky rozklepneme 3 vejce.
Přiměřeně osolíme, přidáme trochu mleté červené papriky. Kdo rád žiletky, přidá i špetku chilli pro zvýraznění. Podle zvyku vejce rozmícháme – kdo rád ve vaječině takové ty bílé kousky, tak se s tím moc nepáře…
V momentě, kdy při míchání salsy začne vařečka na dně pánve vytvářet prázdnou stopu, přidáme rozmíchaná vejce. Pomalounku vejce vmícháváme do božsky vonící salsy ode dna tak, aby stále bylo vidět jejich žlutou strukturu. Jen tak budou Kajanas krásně nadýchaná. Před odstavením pánve z plotny vmícháme nastrouhanou Fetu. Nebo taky ne – to záleží jen na vaší momentální náladě…
Kajanas podáváme s opečeným toustem, na topince, či s krajíčkem čerstvého chleba.
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu
Kajanas – míchaná vejce s rajčatovou salsou a sýrem Feta
Potřebná výbava
- Pánev na smažení
Suroviny
2-3 (podle velikosti) vyzrálá rajčata
3 vejce
50 g sýru Feta (Balkánského sýra)
1 středně velká cibule
1 stroužek česneku
větší špetka cukru krystalu
sůl
kmín (podle zvyku celý, nebo mletý)
mletý pepř
mletá paprika
Notes
Dále postupujeme dle receptu uvedeném výše.
Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…