Tyropitakia – Τυροπιτάκια – jsou sýrové taštičky z těsta filo, plněné sýrem Feta (Φέτα). Sýrová náplň může být dochucena sýry Kefalotyri (Κεφαλοτύρι) a Parmezánem. Skvostná varianta oblíbené řecké klasiky – Tyropity. Tento chutný slaný desert k vínu i pivu bude ozdobou vaší slavnostní tabule.
Místo hlavní složky sýrové náplně můžeme klidně použít sýr Manoúri (Μανούρι), ten je oproti Fetě jemnější a měkčí. Také Kefalotyri můžeme vyměnit za Graviéru. Prostě vaší sýrové fantazii se meze nekladou – Tyropitakia budou ve vaší režii vždy famózní!
Mimochodem – věděli jste, že φέτα je v Řecku také označení pro plátek?
Doba přípravy
- Příprava sýrové náplně – 10 minut
- Modelování sýrových taštiček Tyropitakia – 1/2 hodiny
- Pečení Tyropitakia trigona- 40 minut
Ingredience pro 26 taštiček
- 450 g těsta Filo Kroustas
- 350 g sýru Feta
- 60 g sýru Kefalotyri (nebo Graviéra)
- 20 g sýru Parmezán
- 1 vejce
- 2 vrchovaté lžíce řeckého jogurtu
- hrst jemně nasekané petrželové natě (nebo máty, dle chuti… ba i trochu kopru můžeme přidat)
- čerstvě namletý pepř
- olivový olej na potírání listů Filo
Těsto Filo Krustas
Těsto Filo musíme vytáhnout z mrazáku minimálně 3 hodiny před zpracováním. Rozhodně nerozmrazujeme Filo v mikrovlnce! Nebo můžeme použít chlazené filo.
Příprava náplně pro Tyropitakia
Fetu nastrouháme na hrubém struhadle do přiměřeně velké misky. Přidáme vejce, jogurt a čerstvě mletý pepř. Solit netřeba, sýry jsou dostatečně slané. Důkladně promícháme a snažíme se Fetu vidličkou ještě více rozmělnit na co nejjemnější pastu.
Sýry Kefalotyri a Parmezán nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k pastě z fety. Přidáme i petrželku a celou směs opravdu důkladně promícháme. Výsledkem naší snahy je pikantní sýrová náplň pro Tyropitakia – konzistencí podobná slovenské brynze.
Místo petrželky můžeme do sýrové směsi přidat mátu, klidně i sušenou. Kdo ujíždí na kopru, osvěží si život i špetkou této aromatické bylinky! A fajnšmekři mohou přidat i špetičku chilli…
Tvarujeme sýrové trojúhelníčky Tyropitakia
Rozmrazené Filo Krustas rozmotáme a ponecháme všehny listy na sobě. Celou vrstvu nařežeme na pásy široké zhruba 10 cm podle toho, jaké má Filo rozměry. Všechny nařezané pásy fila navrstvíme na sebe, to aby těsto nevysychalo.
Do misky si nachystáme olivový olej a peroutku na potírání.
Vezmeme první pás fila a peroutkou naň naneseme olivový olej. S olejem to moc nepřeháníme, stačí párkrát máznout, olej se při pečení dostane spolehlivě do každého záhybu. Na potřený pás fila položíme druhý pás a opět jej trochu potřeme oliváčem. Podle toho, kolik je v balení listů fila můžeme přidat i pás třetí.
Akce Tyropitakia je zahájena
Naneseme přiměřené množství sýrové náplně – vrchovatou čajovou lžičku – do rohu pásu fila. Tak nějak se snažíme, aby náplň měla trojúhelníkový tvar… Uchopíme rožek fila s náplní a zešikma ho překlopíme k protější straně.
A znovu překlopíme, tentokrát na pás ve směru k jeho konci. Další překlopení bude po diagonále k protější straně.
A zase překlápíme po směru pásu a tím jsme se dostali ke stejné poloze jako při prvním překlopení. Máme vyhráno – právě jsme uzavřeli všechny strany. Takže už nám náplň z Tyropitakia trigona při pečení jen tak snadno nevyhřezne!
Pokračujeme v dalším překlápění, dokud se nedostaneme na konec pásu. Získáme tak trojúhelníkovou taštičku. Pokud nám to vyjde tak, že na konci zbývá již málo fila na překlopení, podsuneme konec fila pod šáteček a touto nedokončenou stranou jej položíme na plech. Ten máme již dopředu vystlaný pečícím papírem (řecky λαδόκολλα). Jednotlivé kousky Tyropitakia skládáme na plech úsporně, bude jich docela dost!
Jakmile se blížíme k posledním kouskům fila, roztopíme troubu na 180°C. Všechny Tyropitakia trigona pomažeme olivovým olejem. Pečící plech dáme do rozpálené trouby a pečeme 40 minut na 180°C na horkovzduch. Ke konci raději trojúhelníčky sledujeme – správně upečené Filo Krustas má zlatavou barvu.
Náš tip
Tyropitakia trigona při servírování pokapejte medem a posypejte sezamovým semínkem! Posunete tak jejich chuť do vyšší dimenze a zaručeně sklidíte potlesk na otevřené scéně!
Καλή όρεξη s Řeckou kuchyní!
Karta receptu na Tyropitakia
Tyropitakia – Sýrové taštičky z těsta Filo plněné Fetou
Potřebná výbava
- Miska na sýrovou náplň
- Pracovní vál na tvarování taštiček
Suroviny
450 g těsta Filo Krustas
350 g sýru Feta
60 g sýru Kefalotyri
1 vejce
2 vrchovaté lžíce řeckého jogurtu
hrst jemně nasekané petrželové natě (nebo máty, dle chuti… ba i trochu kopru můžeme přidat)
čerstvě namletý pepř
olivový olej na potírání listů Filo
Notes
Dále postupujeme dle pokynů uvedených výše

Nutriční hodnoty
Asi ve mě, jako v rodilém Moravanovi, koluje po Cyrilovi a Metudovi tolik řecké krve, že mám neustálé nutkání se vracet domů, do Řecka…